Miro Cerar bo odpotoval na obisk k “mami” Angeli

Foto: STA

Premier Miro Cerar je danes potrdil, da se bo prihodnjo soboto v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Napovedal je, da bo šlo za posvet o prihodnosti unije, izpostavil pa bo predvsem vprašanje varnosti in migracij.

Na sestanek, ki se ga bo udeležil Cerar, je Merklova povabila še premierje Bolgarije, Avstrije in Hrvaške. “V prihajajočem tednu bom opravil nekaj konzultacij in do konca tedna oblikoval stališča, ki jih bom predstavil na tem delovnem posvetu. Posebej bom izpostavil vprašanje varnosti, vprašanje migracij in kar je za prihodnost Evrope prav tako zelo pomembno, to je perspektivo mladih, zaposlovanje, ekonomski razvoj in vse tisto, kar mora Evropa peljati naprej – digitalne tehnologije, energetiko in vse ostalo,” je povedal slovenski premier.

Merklova je sicer že v tem tednu zagnala niz pogovorov z evropskimi kolegi, predvsem v pripravah na neformalni vrh EU, ki ga bo 16. septembra gostila Bratislava in ki naj bi bil posvečen predvsem obravnavi posledic brexita. Merklova je tako v četrtek na gradu Meseberg najprej gostila predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, v ponedeljek bo pogovore nadaljevala v Rimu, kjer se bo sestala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem, nato bo v sredo odpotovala v Tallin, v četrtek pa še v Prago. Turnejo bo v petek nadaljevala v Varšavi, kjer se bo sešla s kolegi iz Višegrajske četverice – Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, zatem pa bo na gradu Meseberg še isti dan na delovni večerji gostila kolege iz Nizozemske, Švedske, Finske in Danske. V soboto pa bo sledilo še srečanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier.

Miro Cerar spet sanja
Kot je povedal Cerar bo na tem sestanku izpostavil problem varnosti in migracij. Morda bo povedal tudi, da je ravno njegova vlada, praktično brez vseh varnostnih pregledov, v Evropo spustila čez pol milijona ilegalnih migrantov. Izpostavil bo tudi perspektivo in zaposlovanje mladih. Torej tiste skupine, ki v tisočih beži iz Slovenije služit “ljubi kruhek” v širni svet. Seveda pa bo izpostavil tudi digitalne tehnologije (za katere v Sloveniji ni denarja), energetiko (ki je v Sloveniji podvržena lobijem v HSE) in vse ostalo. Vsaj za to kategorijo vemo, da jo, če kdo, Miro Cerar “obvlada”.

A. R., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!