Možina vladi: Korupcije v zdravstvu ne bo konec z govorjenjem o poštenju

Foto: sta

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je poudaril, da zdravniki niso javni uslužbenci – in da je to res, so dokazali s “stavko”, med katero so delali le 8 ur dnevno, tako kot vsi ostali javni uslužbenci. Že po nekaj dneh je sledil kolaps zdravstvenega sistema.

Predsednica odbora za izobraževanje pri Zdravniški zbornici Bojana Beović je kritična do medijev, saj nekateri neprestano ponavljajo povezave med zdravniki in čakalnimi dobami. A je dala Beovićeva jasno vedeti: “Čakalna doba je politična odločitev, kam bo šel zdravstveni denar. Ali se bo vložilo več v eno področje in se bodo tam skrajšale čakalne dobe ali se bo vložilo v kaj drugega? En sam zdravnik na to ne more vplivati. On naredi vse posege, za katere je njegov zavod sklenil pogodbo, da jih je treba narediti, in to lahko naredi. Ne morete pa vstaviti 150 kolkov, če ima bolnišnica plačanih 100. Zelo zaželeno bi bilo, da bi ta razlaga prišla med ljudi, da bi naraslo razumevanje in odgovornost javnosti do problemov v zdravstvu. Namreč, odločitev o tem, katera čakalna doba se bo skrajšala, je pravzaprav odločitev parlamenta in posledično volivcev.”

Zdravniki delajo iz etičnih razlogov več, kot je treba – in posledica za več dela je višja plača
Primarij Možina je prepričan, da slovensko zdravstvo potrebuje strukturno reformo. To potrebo po strukturni reformi nakazujejo že leta in leta, a je prepričan, da bo trajalo še dolgo, verjetno vsaj 10 let, da se bomo po številu zdravnikov enačili z evropskim povprečjem, nekaterih evropskih držav, kot sta Avstrija in Nemčija, pa po prepričanju Možine ne bomo ujeli še naslednjih 50 let. “Zdravstvo se tako hitro spreminja, kar se tiče inovativne medicine, nove in nove možnosti za ozdravljenja so tu, državljani pa žal čakajo v vse daljših čakalnih dobah. Zdravniki so prisiljeni iz etičnih razlogov delati mnogo več, kot jim velevajo strokovna priporočila, kar ni dobro niti za paciente niti za zdravnike. V tem trenutku si želimo vsebinskih sprememb, pa tudi nekih ukrepov, da se zmanjša tako imenovana defenzivna medicina – medicina, ki nič ne prinaša državljanom in je lahko nevarna, poleg tega pa močno obremenjuje tudi zdravnike in zdravstveni sistem. Defenzivna medicina torej znatno obremenjuje zdravstveni sistem z vidika številnih pregledov in povečuje čakalne dobe.”

Tako Beovićeva in Možina kot tudi družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček in pediater Janusz Klim so potrdili, da je večja plača zdravnikov posledica več opravljenega dela oziroma nadur, le-te pa morajo opravljati, ker je v Sloveniji premalo zdravnikov. Da bomo v Sloveniji do leta 2022 dosegli povprečje Evropske unije, to je 28 zdravnikov na 1000 prebivalcev, se mora število aktivnih zdravnikov povečati za kar 15 odstotkov, kar predstavlja približno 900 zdravnikov.

Če so javni uslužbenci, potem želijo, tako kot vsi ostali javni uslužbenci, delati po 40 ur tedensko
Poudarili so tudi, da zdravniki nikakor niso javni uslužbenci. Če pa jih politika že obravnava kot javne uslužbence, potem bodo, tako kot javni uslužbenci, delali po 40 ur. In če bi se tega držali? Kaj bi se zgodilo, so dokazali z zadnjo nekajdnevno stavko, ko so stavkali tako, da so delali le 40 ur na teden, že po nekaj dneh pa se je zgodil totalni kolaps zdravstvenega sistema. “Zdravniki ne sodimo v javni sektor, zdravniki nismo javni uslužbenci, niti niso nikjer drugje v Evropi. Mi smo samostojni, reguliran poklic in imamo močne argumente, da nismo v sistemu plač javnih uslužbencev, kajti mi nismo financirani iz proračuna, pač pa iz neke konkretne blagajne. Z njo nosimo dobro in slabo, poleg tega je 30 odstotkov sredstev za zdravstveno varstvo, kar je skoraj milijarda evrov, zbranih iz zasebnih sredstev. To so močni argumenti, da zdravniki počasi zapuščamo ta sistem uslužbencev v javnem sektorju, kajti tudi reforma, ki se predvideva, govori o tem, da je zdravstvo gospodarska dejavnost po evropskem pravnem redu, ki mora biti regulirana,” je prepričan Možina.

Možina razkril osnovo, da bi bili javni zavodi bolj učinkoviti in brez korupcije
Možina in njegova Zdravniška zbornica Slovenije vztrajata pri temeljiti reformi zdravstvenega sistema, predvsem pa pri tem, da se zdravnikov ne obravnava kot klasičnih državnih uslužbencev, “kajti bolnišnice in vsi javni zavodi se bodo morali statusno preoblikovati v gospodarske družbe neprofitne narave. To pa je tudi osnova, da se bodo razmere v javnih zavodih bistveno izboljšale v smislu učinkovitosti in predvsem pri korupciji.” Primarij Možina je namreč prepričan, da korupcije v zdravstvu ne bodo prekinili s tem, da bodo govorili o poštenju, temveč tako, da bodo to uredili na način znotraj strukture, ki bo že v kali zatrla korupcijo, saj je jasno, da se je ne da zmanjšati niti z javnimi razpisi. “Zato bodo odgovorni direktorji z velikimi pooblastili in odgovornostjo, da bo ustanova funkcionirala v skladu s pravili, ki jih bo regulirala država.”

Marjanca Scheicher

 • rubec

  Dobra služba kaj primarija Možina. Poveš en stavek in smo desetega. Poveš še enega je pa že colnga.

 • montyamp

  Najprej žveplenega in zemljota na kandelabre .
  Potem se bodo stvari relativno hitro uredile .

 • montyamp

  STRPNOST MED PODGANAMI = = = SAMOMOR

 • montyamp

  Nagrada za vzorno vedenje slovenskega naroda , je namnožena koruptivna vojska parazitov , okrog javnih financ .
  Če danes crknejo vsi lopovi pod Alpami , v enem mescu prehitimo Švico po desni .
  KDAJ IN KJE JE MORILEC STORIL NORMALNO DRŽAVO ???

 • montyamp

  Možakar je bil samski in je imel papagaja.
  Nekoč pripelje domov neko dekle in se začne z njo objemati. Papagaj ju gleda in kar naprej
  komentira:
  Kako si lesen. Zagrabi jo za rit. Daj ji noge bolj narazen …Papagaj je toliko časa komentiral, da je možakar znorel, papagaja prijel in ga zaprl v skrinjo. Vrnil se je nazaj v sobo in se do jutra imel lepo s svojim dekletom.
  Ko se zjutraj zbudi, je bila v sobi neverjetna tišina in spomnil se je na papagaja. Ves pretresen hitro odpre skrinjo in v njej zagleda papagaja, ki je bil ves prepoten. Začuden ga vpraša:
  Kaj pa je s teboj, da si v zmrzovalni
  skrinji ves prepoten?
  Papagaj odgovori:
  Kaj, kaj je z mano? A si že kdaj posku-
  sil zmrznjeni kuri noge dat narazen?

 • Anton

  se strinjam z Andrejem Možino, me pa tudi zanima kaj je on prispeval k zmanjšanju korupcije v njegovih vrstah?

 • Anton

  mene je od tega članka najbolj pritegnila ritka na sliki

  sarkazem press

  • rrrrr

   Že, ampak ko pa bo ta ritka končno le prišla na vrsto za pregled…….

 • xtc

  Za nimivo je nekaj kako segospod izmika temu ;da bi bolnice postale delniške družbe;ki imajo pogodbe z zavodom:
  Zakaj že?
  Dohtarijo na privat in ne dvoživkarsko;kot v Avstriji in PŠvici pa boste videli če bo kdo še štrajkal:
  Zravstveno zavarovalnico pa pod strog nadzor;tvari bodo hitro šle na bolje:

 • Capi

  Če morjo tolk več delat, zakaj pa ne zaposlijo brezposelnih mladih zdravnikov? Aja….se bojijo konkurence, pa…….potem ne bo dost nadur……

 • cosmosjasnovidec

  Koliko pa ima plače tale Možina?

  • samsara

   Previsoko, kot preštevilni sesalci JS.

  • fikus

   firbčen pa si :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!