Za sanacijo kraških jam, polnih trupel, ni dovolj denarja?

Foto: Jože Svetina

Sanacija treh kraških jam je ocenjena na do 3 in pol milijone. V Socerbski jami za Vrhom pod kupom odpadkov v breznu ležijo posmrtni ostanki okoli 1000 po vojni umorjenih žrtev. Kosti pobitih so našli tudi v Jami sv. Socerba, neurejena pa je tudi jama Golobivnica ter opuščen rov rudnika Rodik. Navkljub odloku iz leta 2009, ki naj bi vse našteto uredil, ministrstvo za okolje in prostor trdi, da v šestih letih ni bilo dovolj denarja za sanacijo.

Inšpektorat RS za okolje in prostor je na podlagi določil 25. člena Zakona o varstvu okolja in v skladu s sklepi Vlade št. 13101-1/2009 z dne 30.07.2009, z dopisom št.: 0611-35/2009 z dne 05.10.2009 ministrstvu za okolje in prostor podal predlog za pripravo programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja za kraški jami Golobivnica in Socerbska jama za Vrhom ter opuščeni rov rudnika črnega premoga Rodik, ki do danes ni bil realiziran.

Pristojne na ministrstvu za okolje in prostor smo vprašali, zakaj ni prišlo do realizacije sklepa in kdo so odgovorni za očiščenje brezna ter za izkop, identifikacijo in pokop umorjenih?

Sanacija treh kraških jam ocenjena na 3 in pol milijone
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) odgovarja, da je v letu 2009 pripravilo predlog Odloka o programih ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v opuščenem rovu rudnika črnega premoga Rodik, kraški jami Golobivnica pri Preložah in kraški jami Socerbska jama za vrhom (Odlok). Ocenjena so bila tudi finančna sredstva za izvedbo Odloka, in sicer v vrednosti 3,15 do 3,5 milijonov evrov. Zaradi pomanjkanja sredstev v državnem proračunu pa program ni bil realiziran. Na MOP, v sklopu spremembe Zakona o varstvu okolja (ZVO-2), pripravljajo sistemske rešitve za sanacijo t.i. starih bremen.

“Glede na to, da brezno leži na ravnem in je dostopno s težkimi stroji, bi po mnenju nekdanjega državnega sekretarja Marka Štrovsa, lahko in brez večjih težav ter stroškov iz brezna odstranili industrijske in druge odpadke, nato pa iz jame dvignili tudi posmrtne ostanke pobitih ter jih dostojno pokopali”, je zapisal Bogdan Vidmar za Časnik. 

Marko Štrovs je v času od marca 2008 do januarja 2011, ko je bilo odkrito množično morišče žrtev komunizma v Hudi jami in več drugih množičnih morišč, vodil Službo za vojna grobišča. Po odkritju največjega morišča v nekdanjem tankovskem jarku pri Mostecu je bil odstavljen, Služba za vojna grobišča pa razpuščena. Pri različnih založbah je objavil več knjig o sistemu pokojninskega in invalidskega zavarovanja in delovnih razmerjih. Pri založbi Nova obzorja je leta 2014 izdal knjigo o množičnih komunističnih pobojih 1941-1946, z naslovom “Neme priče”.

Je sanacijski program res tako drag? In če je, zakaj se ne lotijo najprej sanacije ene jame, potem druge in tako naprej? Tako pa se od leta 2009 ni premaknilo nič.

Za vodenje aktivnosti odgovorna Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč
Na vprašanje, kdo so odgovorni za očiščenje brezna ter za izkop, identifikacijo in pokop umorjenih, pa na MOP odgovarjajo: Z Zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev je za vodenje aktivnosti pri postopku odkrivanja prikritih vojnih grobišč pristojna Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč.” To sicer drži, vendar pa ta ista komisija najbrž ni odgovorna za finančno realizacijo omenjenega odloka?

Med delovne naloge komisije namreč sodi (zgolj) spremljanje evidentiranja večjih grobišč ter števila in območja večjih pobojev in revolucionarnih žrtev med II. svetovno vojno in po njej na območju Republike Slovenije, priprava konkretnega programa aktivnosti z ustrezno zavarovanje in vzdrževanje teh grobišč, dajanje mnenj o vprašanjih, ki se nanašajo na obstoječa in na novo odkrita grobišča ter grobove množičnih pobojev, sodelovanje v postopku za pridobitev idejne rešitve za označitev – zaznamovanje vseh drugih tovrstnih grobišč v Sloveniji, tekoče spremljanje ureditve Spominskega parka Teharje, (gradnja) v Kočevskem Rogu pod Krenom, skupni spomeniki, posredovanje predlogov in pobud Vladi Republike Slovenije v zvezi z ureditvijo in obeležitvijo grobišč.

Komisijo Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč sestavljajo predstavljajo predsednik Jože Dežman (Muzej novejše zgodovine) in člani:

  •  dr. Vida Deželak Barič, Inštitut za novejšo zgodovino,
  •  dr. Mitja Ferenc, Filozofska fakulteta,
  •  Pavel Jamnik, Ministrstvo za notranje zadeve,
  •  Boštjan Kolarič, Študijski center za narodno spravo,
  •  dr. Andrej Mihevc, Inštitut za raziskovanje Krasa,
  •  Jože Možina, RTV Slovenija,
  •  dr. Milan Sagadin, Zavod za varstvo kulturne dediščine,
  •  dr. Anton Velušček, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU.

Na Komisijo vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki deluje pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo poslali še vprašanje: Ali je za (finančno) realizacijo odloka odgovorna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč? Katere so bile prednostne naloge ministrstva za delo od leta 2009 do 2016 in koliko sredstev iz državnega proračuna je bilo v tem obdobju namenjenih za delovanje, aktivnosti in projekte sektorja za enake možnosti?

Vesna Vilčnik

 

 • Stajerka

  v Lublani so tako ponosno zavedni “Slovenci”, da na najvišji točki glavnega mesta nočejo slovenske zastave, nočejo slovenskih duš v slovenski zemlji, edino kar hočejo in jim neizmerno diši, so cekini Slovencev!

 • centurion

  Naj, če ni denarja, naženejo storilce, od njih otroke in vnuke v
  delovno brigado in očistijo ter s tem dejanjem vsaj delno operejo svoj obraz..
  Je pa denar za migrantske kurbe in NOB obeležja in proslave.
  Pa za borčevske penzije tudi.

  • Nata

   To!!!!! Delovne brigade !!

 • Unikatna

  Za vse ostalo se pa troši denar…

  Mirovni inštitut s svojimi sateliti prejel že preko 8,700.000 EUR!

  http://24kul.si/kontroverzni-mirovni-institut-s-sateliti-prejel-ze-preko-8700000-eur

  • Franc Šink

   Samo poglej imena članov komisije inštitucije iz katerih izhajajo.Koliko denarja se tam zmeče stran.Stroški prekopa žrtev so samo drobtinica.

   • kekec

    Ajde borci v akcijo in izkopavat žrtve, ki ste jih pobili. Lahko se tudi sami zakopljete vas ne bo nobeden izkopaval in postavljal spomenikov.

  • Margu501

   Tem je glavna skrb, koliko azilantov bodo spravili v državo ! Zato je denar .

 • totex39

  Komunistična banda je svoj narod morila in jih zakopavala po celi Sloveniji in je mislila, da se ne bo nikoli odkrilo. Sramota je že to, da sploh govorijo, da ni denarja za normalni pokop posmrtnih ostankov umorjenih žrtev, vsaj tudi v tem času ljudje nimajo kančka zavesti do pobitih, kar je res grozljivo.

  • Franc Šink

   Mislili so da bodo večno vladali in terorizirali.Ni in ne bo jim uspelo!

 • dob

  Stvar je dokaj preprosta.

  Zmeniti se moramo o tem, kaj je človekova pravica. A je pravica to, da se nekdo sam od sebe demokratično odloči, da bo suženj? A lahko nek narod spravi diktatorja na oblast, potem pa trdi, da je to njegova svobodna volja, da ne rečem človekova pravica, da pelje komunizem naprej, čeprav mu tega ni treba?

  Enako je z religijo in ideologijo.

  Dogovoriti se bo treba, a lahko muslimanska ženska trdi, da je zagrinjalo za obraz, stvar njene osebne odločitve. Da to isto lahko zahteva od svojega otroka, predpisuje drugim, zraven še svojemu otroku, svoji hčerki odreže klitoris, sina pa obreže iz verskih razlogov, z ritualom obrezovanja, ko je še dojenček, ker tako zahteva njihova religija.

  Je to človekova pravica? Je spolno in tudi sicer pohabljanje človeškega telesa in njegovo zasramovanje pravica staršev in družbe? Se država organizira kot družba idiotov, ki bo zagotavljala nekomu takšne pravice?

  Je svobodna izbira do nesvobode pravica?

  Je poniževanje samo stvar tvoje izbire kateri norosti boš pripadal – je to vse, kar SVOBODA je?

  Spolno pohabljanje in poroka z otrokom pri desetih, Je vse to navada in izraz kulture, ki jo moramo VSI spoštovati? Spada med verske pravice? Jo poleg tega, da vemo da se to dogaja, moramo še prenašati in celo uzakoniti ter s tem na široko odpreti vrata zločinu – je vse to tako preprosto?

  Moramo dopustiti, da bo nek imam v kratkem postal predsednik našega Ustavnega sodišča, tako kot je nekdanji šef slovenske Partije bil postavljen za predsednika Ustavnega sodišča? In je veljal za končnega sodnika o tem, da je nekaj prav ali narobe!

  Je to potem poduk nam vsem, ker za nas, ko smo v dvomih, odloča, kaj je prav in prvaično?

  Nam je vseeno, kdo to počne in zakaj?

  Je potem pravica predsednika države, da plesniva trupla, ki so dokaz zločinskosti diktature, ki ji sam pripada in jo podpira, da zverinsko pobite proglaša za drugorazredno temo?

  Zato, ker se slučajno strinja z morilci? Pa smemo tako ravnati z mrtvimi in smo pri tem še normalni?

  Kaj pa z živimi, s svojci žrtev, kaj z njimi lahko tako ravnamo, da jih uporabljamo za sejanje strahu vanje in upravljamo z njihovo osebno bolečino, naj bo vsem drugim v opomin?

  Če Slovenija misli, da je demokratična samo zato, ker se je sama na demokratičnih volitvah odločila, da bo ponovila komunizem z vsemi svojimi zablodami, potem temu ne moremo reči demokratična odločitev ali svobodna izbira!

  Ker to ni svobodno odločanje svobodnega človeka, temveč je stanje psihoze, kot posledice strahu pred avtoritarnim režimom in njegovim maščevanjem! Po spremenjenih družbenih razmerah v Evropi in na Balkanu, še naprej vztraja pri istem lastnem zaporu duha in telesa, da ne rečem duše.

  • if

   Hvala dob!
   Tekst, ki bi ga morali kazensko brati in izpitno dokazano dojeti Pahor, Cerar, Masleša, Fišer, Ferlinc; Janković, Kučan in drugi prizadeti z rdečim nazorom.

   Vsi imenovani se strinjajo s polaganjem venca laži h kamnu laži pred hišno števiko 51 na Cesti 27. aprila v Ljubljani, zato vse omenjene imenujem podpornike laži, ki je na območju Slovenije avtor Hudih jam, pripadajočih posledic in drugih posledic omenjenih v vašem zapisu.

   __________

   Resnica klije, laž propada, hvala Bogu! Amen!

  • Nata

   + + + + + + + + + +
   Joj , Dob , tale tekst je pa za v okvir ……….obesijo pa naj ga v vse prostore Vladnih in Nevladnih ustanov !

   .

 • tarantela

  Slovenski politiki so si dvignili plače po približno 200 evrov na mesec, naj država tu vzame denar za sanacijo jam!!!

 • Viktorh

  Človek ne more verjeti, da je toliko ljudi, v tako kratkem času, na toliko lokacijah, storilo samomor.
  Verjetno je šlo za evforijo od sreče ob nastajanju socializma.

 • albusa aquilae

  glavno je, da je dovolj denarja za bančno luknjo..

 • althar

  Trenutno ves razpoložljivi davkoplačevalski denar namenjamo za reševanje zavoženih udbovskih bank in tajkunov, promocijo Danila Tuerka ter vsakoletno restavracijo ruske kapelice, zato za druge namene žal nimamo sredstev.
  Hvala za razumevanje.
  vaša udbomafija
  Vlada Republike Slovenije

 • Anton

  denarja za sanacijo grobišč ni, za policijski vodni top , ki bo stal cca 1, 220 miljona evrov pač. Glede na izkoristek starega “muzejskega” vodnega topa (natančneje samo ENKRAT, so ga uporabljali zoper demonstrantom – kilometrina na števcu slabih 60000 km) potem lahko mirne duše lahko rečem, da je to stran vržena naložba, oz če se lahko malce “pohecam” prihaja novi falcon

  sarkazem press

 • Olga

  Izkopavati naj gredo tisti, ki te zločine še danes v demokratični družbi zagovarjajo, da bo ceneje!!! Pa zločincem – borcem NOB, ki se od pobojev niso distancirali in jih obsodili, naj zmanjšajo apanažo in denar namenijo za izkop njihovih žrtev!
  Tisti, ki so pobijali in njihovi sorodniki, naj pa tam klečijo ob izvajanju del!

 • Iza Demos

  Zakaj pa to ne izvaja Študijski center za narodno spravo saj je njegova osnovna vloga poprava krivic, ki so bile povzročene po vojni. In kaj je večja krivica kot to, da svojega bližnjega nisi mogel dostojno pokopati. Ne vem zakaj tega ne počne že od prvega dneva obstoja.

  Zavod bi lahko v ta namen tudi zbiral prostovoljne prispevke. Prepričana sem, da bi tisti katerih bližnji morda ležijo po teh jamah prispevali. S spremembo zakona o dohodnini pa bi lahko omogočili, da se v ta namen zavodu lahko nameni del dohodnine s katero sedaj fizične osebe prosto razpolagamo, a jo v večini primerov ne “usmerimo namensko”. Osebno takoj izpolnim obrazec v prid zavoda.

  Hkrati bi to pomenilo tudi udejanjanje zavodovega analiziranja in raziskovanja, itd…………. Dajmo Študijski center za narodno spravo akcija!

 • baubau

  prispevajo naj ga storilci-morilci.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!