Ministrstvo za obrambo ne dvomi v slovaško podjetje, ki pa je že desetletje pod rušo

(Foto: STA)

Včeraj smo na tem mestu prvi objavili zapis, da sta se orožje in strelivo, ki ju je Slovenska vojska poslala na uničenje na Slovaško, očitno znašla tudi na bližnjevzhodnih bojiščih, konkretno v Iraku. Z Ministrstva za obrambo so nam danes sporočili, da imajo tačas podatke o enem najdenem zaboju za minometne mine.

“Šlo je za mednarodno donacijo v okviru Nata, po kateri so na poziv takratnega generalnega sekretarja Nata države članice prispevale svoj prispevek pri opremljanju ANA,” so zapisali v odgovoru na Ministrstvu za obrambo. Najden zaboj za minometne mine je bil del donacije RS v okviru Natove kampanje za vzpostavitev in opremljanje Afganistanske nacionalne vojske (ANA) v letu 2007.

Na Nova24TV smo o tem, da se je na tujih bojiščih znašlo slovensko orožje, pisali prvi: [EKSKLUZIVNO] Je slovensko orožje namesto na uničenju pristalo v rokah džihadistov?

Orožje evidentirano skladno z mednarodnimi predpisi
“Orožje in strelivo, ki ga je donirala Republika Slovenija, je bilo skladno z mednarodnimi predpisi ustrezno evidentirano na način, da je mogoča njegova sledljivost,” odgovarjajo na Ministrstvu za obrambo, a ob tem dopuščajo odprte možnosti: “Po izročitvi orožja in streliva ANA tako Republika Slovenija kot tudi vse druge države, ki so sodelovale v donaciji, niso mogle neposredno nadzirati nadaljnje uporabe tega orožja in opreme.”

Potrjeno: Šlo je za slovensko orožje
“Ker se je to orožje uporabljalo na območju aktivnih vojaških spopadov med ANA in uporniškimi talibani, je lahko prišlo tudi v roke te ali drugih uporniških skupin,” pojasnjujejo na ministrstvu. To je verjetno tudi razlog, da se je en kos iz omenjene donacije leta 2015 znašel tudi v Iraku. “Vsekakor je iz te najdbe razvidno, da je bil vsak kos ustrezno označen, s čimer smo zagotovili sledljivost – ne glede na to, da se je omenjeni kos znašel izven območja, kamor je bila donacija namenjena,” še dodajajo na Ministrstvu za obrambo.

V zvezi z najdbo omenjenega zaboja v Tikritu (Irak) so na Ministrstvu za obrambo letos poleti dobili povpraševanje Conflict Armament Researcha (CAR) iz Londona in omenjeni instituciji tudi odgovorili, da zaboj dejansko izvira iz prej omenjene donacije, kar se je izkazalo po preverjanju označb in evidence, ki jo ima Ministrstvo za obrambo.
.

Kdo je na Slovaškem uničeval slovensko orožje?
Kar pa se tiče uničevanja orožja na Slovaškem, pa je Ministrstvo za obrambo v letih 2005 in 2007 uničilo določeno količino streliva v specializiranem slovaškem podjetju Vojensky Opravarensky Podnik (VOP – Vojaški remontni zavod) na podlagi sklenjenih pogodb v skupni vrednosti 750.490 evrov brez DDV.

Slovenija je leta 2005 po pogodbi o uničenju orožja slovaški družbi VOP predala 6802 dotrajani raketi M79 oz. Osa. Od tega jih je 132 nosilo številko LOT TB8606, poroča STA. Raketa, ki so jo preiskovalci organizacije CAR julija 2015 dokumentirali v Tripoliju, ima prav to številko LOT.

Kakšni so protokoli uničenja orožja?
Ministrstvo še dodaja, da se strelivo uničuje v specializiranih in za to certificiranih podjetjih, večinoma v tujini. Po pridobitvi ponudb in ogledu zmogljivosti je treba skleniti ustrezno pogodbo, pridobiti vsa potrebna uvozna in izvozna dovoljenja ter po potrebi tranzitna dovoljenja držav, preko katerih gre prevoz. Po uničenju streliva je treba izdelati ustrezno potrdilo o razgradnji in uničenju.

Kako ministrstvo izbira podjetja, ki uničujejo strelivo in orožje?
Ministrstvo za obrambo pojasnjuje, da izbirajo podjetja za uničenje streliva na podlagi predhodno izvedenega postopka javnega naročila in po sledečih kriterijih:
1. Podjetje mora imeti certifikat za uničenje streliva, ki velja v državi, v kateri ima podjetje sedež.
2. Ustrezne reference.
3. Najnižjo ceno.
4. Ustrezno opisan tehnološki postopek razstavljanja in uničenja elementov streliva.

Ob tem, da se naročnik lahko odloči za preverjanje predloženih dokumentov in tudi za ogled proizvodnje.

Je bilo orožje na Slovaškem res uničeno?
“Za vse do zdaj uničeno strelivo imamo ustrezna dokazila, ki dokazujejo, da so bile storitve opravljene skladno s pogodbami,” zatrjujejo na Ministrstvu za obrambo in dodajajo, da nimajo “nobenih indicev, da bi dvomili v uradna dokazila in certifikate podjetij, ki so opravila storitev uničenja streliva”.

Dobro je verjeti, še boljše je nadzirati. Vendar so slovaško podjetje, ki je uničevalo slovensko strelivo in orožje, zaradi različnih razlogov že zdavnaj zaprli. Nikakor ne bi smeli biti presenečeni, če se bodo na teh vojnih področjih tudi v prihodnje znašli kakšni ostanki orožja, ki bi sicer moralo biti uničeno na Slovaškem.

J. F.

 • dr Janez Sveti

  Kaj je narobe? Slovaki so poslali orožje na uničenje v Sirijo, Libijo in druge države, kjer to strokovno izpeljejo, brez stroškov za euro davkoplačevalce.
  Dr Janez Sveti gnojilopress

 • AlojzZ

  Ja in? Kaj je bilo najdeno? Donirano orožje ali orožje, ki je bilo poslano na uničenje?

  • dare326

   oboje!

 • hle

  Od kje pa mislite da trgovci z orožjem dobijo le tega ta to je le ena od ustaljenih praks država ga odpiše v uničenje in zraven to še plača potem pa se za orožjem izgubi sled akterji pa si delijo gotovino kdo vse pa so bili v tistem času lahko akterji pa naj si vsak odgovori sam

  • komar marko

   a si kuj pomislu na penzionerje in njihoveha zastopnika. ta ma povsod prste zraven, saj ni čudno če pa revček hoće zagotoviti 1000 OJROV penzije. Ja znajdi se je reku!

 • razerznak

  zakaj uničevat orožje, municijo k bi ga lahko uparbili za vadbo?

  • avtohtoni neandartalec

   Ker bi se lahko še komu zgodila nesreča.

   • cosmosjasnovidec

    Če se sedaj nesreče ne dogajajo đihadistom se tudi drugim ne bi.
    Orožje takorekoč sploh ni po takem bilo dotrajano ampak je komunajzerska gnida tovariš Kučan zaslužil denar pa porinil v svoj žep nekaj pa komunajzarski bandi katera se ima za neke kvazi borce.

 • avtohtoni neandartalec

  Mine za.mir, donacija smrti, Pahor bi lahko bil vsaj toliko moža, da bi odlrito mapovedal vojno Afganistanu in Iraku.
  Za velikonemško navezo pa tudi ne dvomim, da zajo skrbeti za svoje glavne industrijski artikle, uspešno gospodarstvo, ni kaj.

 • Jožef

  Lani je Hrvaška Kolinda imela intervju v katerem je povedla da so poslali celo tovorno ladjo starega orožja v Irak.V tistem času je naš vrhovni poveljnik Slo. vojske Pahor bil na hrvaškem pri Kolindi.Bilo bi zaminivo izvedet koliko je bilo našega orožja zraven ki je očitno končalo pri isis na pobudo Amerov. Hrvati so po intervjuju dobili čudežno 4 helikopterje po smešni ceni da so tiho. Samo mi smo pa morali plačat da so nam orožje odpeljali.

  • cosmosjasnovidec

   Je že jasno dokazano,da so hrvati in srbi že leta 2003 dostavljali teden dni po večkrat dnevno orožje bivše Juge torej tudi Slovensko katero so jim dostavili ali pa tisto katero jim je predal in prodal tovariš Kučan v Irak in Sirijo.
   Tega tudi ne zanikajo odgovor je pa,da je šlo za biznis in zaslužek v dobro držav ter,da ni v zakonu,da ga ne bi smeli prodati bilo komu.
   Kaj se je pa potem z orožjem dalje dogajalo pa ni njihova stvar.
   Seveda so pa vsi prodajo orožja obesili rusem,ker imajo večina same Kalašnike.Pri mrtvih đihadistih so jih našli in sicer z Jugoslovanskimi napisi izdelave,

 • avtohtoni neandartalec

  Vojaška industrija proizvaja ogromno orožja, vojn je pa relativno malo, niti nima smisla neprestano streljati brez veze, ker samo naravo uničujejo. Kot vsako blago, tudi orožje razpada in ga je treba neprestano obnavljati. Orožje izdeluje gospoda, reciklirajo ga pa cigani.

 • xtc

  Definitivno se temu podjetju lahko zaupa zagotovo so bili lastniki s Slovenskim pedigrejem;direktor pa kak klošar;ki so ga našli v Bratislavio v parku:

 • črnaovca

  Zanimivo kako so dotrajane rakete še vedno učinkovite v rokah drugih borcev le naših pioničkov ne. No da je tisto podjetje pokojne ni nič čudnega naredili so posel in pokopali podjetje da ne bi prišlo kaj na dan. Sicer pa kdo pravi da ni bilo vse skupaj dogovorjeno in je bil namen uničenja samo krinka. Orožarski posli znanih akterjev

  • xtc

   Ja Kučan je neuničljiv pri teh rabotah;pa Jelko tudi:

   • CybeWorm

    janšot je pa bil leta 2005 ministrant w cerkwi tko da nima nč s tem : )))

    • Olga

     Spet vaša opsesija? Res ste revež!

    • FRANC3

     Leta 2005 Janša ni bil več minister za obrambo. Je m. Kučan poskrbel, da so ga odstavili. Kučan je bil takrat v ZDA.

     • tarantela

      A sploh veš, kakšen položaj je zasedal Janša leta 2005?

 • južnificirana_si

  v birokratski vukojebi je certifikat več vreden kot realnost

 • samsara

  Na tov. kučana se obrnite. On pozna situacijo, ostali so samo zombiji, ki vse počnejo le preko posrednikov/izvrševalcev.

 • Olga

  Saj vemo, komunisti z lažmi in podtikanji poskušajo podaljšati svojo zločinsko vladavino!
  Slovenci, smo zlate ribice ali državotvoren narod?!! Upam, da slednje! Pojdimo na volitve in jim končno dajmo nogo!!!!

 • janez cepec

  matr ste ovce. pa kva nas briga, kam gre orožje, k smo ga uradno dal uničet. mi smo svoje naredl, če so se pa te flinte pojavle na bojišču, pa usaka čast Slovakom, če jim ga je uspel prodat. mi smo tko prevelki luzerji, de bi upal kej tacga narest. če se ma zdej kdo tle za sekitrat se nej EU pa NATO, sej je Slovaška izigrala njihove zakone in standarde.
  ne vem, kva nej bi mel komunajzarji pr tem, razen če s tardečim ne mislete na ljubljen’ga vodjo, on bi pa to orožje znou dobr prodat, ma določene “ekspirions”, sam dnarja ne bi blo, dnarja, ane?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!