Minister Žmavc zapravil več kot 22.000 evrov za potovanja in namestitve – vse za “blagor” Slovencev po svetu

Foto: Printscreen/sds.si

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc zelo rad potuje, manj pa je aktiven na področju reševanja problemov, s katerimi se vsakodnevno srečujejo tako Slovenci doma kot tudi po celem svetu. 

Na podlagi informacij, ki so dostopne na spletni strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, naj bi bil minister Žmavc pogosto na poti. Njegove destinacije potovanj se raztezajo vse od bližnjih evropskih držav, kot tudi do drugih celin, čas potovanja pa variira od nekaj dni pa celo do nekaj tednov.

V zvezi z dragimi potovanji je poslanec SDS Krivec ministru Žmavcu zastavil poslansko vprašanje

Danijel Krivec, poslanec največje opozicijske stranke SDS, mu je iz tega razloga postavil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga je vprašal, katere države je obiskoval v času od nastopa ministrskega položaja, kakšen je bil namen njegovih potovanj izven meja Slovenije in koliko denarja so morale slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci odšteti.

Foto: STA

Foto: STA

Minister Žmavc je bil od nastopa funkcije pogosto na poti
Iz odgovora ministra je mogoče razbrati, da je bil od nastopa funkcije pogosto na poti. Kar dvanajstkrat je obiskal evropsko celino, prav tako pa je obiskal tudi ZDA, Kanado, Avstralijo, Brazilijo in Argentino. Žmavc je bil do konca leta 2014 na dva dni trajajočem obisku v Banji Luki in tridnevnem obisku srbskega glavnega mesta Beograd. Lani je minister na račun davkoplačevalskega denarja za tri dni obiskal tako mesto Wiesbadn kot tudi Regensburg v Nemčiji, za štiri dni London in Dublin na Irskem, za dva dni pa je obiskal tudi Stuttgart v Nemčiji.

Foto: STA

Foto: STA

Letos pa se je minister odpravil na enodnevni obisk v Lihtenštajn, tridnevni obisk nemškega Baasma in švedskega mesta Malmö, dvodnevni obisk nemškega glavnega mesta Berlin in dvodnevni obisk Luksemburga. Najbolj presenetljiv pa je njegov letošnji desetdnevni obisk Avstralije, dvanajstdnevni obisk ZDA in Kanade in šestdnevni obisk Argentine in Brazilije.

Stroški njegovih potovanj presegajo 22.300 evrov
Cena letalskih kart za ministrova službena potovanja so lani nanesla okrog 5.000 evrov, stroški nastanitev pa so znašali približno 7.500 evrov. Letos je cena letalskih kart dosegla 6.300 evrov, stroški namestitev pa 3.500 evrov. Minister je tako v zadnjih dveh letih skupaj zapravil okrog 22.300 evrov, pri čemer še niso upoštevani stroški, ki so nastali ob letošnjem obisku Južne Amerike.

Foto: STA

Foto: STA

Ob posredovanju odgovora se porajajo vprašanja o točnosti informacij
Na podlagi preučitve posredovanih podatkov, pa v oči najbolj bode podatek, da je minister v odgovoru dejal, da je Avstralijo obiskal letos, pri obrazložitvi stroškov pa je bilo navedeno, da so le ti nastali v letu 2015. Ob tem se porajajo nova vprašanja o tem, ali so bile poslancu Krivcu sploh posredovane točne informacije.

Minister meni, da moralno zadoščenje zamejcem zadostuje
V odgovoru na poslanko vprašanje opozicijskega poslanca Krivca je minister navedel, da navzočnost ministra slovenskim skupnostim po vem svetu daje nekakšno “moralno zadoščenje in nagrado za opravljeno delo v korist ohranjanja slovenske identitete, povzdigne njen ugled v očeh večinske družbe, slovensko skupnost na ta način resneje jemljejo tudi lokalne (deželne, regionalne, državne) oblasti.” Ob tem pa se upravičeno poraja vprašanje o tem, koliko potovanj in katera je minister opravil na območja, kjer slovenske skupnosti opozarjajo na številne kršitve njihovih pravic v državi, kjer živijo.

Minister bi moral obiskati zamejske Slovence v Italiji
Zamejski Slovenci v Italiji konstantno opozarjajo na kršitev njihovih pravic s strani italijanskih oblastnikov. Krivec je že mnogokrat opozoril na kršitve s strani ministra Žmavca. Ne smemo pozabiti na težave z dvojezičnimi tablami, motnjami italijanskih radijskih postaj na slovenskih frekvencah in o težavah s financiranjem slovenskih društev in institucij  v Italiji. Glede na situacijo v Italiji bi bilo prav, da bi minister obiskoval tudi Slovence, ki živijo v naši zahodni sosedi.

Zamejci od svoje matične države potrebujejo občutek povezanosti 
Vsekakor bi se moral minister Žmavc zavedati, da Slovenci in Slovenke, ki živijo izven meja domovine z velikim ponosom ohranjajo slovenski jezik in kulturno dediščino. Ne potrebujejo zgolj moralnega zadoščenja, ampak tudi občutek, da je matična država povezana z njimi. Potrebno je, da matica s Slovenci ohranja vezi po vsem svetu in si prizadeva za izboljšanje položaja slovenske skupnosti po svetu. Za doseganje takšnega cilja pa ne zadostujejo zgolj potovanja na račun davkoplačevalcev, kajti konec koncev, dejanja so tista, ki zares štejejo.

N. Ž.

 • AlojzZ

  22.300 evrov na leto??? To pa res ni veliko.
  =================================
  Država pač stane. Od nas državljanov pa je odvisno, ali bo koristna ali ne. Sicer pa je že Sveti Avguštin zapisal: “Kaj je država brez pravičnosti? Nič drugega kot roparska tolpa.” Svetnik je živel tako preko prsta takrat, ko je Bog vrgel med ljudi Sveto pismo.

  • Anton

   22.300 ni veliko za nedelo, oz za swingarije, pa kdo koga tu vleče za nos, mrš nazaj v brlog oz v podganjo luknjo

   • AlojzZ

    SDS stil pogovora, kajne?

    • Anton

     te kaj muči?, sicer pa mogoče, bolje rečt človeku v fris, kot zganjat licemerstvo

   • marker

    Močno dvomim o tej mali porabi za toliko potovanj. To je približno tako, kot je zapravil naš kandidat za OZN, ki je pol leta bival v ZDA in hodil lobirat države za zelo mali denar. Če se spomnimo samo enega njegovega izleta v Sarajevo, ki je stal dvakrat toliko. MMZ zavaja, sicer pa kakršen minister tako MMZ.

    • Anton

     tudi jaz močno dvomim na to cifro in verjamem da je močno podcenjena, vem pa tudi da tega pač v vsej moči na žalost ne morem dokazat, kar licemerji dobro vedo, zato pa se lahko lažejo in pripovedujejo pravljice, kokr jim paše, bi bilo treba integrirat v vlado kakega NAŠEGA, kot oni počno nam.Potreben je žvižgač, da ljudje zvedo čimveč o gnojnici ki se preliva na naš državljanski račun.

 • janez.pokoncni

  Minister Žmavc? Who the fuck is this?

  btw.,
  A ministra za vrtanje po nosu imamo?

  • rubec

   Hehehe

  • indijanka

   Ne. Nekoga za stik z volilno bazo po svetu :).

  • karpelec

   Ne še. Proučujemo pa katera oblika nosu bi ustrezala razpisu.

 • Olga

  Ali nimamo nkaj Slovencev še na Kitajskem, Japonskem, par Srbov bivše JLA pa je ušlo še v Rusijo…!??

 • MEFISTO

  Tej vladi se jebe celo za Slovence v domovini, ministra za Slovence po svetu pa ima le zaradi lepšega videza.

  Ste opazili, da minister za Slovence po svetu največ presedi na prostoru za člane vlade, ko je zaradi videza složnosti zaželjena čim večja navzočnost ministrov, naprimer ob interpelacijah.

  Ministra še interpelirati ni mogoče.

  Ker nič ne dela, še grešiti ne more.

 • Anton

  da in tudi zarad vas in predvsem zarad vas ki se ne udeležujete volitev in sedaj berete moj komentar, se ohranja status quo, ki že traja 70 let in tudi zarad vas in predvsem vas imamo tako nesnago v hramu demokracije.

 • MEFISTO

  Senčna plat Slovenije.

  Včeraj so z velikim pompom po slovenskih osnovnih šolah in vrtcih stregli tako imenovani slovenski zajtrk.

  Ni bilo poročil, ali so ga bili deležni tudi otroci, katerih starši jim ga ne morejo plačati.

  Namen je bil kljub temu dosežen.

  Lahko smo si v saharinsko zrežiranih prizorih ogledali premiera kot atipičnega družinskega ćloveka, ki mu pri zajtrku zlorabljeni otroci delajo le družbo.

  Baje se je ne vem kje slovenskega zajtrka udeležila tudi evropska komisarka iz Slovenije, ki je bila glavna atrakcija v spremljajočem kulturnem programu.

  Nedolžni deci je pokazala, kako se hodi bos po žerjavici.

  • indijanka

   Pokorno poročam, da so bili zajtrka deležni vsi otroci. Tisti, ki v šoli običajno zajtrkujejo in tudi tisti, ki ne.

   • MEFISTO

    Čigav zajtrk pa je potemtakem pojedel premier?

  • Vera

   Tudi predsednik DS je bil opažen pri zajktrku otrok . Kaj , ko bi vsi predsedniki raje vrnili ” koroška dečka ” , babici , ki ju zelo pogrešata !

 • tasilo

  “Danijel Krivec /…/ postavil pisno poslansko vprašanje /…/ katere države je obiskoval v času od nastopa
  ministrskega položaja, kakšen je bil namen njegovih potovanj izven meja
  Slovenije in koliko denarja so morale slovenske davkoplačevalke in
  davkoplačevalci odšteti.”

  Daniel Krivec, ti si pa res butec. Če že poizkušaš koga spraviti v zadrego, naredi to kot se šika. Vprašal si Žmavca vse, tudi po namenu(??) potovanj, le tega ne, kašen je bil rezultat, izplen. Kajti ti butec Krivec, ljudje ponavadi počnemo stvari zato, da je nekoč nekje nekašen rezultat, kakršen koli že …

  • indijanka

   Besedi rezultat in izplen ne obstajata v birokratskem slovarju. Poslanec bi z eno izmed obeh, ministra tako zmedel, da verjetno ne bi prejel odgovora na nobeno od zastavljenih vprašanj.

   • tasilo

    Hmnja … To pomeni, da sta butca oba. QED :)

    • indijanka

     Hmm..no ja. Nepopustljiv? Trd oreh boš :).

     • tasilo

      Raj orh k čigumi v laseh. :)

     • indijanka

      :) zabaven oreh torej..

   • radames

    Ravno “izplen” je birokratska beseda.
    Včasih je v Mercatorjevih štacunah pisal “v izplenu” (za salame, pršute).

    • indijanka

     :) ja kr vidim jih, kako se po sestanku pogovarjajo o izplenjenih radirkah.

 • tasilo

  “Letos pa se je minister odpravil na enodnevni obisk v LIHTENŠTAJN”

  A na befel iz “piši-kao-što-govoriš” Belgrada, al kako? Samo vprašam.

  Hanibal Lector

  • radames

   Če napišeš pravilno, ponucaš preveč cajta pa med pisanjem moraš stalno gledat u monitor, če si prou napisu.

 • Kučko pod pručko

  Saj je še malo zagonil, če pomislimo, kako zapravljivi so levaki. Spomnimo se hohštaplerskega Sluzavca, ki je za samo eno pot v Sarajevo prikrajšal davkoplačevalsko blagajno za dobrih 80.000 evrov!!!

  • tasilo

   Menda je bila celo operacija njegove komunistične prostate v kapitalistični Švici cenejša … tako pravijo …

 • tasilo

  “Vsekakor bi se moral minister Žmavc zavedati, da Slovenci in Slovenke,
  ki živijo izven meja domovine Z VELIKIM PONOSOM OHRANJAJO SLOVENSKI JEZIK in kulturno dediščino.”

  O tem na NOVI24TV radi na dolgo in široko pridigamo, držimo se pa tega ne. Mi smo namreč v domovini Sloveniji in nam za domačo slovenščino dol visi. Sic!

  • Vera

   Nam ta pravim Slovencem , pa res ne visi dol za ” slovenščino ” , temveč državljanom !

 • MEFISTO

  Edini referenci ministra za Slovence po svetu sta bili menda to, da izhaja iz hude partizanske družine in da je bil vse življenje član partije.

 • MEFISTO

  Revija Obrazi je Milana in Štefko Kučan razglasila kar za nacionalni zaklad.

  Svoj lastninski delež na tem nacionalnem zakladu odstopim najslabšemu ponudniku.

 • totex39

  Ni kaj, v tej vladi pa imamo res same ekspertne ministre, ki vsak na svojem području prikaže “nadpovrečne ” rezultate. Zato tudi žmavcek ni izjema.

 • Franc Šink

  Vsa zgoraj našteta potovanja so sigurno stala več.Kdo ima tu nas za norca?

  • Franc Šink

   In kje je ta “varčni” Falcon” ?

 • PIA PlA

  Zanima me, na kolikih stolčkih sedita minister brez listnice Gorazd Žmavc, ki je “uspešno” svetoval na področju “Alpe Adrila” in njegov zdaj že bivši svetovalec Dejan Podgoršek, lastnik družbe PortoAlpe v stečaju. Slednji ima na glavi kar precej zaslug pri prodajanju megle za konkretne denarce in sodelovanje pri raznih srečanjih, ki so namenjena le žrtju in pitju ter vlečenju dnevnic. http://www.fijet.si/files/LVAXNN5CXKXSJC5DJSM1SPAMXKP6IWSI.pdf
  In zanima me še, kaj naredij prvi minister oziroma njegova vlada, da prepreči vse to.

  In kaj je zdaj z Brankom Krajnik in MetkoTekavčič, ki je baje tudi sodelovala pri spornem projektu zaradi katerega je moral Dejan Podgoršek zaradi kriminalistične preiskave njegovega dela odstopiti.

  Politika laganja in komedija pomembnega sedenja na več stolčkih hkrati ter prelivanje javnega denarja v zasebne žepe se ne izplača vedno vsem. Zagotovo pa uspeva večjim akterjem kot sta SDH (projekt Študentski dom Korotan d.o.o. http://sdh.si/doc/Aktualno/Skupscine/Studentenheim%20Korotan%20-%20sklep%20ustanovitelja%20z%20dne%2024_8_2015.pdf ) in DUTB s prodajo turističnih zmogljivosti SAVE d.d. itd.

  Zapravljanje denarja za razna potovanja je samo drobiž in nujno zlo za pridobitev večjih projektov. Delo na Ministrstvu za Slovence po svetu je kot nalašč za to.

  • tasilo

   Metka Tekavčič? A to je tista dekanja, ki jo je lažje preskočiti kot iti okrog nje?

   • PIA PlA

    Zagotovo te ona ne bi mogla preskočiti, rada pa preskakuje zakone recimo s stalno pripravljenostjo. Nisem še zasledila, da bi denar v celoti tudi vrnila. Veš kaj o tem.

    • janez cepec

     zakuga ga b’ pa vrnila, pa videš, de ga rab za uzdrzevanje svoje podobe, glede na konfiguracijo k’ jo ma, ga precej ponuca, dnarja mislem

     • tasilo

      Jest sm se tud zmeri sprašvou, a jo je draži futrat al obalač’t?

     • janez cepec

      oba troje je drago, sam sej videš, de se baba znajde.

    • tasilo

     Po moje si ona te dodatke baše za modrc pa v žabe. Pa naj ji jih kdo vzame, če si upa.

  • Mojca pokraculja

   Tolk govorjenja o šparanju, pa da ni denarja , pa skoz se pufamo, da bi pa tole kvazi ministrstvo in ministra brez listnice ukinili, to pa ne.
   Saj ni to nič drugače kot pri Desusu. Interesi upokojencev so stvar vsake parlamentarne stranke, ne rabimo nobene extra stranke. Da meša meglo, se izživlja nad upokojenci, jih ima za bebčke in se ji milo j..e za njih.
   Vsi organi v upravi bi morali vsak iz svoje pristojnosti “skrbeti za Slovence po svetu”. To je sam stolček, ki je nastavljen zaradi “boljše” porazdelitve ministrskih mest vsakokratne nove koalicije. Da se jim izide kalkulacija. Itak pa, kdo pa so Slovenci po svetu? Večina je že pokojnih, njihovi otroci so tudi že v letih in nikogar za Slovenijo zares ne briga nič več.
   Njih briga samo narodnozabavna muzka, da jim kdo odšpila kakšno domačo, potem se pa zjokajo od nostalgije.

 • Nata

  Če se je kaj pozitivnega izcimilo , v redu, no !!
  Vendar pa enim, ta pravim dajo denar , drugim so pa očitali vsak fičnik !!

 • tasilo

  Križana gora, le kako uspe nekemu (zopet) inicialkarskemu polpismenemu rovtarskemu pisunu nasrati toliko jezikovnih neumnosti in gravža v en sam stavek?

  (X) Zamejski Slovenci v Italiji konstantno opozarjajo na KRŠITEV njihovih PRAVIC s strani italijanskih oblastnikov.

  1.) konstantno —> nenehno, vseskozi, venomer, vztrajno
  2.) Zapomnite si, opice novinarske: po logiki(!!!) v slovenščini PRAVIC ne moremo KRŠITI! Lahko pa jih kratimo, omejimo, odrečemo; odvzamemo; zanemarjamo, ignoriramo … Aja, KRŠIMO pa lahko dogovore, pogodbe, pravila, zakone, predpise itn.
  3.) Nesmiselna, neokusna in topoumna je brezglagolska(!) dikcija “kršitev njihovih pravic s strani italijanskih oblastnikov.” Ampak rovtarjem se taka formulacija vedno zdi … emm … jako visokoumetelna.

  Naj ne bom predolg in pisunom takoj pokažem najmanj eno rešitev:

  (>) Zamejski Slovenci v Italiji nenehno opozarjajo, da italijanski oblastniki kratijo in zanemarjajo njihove pravice.

  LP, Hanibal Lector

  PS: V druge katastrofalne stavke in formo celega prispevka se tokrat ne bom spuščal, čeprav bi se lahko, nemara bi se celo moral. Zaenkrat toliko. Prilik bo še ogromno.

  • janez cepec

   mislem, de s tem komentarjem Rovtrarje žaleš, ka-li?

   • tasilo

    Prav imaš. Rovtarji so jezikovno bolj omikani od inicialkarskega novinarja. Vsem Rovtarjem se zategadelj opravičujem. (Naj še pojasnim, kar iz mojega prispevka res ne more biti razvidno: da sicer pišem o rovtarjih in ne Rovtarjih.)

    • janez cepec

     sm zastopu, sam zato, ke sm jest ane mal Rovtarja, sm se parjavu

    • Nata

     no , saj si pisal z malo začetnico .

  • Nata

   pa si res en ” Hanibal ” , no ! Izkoristi prav vse prilike !

   • tasilo

    Če bi izrabil le desetino vseh prilik, bi tole lahko počel po cele dneve. Tako pa le sem ter tja kaj napišem, le najhujše traparije. Navsezadnje je moje življenje predragoceno, da bi vsega brez haska spičkal za debile. — Nekaj pisunov za ta medij so ali nešolani naturščiki, naravni talenti ali pa kurčevi FDV-jevci. Jezikovna katastrofa ter sramota so v vsakem primeru in za resen medij, ki da kaj nase, ne bi mogli ali smeli pisati brez lektorja. Njihovi izdelki so včasih celo pod gimnazijskim nivojem.

    • Nata

     Se prav nič ne čudim . Že od osnovne šole naprej , je slovenski jezik zelo zapostavljen . Vidim pri vnučkih .
     Zato je bsak opomin dobrodošel.

     • radames

      Jaz tasila spoštujem. Tudi na Financah je novinarjem povedal svoje glede jezika. To je naš materni jezik in vsaj profesionalno pisoči ga morajo znati.
      Včasih so bili po cajtngih “jezikovni kotički”, kjer so pisatelji, prevajalci, slovenisti in ostali slavisti opozarjali na najbolj grobe napake in srbizme. Očitno pa smo te srbizme prevzeli že v knjižni jezik. Vsaj tako kaže SSKJ. Kar po mojem mnenju pomeni, da hočejo “slavisti” na vsak način slovenski jezik približati srbskemu, kasneje pa ga poenotiti z njim.
      Jezik definira Slovence. Brez slovenskega jezika izgubimo identiteto.

     • tohuvabohu

      Tudi beseda novinar je serbokroatizem. Novinarji pišejo v novine, v časnike pa pišejo časnikarji.
      Zgoraj je bila večkrat uporabljena beseda prilika (prim. koristim priliku). Po slovensko se reče priložnost. Prilika pa je sinonim za prispodobo, znana iz evangelijev.

     • tasilo

      Novinar je pravzaprav ilirizem. Bogpomagaj, nekaj se jih je v stoletjih prijelo. Sicer imaš pa prav, povsem slovensko je (bilo) časnikar, … dokler so za medij veljali le časniki.

      Prilika je širši pojem in omogoča širšo rabo, ni omejen zgolj na svetopisemske parabole. http://www.fran.si/iskanje?View=1&Query=prilika

     • tohuvabohu

      Sem pogledal, preden sem oddal. Beseda prilika ima dva vnosa v SSKJ. Biblični ima samo en pomen (se pravi ozko rabo), oni drugi, ki diši po balkanizmu, pa štiri!

     • tasilo

      Prilika ima vnos tudi v Pravopisu. S tem namenom se ti dal povezavo na fran.si. Prilika nikjer ni označena s krožcem (prepovedana raba), nikjer ni odsvetovana in nikjer ni označena s “publ.”, razen v pomenu “razmere, okoliščine”. Pri slednji rabi gre dejansko za čefurizirano rabo.

      Kot zanimivost okoli rabe, Pravopis iz l. 1938 pravi takole: “prilika ž; po priliki, na priliko (na primer); ob razstavi ali ob priliki razstave (ne: povodom, prilikom razstave)”.

      SP62 trenutno nimam pri sebi. Bom “ob priliki” še tja pogledal.

     • tasilo

      Zgolj biblične rabe ni oz. ni omejena zgolj na biblično: “3. prilika, lit. poučna pripoved, ki ponazarja kako misel, nauk”. O tovrstnih prilikah lahko govorimo tudi pri Platonu ali Homerju ali pa Lacanu, če hočeš.

     • tohuvabohu

      Lahko govorimo, vendar to ni v navadi, razen v evangelijih, kjer so prilike izrecno in dosledno imenovane s to besedo (v slovenskem prevodu).

     • tasilo

      V navadi je govoriti in pisati še vse kaj mnogo hujšega od tele “prilike”. SSKJ in SP imata sicer svoje pomankljivosti, vendar njune širše semantike pri geslu “prilika” le ne bi tako skrajno zavračal kot ti.

      Sicer pa sva se že precej oddaljila od tega, kakor se je ta debata začela, z nekim polpismenim pisunskim izdelkom namreč. Tam je vsakodnevno precej več in precej hujših težav, se ti ne zdi?

     • tohuvabohu

      Se strinjam, da je v javni uporabi jezika mnogo hujših reči. A kako mi moreš očitati skrajnost, če imam o zadevi drugačno mnenje? Morda si pa ti skrajen? Mislim, da imam kar “prilično” razvit čut za slovenščino, in ta mi pravi, da je prilika v smislu priložnosti balkanizem.

     • tasilo

      O jezus no … ne očitam ti skrajnosti, pravim pa — in kar je tudi razvidno iz vseh tvojih komentarjev, mar ne? — da zavračaš kakršnokoli drugo in z argumenti podprto mnenje o “priliki”. Pravim, da “skrajno zavračaš” zato, ker na osnovi svojega osebnega mnenja(!) o besedi ne dopuščaš nikaršne druge popolnoma legitimne semantike in rabe! O priliki imaš lahko svoje mnenje, jaz sem ti le napisal, kaj o tem pravi SSKJ in SP. Naprej o priliki debatiraj z njima in ne z menoj, ker nisem pravi naslov. Naj povem še drugače: Ti imaš svoje osebno, subjektivno mnenje(!), SSKJ in SP sta pa v slovenščini referenca. Razumeš?

      Z veseljem pa opazim in s še večjim veseljem priznam, da imaš res zelo razvit čut in občutek za jezik (mislim resno, brez zajedljivosti). Raje drživa skupaj, saj si prizadevava za isto stvar, in si ne podajajva več te “prilike”.

      Evo, še tole, potem pa res konec o priliki: http://www.fran.si/193/marko-snoj-slovenski-etimoloski-slovar/4290845/prilika?View=1&Query=prilika

     • tohuvabohu

      Daj, ne bodi tečen. Na slovarje sem šel, preden sem kaj rekel. In nikomur nič ne prepovedujem. Ali smem vsaj povedati svoje mnenje? S slovenisti sem imel že več debat in žal moram reči, da take vzvišenosti ne srečam v nobeni drugi stroki.

     • tasilo

      Povedal si svoje mnenje, jaz sem povedal svoje argumente. Lahko zdaj nehava, prosim, ker gre zadeva lahko pikolovsko v nedogled? Zgoraj je vse lepo zapisano, kdo je kdaj in na kateri ravni rekel; lepo se vidi vrstni red in stopnja (ali teža) argumentiranja.

      Če sloveniste dražiš s svojimi mnenji, oni pa ti odgovarjajo s tehtnimi in strokovnimi argumenti, jim boš vedno lahko očital vzvišenost (no ja, lahko tudi prisluhneš temu, kar ti govorijo). Pač, ne pridete vedno skupaj …
      Kadar se srečata ljubiteljsko mnenje in trda stroka, bo prvo pogosto drugi oponašalo vzvišenost. Tako je pogosto v življenju in na več področjih, ne velja le za lingvistiko. Kadar želi ljubitelj prepričati stroko, mora imeti prekleto močne in trdne argumente. Stroki je pa ponavadi precej vseeno, ali ji uspe prepričati ljubitelja. Na akademski ravni v argumentiranju večinoma štejejo tehtni argumenti in dokazi, ne mnenja.

      PS: Prosim, ne vlači me več tako daleč v akademske razprave. Prvič jim takle forum ni namenjen in drugič, na takem forumu se mi ponavadi ne ljubi laziti tako daleč.

     • tohuvabohu

      Hahaha, zdelo se mi je, da ti je všeč ta debata, sicer bi že sam odnehal …
      To o vzvišenosti slovenistov ni samo moje mnenje. Primerjalno ti pa lahko povem, da v nobeni drugi stroki nisem srečal toliko nadutosti in arogance, čeprav se spoznam na marsikaj drugega in tudi debatiram z mnogimi. Sploh je pa slovenistika nesrečna stroka – ukvarja se z nečim, kar je umetno ustvarjeno (knjižni jezik namreč nima naravnih govorcev).

     • tasilo

      Narobe se ti zdi. Nesmiselno se mi zdi porabljati dragoceno življenje za ničen izplen. Pa srečno!

     • tohuvabohu

      No, potem si pa že od začetka narobe zastavil.

     • Nata

      Res je . Slovenski jetik je in bo naša identiteta.
      Pa , SSKJ . . . . . . poenotiti s srbskim jezikom ? Ja, ali niso tisti časi minili ?

     • radames

      Tisti časi šele prihajajo. V polni meri. V slovenski vojski je precej oficirjev na -ić, ravno tako v sodstvu.

     • Nata

      Popravek ! Ponovno prihajajo !!!

     • tasilo

      SSKJ spušča čifurizme v slovenščino pod oznako “publ.”, ki pomeni publicističbo rabo. Pozor! Publicistična raba je sinonim za neznanje, nevednost, jezikovno ozkost, nerazgledanost, površnost, topoumnost, čifurizem, omejenost, površnost, malomarnost itd.

      Marsikdo oznako “publ” spregleda in rabo vzme za merodajno. Če mene vprašate, je oznaka “publ” enaka prepovedi. Brez milosti.

 • janez cepec

  vi ste pa res bučki. če je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu mora pač mau vandrat ke okol. svet je velk, zamejcu j’ ulik, ergo, poj pa stroški nastajajo. zdej, pustmo kok so mel zamejci od tega, verjetn menj kot nč, sam namen je biu pa sigurn dobr, tko, de mu ne gre glih usega naprej metat, ane?

  • Get2 Business

   lol, smeha :P

 • totex39

  Tovariš pa si je res privoščil na račun države potovanje okoli sveta ni kaj, vendar se nič ne sliši kaj dobrega je na teh potovanjih doprinesel Sloveniji. Sigurno nič, za svoje počutje pa veliko.

  • Nata

   Torej vse za njegov blagor ! Kaj nas zavajajo ?

 • Get2 Business

  lichtenstein, luxemburg, brazilija, …
  hmmm, verjetno odpira bančne račune pa nosi denar noter. vse je za nekaj dobro
  predlagamo poimenovanje v: minister za denar po svetu

 • tzt

  Enostavno povedano, Žmavc na račun davkoplačevalcev potuje malo po svetu. Turistično, da ne bo pomote. Očitno je tak revež, da nima niti za eno povratno karto. Naslednjič bo obiskal še Pariz, Barcelono ter mogoče Irsko in Norveško.

  Slovenske skupnosti v Avstraliji ne rabijo nobenega Žmavca. So zelo dobro organizirane vse od 50-ih let prejšnjega stoletja. S svojimi rokami in žulji so vse postavili. Ker je njihova matica tudi versko povezana, ne bodo gledali, prenašali niti tolerirali enega kommija.

  Naj ga Krivec vpraša po učinkih njegoveka potovanja. In predvsem naj poda poročilo s kom se je srečal. Tako, da bo vpogled v njegove uspehe precej bolj jasen.

 • radames

  Za tega nepomembneža je važno, da si na davkoplačevalske stroške ogleda svet. Slovenci po svetu ga ne brigajo, zanj je večina takih “sovražna emigracija”.
  Ta nikoli več ne bi smel biti v politiki. Vrni denar, nepomembnež!

 • tomven

  Bebo bo na račun davkoplačevalcev prepotoval ves svet. To je edina korist, ki jo bo užil samo on. Prdec nekaj bluzi o moralnem zadoščenju, ki ga imajo zamejci ob njegovem prihodu.. nepomembnež, ki ne ve, da njega in njemu podobnih nihče ne potrebuje, še najmanj neki Slovenci v Avstraliji, Kanadi in podobno.

 • Prihajam Slovenija

  A rab pomočnika, Rožle bi tud zastonj rad potoval.

 • Steiermark

  Saj imamo vendar celotno “vlado”, ki jo malo briga za Slovence ter so mu pri srcu najbolj jugočefići in musliji, ter denar, ki ga izmikajo iz naših žepov! Jemlje nam pravice ter jih podeljuje tujerodnim teroristom…Sicer pa, če tale pripadnik cmerave vlade, rad potuje, naj si le privošči, dokler si lahko, kmalu bomo brez prebite pare in nebo več kje vzeti, zato pohitite prašiči pri koritu – plača slovenski narod!

 • cosmosjasnovidec

  Če rad potuje in bi še rad naprej si prekleta levaška komunajzerska gnida naj priskrbi in se spravi v službo trgovskega potnika in prodaja primer zobno pasto saj za kar bolj zahtevnega tako ali tako ni niti sposoben.

 • Viktorh

  Dobil je priložnost, da je velik, in to je izkoristil.

 • pokvarjeniSvet

  Da je kučanova levica povezana z globalnimi socio-psihopati je jasno dokazov, koliko češ:
  LDS drnovšek (kučanova stranka) nas je vodila v komunistično EU, Drnovšek je vsakič po TV rekel Slovenija mora it v EU to je za Slovenijo prihodnost..isto je rekel za NATO.
  Za slovenske levake je EU in NATO paradiž saj jih ti globalni socio-psihopati skozi držijo štango..

 • Andres Zoran Ivanovic

  Kaj oni misli? Da se njega čaka v tujini? Nima pojma, da s svojimi
  izleti ne bo naredil nič, saj lotevati se je treba znotraj države ne pa
  pri tistih, ki smo iz kakršnega koli razloga odšli. Ko bo doma prah
  pobrisan, celo tako bednega naziva in takega misnitrstskega stola ne bo
  potrebno imeti, kar nenazadnje niti sedaj ni potrebno. Gre se za korita
  in ne potrebo.

 • južnificirana_si

  lepo da izvem, po dveh letih delovanja te vlade, da obstaja minister Zmavc

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!