Ministrica Milojka Kolar Celarc samovoljno ukinja zdravstvene zavode

Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

V poslanski skupini SDS izpostavljajo zgolj dva žgoča primera, ki razburjata državljanke in državljane, in sicer združitev kranjske porodnišnice z jeseniško splošno bolnišnico ter združitev bolnišnice v Topolščici s celjsko splošno bolnišnico, zato zahtevajo sklic izredne seje. 

Tako v Kranju kot v Topolščici so strokovno osebje obeh zdravstvenih zavodov kot tudi lokalno prebivalstvo ogorčeni nad ukrepom združevanja, kot ga predvideva ministrstvo za zdravje pod vodstvom ministrice Milojke Kolar Celarc. Da združevanje uprav ne bo prineslo nobene dobrobiti, je prepričana Andreja Cerkvenik Škafar, ki je v začetku meseca aprila protestno odstopila z mesta direktorice kranjske porodnišnice. “Sramota je, da se v tretjem največjem slovenskem mestu zapira in ruši samostojnost peti največji porodnišnici v državi, da ozki interesi v ozadju prevladajo nad širšim javnim interesom, da ni ustrezno poskrbljeno za korektno financiranje ginekologije in porodništva in da oskrba zdravih novorojenčkov ni plačana,” je dejala na novinarski konferenci. Tudi kranjski župan Boštjan Trilar državo poziva, naj porodništvo in ginekologija ostaneta v Kranju. V Kranju so začeli podpisovati tudi peticijo za ohranitev avtonomnosti kranjske porodnišnice, pri čemer zahtevajo tudi zagotovitev ustreznega sistemskega financiranja in sredstev za celostno obnovo stavbe ter nakup medicinske opreme.

Tudi primer združitve bolnišnice Topolščica s Splošno bolnišnico (SB) Celje, ki jo namerava vlada Mira Cerarja izpeljati pod taktirko Milojke Kolar Celarc, močno razburja. Znane so likvidnostne težave bolnišnice Topolščica, vendar pa ukrep, kot ga predvideva ministrica za zdravje, ocenjujejo kot neprimeren tako v bolnišnici Topolščica kot v celjski splošni bolnišnici. V slednji prav tako navajajo, da se tudi sami soočajo z likvidnostnimi težavami in da bi v primeru pripojitve del finančnih težav bolnišnice Topolščica padel na njih.

Milojka Kolar Celar nima izdelanega konkretnega načrta
Ni nezanemarljivo, da se je v zadnjem času oblikovala Civilna iniciativa (CI) za ohranitev bolnišnice Topolšica, ki je samo v tednu dni zbrala več kot 11.000 podpisov podpore in pozvala ministrico, da se udeleži okrogle mize, ki bo 26. 6. v Topolšici. Pozivajo jo, naj na okrogli mizi javno pojasni razloge za po njenem mnenju strokovno in ekonomsko upravičeno pripojitev Bolnišnice Topolšica k SB Celje. V CI s podpisi podpore jasno opozarjajo, da so prebivalci šaleško-savinjske regije “proti poslabšanju dostopnosti zdravstvenih storitev in združitve ne podpirajo”. CI sicer v svoji izjavi za javnost poziva ministrstvo za zdravje, da ohrani vso dejavnost Bolnišnice Topolšica v enakem obsegu kot do sedaj, bolnišnico finančno sanira ter je ne združuje s SB Celje, saj za to nima tehtnega ne finančnega, ne strokovnega in ne organizacijskega razloga. V CI menijo, da bosta ministrstvo za zdravje in ministrica Milojka Kolar Celarc tako kot doslej želela samovoljno izvajati svojo oblast, brez upoštevanja mnenj strokovne in zainteresirane javnosti.

V poslanski skupini SDS se na podlagi vsega tega sprašujejo, ali ima ministrstvo za zdravje podobne načrte po združitvi oz. pripojitvi s še katero drugo bolnišnico, prav tako pa izražajo zaskrbljenost nad ravnanjem ministrstva za zdravje, saj so mnenja, da ministrica Milojka Kolar Celarc nima izdelanega konkretnega načrta morebitnih pripojitev bolnišnic oziroma reorganizacije delovanja na sekundarni ravni v zdravstvu.

C. Š.
 • Olga

  To pa dobiš, ko daš komunistko za ministrico!

  • karlina

   ITAK

 • Pa, kaj je s to našo ministrico ? Je “zbolela” ?

  Ne samo, da .. “…..na okrogli mizi javno pojasni razloge za po njenem mnenju strokovno in ekonomsko upravičen pripojitev Bolnišnice Topolšica k SB Celje…….”

  Podobno je v 80-ih letih razmišljal Šuligoj, ko je bil “veliki šef” , čeprav o zdravstvu in problemih v zdravstvu ni imel pojma. Recimo je utemeljeval, da na poti, ko se vrača domov iz Ljubljane v Novo Gorico, so štiri bolnišnice: Ljubljana, Postojna, Sežana in Šempeter pri Gorici, zato je treba pod nujno ukiniti porodnišnico v Postojni, ker jo ima Šempeter in bolnišnico Sežana, ker imamo UKC.
  Hvala Bogu, da mu to ni uspelo, ker sta danes obe bolnišnici, ki si ju je on v svoji glavi, brez vsakih vnaprejšnjih študij in analiz zamislil, še danes zelo uspešni bolnišnici.

  • karlina

   Pa, kaj je s to našo ministrico ? Je “zbolela” ? Ne, ona se ni nikoli pozdravila od komunizma, itak pa v glavi nobene pameti, še namazati se ne zna, se samo namala.

   • Franc Šink

    V Murglah imajo epidemijo ki se nevarno širi proti Forumu 21.

  • Franc Šink

   To dobiš če imaš ministre rojene v hostah okoli Ravbarkomande in še kje v širni Sloveniji.

 • Morala

  Bomo videli, če bo poslušala strokovno osebje in ogorčeni glas ljudstva ali bo prevladal ozek interes v ozadju!!?? Ta samovoljnost ji ne bo nič koristila!!

 • Anton

  kdaj pričakujemo naslednji korak ministrice, da ukine sebe?

  sarkazem press

 • MEFISTO

  Punca je seksapilna, tako pravi Tunnek, kot ministica pa popolnoma zanič.

  • princeska

   Punca, katera punca? Oba rabita očala z močno, močno dioptrijo.

   • MEFISTO

    Za Tunneka je to punca, ker mu niso več dostopni mlada dekleta in fantje.

    • princeska

     Aha, ti pa navijaš, da odkupiš njegovo dušo. Vzemi kar prepleskano sovo, saj za drugam itak ni. Poceni jo boš dobil, baba je prepričana, da je mlada in sposobna. Verjetno tudi misli, da bo večna. Evo Mefisto, če je v tebi kaj demona, pograbi “punco” in odplešita v večna komunistična pogorišča.

     • MEFISTO

      Modri in učeni Mefisto lahko le še odpleše s komunističnega pogorišča in vas , princ s teboj vred, zapusti, da se vlačite z rdečimi droljami in pedri.

 • odzunaj

  Dol z zdravstveno ministrico ! Narod na ulice izrazit nezaupnico ministrici in Cerarju !
  Ljudje, Zasujte parlament s pisnimi zahtevki za odstranitev ministrice !!!

 • Anton

  ministrico sprašujem, kako je glede čakalnih vrst

  sarkazem press

  • MEFISTO

   Nič spraševat, nagnat!

 • PikaPolonica

  Ona bi vse združila, zato da bo prišparala? Ha ha ha ha ha ha ha

 • PikaPolonica

  Na kakovst in strokovnost se pa pozablja kar je izrednega pomena.

 • piko8

  Ta stara ČAROVNICA bo že tako slabo in šepavo zdravstvo popolnoma uničila!! Nagnat to ČAROVNICO NEVEM KAM, A MA KDO KAK PREDLOG !!

 • MEFISTO

  Tisti, ki ničesar ne vidi na Milojki Kolar, je slep ali brez okusa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!