Mit o NOB: “Partizanstvo se je porodilo iz popolne nemoči komunistične partije in marksistične levice” (4. del)

(Foto: iStock)

Nepooblaščeni komunistični partizanski upor leta 1941 ni bil nikakršno domoljubno dejanje, temveč nemoralno in protinarodno dejanje, kajti komunisti so zavestno izrabili domoljubna čustva prebivalstva, da bi prigrabili oblast, ne meneč se za civilne žrtve in vse druge nesreče, ki jih bo povzročila njihova avantura, je jasen Gregor Medvešek v svoji knjigi Mit o NOB.

Lahko se reče, da se je partizanstvo porodilo iz popolne nemoči KP in marksistične levice, da zmagata na svobodnih volitvah in uvedeta svoj model družbene ureditve po demokratični poti. In za dosego tega svojega totalitarnega cilja komunistom in drugim marksistom, jeznim na ljudstvo, ker jih ni hotelo izvoliti na svobodnih volitvah, ni bilo žal žrtvovati deset tisoč življenj pripadnikov tega ljudstva.

Foto: STA

Življenje je sveto, a ne za komuniste
Prihod na oblast katerekoli stranke ni vreden enega samega človeškega življenja, v Sloveniji pa so jih komunisti v svoji lakomnosti po absolutni oblasti žrtvovali na deset tisoče. Dražgoše in številne druge vasi niso bile požgane in njihovi prebivalci razseljeni in pobiti zato, ker bi bilo to potrebno za osvoboditev Slovenije od okupatorjev, temveč zato, da so komunisti slovenskemu narodu lahko vsilili svojo “diktaturo proletariata”.

Enostavna modrost narekuje izogibanje spopada s premočnim nasprotnikom, ki ne more prinesti drugega kot žrtve in poraz. V tem je narodnoobrambna funkcija “kolaboracije” s premočnim okupatorjem. V primeru res velike množičnosti, a neuspešnosti upora, ima to lahko usodne demografske posledice za uporniški narod. V takih razmerah je obstoj “kolaboracionistov”, četudi na prvi pogled vreden prezira, dejansko edini način, da premočni okupator celotnega prebivalstva ne poistoveti z uporniki.

Foto: STA

Revolucija in protirevolucija
Temeljni značaj slovenskega “kolaboracionizma” je bila protirevolucija, ki je ne bi bilo, če ne bi bilo komunistične revolucije, ne pa ideološko motivirana želja sodelovati v boju za Hitlerjevo “novo Evropo”.

Nemci so od domobrancev zahtevali izjavo lojalnosti. Če bi domobransko vodstvo to njihovo zahtevo zavrnilo, bi bila razorožitev in razpustitev domobranstva najmanj, kar bi se zgodilo, in tako razoroženi tedaj nekdanji domobranci bi bili po vrnitvi na domove izpostavljeni na milost in nemilost partizanskemu maščevanju.

Foto: Bobo

Zakaj domobranstvo?
Za prisego in druga “kolaboracionistična” dejanja domobrancev nosi največjo odgovornost komunistično partizansko vodstvo, ker je s svojim revolucionarnim nasiljem svoje politične nasprotnike prisililo, da so se morali zateči k okupatorju za zaščito svojih življenj in jih je potem okupator lahko izsiljeval.

Protikomunistične sile so “sodelovale” z okupatorjem samo toliko, kolikor so smatrale, da je to potrebno v interesu naroda in nič več od tega. Če ne bi bilo komunistične revolucije z vsemi zločini, ki so jo spremljali, bi bila tudi potreba po “sodelovanju” z okupatorjem manjša, da bi se zaščitile koristi naroda.

Na posvetovanju aktivistov OF na Pugledu aprila 1943 je Edvard Kardelj dejal: “Če bi analizirali belogardistično gospodo, ugotovimo, da ne gre za buržoazno gospodo, ki se je slepo udinjala okupatorju, marveč skuša okupatorja izkoristiti zato, da bi zatrla osvobodilne sile doma in znova sedla na oblast.”

Za komuniste je bila neprecenljiva vrednost okupatorjeve navzočnosti v tem, da so lahko svoj boj za monopolno oblast zamaskirali z »bojem proti okupatorju« in tako dobili kritično maso ljudske udeležbe pri svojem revolucionarnem projektu,  poudarja Gregor Medvešek v svoji knjigi Mit o NOB.

(Foto: STA)

Kdaj bo sojeno krvnikom sinov in hčer slovenskega naroda?
Druge okupirane dežele, ki niso imele revolucionarno-odporniškega gibanja, podobnega našemu partizanstvu, so jo odnesle z bistveno manj žrtvami in manjšo gmotno škodo kot Slovenija. Na žalost pa vse doslej partizanstvo oziroma KPS še ni bilo postavljeno na zatožno klop zaradi prevelikega števila žrtev, trpljenja in uničenj dežele, ki jih je zakrivilo.

Avtor knjige Mit o NOB Gregor Medvešek izpostavlja, da je poleg s prevelikim številom žrtev vojne partizanstvo demografsko osiromašilo slovenski narod tudi z izseljenci, ki so po njegovi zmagi zaradi političnih razlogov morali zapustiti domovino. Obstoj politične emigracije je tudi eden od dokazov, da nam partizanstvo ni prineslo svobode, kajti ljudje zavoljo svojega političnega prepričanja ne zapuščajo domovine, v kateri naj bi vladala svoboda.

J.F.

 • VERZIFIKATOR

  PETELINČKI IN JAJCE

  V valilnici smo novih petelinčkov,
  izšli ki naj iz bojev bi krvavih,
  ofenziv na jugu rdečih, pravih,
  pa jatica le kokljinih so sinčkov.

  Inkubator dom jim je edini,
  jih umetna luč samo vzdržuje,
  kaj naj se od njih sploh pričakuje,
  kot da kikirikajo v množini.

  Pa so glej, objestni, petelinčki,
  bi celo z odklopom ti grozili
  in da tjakaj bodo vse vrnili,
  kjer podobni se valijo slinčki.

  Pač, odklop nobena ni težava,
  vzemi jim elektrike dobavo,
  pa bo konec z njihovo zabavo,
  bo prišla na plan realnost prava.

  Enkrat le jim piče več ne daj,
  pa ne bo o čivkah niti sluha,
  zanje domovina čisto gluha,
  v jajce se povrnejo nazaj.

  Tam sprejeti bodo na široko,
  jajce takšnih gostov komaj čaka,
  petelinčka, rdečega junaka,
  skopijo na mah in na globoko.

  In še nekaj se jim bo zgodilo,
  se iz kokošnjaka jih izvrže,
  kajti takšno reč se pač zavrže,
  ki zaudarja kakor jajce gnilo.

 • luckyss

  Jamranje..četrti del…
  Poleg ostalih “člankov” seveda, ki izgledajo kot bi jih pisali biki v strahu pred rdečo cunjo..
  Tale portal bo najbolj zaslužen za porazni izid volitev za SDS..
  V bistvu je to škoda, ker v Sloveniji bi rabili normalno desnico, kot proti utež “levici”..

  • Anton

   normalno desnico s Peterletom na čelu, kateri bi se ob vikendih sestajal na čajanki s Kučanom

   sarkazem press

   • luckyss

    Mislim na normalno desnico zazrto v prihodnost in ne v preteklost..

    • Anton

     ti se malo zazri vase pa spoznaj da veruješ v komunistično laž

     • luckyss

      Ni laž, je pa utopija, dokler bosta med ljudmi prevladovala egoizem in bebavost..

     • Anton

      to se strinjam! Kdor veruje v komunizem je tudi bebav.

     • luckyss

      Saj sem napisal, da ne ločite med idejo in dejstvovanjem tistih, ki so to idejo zlorabili..
      Kot se npr. sedaj zlorabi “demokracija”…Velika večina nas je proti islamizaciji Evrope, pa v bistvu na to nimamo nobenega vpliva..

     • Anton

      komunisti podpirajo islam, vsaj v Sloveniji, predvsem zaradi sovraštva do RKC.
      vera je strup za mozak….?

     • luckyss

      Še enkrat….te stranke še levičarji niso, kaj šele komunisti….
      Le povzpetniki, ki jim godi denar države in napitnina od Sorosa…

  • učko

   Normalno, žlahtno desnico po tvojih kriterijih že imamo: NSi in SLS !!! Lepo sodelujejo z režimom !!!!!!!!

   • luckyss

    Pozabi naše stranke in njihovo “politično usmritev”…Njihova edina usmeritev je egoizem in lopovščina ..Vse na račun njihovih butastih ovc..

 • učko

  Ne mi govor’t oziroma pisat o totalni nemoči “levice” !!!!! Opozicijske “sile” temu režimu, kolkor jih je, so v totalni nemoči !!! Zato režim lahko počne kar koli se mu zahoče !!!! Vse levuharske režimske politične stranke in desnuharsko-kolaboracionistični NSi in SLS totalno obvladujejo oblastniško sceno !!!! Od “prave” opozicije ostane samo SDS, pa še ta je daleč od tega, da bi bila dostojna opozicija !!!!!

  • luckyss

   Ja, jutri lahko očitno ti napišeš “jamranje..5. del”…

 • učko

  Opozicija temu režimu lahko nastane samo kot, v začetku, gibanje proti režimu, potem pa z ustanovitvijo še vsaj dveh političnih strank in tudi z obstojem in delovanjem političnih gibanj !!! Brez močne “alianse” proti temu režimu ne bo zmage. JaJo je politični amater in tega očitno ne zmore. On bo vedno šahovska figura, nikoli pa šahist, tako kot je to Kučan, kateremu ne seže niti do gležnjev !!!!!!

 • učko

  JaJo kot politični “disident” in populist na tak način ne more narediti prevrata, ki je nujen !!!!!!

 • učko

  Vladajoči režim pri nas je namreč “nadstrankarski” !!! To pomeni, da je poleg politične sfere dominanten na vseh družbenih področjih: sodstvo, tožilstvo, banke, JU, državne firme, kultura, mediji itd. Kako se upreti takemu režimu? Z Jajotovim receptom jamranja sigurno ne. Kalimerovska drža ne pelje nikamor !!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Kako pri nas režim utrjuje svojo oblast? Tako, da na vse položaje in službe v državi postavlja “svoje ljudi”. Deli tudi finančne privilegije, predvsem “njihovim upokojencem”, janševski upokojenci pa crkujejo od vsega hudega. Tudi pri zdravstvenih storitvah so “režimski privilegiranci” obravnavani preko vrst brezplačno, ostali pač ne !!!!! Vse to in še marsikaj se dogaja, JaJo pa jamra za svoje premoženje, budale pa hodijo svečke prižigat, svečkarji bebavi !!!!!!!!!!

 • Demonkrat

  Rezultati so; bedne penzije ,minimalne plače ,vrste pred RK ,Karitas ,migrantski delavci v Avstrijo …..

  • učko

   Režimskim ljudem ni nič hudega, ostali pa se naj malo hebejo !!!!

 • Demonkrat

  Tovarne delavcem ,zemljo kmetom ….Pa to je bil nateg epskih razsežnosti

  • luckyss

   Še večji nateg so bili certifikati in privatizacija…

   • učko

    V začetku 90 let sta bili dve opciji privatizacije: 1.Peterle-Sacshov model prodaje in Kučan-Mencinger-Ribnikar-jev model notranjega odkupa. Vsi so bili potem za slednjega, vključno z JaJotom. Peterletovo vlado so sesuvali in na koncu sesuli. JaJo je šel v Drnovškovo vlado !!!

    • KIKI

     In po vsiljenem prepričanju je za vse kriv Janša, a njee?
     Vsi notranji kupci premoženja so člani F21! Janša ni član
     tega veličastnega foruma, je le “dežurni krivec” za vse
     Kučanove & svinjarije!

   • Demonkrat

    To je bilo samo nadaljevanje tega.

 • učko

  Vladajoči neo-pro-komunistično-balkanistični režim še vedno vlada po istih principih kot je včasih partija! Saj je ta režim v bistvu “zmafiozirana partija” !!!!!

 • učko

  Vladajoči režim še vedno vlada po principu partije: deli in vladaj. Razdeli družbo na “privilegirance” in diskriminirance in s prvimi obvladuj slednje !!!!!

 • učko

  Komunistični režim je svoje čase “ustvaril” brez razredno družbo. In to tako, da je umetno ustvaril razrez privilegirancev in razrez diskriminirancev. Torej je na silo naredil “razredno diskriminacijo” in na tak način, po pameti komunjarov, naredil “brez razredno družbo”. To so potem znanstveno utemeljili naši vrli doktorji marksistično komunističnih budalaštin, ki jih je še vedno polno na naših univerzah in družboslovnih fakultetah !!!!

  • KIKI

   Res je, na FSPN in ostalih družbenih študijih je še vedno
   glavni predmet in edina zakoreninjena miselnost “rdeča
   znanstvena fantastika”….ali “kar se Janezek nauči, to
   Janezek zna!”….potrebuje samo plodna tla, ki pa jim jih
   omogoča stara politična “gamad “,. ki gre po vzoru Hittlerja,
   ki si je iz ljudske revščine utrl pot neverjetnih razsežnosti. in
   moči! Torej, Komunisti so imeli so in imajo eksaktnega “učitelja”
   in imajo obubožano ljudstvo, kar se popolnoma ujema z partijsko,
   sedanjo oblastjo!
   ( “raja je neumna!”, je izjavil Kučan ) To pove vse!

 • učko

  Po spodnjem principu še vedno funkcionira tale družba !!!!!

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO OSTAJA STALINOVA GLISTAVOST NA OBLASTI .

  • luckyss

   Ja, in kaj sedaj..spet jamranje, namesto da bi ustanovili na desnici stranko, ki bi jo normalen Slovenec lahko vzel za svojo..
   Včasih dobim občutek, da ste spet kolaborirali-tokrat s Kučanom, ker mu s svojimi izpadi zagotavljate oblast ;))

   • montyamp

    Veš kaj ti sanjač ,
    ko boste ti in tebi podobni futuristi dojeli , da vsak davek katerega plačaš obračajo tisti katere si pustil izvoliti murglosrbskim pijavkam , se bodo stvari obrnile na bolje za vse .
    Bojkot volitev je idiotizem PAR EXELLENCE .
    Po domače , politični kurbenhaus plačujemo vsi , fu.ajo pa samo tisti ki dobijo glasove , Srbi v Ljubljani .
    Koga si volil ???
    Zaradi impotentnih tvoje sorte , je država v qurcu .

    • luckyss

     Nisem volil nobenega, ker mi je trenutno celoten parlament enako pokvarjen..
     Ne mislim pa izbirati manjšega zla..
     Saj sem predlagal, da na desnici ustanovite stranko, ki ne bo v posmeh sama sebi…

     • montyamp

      BOJKOTIRATI VOLITVE , POMENI GLASOVANJE ZA ZMAGOVALCE .
      Ti si navaden murglosrbski gnoj , kradljivec otrok , balkanski gnojevnik , v glavnem podpiraš nyjvečji šoder v EU .
      HANZIJI SO TVOJ IDOL , če bodo režimski novinarji popljuvali Janšo , boš pač verjel , ker si bebec .
      Samo na volitvah imaš težo , sedaj pa se utapljaj v greznici katero ste si čefurji izvolili .
      Švicarji imajo 90% volilno udeležbo .

     • luckyss

      Poglej na kakšnem nivoju pišeš, da se ne boš kasneje čudil, ko boste na volitvah “popušili”…
      Sicer pa bi se volitev vsekakor udeležil, če bi bile stranke v našem parlamentu vsaj od daleč podobne švicarskim…

     • montyamp

      Potem pa ti sanjač naredi stranko , pošteno srbsko balkansko .
      Plačuješ in ne voliš .
      Kdo pa gre v kurbenhaus in potem s trdim domov ???
      Še majmun bi se spokal na delo .

     • luckyss

      Po moji skromni presoji je slovenski narod prebutast in preveč skregan med sabo za ustanavljanje kakšne resne stranke…
      Po drugi strani pa mi je znana usoda Krambergerja, sam pa itak nimam dobrih odnosov “s pijanimi lovci”…

   • komar marko

    Spet lažeš. Oblast si zagotavljate iz vaših bratskih republik, preko LGBT in emigrantov. Pošteni Slovenci pa delamo in se borimo za preživetje.In praviloma desno usmerjeni ne hodimo na volitve za razliko od vas rdečuhov. In potem trdite , da je FDV diploma CVET SLO! Z abruhat!

    • luckyss

     Malo preveč si “pameten” in ocenjuješ človeka kar na pamet…tipično za politično ovco brez lastnih možganov..

     • komar marko

      Kako sem lahko politična ovca, če nisem član nobene stranke, ne hodim na volitve, poznam PRAVO, GOSPODARSTVO in v povprečju delam po 13 ur na dan, pa nimam kaj za pokazati? Boš razložil?

     • luckyss

      No potem pa si neopredeljena ovca..

     • komar marko

      čudno, da mi nisi dal naziv janšist ali domobranček? ČUDNO?

     • luckyss

      Za ta naziv moraš biti še malce bolj prizadet..

     • montyamp

      Plačevanje kurbarje , potem pa s trdim domov , to ste tisti ki bojkotirate volitve , davke pa plačujete , ker vam izvoljen parlament piše zakone .
      Butli pač .

     • luckyss

      Boljše “butl” kot pa ovce katere se kregajo zgolj okoli tega kateri pastir striže manj v živo ;))

 • montyamp

  Le zakaj Avstrijci masovno ne hodijo na delo v Slovenijo ???
  Ker imamo na oblasti morilsko buržoazijo .
  Hlapec lahko pride na oblast edino tako da ubije gospodarja .
  Potem pa dobite bankrot na bankrot .
  Komunisti so ja mentalni pohabljenci , morilska ljubezen ne rezultira NORMALNIH , samo mentalno revščino , sposobno edino parazitstva .

  • učko

   Točno tako, rdečkarska buržoazija s Kučanom na čelu je tista zločinska tvorba, ki jo je treba unič’t !!!!

 • Olga

  Komunizem=islamizem=nacizem=fašizem! NOB je bila zločinski podvig proti lastnemu narodu! Vse za oblast zločinskih komunistov!

 • komar marko

  Dejtvs so, da je Avstrija in SLO imela leta 45 enak BDP, pa je morala Avstrija plačevati reparacije SLO. Leta 91 je imela Avstrija 13 KRAT VEČJI BDP. Ali kdo ve odgovor?

  • komar marko

   odgovor je preprost. Ker smo morali SLO državljani po pinte, kofe, cukr, prašek, olje, bencin hoditi nakupovati v Trst in celovec!

  • MladiLiberalec

   Samo Avstrija se ima za svoj obstoj za zahvalit v veliki meri koroškim slovenskim partizanom. Zavezniki so sprejeli načelo da si narodi ki se ne uprejo nacizmu in fašizmu države niti ne zaslužijo. V Avstriji je bilo odpora zelo malo zato so si pomagali s sklicevanjem na koroške partizane. Tako da smo mi v resnici postavili Avstrijo nazaj na noge oziroma bistveno prispevali k temu.

   • montyamp

    Res je .
    A veš kako so spravili Ruse iz države ?

    • MladiLiberalec

     Ja ob podpori Jugoslavije takrat.

     • montyamp

      Resnice ne poznaš , žal .

     • MladiLiberalec

      No tudi ob podpori Jugoslavije.

     • Steiermark

      Odgovor enak prejšnjemu – bedak!

     • MladiLiberalec

      Res je bilo to povezano tudi s popuščanjem v Moskvi po smrti Stalina in nastopu Hruščeva. Politiko so zastavili takrat bolj antikolonialno. In iz dela Avstrije so bili pripravljeni umakniti svoje vojake če se zagotovi da bo Avstrija nevtralna. Jugoslavija pa je z Avstrijo sklenila državno pogodbo. Samo ne glede na to so se Avstrijci sklicevali na koroške partizane pri obnovi države ker so imeli drugače svojega odpora proti nacizmu premalo in je marsikdo gledal na obnovo njihove državnosti s sumničenjem.

     • Steiermark

      kreten

   • komar marko

    mimogrede. KOROŠKIH partizanov ni bilo. Razen po 45 ko so se rušili spomenilki. Kdo ej pa to počel, pa upam da veš. Pa iz tega naslova bi lahko napisal še kaj več, kars e sicer bolj malo ve!

    • MladiLiberalec

     Lol.

   • Steiermark

    idiot, kvakaš o stvareh, o katerih nimaš pojma! Samo tebi v informacijo, da je Avstrija trpela do leta 1955, pod komunistično , stalinovo diktaturo in se se jih rešili in osvobodili šele 1955. No, do takrat so pa tudi smrdljivi stalinovi podganji iztrebki, zelo dobro “indoktrinirali” Avstrijce, kar so dokazali, da še danes niso drugačni kot takrat, ker še vedno znova, s prevaro in po stalinovo opravljajo volitve – kot tele zadnje za smrdljivega gnoja, kot je novi predsednik……ki bi kar Avstrijke prisilil, da se prilagodijo oz. po njegovo, da so “solidarne” z musliji in si pokrijejo, z ruto, glavo!

  • montyamp

   Ja .
   Komunisti se bojijo da bi ljudje masovno zadevale kapi od dobrot .
   Zato je treba narod j…. .
   Tisto da so mentalno pohabljeni , je za njih oddaljeno miljarde svetlobnih let .

 • MladiLiberalec

  Koliko je brez prave vsebine pisanje Gregorja Medveščka. Okupatorji niso Slovencev pustili na miru ampak so jih skoraj povsod mobilizirali v svoje vojske. Izvedli so aneksijo slovenskega ozemlja in izvajali nasilno potujčevanje. Na vsak odpor ki je bil jasno še kako upravičen so odgovorili z nesorazmerno silo. Kolaboracija pa ni bila omejena kot sem že pokazal tudi tukaj z dokumenti na samoobrambo ampak je bila usmerjena v aktivno borbo zoper odporniško gibanje. Kolaboranti so bili del okupatorjevih vojska in terorističnega aparata. Okupatorju so varovali železnice in izpolnjevali še druge njegove ukaze. Njihova protirevolucija ni enaka protirevoluciji v klasični državljanski vojni ker so se vezali pri tem delovanju z okupatorji.

  • centurion

   Posluš, mal, posluš.
   Če greš zvečer neumen spat,
   se zjutraj zbudiš neumen…
   Ne piši nebuloz.
   Ah ja, Dobro jutro.

  • montyamp

   Kdo je varoval železnice za Hitlerja ???

   Zgodaj, od februarja 1942, so se partizani – sam Boris Kidrič in dr. Aleš Bebler – na Bledu sestajali s šefom Gestapa Rozumeckom s partizanskim imenom Rožica. Rezultat: partizani se odpovedo vsaki resni akciji proti okupatorju, predvsem bodo pustili pri miru glavne železniške proge in ceste. Nadaljevali bodo zaradi videza NOB z malimi, vojaško nepomembnimi akcijami. Partizani so poskrbeli celo za krivce teh nepomembnih akcij, te so denuncirali Gestapu. Kot pravilo so bili denuncirani narodno zavedni Slovenci nekomunisti. V najkrajšem času so gestapovske postojanke na Gorenjskem in Štajerskem sklepale cel kup lokalnih sporazumov s partizani.
   Gestapo je sprejel, da aretirane partizane, predvsem komuniste, izpusti iz svojih zaporov. Partizani so imeli prosto pot in delovanje na področju, ki je bilo primerno oddaljeno od prometnih povezav, večjih krajev in mest. Kot posebno uslugo Kidriču je Gestapo poslal v Ljubljano k Italijanom svoje agente, katerim so Italijani predali zaprto Zdenko Kidrič in Prežihovega Voranca. Te osebe so gestapovci prepeljali na Gorenjsko. Zdenko Kidrič so pustili na svobodo in Prežihovega Voranca so zaprli v taborišče, ki je bilo bivališče zadržanih sovjetskih diplomatov.
   Ta množična kolaboracija z nemškimi nacisti na Gorenjskem in Štajerskem je trajala bolj ali manj do konca vojne.
   http://www.casnik.si/index.php
   Junija 1942 je partizanska stran trem italijanskim divizijam poslala anonimne dopise, arhivirane v Rimu pri italijanski vojski – ti dopisi so javnosti dostopni – da partizani pripravljajo velik oborožen napad na samo Ljubljano. Italijani, z vso verjetnostjo v dogovoru s partizani, so zato preventivno, največ v Ljubljani in na Dolenjskem, aretirali 25.000 mož in fantov, sposobnih nositi in uporabljati orožje in so jih odpeljali v italijanska taborišča. Tisoči teh, nekomunistov, so izgubili življenje na Rabu, v Gonarsu in drugih italijanskih taboriščih. Partizani so s to akcijo pripravili Slovenijo na revolucijo, brez teh 25.000, odpeljanih v taborišča, je bilo revolucijo lažje izvajati.
   http://www.casnik.si/index.php

   • MladiLiberalec

    Rozumek ali Rožca po partizansko je bil dvojni agent. Partizanom se je predstavljal kot antinacist ki jim bo priskrbel orožje. Potem je pa spravil veliko partizanskih sodelavcev v svojo zanko in smrt. To je tukaj resnica in ne kolaboracija partizanov z gestapom.

    • Levicar nikoli!

     Najboljsi partizan je bil mrtev partizan!

  • Levicar nikoli!

   Priden Jurcek… lepo si se nadudlal

 • tasilo

  V srednji šoli sem fasal ukor, ker sem pri zgodovini enkrat dejal, da preveč govorimo nekem marginalnem Pohorskem bataljonu, bitkah na Sutjeski, Neretvi, Igmanskem “špacirgangu”, o nekakšnih pofukanih Čebinah smo poslušali eno uro itd, kar za zgodovino 2. SV ni pomenilo čisto nič; premalo pa govorimo in slišimo o recimo dnevu D, pa bitki za Midway, pa vojni v S. Afriki, pa navečji tankovski bitki pri Kursku, pa Hitlerjevem vzponu na oblast, pa bitki v Ardenih, pa volčjih tropih podmornic na Atlantiku, … kar je za 2 svetovno vojno bistveno.

  Pa še enkaj sem neprvidno bleknil: da se partizani čisto po krivici napihujejo češ, da so “pregnali okupatorja s Slovenske zemlje”. Nemci so se od leta ’44 začeli umikati nazaj proti Nemčiji; ne zaradi partizanov, temveč preprosto zato, ker so jih z juga Balkana preganjali Rusi iz smeri vzhodnega Balkana in je Nemcem grozilo, da bodo odrezani.. Partizani so torej “junaško” preganjali nekoga, ki je že itak precej hitro bežal. Junaštvo pa tako, sem dejal. — In sem moral še k ravnatelju “na raport”.

  • centurion

   ++++++++++++++++++++
   Zadetek v 0.
   Ni kaj dodati…..

   • luckyss

    Razen tega, da so zavezniki priznali, da je Tito s svojo armado zadrževal precej nemških divizij v Jugoslaviji in s tem omogočil lažje delo zaveznikom v Italiji in Normandiji..
    Bodimo malce bolj dosledni, no ;))

    • Levicar nikoli!

     Zadrzeval… s cim?!? So dobili kaksno bitko?!? Mal so jim nagajali, to je vse

     • Hanza Gorenjski

      Plesali so kola….

     • Levicar nikoli!

      In klali sonarodnjake…

    • tasilo

     Še enkrat, luckyss: na prvem mestu so Nemci z Balkana bežali pred Rusi, ne pred “Titom in njegovimi junaškimi partizani”. Nemci bi se umaknili v vsakem primeru, neglede na Titota in njegove “narodne heroje”.

    • Hanza Gorenjski

     …”da je Tito s svojo armado “…

     A ti ni nerodno?

    • luckyss

     Bom odgovoril kar vsem skupaj naenkrat na bedarije ki jih pišete spodaj..

     Ob izkrcavanju zaveznikov v Italiji je teritorij zahodno od kvarnerskega zaliva pokrivala armadna skupina B, kasneje tudi armadna skupinaC (okrog 40 000 do 50 000 vojakov)…Teritorij vzhodne Jugoslavije pa je bil pokrit z drugo oklepno armado ki je štela okrog 300 000 vojakov…
     Vir: uradna korespondenca zavezniških sil …

     • komar marko

      katerega leta si to mislil. Avgust 43. To izkrcanje nima veze z nami, pač pa je bil samo TEST pred Normandijo!

     • luckyss

      ja, mislim na leto 43…Leto kasneje je bilo na ozemlju bivše Jugoslavije prisotno okrog 400 000 nemške vojske…
      Ne vem, meni se zdi to kar konkretna razbremenitev za zaveznike..;)

     • komar marko

      a takrat ko so že bežali, ko je Rusija že bila osvobojerna, prav tako del YUGE!

     • luckyss

      V bistvu se je ravno leta 43 odločalo o zmagovalcu..

     • komar marko

      ha, ha, ha. Le s čim se je odločalo. Leningrad je bil odločilen. O čemu pišeš??

     • luckyss

      Obračaj kolikor hočeš…JA je takrat zadrževala 400 000 vojaštva, ki bi vsekakor povzročili še precej žrtev zaveznikom….Sploh, če gledamo s kakšno ihto so se nacisti borili še leta 45, ko je res bilo že vse izgubljeno…

     • Levicar nikoli!

      Bolj Stalingrad…

    • centurion

     Naštej divizije pliss.
     Več ali manj- policijske enote za vzdrževanje reda na okupiranem ozemlju.
     Kdo je potamanil pohorske bandite?!?
     Nemški policisti, ki niso bili izvežbani za ofenzivne akcije.
     In kdo je razbil “slavno” 14.divizijo?
     Banditi so bili pač dokaj uspešni v teku (bežanju) na 100 km.
     Nemške enote so jim težko sledile, res.

    • komar marko

     Status borca proti okupatorju je dobil konec leta 44. Do takrat so nihali , samo so se na geostrateškipoložaj odločili, da mu ta status podelijo. Še kaj ne veš?

     • luckyss

      Tebi je bil važen status…zaveznikom pa 400 000 nemških vojakov, ki jih je moral Dolfi zadrževati v Jugoslaviji…;)

     • komar marko

      to številko nisem nikjer zasledil. Daj VIR!

     • luckyss

      Virov kolikor hočeš….od angleške wikipedije dalje v delu kjer se obravnava 2. sv. vojna…Pa tudi drugi uradni viri, ki obravnavajo ta del zgodovine, zgodovinske knjige, itd..
      Sedaj je vprašanje le v tem koliko volje imate za to poiskati ;))

     • komar marko

      daj VIR!

     • luckyss

      Ne dam ;))
      Glej okrog jasnih dejstev se ne mislim prepirati…Mi je dovolj že dokazovanje, da Hitler ni bil pozitivec;)

     • komar marko

      ha, ha. Kdo pa to trdi. Ha, ha. Zver v človeški podobi, katerega so nadgradili njegovi hlapci. Pač ideologija, kot pri nas maškarade, pravljice in filmi so opravili svoje, vključno z TAJNIMI URADNIMI LISTI! Sistem se je zažrl v najmanjše pore ljudstva. In ljudje so za drobtinice služili CILJU poneumljanja.

     • Levicar nikoli!

      Jaz to trdim!

     • Levicar nikoli!

      Se z nobeno stvarjo nisi nic dokazal…

     • luckyss

      Nič ne dokazujem, le povedal sem dejstvo o tem koliko nemške vojske se je takrat zadrževalo na teritoriju bivše Jugoslavije…pa če tudi so bili na letovanju oz. na počitnicah kot boste nekateri tu slej kot prej pogruntali ;))

     • montyamp

      Hitler še dobi spomenik .
      Ti ne .

     • luckyss

      No, končno resen argument…;)))

  • Levicar nikoli!

   V moji soli bi bil javno pohvaljen

  • komar marko

   No partizanski filmi so posebna zgodba, Prav s temi filmi so ustvarili mit o partizanstvu. Le zakaj Lažgoška bitka ni uzrla belega dneva. Pa so zafučkali ogromno sredstev.

  • Jovo Jamnica

   Korektno in meni blizu. Toda, tukaj na portalu prevladujeta dve skrajnosti. Recimo, malokdo ve, da je naprimer bil Vlasto Kopač avtor tega plakata

   https://img.rtvslo.si/_up/upload/2013/04/26/64986481_arhivsko_gradivo_za_majo-4-of-12.jpg

   Režim je nesrečnika na Dachauskih procesih obsodil na smrt!!!

   In druga skrajnost se bere v Slovenskem domobrancu. Uokvirjeno voščilo z veliko fotografijo ljubljenega vodje. In to z dne 25. aprila, 1945. Teden dni pred njegovo smrtjo!!!

   To so spoznali tudi Slovenci in stopili k orožju, da branijo svojo slovensko dediščino: vero, domovino in kulturo svojih očetov.
   Ob tem našem spoznanju so uprte vse oči v Adolfa Hitler-ja, rešitelja evropske kulture in stvaritelja nove Evrope, ki bo zajamčila vsem narodom nemoten nacionalni razvoj na podlagi nacionalne strpnosti, pravičnega socialnega reda in gospodarske povezanosti med seboj.
   Njegov zgled, vztrajnost in odločnost v boju s svojimi zunanjimi nasprotniki jamčijo za zmagovito končanje te njemu in Evropi vsiljene vojne in vzbujajo občudovanje vsega sveta. Njegov narod ga obožuje in šel bo nekoč v zgodovino kot največji sin svoje domovine.

   SS – Kriegsberichter Schulz

   • tasilo

    Prav imaš. A resnici na ljubo se na tem forumu nočem zapletati v tovrstne dabate. Zgodovina 2. SV me od nekdaj zanima na svetovni ravni in ne na “ta-zaplankani”. To sem pravzaprav hotel zgoraj povedati.

    • Jovo Jamnica

     Razumel sem bistvo. Tebi eksplicitno je namenjen le všeček.

 • Demonkrat

  Kaj bi le bilo če bi se Lenin takrat drl v Ameriki tovarne delavcem zemljo kmetom?

  • Levicar nikoli!

   Jajca bi mu odzadej preko riti potegnil cez glavo, pol pa spustl…

 • montyamp

  Gošarstvo se je rodilo v glavah komunistov .
  Kaj bo morilski HLAPEC z oblastjo ???
  Slovenija je največji gnoj v EU .
  Na oblasti imamo zmagovalce .
  Ja kdo je zdaj tu nor ???
  Prosim za odgovor rdeči fašisteki .

  • Hanza Gorenjski

   Težko…

 • Demonkrat

  Kaj Slovence združi ?

  • Levicar nikoli!

   Dej povej. Mora bit zanimiv in najbrz se nisem slisal… hehe

   • Demonkrat

    Recimo plebiscit o samostojni Sloveniji je bil tak primer.Menim da bi bila ugodna za ta narod neke vrste ali oblike monarhija

    • Levicar nikoli!

     Al pa referendum o tem, ali zelimo kozjejebce med sabo ali ne. Ali pa nosenje muslimanskih rut. Ali pa ali smo za to, da imamo v glavnem mestu herpes, ki se imenuje dzamija…

  • centurion

   Kot vidim, portal Nova24TV….

 • Demonkrat
 • MEFISTO

  Danes bo mir pred Togglofovim Tunnekom in drugimi njegovimi nicki.

  Po informacijah s Požareporta bo danes neznano kje srečanje točno 50 nickov moža tisočeih nickov.

  Ni poročil ali informacij, ali bodo poskrbeli vsaj za dežurstvo na tem in ostalih portalih

  Na srečanju bodo namreč najbolj zastopani nicki, ki bogatijo ta portal, sledijo pa jim nicki z Reporterja Požareporta, Časnika, Financ in Politikisa.

  Več v dnevno informarivnih programih režimskih medijev!

  • janez cepec

   Čudn, de ne veš kje bo srečanje, k s tok hudiču pametn. Je pa res, de j’ mau težji ugant, kot pa če b mela tvoja združba srečenje. tle ne bi blo dileme. vi b’ se u Begnah zbral, je prikladn, k ne bi blo treba it domu.

   • Hanza Gorenjski

    Ti pa si še kar hospitaliziran, le da si že na pol odprtem oddelku.

  • Hanza Gorenjski

   Iz zanesljivih virov vem, da je veselica odpadla, ker ima šef Mihael drisko.

  • Viktorh

   A misliš, da jim bo uspelo zaploditi kakšnega prasca?

  • Gretta Garbo

   ropotalo zopet ropota tja v tri krasne

 • Antonius

  Partizanarske bitke proti okupatorju je mogoče primerjati samo s herojstvom Boška Buhe. Oboje je izmišljeno!
  Niso pa izmišljeni gošarski pomori nedolžnih Slovencev po slovenskih vaseh in prek 600 skrivanih morišč širom Slovenije.
  O zavezniškem priznanju jugoslovanskega partizanarstva dovolj pove podatek, da jugoslovanskih in z njimi slovenskih predstavnikov odporniških sil niso nikoli povabili ne na vsakoletno moskovsko parado obeležja zmage proti nacizmu, niti v Normadijo, kjer vsako leto obeležujejo izkrcanje.
  Zelo ponižujoče zlaganemu slovenskemu partizanarstvu je bilo, mislim, da cerarjevo, morda Pahorjevo fehtanje, da se je slavnostnega spominjanja izkrcanja v Normandiji udeležil predstavnik slovenskih partizanarskih kriminalcev, dr. Anton Vratuša.
  Komunistična laž, na laž in blesavi naivni volivci, pa danes imamo, kar imamo. Razdvojeno Slovenijo, čepečo v dreku.

  • centurion

   Antonius, bodi realen in povej vso resnico!
   Kaj pa Mirko in Slavko?
   Fanta sta terorizirala in vezala nase tolk SS divizij, pa to…

   • luckyss

    No, takrat ko se je 127 000 Nemcev +300 letal spravilo nad 18 000 partizanov (1943 Sutjeska)…to ni bilo ravno izmišljeno..

    • Antonius

     luckyss, ker ste tako vseobsežen v znanju, nam razložite podatek, koliko pripadnikov vojske šteje divizija.
     Začnite z desetnijami, vodi v četah, korpusi, pa korajžno naprej do divizije. K podatkom dodajte še raznovrstno številno oborožitev in za piko na i dodajte še logistične sile.
     XIV. “divizija” bo ob vaših podatkih zagotovo izpadla kot partizanarska pravljica.
     V njej je bil samo zimski mraz resničen.

     • centurion

      S tem si ga usekal med rogove!!
      Pričakujem podrobno pojasnilo luckya…

     • luckyss

      Kje sem jaz omenjal kakšno divizijo ?!
      Le sklepam, da so bili partizani precej “moteči”, če so jih Nemci s takšno premočjo napadli..;)

     • Antonius

      Bodite korektni do sebe in nas, pa si nižje spodaj in v klobasanju zgoraj preberite vaše “paberkovanje”.
      Če nam “prodajate” armado, potem nam razložite, koliko divizij je v njej.
      Vsak vojak je na koncu skupna “številka” nečasa, potrudite se. Koliko teh “številk” npr., premore korpus.
      Pa o diviziji npr., nam lahko tudi razložite, koliko vojakov je v mirnodobnem času v njej.
      Zdaj vas pa prepuščam vaši globoki kontemplaciji. Mir je tisto, kar ta trenutek potrebujete.

     • centurion

      striček google dela, hehehe…wiki…

     • luckyss

      Glej, zaradi mene lahko te partizane imenujete tudi “razpuščena banda” ….le omenjam koliko okupatorske vojaške sile so vezali nase in omenjam tudi “Sutjesko”…Res vas ne razumem kaj bi radi s tem predalčkanjem….morda zameglili bistvo ?!

     • centurion

      Fantiček, zapletel si se s svojim neznanjem, da si
      že smešen.
      Kot tvoji idoli.

     • Antonius

      Razumem! Prodajate nam meglo, ker ne razumete bistva.
      Maloštevilno partizanstvo je na sebe vezalo cel kup nemških divizij. Kaj divizij, kar celo nemško armado?!
      Dvomim, da vam je poznano, kdo je od Beograda navzgor na levi strani zaščitno spremljal rusko armado, ko je iz Jugoslavije preganjala okupatorja.
      Četniki Draže Mihajlovića so bili, da vam bo vse skupaj še manj jasno.
      Titovi partizani so se takrat varno skrivali v Bosni.
      Čudno, pa toliko okupatorskih sil so partizani vezali na sebe.
      Vašim pravljicam niti učenci v pasji šoli ne bi nasedli.

     • luckyss

      Torej so bili Nemci prisiljeni v Jugoslaviji držati tako številno vojaštvo zaradi četnikov ? ;)

     • Triple6

      Res so bili četniki, pa še 25 km pred Rusi, ker so tako hitro bežali. Pol so se pa v Sloveniji malo dlje zadržali, pa so na poti proti Avstriji v Saleški dolini klali, tako, da je reka Meža rdeča tekla navzdol.

     • centurion

      Sevaš od znanja, kot plutonij…

     • Jovo Jamnica

      Ko je Roosevelt zagledo toto fotko, ni mogo pol niti Trumana prepričat, da bi našo kako dobro besedo za Mihajlovića, kerega so po WWII, komiji opsodli na smrt in fentali. Trumana je pregovoro šele Eisenhoover, da ga je pol po smrti odlikovau.

      https://en.wikipedia.org/wiki/File:Chetniks_pose_with_German_soldiers.jpg

     • centurion

      …ovaj bre,znaš bre, i ovo je zanimljivo, bre…
      marec 19943…..Koča Popovič, Djilas, Velebit….
      http://www.pfass.info/wp-content/uploads/2014/11/cropped-Milovan-Djilas-i-Koca-Popovic-sa-nacistima-Martovski-pregovori-1943.jpg

     • Jovo Jamnica

      Očitno je samo zanimivo. Vplivalo pa na odločitve velikih treh v Teheranu… ni. Nekako jim je šel v nos Nedić, ki je uradno kolaboriral.

     • centurion

      Bom mal pomagal šibkejšim….
      Divizijo napada korpus….

     • luckyss

      Ahhhh….saj ne morem verjet….Moti vas to, da sem spodaj napisal JA- jugoslovanska armada in verjemi, to je pravilno, tako se je pač imenovala vojska pod poveljstvom TIta. Kasneje se je preimenovala v JLA…
      Ne moreš verjet na kakšne slamice se lovite, ko vam zmanjka argumentov, torej precej hitro :)))

      ,

     • centurion

      in original gošarske uši.

     • macon

      Gverilske enote imajo po pravilu manj ljudi kot redne vojske. Partizanska divizija je bila od 1000 do 4000 mož, redna od 6000 do 15000. SS divizije so bile okoli 20000 mož.

    • sprehajalec

     1. Gebirgs-Division
     7. SS-Freiwillige-Gebirgs-Division “Prinz Eugen”
     118. Jäger-Division
     369. Infanterie-Division (kroat.)
     724. Inf.Rgt./104. Jäger-Division
     Regiment 4 Brandenburg

     = 67.000 nemcev.

     Celotne izgube Nemcev so bile 500 mrtvih Gebirgsjägerjev. Partizanske 6-7000 borcev.

     • luckyss

      ..Axsis Strength
      127,000 men
      300+ aircraft

      Allies strenght – 22,148 men

      Axis
      Casualties and losses
      German casualties:
      583 killed, 1,760 wounded, 425 missing
      Italian casualties:
      290 killed, 541 wounded, 1,502 missing
      Croatian casualties:
      40 killed, 166 wounded, 205 missing
      Total Axis casualties:
      913 killed, 2,467 wounded, 2,132 missing[

      Allies – Partisan- 2/3 killed and wounded
      2,537 pro-Partisan civilian sympathizers executed

      Za več podrobnosti vpiši v google “Case Black”
      In ne piši na pamet kot je tu splošna navada..

     • sprehajalec

      Kakšne boljše vire najdi. Viri na axishistory.com (pa sam pobrskaj) navajajo okoli 500 mrtvih gebirgsjägerjev. Nemci so vodili točno statistiko svojih umrlih do jeseni 1944, od takrat pa manj točno. kaj je 425 missing? Likvidirani ujetniki ali kaj. Bolj se potrudi.

      Allies? kakšni Allies, komu? 2/3 česa? Milijona, 100tih ali kaj.

      Spis, ki vleče korenine na te prostore;
      1. velike številke axis žrtev.
      2. nedoločene številke alajes (samouvrstitev ali kaj)
      3. Aha, axis zločin, eksekucije. Tu pa je natančna številka do glave natančno. Prešteto.

      6-7000 je mrtvih na partizanski strani, ti sedaj povem. več, kot je Vietkong imel % napram američanom.

      Ti si na pamet in cela NOB zgodovina je na pamet.

     • luckyss

      Greva po vrsti…Podatki so točni in enaki tudi v nemških virih….
      -“Nemci so vodili točno statistiko svojih umrlih do jeseni 1944, od takrat pa manj točno”…………To se je dogajalo leta 1943..
      – missing …pogrešani…(verjetno tudi dezerterji)
      – Angleški viri partizane omenjajo kot zaveznike, njihove nasprotnike pa sile osi…
      -“..dve tretjini 2/3 česa”….dve tretjini od vseh, torej okrog 7000 tisoč…

      Dejstva so očitno lahko za vas ob psihozi ki vlada na teh straneh kar stresna ;)

     • sprehajalec

      V vojnem dnevniku Wehrmachta so naslednji podatki;

      15.may – 17.jun our loses : 465 killed, 1545 wounded, 281 missing.
      17.jun 1943. at Sutjeska. 12.000 dead partisans. Tito escaped with 4.000 of his soldiers. Heavily wounded were killed by their own combatants.

      pogrešani…(verjetno tudi dezerterji) – nemci so redko dezertirali še k Američanom, bolj množično v kasnejših letih. leta 1943 ni bilo Nemca vojaka, ki bi dezertiral k partizanom. To bi bil gotov samomor. Verjetno gre za zajete in pobite.

      “Angleški viri partizane omenjajo kot zaveznike, njihove nasprotnike pa sile osi…”

      Ameriški viri pa drugače, še leta 1944 snemajo celovečerec o junaških gverilcih.

      https://www.youtube.com/watch?v=5wvU8_XOJNQ

      “Dejstva so očitno lahko za vas ob psihozi ki vlada na teh straneh kar stresna ;)”

      Najmanj se pa v kregarijah z ljubitelji NOB bojim dejstev.

     • rrrrr

      Sprehajalec, odlično! Edina elitna divizija je bila SS, ,,Prinz Eugen”. Ostale so bile na ravni oržnikov. Edina naloga slednjih je bila zavarovanje proge Berlin Solun zaradi oskrbe Nemcev s surovinami in nafto ter za boj proti Mihajlovićevim četnikom. Za Titove ušivce seskoraj niso zmenili

   • Artur

    Pazi Slavko stiže metak! Hvala Mirko……

    • luckyss

     Če bi takrat obstajala ustrezna tehnologija, komunisti sigurno ne bi tiskali stripov ampak bi imeli prav takšen portal kot vi…no mogoče ne bi tako izrazito pretiravali :))

     • centurion

      Ma posluš ti, ti nisi pes.
      Si pa osel. Zihr.

  • Viktorh

   Sramotna resnica.
   Na svečanost v Franciji so bili naši gošarji zaradi klečeplazenja:

   Pahor slovenski delegaciji le izprosil pot v Normandijo
   Borci predstavili publikacijo o sodelovanju partizanov in zaveznikov
   5. junij 2014 ob 14:41,
   zadnji poseg: 5. junij 2014 ob 15:49
   Ljubljana – MMC RTV SLO/STA

   Po vztrajnih prizadevanjih predsednika Boruta Pahorja se bo slovesnosti ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji prvič udeležila tudi slovenska delegacija. A Pahor ne odhaja v Francijo, ker je, kot pojasnjujejo v njegovem uradu, “iz pogovora s predsednikom Hollandom razbral zadrego francoske strani, če bi vztrajal pri tem.”

   • Jovo Jamnica

    Šteje edino dejstvo, da so tam bili!!!

    • Viktorh

     No, no!
     Povabim svoje prijatelje. Eden pa pošlje svojega brata – zločinca. Ta pa se potem hvali, da so ga vabili v družbo spoštovanih ljudi.

     • Jovo Jamnica

      Spomni se pogreba JBT, koliko se jih je prišlo prepričat…

     • centurion

      …če je res crknil…

     • Jovo Jamnica

      Fsaka ti čast…

     • Viktorh

      …da ne bo “od mrtvih vstal”

     • Steiermark

      njegov zli duh se še vedno grozeče plazi po naši Sloveniji – posebaj ga je čutiti s strani teh rdečih jugovlad, ki nadaljujejo njegovo “dediščino”!

 • učko

  Za konec: komunisti, bivši Hitlerjevi sodelavci in Stalinovi hlapci, so na teh prostorih za časa 2.svetovne vojne naredili temu narodu največ škode in zločinov. Svoj delež zločinov pa ima tudi nasprotna stran, domobranci in belogardisti !!!!!

  • centurion

   učko, ne ti men o belogardistih!!!
   Dej pouči se mal no.
   Belogardist-definicija plisss.
   Google ti bo pomagal….

 • učko

  Partizanske enote so postajale okužene in “prevzete” s strani komunistov in tako v marsičem zlorabljene za zločine in kot priprava na okupacijo s strani največje zločinske in okupatorske države na svetu Sovjetske zveze !!!! Tako da se komunjari tle nimate kej po prsih trkat, ker ste pač zločinska tvorba, n’č druzga !!!!!

 • Artur

  Kaj je že danes v Pričevalcih pričala stara ženica kadar so prišli partizanski ravbarji k njim in njihovim sosedom , prišli so ravbat , nasilno so vdirali ustrahovali in deportirali, če si bil samo politično neopredelejen . Njenega očeta so zaradi tega odpeljali na njihov driling spotoma nazaj domov po tem je moral še grob skopati za berača ki so ga za zabavo ustrelili . Preprosti ljudje so se jih bali veliko bolj kot Italijanov kot je povedala. In tako Nacinalna TV v pričevalcih kje je vse povedano a veliko Slovenceljskih tepcev tega ne razume , noče razumeti ali pa se delajo bedaste in po ogledu teh oddaj hajd na revolucionarne proslave ma maškarado pod komunističnimi simboli . Je..li ludi zbunjene !!!

 • Jovo Jamnica

  Potrudil sem se in hrabrim partizanskim kurirčkom ob bok, kopiral poročilo v stilu Marjance Scheicher, o podvigih domobrancev, katero je bilo moč brati v njihovem cenjenem glasilu z dne:25. aprila, 1945.

  ———————————-

  Komunistično vodstvo na Slovenskem se zaradi stalnih porazov svojih tolp skoro ne znajde več. Kjer koli se skušajo razbite tolpe znova zbrati, že morajo bežati. Tolovajsko vodstvo je skušalo koncentrirati svoje sile na tako imenovanih korpusnih področjih, kjer pa je prav v zadnjem času kljub sodelovanju laških komunističnih in mongolskih tolp doživelo hude poraze. IX. korpus je popolnoma razbit, sedaj je na vrsti še VII. korpus. Z Dolenjskega so prav ob zaključku lista prišla sporočila o novih domobranskih zmagah. Že nekaj tednov se klati po Suhi Krajini VII. tolovajski korpus in »osvobaja« vasi. Ker pa v dokaz »osvobajanja« ni doslej mogel pokazati drugega ko naropane krave in vole, na desetine požganih vasi, na tisoče beračev in pregnancev, mu je bila dana od »maršala« Tita zapoved, naj pokaže kakšne lepe uspehe. VII. korpus je torej dobil nalogo, da mora likvidirati domobransko posadko v Strugah. Maršalovo zapoved je treba izpolniti in zato so se začele velike priprave. Okrog 3000 tolovajev je osnažilo puške, pripravili so topništvo in poslednje savojske tanke. Vso to množico ljudi in orožja je tolovajska komanda napodila proti Strugam. Domobranci so zaslutili, da se pripravlja napad, zato so se tudi sami dobro pripravili, čeprav sta bili v Strugah samo dve četi. Prvi boji so bili že 5. aprila proti večeru. Majhna domobranska oglednica se je vtihotapila prav v sredo tolovajskih položajev. Ko so domobranci dobro pregledali, kod imajo tolovaji zasede, so jih nenadoma napadli. Vse dotlej tolovaji namreč niso vedeli, da so to domobranci. Po kratkem boju je obležalo 13 tolovajev mrtvih, med njimi tudi en »kapetan«. V tem boju so domobranci napodili celo X. brigado in zaplenili dosti blaga, celo težki minomet in 300 min. Tudi ves pratež brigade je postal last domobrancev. V petek ob 3 popoldne pa se je začel pravi boj. Iz 6 topov so začeli tolovaji bruhati ogenj na vas Struge in v okolico. Domobranci so imeli dobre zaklone in so z njimi tudi civilnemu prebivalstvu rešili živino in obleko. Tolovaji so ves ta topovski ogenj opazovali od daleč, kajti dobro vedo, da je nevarno priti v bližino domobrancev, ker so predobri strelci. Domobranci so prepevali in klicali tolovaje, naj vendar pridejo v bližino, da se bodo po moško z njimi pomenili. Tolovaji so pa še vedno oklevali in naredili še drug poizkus. Iz skrivališč v Kočevskem Rogu so namreč privlekli na dan tri plesnive tanke, ki so jim jih leta 1943. podarili budoljevci. S temi so prihrumeli do Strug in začeli metati granate v vas. Pa tudi badoljevske pločevine se domobranci niso nič ustrašili. Tolovaji so iz samega maščevanja nad neuspehom začeli metati v vas samo zažigalne granate. Zažgali so najprej vso vas Pako, nato pa so se spravili na župno cerkev v Strugah, zažgali stolp, ki se je nato tudi zrušil z zvonovi vred. Ujetniki so povedali, da so to divjaško dejanje naredili iz golega besa, kajti napad na Struge jim ni uspel. Ognja iz tankov je bilo domobrancem kmalu dovolj, zato je eden s tankovsko pestjo uničil prvega izmed njih. Ostala dva sta izgubila korajžo in jo v divjem begu pobrisala nazaj proti Hinjam in Smuki. Ves ta boj so komunisti opazovali s svojih položajev. Ko so videli, kako celo tanki beže pred domobranci, so jo tudi oni ucvrli v divji beg in se niso ustavili prej ko daleč v kočevskih gozdovih. Kljub temu da so domobranci pobili dosti tolovajev s svojim topništvom, ki je neprenehoma obstreljevalo tolovajske položaje, jim to še ni bilo dovolj. Naredili so iz Strug izpad in v naglem naskoku udarili na rdeče. Kmalu so naleteli na X. tolovajsko brigado, ki je imela nalogo varovati tolovajski beg. Po višinah okrog Žvirč se je vnel hud boj, v katerem je padlo nad 30 tolovajev. Kar je še ostalo živega, pa je v neredu bežalo proti Hinjam. Struge je napadalo veliko število tolovajev, v pomoč jim je bil »artilerski divizijon« VII. korpusa in trije tanki. Na domobranski strani pa sta bili le dve četi. Uspeh je naslednji: komunistov je padlo okrog 80 in bilo je zaplenjenega ogromno blaga. Med komunistične »uspehe« je treba seveda šteti tudi požgano vas Pako in porušeno struško cerkev. Na domobranski strani ni nobene izgube ne v ljudeh ne v blagu. Dejstvo, da daje že ena sama bojna domobranska skupina take težave celotnemu tolovajskemu korpusu, nam daje poroštvo, da bo tudi ta zadnja komunistična formacija zapisana smrti!

  • MladiLiberalec

   Ja do konca vojne je potekalo s strani domobrancev temeljito čiščenje terena od partizanov in podpornikov OF. zato je bilo potem tudi maščevanje večje. Nekaj tudi zaradi uničenja razrednega sovražnika res je. Viktorh če si videl je pred dvemi ali tremi dnevi kopiral govor o Mihe Marinka iz oktobra 1945. rekel je da ga je tudi sam slišal kot sem razumel osebno. Marinko je rekel da so en del kapitalistov uničili ker so kolaborirali z okupatorjem. Enemu delu so pa dovolili da jih podpira zdaj pa ga bodo odpravili z zakoni nove oblasti.

   • Jovo Jamnica

    Pazi. Jaz sem jako nastrojen proti pokvarjenim osebkom, ki so se pod pretvezo spoštovanja komunističnih idej, s krvjo zavihteli na oblast. Spoštujem pa one, ki so se dejansko postavili okupatoru po robu. Tako imamo na eni strani kolovodje: Kardely, Kidrič, Maček, Ribičič, Kocbek… potem Rozman, Vito Kraigher in končno Kopač, Fakin. Niso vsi za v isti koš.

    • MladiLiberalec

     Ne sej to je kul

     • Janez

      No?
      Ti “nadebudni raziskovalec kosti iz druge vojne in po njej”
      Raziskuješ?
      Le kosti Slovencev?
      Ali tudi drugih – po ex YU. Tam jih je še več.

      Torej ?

      Ali ti – M.L.?!
      Veš za ?
      – ukaz KPJ J. BROZA “POBIJTE SVE” ! 9.-12.5. 1945, v Belem dvoru, BGD

      – IZREČEN PPOLK OZNE. – Jeftu ŠAŠIĆU ?!

      Poglejte vsi: GOOGLE – vnesete Josip Broz Jefto Šašić ! L.r. JANEZ KOMENDA
      Predsmrtno pričevanje
      – o tem ukazu “POBIJTE SVE” ppolk oz. generala Jefte Šašića
      Pa? Hrani to priznanje J.Šašića – krog sodelavcev srbskega raziskovalca Petra SIMIĆA !

    • sprehajalec

     Imaš 2 tipa komunistov.

     Eden, ki še nima oblasti in se ne čuti močnega.
     Drugi tip pa je, ko prevzame oblast ali pa se čuti močnega.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Naprimer, Kardely se je ful spremeno, ko je prišo na oblast.

     • sprehajalec

      Salonski komunist, uživa v oblasti in v nakradenem. Enak vzorec je opaziti pri Mesecu&Violeti ter Kordišu.

  • tasilo

   Tale s “tankovsko pestjo” je luštkana: “Ognja iz tankov je bilo domobrancem kmalu dovolj, zato je eden S TANKOVSKO PESTJO uničil prvega izmed njih.”

   Ta “tankovska pest” je reci in piši nemški PANZERFAUST. https://en.wikipedia.org/wiki/Panzerfaust

   Panzer = tank; oklepnik
   Faust = pest

 • Gretta Garbo

  Odkar je umrl Josip Broz, gre vse navzdol. VRNI SE MARSAL SFRJ… TVOJE LJUDSTVO BREZ TEBE NE ZNA IN NE MORE ZIVETI. VRNI SE TITO IN NAM VLADAJ, KAJTI TO KAR IMAMO DANES JE ENO CISTO NAVADNO SRANJE. …

  • Srečko Starič

   crkn še ti

  • Steiermark

   bebec,

 • Gretta Garbo

  NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ==================== NI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

  • samotoje

   He he, tole pa sodi v približno enako zvrst kot zgodbice o Marinki (Marinka na kmetiji, Marinka v šoli, Marinka kar tako). Slikanice C kategorije.

  • centurion

   Kaj prčakvat od stare odslužene grete, kurbe ki nit štabna ni?
   Copy-paste starga Stanovnika…
   Povej, da je tvoje ime Svetlana.
   Makaroviććeva kurba, po domač, pa to.

 • sprehajalec

  “kajti komunisti so zavestno izrabili domoljubna čustva
  prebivalstva, da bi prigrabili oblast, ne meneč se za civilne žrtve in
  vse druge nesreče, ki jih bo povzročila njihova avantura,”

  Pravzaprav gre pri tem le za upoštevanje navodil, ki jih je predpisala Kominterna pri ustanavljanju Ljudskih Front v 30tih letih 20 stoletja. ker Osvobodilna fronta je bila Ljudska fronta.

  .An imaginative, flexible program of strategy and tactics, in which Communists were permitted to exploit the symbols of patriotism, to assume the role of defenders of national independence, to attack fascism
  without demanding an end to capitalism as the only remedy, and, most important, to enter upon alliances with other parties, on the basis of fronts or on the basis of a government in which Communists might participate.

  Torej domišljen program strategij in taktik, ki komunistom dovoljuje uporabo patriotizma in njegovih simbolov, ki ga prikažejo v luči branilcev narodne neodvisnosti v napadu na fašizem. Brez, da se zahteva konec kapitalizma in kar je najbolj sklepanje zavezništev z drugimi strankami na podlagi te Fronte.

  Šlo je za ustaljeno prakso kominterne.

  • MladiLiberalec

   Kako so pa prisilili nekomuniste da so igrali vedno prav po njihovih notah? To vsaj dokler obstaja demokracija ni bilo ravno mogoče čeprav so imeli tak cilj. Med vojno pa je bilo najbolj pomembno da je bila borba proti nacizmu in fašizmu. Vprašanje kako točno bo po vojni je bilo itak še odprto. Pa tudi če so komunisti že tko nastavili da so imeli ob koncu vojne svojo prevlado že varno v žepu in so jo samo potegnili ven po potrebi to še zmeri ne pomen da ni bil potreben boj v odporniškem gibanju. Kaj pa če bi komunisti ob sporu z informbirojem doživeli še notranji upor in bi bili primorani sklepati kompromise z ostanki opozicije. Če si videl CIA files so se res že vodili taki pogovori samo opozicija je bila prešibka. Če bi bilo manj kolaboracije bi bila lahko pa dovolj močna. Si me razumu?

   • sprehajalec

    Navedi mi en zgodovinski primer, da je Komunist sklepal kompromise?

    • MladiLiberalec

     Sporazum Molotov Ribbentrop? Odporniška gibanja po Evropi?

     • sprehajalec

      Odporniška gibanja po Evropi

      Katera pa? da so vodili skupne akcije?

     • MladiLiberalec

      Recimo KP Italije je v letu 1944 zavrnila predlog o oblikovanju zgolj levicarske fronte in omogocila sodelovanje liberalcem in krscanskim demokratim. V novi vladi ki je nadomestila Badoglijevo so bile vse te stranke.

     • sprehajalec

      Dva koraka nazaj, en korak naprej, je revolucionarno geslo Vladimirja Iliča Lenina iz leta 1904.

      Tudi Komunistična Partija ZDA je naprimer podpirala na volitvah Billa Clintona, baracka Obamo in Hillary Clinton.

 • Demonkrat

  Zakaj boljseviki niso širili svoje propagande v Angliji?

 • Triple6

  Lahko se reče, da se je partizanstvo porodilo iz popolne nemoči KP in marksistične levice, da zmagata na svobodnih volitvah in uvedeta svoj model družbene ureditve po demokratični poti.

  Kakšne pa ta pisun klati? A so mogoče Nemci, Italijani in Madžari ob okupaciji razpisali volitve?

  • Jovo Jamnica

   A to piše??? Fala Bogi, da nisn čito…

   • MladiLiberalec

    Ja :D

   • tarantela

    Oglasim se Ti samo, da opažam, da brišejo. Gor navrh so zrisali Tebe in Gretto Garbo.. No, naj si sami klepljejo.

  • sprehajalec

   Seveda je golo naključje, da je bil Sisački narodnooslobodilački partizanski odred ustanovljen 22.06.1941, na dan napada Nemčije na SSSR. Ta datum so vam zamolčali, tako kot še mnoge druge, ker iniciativo za ustanovitev tega odreda ni dal Tito, ampak je bil ustanovljen mimo njega.

   Prej so komunisti in nacisti po direktivi Moskve kofetkali po kavarnah.

 • xtc

  Članek je zadel bistvo:Komunisti vKraljevini niso imeli nikakršnih možnosti za zmago;kajti nihčenormalen na oblast ne voli lumpenproletariata in zločinncev ter ljudi;ki nimajo nikakršnega znanja in ugleda:
  Da komunisti niso imeli kakšnega ugleda v družbi pove to ;da je komuniste podpiralo od sedem do osem procentov ljudi torej je pohod na oblast le sanje na volitvah:
  Da jim je na volitvah po vojni šlo isto slabo pa pričajo stvari kako so goljufali od menjav skrinjic;do večkratnih voljenj mobiliziranih in komunistov;da so dosegli zmago::
  Komunisti so se na oblast lahko povzpeli le z zločinom in prevaro;drugače se nebi mgli;ker so to dobro vedeli so zatirali vsakršno opozicijo;skušali so zatreti tudi cerkev in vernike ustanoviti neko svojo RKC IPD A SO MORLI POD MOČNIM MEDNARODNIM PRITISKOM KLONITI:

  • Jovo Jamnica

   Ja. Komiji so bili z vsemi žavbami namazani. Kaj že pomeni kratica CMD??? No, kdo bi si mislil, da je bila ta kratica znana že leta 1885.Tako beremo v Kamničanu, 5.avgusta 1905

   Proslava 201etnice družbe sv. Cirila in Metoda v Kamniku.

   Odbora kamniške ženske in moške podružnice družbe sv. Cirila in Metoda sta se združila v svrho skupne prireditve za proslavo ustanovitve te, za naš narodni obstanek, za razvoj in napredek naših obmejnih rojakov tako važne in potrebne družbe. Enake slavnosti, kakoršno priredita I kamniška odbora, naj bi bile dokaz, da se Slovenci zanimamo za svoje narodnostne pravice in za svojo osamosvojitev, da hočemo videti v bodoče v naših vaseh in trgih, mestih in naših obmejnih postojankah čilo, z narodnostnim ognjem navdahnjeno ljudstvo, ki bo s hrabrostjo in vztrajnostjo odbijalo vse napade svojih sovražnikov bodisi od juga ali severa. Za ta naša stremljenja je pa treba mnogo denarja, sicer ni mogoce vzdrževati in podpirati šol, v katerih se uče slovenski otroci v svojem materinem jeziku vsega potrebnega, da bodo v času, ko dorastejo v brhka dekleta in čvrste fante, ljubili svojo domačijo, svoj jezik in svoj rod…

 • Janez

  Dober dan vsem skupaj !
  Torej !
  Dajmo
  – pred “praznikom zmage” v maju – vsi skupaj – izračunati !

  Maj – avg. 1945 !

  Nad
  – 600 KP nesodnih morišč “ne KP” Slovencev, tudi drugih.
  – 20.000 – vsaj, nesodno KP pomorjenih “neKP” Slovencev – je dejstvo. Niso storili – samomor.!

  Koliko je maj-avg. 1945 bilo?

  – 5.000 ? ali koliko – neposrednih KP lokvidatorjev, strelcev, KP nesodnih polit morilcev ?

  Število teh KP nesodnih KP likvidatorjev, KP polit morilcev ?
  Tvori ” KP SKUPNOST, BRATOVŠČINO V KRVI NESODNO POMORJENIH 1945″
  Zdaj, leta 2017 ?
  So v “KP NAŠA STVAR” bratovščini bolj potomci original KP članov te ?

  “KP BRATOVŠČINE V KRVI POLIT POMOROV 1945” Še so vplivni? Mar ne ? L.r. JANEZ KOMENDA

  • Janez

   Kot !
   Izhodišče vzemimo !
   T.i.
   “NOB” ni bila “narodno osvobodilna” borba !
   Ampak !
   Je bila, bolj upravičeno poimenovana
   ” NARODNO, SLOVENCE – OKUPAIJASKA KPS, KPJ STALINISTIČNA BORBA ” za KP oblast.
   Dejstvo !
   Ti nesodni, leto 1945
   KP STALINSKO KOMUNISTIČNI polit pomori tisočev? To poimenovaje – potrjujejo.

   T.i.
   – “OF” je bila le s strani KPS, KPJ odobrena, KPS kontrolirano vodena ?

   – “OF” – “pomočnica KP”? Ali kaj več? Kot le – strogo KP-ju – pomočnica ?!

   Po mojih,
   po naših informacijah –
   je bil iz “centra KP oblasti v Kidrič R. Sloveniji – izveden “uraden”

   – prenos !

   KP OBLASTNE CENTRANE PRAVICE – DO IZREKANJA IN IZVAJANJ OBSODB – NA SMRT !
   NA NESODEN NAČIN –
   – uraden “prenos” – “pravice” osojanja iz zvajanja – smrtne kazni !
   – prenos – na
   KRAJENE, VAŠKE OF NO ODBORE !?
   Odtod?!
   Imamo v Sloveniji nad 600 KP nesodnih morišč iz leta 1945 ?!
   Verjetno ?
   Je vsaj cca 300 od teh morišč? Nastalo pri ?
   Krajevnih, vaških NO OF ODBORIH ? Domneva potrebna preučitve ! Mar ne ? L.r. JANEZ KOMENDA
   PS. naredimo to staro grozo KP nesodnih polit morjenj – izpred nad ? Pregledno.!
   In?
   Vsaj glavne KP ukazodajalce ? Uradno, sodno – proglasimo – ZA KP POLIT ZLOČINCE ! Končno!

 • montyamp

  Penzije gošarskim morilcem ukinit .
  Plenice ima karitas tudi .
  Bo pač kakšna parazitska stranka propadla .
  Vsi pošteni in delovni so izdajalci .
  Gozdni skrivači , roparji kmetij , so pa banditi , pardon HEROJI ,
  ki so uničili v 100 letih 3 države SHS-YU-SLO .

 • Jovo Jamnica

  Ojejej. Se je že začelo. Resnica, čista kot solza, je na tem portalu prepoznana kot spam…

  • sprehajalec

   Če misliš tole spodnjo resnico? Nekdo glorificira likvidacijo desettisočev ali kaj? In to 70 let po dogodkih?

   Jaz bom šel v hosto, se proglasil za edino pravo vlado Slovenije, ostale označil za izdajalce, pa vzel si bom pravico, da jih pobijem. Hebeš takšno resnico.

   • Jovo Jamnica

    Katero spodnjo??? Spamali so moj prispevek, kjer sem prekopiral članek iz Slovenskega domobranca!!!!

    • sprehajalec

     Drugič prepiši in ne kopiraj, pa bo šlo skozi. portal ima stringe proti copy paste, ceni se pa samostojen in pameten prispevek.

     • Jovo Jamnica

      Pa ja de. Sem skopiro narpred v beležko in potlej lepil na Disqus. Lepilo je zdržalo debelo uro! Če bi prilepil link, bi me pa itak takoj banali.

 • Janez

  Gospod !
  Pod menoj tarna – v imenu? Velikokrat žal res zlorabljene – resnice !
  Kakorkoli.
  Jaz !
  Sem vam povedal novico, ki je čista – resnica.
  Na Gosposvetski 8,
  nasproti Protestantske cerkve
  – v trgovini, lokalu –
  – Gospod Gurman se dobi novo pivo, lepo ustekleničeno, z lepo nalepko, ime : ” KOMUNAJZER”

  Prodajajo ga pod parolo: “kar ni uspelo Titu – je uspelo – nam”
  Torej, novo pivo – “KOMUNAJZER”
  Upam,
  da ne delam – nedovoljene reklame !?
  – s temi mojim zapisi o novem pivu – “KOMUNAJZER. Preveril sem prejle.Resnica. l.r. JANEZ KOMENDA

  • janez cepec

   ma ti delaš reklamo psihiatrom pa bolnici Begne al pa Stedenc, nč druzga

   • Janez

    Ja?
    Javi se v tisem lokalu, a ne ?
    Mogoče pa rabijo kakšnega terenskega prodajalca?
    Kdo ve?
    Če bi ga meni prinesel na dom ?
    bi ti dal 10 evrov – da ne prideš – nikoli več – s pivom “KOMUNAJZER”
    A?
    To
    Si že zračunal ?
    koliko je bilo ? Maj-avg. 1945 ?
    KP nesodnih polit morilcev-likvidatorjev na nad 600 moriščih ?
    Cca
    – 20.000 nesodno KP stslinistično- komunistično pomorjenih ! L.r. JANEZ KOMENDA

    P.S.
    koliko je bilo torej .
    KP NESODNIH POLIT MORILCEV ?
    NEOBOROŽENIH UJETNIKOV, Z ŽICO ZVEZANIH CIVILOV.

    • janez cepec

     ma ni ti pomoči, čist se ti je skeglau

     • Janez

      Ti?
      A?
      Tebi se zdi KPS Ivan Grozni Maček – lep ?
      Meni se zdi tako bolj iz Adams Family. Kaj pa murgle&comp ? Isti? L.r. Janez KOMENDA

 • hle

  Glavno da ste se vi že takrat borili za združeno Evropo

  • xtc

   Ja in ne hlapčevati generalnem sekretarju partije v Moskvi;kot še vi danes:

  • Janez

   Pa?
   Čakaj – no ?
   KPJ, KPS stalin partizani se niso. borili za Slovence. za EU. Za Stalina so se ! L.r. Janez KOMENDA

  • sprehajalec

   Pod koga podrazumevaš “Vi”? In jih povezuješ z tretjim rajhom? Je nekaj v stilu leninistično-boljševistične prakse degradacije političnih nasprotnikov? je to to?

   • hle

    Kdo pa omenja tretji rajh sicer pa pri nas pravijo ko mačku stopiš na rep zamjavka

    • sprehajalec

     Seveda zamijavka, ko mu boljševik brez občutka in odnosa stopi na rep.

     • hle

      Glej model problem je v tem da je in rdeča in črna stan postavila ideologijo pred narod čeprav se je rdeča potem hvalila z narodno osvobodilnem bojem in jaz kot sin zapriseženega antikomunista rojenim četrt stoletja kasneje ne mislim sprejemat enostranske propagande o tako težkem obdobju za naš narod zato ker je danes vse večja nevarnost da se nam ta bridka izkušnja ponovi vi pa kar lajajte če hočete

     • sprehajalec

      Ne bo se ponovila, brez skrbi. Ni pogojev za kaj takšnega.

      vendar tvoja logika mi ne sede, namesto, da bi si prizadeval po češkem vzoru za obsodbo vseh totalitarizmov, vključno z državljansko vojno, se vse skupaj zreducira na naslednje, kar je neka značilnost na splošno tukaj.

      Če kritično in nepristransko pišeš o NOB (seveda gre le za prepis pisanja Zahoda o teh temah), si avtomatsko za domobrance. Tukaj vam logika dela težave. Če se vtakneš v Dražgoško ikonografijo, si za ta bele. če kaj rečeš proti Maršalu, si za Adolfa.

      Torej če hočeš, da se zgodovina ne ponovi, daj mir, naj poteka kot poteka s Stožiško ikonografijo, druge stvari se pa pomete. pa bo mir.

     • hle

      Zgodovina se nam bo ponovila so izpolnjeni vsi pogoji za to enako je bilo po pripovedovanju starejših stanje duha pri nas pred WW2 z to razliko da se je boj bil med liberalci in klerikalci med vojno pa so v zgodbo vskočili komunisti ki so zaradi tega ker so bili prej prepovedani edini imeli vzpostavljeno ilegalno mrežo kar jim je omogočilo da so prevzeli odporniško gibanje čeprav so bili relativno majhna skupina Češkega primera pa ne gre enačit z našim ker so na to temo imeli še veliko bolj drugačno zgodovino

     • sprehajalec

      Češkega primera pa ne gre enačit z našim ker so na to temo imeli še veliko bolj drugačno zgodovino.

      Izhodišča so bila na češkem slabša kot pri nas, z modrostjo in pametjo so to razliko nadoknadili in prehiteli.

      Zgodovina se nam bo ponovila so izpolnjeni vsi pogoji za to

      Likvidacij dela prebivalstva kot junija 1945 Europa ne bo več dovolila, iz preprostega razloga, ker bi se nabralo v Avstriji preveč beguncev, takšnih in drugačnih.

 • xtc

  Hja pri levo krenjenih je najbolj zanimivo opazovati kako skušajo prodati laži za vsako ceno:Laž številka ena Anglo američani so dali komando ;da mora Tito pobiti “izdajalce”:
  Ni res Angleži so vrnili “izdajalce” na zahtevo Tita;ki je obljubil pošteno sojenje tistim ;ki so zagrešili kak zločin ostali pa gredo domov_no besede ni držal in je dal izvesti masovne poboje kar povprek:Zakaj je Tito zahteval “izdajalce” se ve;hotel je pobiti vso intiligenco in opozicijo;da so komunisti sploh lahko prilezli na oblast:
  Laž ;dve Koroško in Trst smo izgubili zaradi Italjanov in ImperialističnihaMERIČANOV:laž;ki n drži obe ozemlji smo izgubili zaradi svinjarij;ki jih je počela Titova tolpa;ko so Angloameričani videli to golazren niso mogli verjeti svojim očem kaj počno; ropajo;posiljujejo;kradejo;uničujejo;s**** ;po ulici;koljejo itd;zato so nemudoma ukrepali in jih pod marš nagnali izTrsta ;kasneje pa zaradi istih vzrokov iz Koroške;kjer so se Slovenci zaradi svinjarij ;ki so jih počeli Titovi komunisti izrekali za Avstrijce nekateri pa začasno pobegnili višje vAvstrijo;da jih nebi pobili:
  Dobro se spomnim;ko mi je oče pripovedoval ko mu je sodelavec;ki je služil na Korokem pripovedoval;kako so komunisti lovili neko ensko;ki so jo hoteli verjetno najpreje posiliti nato pa ubiti;češ da je izdajalka in jim je bežala protiBritancem s tanki;seveda so heroji skušali žensko ujeti a jo je na tank potegnil poveljnik tanka;seveda so se heroji narepenčili in zahtevali izročitev “izdajalke”;;ker so pričeli groziti poveljniku tanka ;je kmalu zaregljala strojnica iz tanka in ostalih pod noge levakov;ki so jo jadrno ucvrli proč saj jim je poveljnik tanka in skupine zagrozil še s topovi:
  In druga taka;partizanski “heroji” sdo z bencinskimi sodi na Koroškem skušali podminirati most a glej smolo trčili so obBritance;ki so jih z mostu nagnali pod marš; in zmetali bencinske sode v vodo:
  Skratka tako je bilo;levaki pač lažejo misleč ;da se te resnice niso ohranile:

  • janez cepec

   ti si zgleda zgleda zgodovino šrpricu, al si pa tok prfuknen, de nis nč zakapiru

   • xtc

    Ja resnica je boleča cepec;a žal še kako resnična;pačetudi se tolažiš z butastimi popsti:

    • janez cepec

     ja kva čem, če pa kr klobasaš neki brez veze, isti si, kot vaš prerok

     • xtc

      Da si butl pač dokazuješ s svojimi posti;ker upaš ;da bo laž prevladala žal ;ne;NA koroškem se je po drugi vojni ponovila ista zgodba kot po prvi_Slovenci so se;ko so videli to drhal z juga avtomatsko razglasili za Avstrijce;kot osemnajst_sedaj pa se zjoči nad resnico:

     • janez cepec

      ja, ta drhau so bli vaši predniki domobrančki, bežeči kolaboranti s Dolfetom in izdajalci lastnega naroda. za to so jih Tomiji po hitrem postopku začel nazaj lifrat, sej kva čjo s tako bando, k je lastn narod izdala. tle ni blo nobenga dogovora s Titom, res so jih pa poj, ko so vidl, de se z njimi ne dela glih u rokavicah, nehal pošiljat nazaj u Jugo

     • xtc

      Da znova dokazuješ ;da si butl in tvoja nakladanja ne držijo in ;da si bebo zelo ozkega pogleda(pardon zahojenec) je Francija;kjer je bilaVichyska vlada dosti bolj kolaborativna z Nemci;kot domobranci;kot trdiš pobitih in obsojenih pa niti tisočina od te številke vSloveniji:Torej tvoj post dokazuje neunmost in nepoznavanje zgodovine ;govori pa v prid moji trditvi;da je šlo za pobijanje opozicije ne izdajalcev oz:prigrabitev oblast:

     • janez cepec

      ja usak je mu svoj sistem kaznovanja izdajalcu, sploh bi pa domobrančki glih tko pobival, če bi slučajn zmagal, pa hvala Bog niso, to ni ugibanje, to j’ izjavu clo pokojni publicist Viktor Blažič

     • xtc

      Spet post ;ki dokazuje idiotizem in popolno neznanje in nepoznavanje prava:
      Pobijanje ljudi brez dokazov je zločin_bebo:
      Tisti;ki to počno so ZLOČINCI:vSAKOMUR;KI GA OBSODIŠ ZARADI IZDAJE NA SMRT MORAŠ DOKAZATI;TOČNO DEJANJE:
      tOREJ DOKAZUJEŠ BEBAVOST IN BANDITIZEM;TISTI POSTOPAJO TAKO:
      pO MEDNARODNEM PRAVU JE PA TAKO;KAKO TO DELUJE SI SI LAHKO OGLEDAL VnURENBERGU:vSO TVOJE OSTALO NAKLADANJE JE DOKAZ IDIOTIZMA IN POPOLNEGA NEZNANJA:

     • janez cepec

      če si me že prej kdej brau, sm že reku, de tud jest obsojam povojne poboje brez sodišč. storilce bi blo treba postaut pred sodiše. sam poanta usega tega je, de domobrančki ne priznate kolaboracije in izdaje, ne zavedate se da ste se zajebal, k ste bli na ta napčn stran, pa vojsko ste zgubl. konc debate

     • xtc

      Težava bebotov tvojega kova je v tem ;da z besedami izdajalec opletate v tri dni_zakaj;ker levaki opletate ;da ste levki narod_žal ne ste le ekstremna manjšina;ki farba ljudi na vse načine:
      In nekdo ;ki je proti komunizmu in socializmu še ni narodni izdajalec:
      Nadalje;ko je orožje odloženo;se mora osumljene prtivesti pred sodišča ostale izpoustiti;seveda mora biti osumljenim kaznivo dejanje dokazano: vsa sojenja morajo biti v skladu z mednarodnim pravom drugače so zločin:Torej in mi imamo zločince;ki so prigrabili oblast z orožjem in bi morali pred sodišče:

     • janez cepec

      bebo si ti, k ti ni jasn, de ste zgubl. Amen

     • xtc

      Vsak tvoj post dokazuje ;da si bebo;če na sodiščih sedijo ljudje;ki se navdušujejo nad streljanjem ljudi v čelo ;ki bežijo iz čudovitega socialističnega raja potem veš kje si:dOKLER NEBO POSPRAVE Z KOMUNIZMOM;SIMBOLI IN LAŽMI TUDI OBSODB NE BO:sLOVENIJO ČAKA PONOVITEV VAJE IZ ENAINDEVEDESET IN TO TOKRAT TEMELJITEJE:

     • janez cepec

      preber si zgorn odgovor, pa mi povej, zakuga niste ukrepal, ko bi uhka, zdej pa jokate neki ke u tri krasne

     • xtc

      a SI PREBRAL MOJ ODGOVOR CEPEC NEUMNI?
      kAJ BI SE UKREPLO?
      kO SE JE HOTELO Z LUSTRACIJO IN SLOVESOM RDEČIH SODNIKOV IN ZAKONODFAJE STE SE DRLI KOT ORI ;DA GRE ZA SPODKOPAVANJE SODSTVA_NO DANES PA SE TO KAŽE DA NI RES SAJ VAM esčp dnevno izdaja računer in opomine:Narod je pač neumen in vam naseda samo kaj bo;ko nebo več denarja za podkupovanje?

     • janez cepec

      lustracije niste izvedl za to, ker bi pou vašeh blo tud lustrirani, sej so usi u glavnem bivši komunajzarji. jaki demokrati, kameleoni

     • xtc

      Dragi moj neumni trol;če bi lustracija obveljala;bi danes v Slovniji Kučana inNOB razglašali za zločince;kot komunizem in socializem_ker tega ni nam še vedno sodijo sodniki;navdušenci nad streljanjem v čelo ubežnikov in kupom izgubljenih tožb pred EU SODIŠČI_ZAGOVARJANJE TEH DEBILNOSTI POVE VSE O TEBI;KOT TUDI RAZSODBE IZ TUJINE:

     • janez cepec

      zakuga pa niste zločincov sprocesiral. mel ste ablast – Demosova vlada j’ bla ta desna, Janševa vlada en krat pa pou še bel desna, pa bi jih obsodil, pa kaznoval. mel ste generalnega državnga tožilca Drobniča, domobrančka po srcu, no ja tud tko j’ biu pr tabeleh, zakuga jih ni tožu? aja, on je biu umes še en mau enga Udbouca, tko, de to glih ne bi blo higijeničn. jah jebat ga, mel ste škarje pa platno, pa ste use zdrekal

   • MEFISTO

    Mar tudi ti nisi na družinskem strečanju nickov?

    • janez cepec

     tvoji so usi u Begnah zbrani, sam ti pa Prerok še mankata

   • Janez

    Ti ?
    Kje imaš pa Tunnka !
    Me obhaja zla slutnja,
    da je v nekem barjanskem grabnu.
    Po ? Morda po – ZL “čistki” Daj me pomiri, Tunnek kje si? A si še živ? L.r. JANEZ KOMENDA

    • janez cepec

     ti se raj za sebe brigej, de boš varno do Begn pršu, poj pejd pa mau poležat

  • sprehajalec

   Vračanje tujcev, ki so služili v nemških oboroženih silah ali bili v formacijah pod poveljstvom nemških oboroženih sil v njihove domovine je bila praksa takrat. Vse so vrnili domov.

   Pobili so jih le tukaj in na Hrvaškem, tu pa je razlika in je bila odvisna od civilizacijskega nivoja tistega, ki je vrnjene prevzel. Ta nivo je bil pri Borcih NOB nizek, zato so Angleži ustavili vračanje, ko so spoznali svojo napako.

   • hle

    Mešaš jabolka in hruške mobilizirancev v nemško vojsko niso pobijal sem jih kar precej poznal v naši vasi sta pravzaprav dva še živa drugače pa je bilo z paravojaškimi kvislingškimi formacijami za nekatere od njih tudi vojno pravo ni veljalo vse eno se pa strinjam z tem da je bil poboj brez sojenja in dokazane krivde zločin

    • sprehajalec

     Švabskih vojakov niso pobijali, so jih pa šikanirali. Tudi penzijo iz ZRN so jim omejimli na 300 Dem, da ne bi bila višja od borčevske. Zato so si nekateri jo uredili in hodili ponjo v Nemčijo.

     Nisem nikjer zasledil, da vojno pravo ne bi veljalo za pripadnike SS. Oboroženi del SS (Waffen SS) je imel isti treatma kot ostale enote. Drugače je bilo s posadkami v taboriščih.

     Tehnično torej so domobrani bili del Waffen SS. In zanje je veljalo vojno pravo, saj so bili na plačilni listi SSa. Enako kot za ostale enote SS.

     • hle

      Čakaj malo po eni strani trdite da bi domobrance morali tretirat kot del Wafen SS po drugi strani pa trdite da so bili to Slovenska vojska ponos naroda kaže da sem res premalo v šolo hodil da bi tole razumel

     • sprehajalec

      Jaz tega nikoli nisem trdil, ker Slovenija tehnično sploh ni obstajala. Niti nisem nikjer zasledil, da bi kdo to trdil. Tako kot se je tudi druga stran neupravičeno prikazovala za slovensko, čeprav ni bila, ker ni imela pravne podlage za kaj takšnega.

      kar je sporno je obračun z zajetimi pripadniki in njihova likvidacija od prvega do zadnjega, ki so jo izvedli borci narodnoosvobodilne vojske, ter velikega dela njihove žlahte. Ter prisvojitev njihovega premoženja. kar postavlja Slovence na prvo mesto po krvoločnosti v Europi. pa da se to dejanje še slavi in glorificira, kot del narodnoosvobodilne borbe.

     • Jovo Jamnica

      Slovenci, pa krvoločni??? Kje je kakšen dokaz za takšno trditev??? Ko so
      Britanci vrnili kolaborante, so jih vrnili Josipu Brozu in ne
      Slovencem, o katerih Churchill ni vedel nič, niti ga to ni zanimalo.
      Eksekutori nesrečnikov s Slovenci, kot narodom, niso imeli veliko
      skupnega, razen da se je na našo nesrečo, to geografsko dogajalo v naši
      domovini.

     • sprehajalec

      Gre za to, da ti likvidirani nesrečniki niti nimajo obraza, niti ne vzbujajo sočutja. Europa je razvila skozi stoletja vojaški stan kot poklic in neko dejstvo, na katerega majhen človek nima dosti vpliva, temveč je njegovo preživetje odvisno bolj od sreče, kot pa ne. Vojska kot pač vojska, tu ali tam. Fante so si pa jemali, kdo je pač prišel mimo. Zato je tudi Europa razvila sistem zakonov in konvencij, ki naj bi te nesrečnike varovali. Poleg kodeksov časti seveda.

      Ti zakoni in konvencije so bili poteptani v slovenskem primeru, kar pa je še najbolj podlo od vsega, to dejanje se smatra kot nekaj potrebnega in se ga na tihem odobrava. in to počnejo potomci likvidatorjev. To jih dela bolj krvoločne od ostalih europskih nacij. neupoštevanje zakonov, konvencij in kodeksov.

     • Jovo Jamnica

      Neumnost. Slovenci živimo tudi v današnji Avstriji in Italiji. In če se najde med njimi kakšen potomec likvidatorov, je danes lahko brez skrbi. Nihče ne bode nanjga kazal s prstom, saj ne živi v državi Sloveniji, domovini krvoločnežev.

     • sprehajalec

      Tako je, sočutje in Slovenec sta dva različna pojma.

  • Obstaja zanimiva pripoved o tem kako je Tito agent ilu min atov, po izvoru nezakonski sin Franca Jožefa in služkinje; in če pogledamo vse dogajanje nazaj se stvari kal lepo pokrivajo in osvetljujejo zakaj smo tako zlahka dobivali posojila, zakaj so bili pobiti naši ljudje, ki so jih izročili Angleži in zakaj so jih izročili; veliko je teatra, ampak na dolgi rok se stvari izkristalizirajo….

 • garfi

  bolj ko nas komunisti in liberalci osvobajajo, manj svobodni smo
  mnoge so osvobodili življenj, zdravja in premoženja
  prosim, da nas ne osvobajate več in se prenehate boriti za naše pravice

  • Janez

   Ja?
   Se strinjam – absolutno !
   Znano ko unistično geslo je bilo : “vsakomur po njegovih – potrebah”
   Symo!
   Edini proble je bil, da so o potreba ljudi odločali “tisti zgoraj” – CK KP, CK ZK !
   Za
   Nekatere so ti “tovariši-gospodje” presodili ,
   da je edina “potreba” nekaterih Slovencev to – da “potrebujejo – likvidacijo” L.rJANEZ KOMENDA

   • janez cepec

    ti s’ potrebn, de b’ te edn s kolam po glau, mrbit bi se ti kej premakniu, na bolš, al pa tud ne

    • Janez

     No !
     A vidiš,
     da je res, kar zgoraj pišem. Jaz – po tvoje potrebujem le “likvidacijo””L.r.JANEZ KOMENDA

     • janez cepec

      to s’ pa ti reku, sam tok te j’ treba garbat, de boš k seb pršu, sej slabš ne more bit, kot je zdej

    • garfi

     tebe cepec je potrebno s cepcem po glavi
     niti to ti ne bo pomagalo

     • janez cepec

      pej ti m au u Tržič, gor mačke fentavajo

     • garfi

      goziš neprestano
      tipičen levuhar

 • Štalmajster

  A mogoče kdo ve, kdo je sploh začel WWII ??
  https://www.youtube.com/results?search_query=judea+declares+war+on+germany

  Po moje večina partizanov ni vedela proti komu se bori (oz. za koga), tako kot znameniti general George S Patton. Ko je spoznal svojo zmoto, so ga pa …….. fentali.
  https://www.youtube.com/results?search_query=george+patton+we+defeated+the+wrong+enemy

  Pa tale dokument si DOBRO oglejte !!!
  http://www.jewworldorder.org/wp-content/uploads/2017/02/16508054_1620805704601205_6969775815639110892_n.jpg

  Kaj se pa tiče demografije. 1. in 2. svetovna vojna sta bile katastrofa za Evropsko prebivalstvo.
  https://www.youtube.com/watch?v=4kbJIi0X_SI&t=537s

 • Janez

  Še tukaj !
  Tista zgodba o “komunistično stalinistični ” l j u b e z n i !
  Ljubezen
  komunistov-stalinistov – do nas – je ogromna. Vse nas – imajo – zelo radi !
  Kar !
  Objeli bi nas.. In nas – stisnili k sebi !

  Za tako – “nevarno ljubezen gre”

  Francoski psihiater,
  ki je pred 2. vojno delal
  po psihatričnih bolnicah v Sloveniji in v ex YU – je zapisal – spomin”

  “V neki psihiatrični bolnišnici v Sloveniji
  pred drugo vojno je bil med psiho-pacienti tudi :
  – en
  – ogromen, zelo velik in močan dobrodušnež Toni – vse je imel zelo rad !
  – vsakogar je hotel stisniti k sebi in ga kušniti.
  En dan se je na vrt Psihiatrične bolnice vrnil – en pacient, ki ga en čas ni bilo.
  Toni
  ga je spoznal. In se ga je zelo – razveselil.
  Stopil je ogromni velikan Toni
  ves raznežen k prišleku – in ga je objel: ” oh Jože – moj najboljši prijatelj si. Moj. Moj”
  Toni
  Je objel in stisnil Jožeta, ga kušnil. Vse lepo in prav?
  A ?
  Ko je Toni izpustil Jožeta – iz močnega prijateljskega objema !?
  Ja!
  Jože !
  – mrtev obležal – na tleh. Ogromni Toni mu je z
  – ljubečim objemom
  – polomil vsa rebra
  – in ga – zadušil. Z “ljubeznijo, s prijateljstvom” ga je – umoril.

  Ja ?
  Taka je – se zdi: stalinska, komunistična, socialistična – velika LJUBEZEN !

  Od “STALINOV, BROZOV, KARDELJEV itd. ” ljubljeni ljudje – kar – umrejo ! Se zdi !? L.r. JANEZ KOMENDA

  • janez cepec

   videm, de obvladaš tele štorje iz norišnc, zgleda, de so bli že tvoji predniki abonenti teh ustanov in koristniki storitev, ko so bli pa kukr tok normalni, pa doma, pa so teb prpovedval dogodivščine od tam. obvladaš, ni kej

   • Janez

    Nikoli nobeden !
    Od mojih – in tudi – jaz nisem bil nikoli tam. Le 2x na obisku v Psihiatriji Begunje.
    Ta
    Dogodek spodaj se je pred vojno res – zgodil !

    Najde se ga zapisanega v knjigi spominov francoskega psihiatra P.,
    Ki je med vojnama delal v Psiho bolnicah v Sloveniji in v ex YU. NaslovaL.r. JANEZ KOMENDA
    P.S.
    naslova knjige in priimka Francoza-psihiatra P. se na pamet ne spomnim. Vsebine pa!

    • janez cepec

     no pa si le prznou, de si že biu u Begnah. nč ne rečem za tvoje prednike, ti bi pa definitivno mogu it mau na obisk gor ven na Gorensk.

     • Janez

      V Psihiatriji Begunje
      sem bil 2x na obisku dveh sosed, ki sta se tam zdravili

      Bom šel – enkrat – za hec !
      A
      V pol ure bom v Begunjah zunaj – z odslovilom :
      ” bolj normal človeka od vas g. Janez – se redko vidi”
      Bom šel malo k Joževcu kaj pojest. Pa slišat kako “Avsenik vižo” ! L.r. Janez KOMENDA

      P.S. se pravi – s Tunnkom je vse ok. Ni obležal zradi pijače ali zaradi kakega “čistka” ukrepa – v kakem barjanskem grabnu. Pomiri me. Je Tunnek kar ok – politično malo nor a zabaven.

 • Olga

  Na Hanzi se neka novinarka sprašuje, kaj je človeka spremenilo v morilski stroj, da so pobili toliko ljudi v Srebrenici?? Odgovor je: nekaznovan genocid komunistov nad političnimi nasprotniki!

  • garfi

   hinavce zanimajo tuji problemi in tja usmerjajo tudi butalce

 • xtc

  Zanimivo je kako z lahkoto levaki opletajo z besedami izdajalec ali narodni izdajalec:Hm?Kolikor vem zaveden domoljub ne ropa državljanov;jih ne pobija zahrbtno;ne posiljuje;prazni štal;krade in požiga in ovaja zavednih nekomunistov okupatorju in namerno ne povzroča žrtev:
  Nadalje;komunisti so se okronali za narod_daleč od tega:
  Kdor ni za komunizem je narodni izajalec ali izdajalec_daleč od tega:
  Komunisti niso narod ampak le manjši del le tega:
  Treba pa je vedeti;da komunisti _socialisti niso domoljubi njih cilj in svetinja je partija in socializem_kot danes počno isto z genocidnim uvozom nekonpatibilnih so že takrat počeli isto z ubijanjem ne njimi naklonjenih:Skratka komunisti(socilisti) za preživetje potebujejo bazo bebcev ne razgledanih in razmišljujočih:Žal pa bebci ne prinašajo nič na kup ampak odnašajo;ko zumanjka obračunajo z tistim ;ki je obljubljal in ni več dal:

  • janez cepec

   bebo si ti, luzer

   • xtc

    Ne sodi drugih po sebi;he;he;he_če ste bili beboti takooo uspešni zakaj ste riknili vYugi in sedaj ste na isti poti zmagovalci?
    Bebo kot bebo:

    • janez cepec

     mene sicer ni treba h tardečim prštevat, k nkol nism biu komunajzar, glede na to kašno paniko zganate desnakarji, pa ne vem kdo j’ riknu? sej skoz pravte, de majo tardeči še use u rokah. koko j’ poj zdej to, neki ne štima

 • Janez

  Zelo !
  Se strinjam z zapisom !
  spodaj od “xtc”

  Na to,
  da je nujno resno in strokovno in obnoviti
  dogajanja pred, med in po drugi vojni sem večkrat opozarjal !

  Skrajno neetično je , če današnja mladina !
  Govori javno: “domobranci-izdajalci”, “klerofašisti” itd.
  – zlasti spolitizirani del sedanje mladine, ki nima nikakršnih “primarnih” informacij več !
  In so
  – verjetno od ex KP, ZK starih ljudi pristransko informirani ?!

  Nehajmo s tem !
  Še !
  Živijo otroci in vnuki – nesodno KP politično nečloveško pomorjenjh Slovencev – protikomunistov !
  Ne žalimo njih in njih prednkov !
  Naj teh. prednikov Slovencev – ne žalijo z “izdajalci” ljudje – rojeni 30, 40 let po vojni.
  O
  kateri vejo kaj zelo posrednega, potvorjenega itd.

  Resno
  se lotimo ?
  Strokovne, javne, nepolitizirane revizije polit dogajanj
  – pred,
  -med in
  – po – drugi vojni – na Slovenskem – na osnovi – dejstev.
  Le
  “o – dejstvih – se da – p o g o v a r j a t i . O – stališčih. – se da le – prepirati !

  Minilo je 72 let od konca 2. vojne !
  Začnimo ?
  S korektno – revizijo – dogodkov, dejstev – iz druge vojne v Sloveniji.
  Nerazjasnjenjenost,
  potvorbe realnih dogajanj itd. – nas vse le psihično bremenijo, motijo itd. Mar ne ? L.r. JANEZ KOMENDA

 • zavedni slovenc

  Bedarije kvasis tovaris Medvesek,ce nebi bilo NOB…tud tebe verjetno nebi bilo.Vsak si je ustvaril svoje mnenje,ne rabis mu vsiljevati svojega,saj niti v tem rezimu nisi zivel.

  • Olga

   Če ne bi bilo NOB, ne bi imeli toliko mrtvih!

 • Olga

  NOB – zločinska komunistična revolucija! Zaznamuje jo le genocid, paktiranje s sovražniki in protiimperializem (zato tudi danes “naši” ne prenesejo Amerike! Imajo radi le njen denar!).

  • zavedni slovenc

   Mogoce,samo to lahko pise samo nekdo ki je res zivel v tako, pod narekovaji gnilem socializmu,oz po njegovem strogem komunizmu,jaz sem prezivel mladost v tako imenovanem komunizmu,nic mi ni manjkalo….se vec……bilo je lepo,skoda teh lepih casov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!