[Video] Možnost odpoklica župana lahko močno destabilizira delovanje lokalne samouprave

Državni zbor je sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom. Z njim bi iz politike tako na državni kot lokalni ravni izločili funkcionarje, ki bi bili pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta. V razpravi so noveli, ki je v javnosti naletela na močan odziv, izrekli podporo poslanci SMC, DeSUS in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi. Nasprotovali so tudi v Skupnosti občin Slovenije in v Državnem svetu. Noveli nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni SLS, ki ima veliko število županov. Napovedali so, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo, če bo novela sprejeta.

Gostje v tokratni oddaji Aktualno so bili Bojan Dobovšek, nepovezani poslanec, Marko Mravlja, župan občine Naklo, in Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije, in župan občine Pivka, vodila pa jo je Sofija Pika Simić.

Mravlja je v začetku poudaril, da se je vse to začelo že takrat, ko so poslanci sprejeli nezdružljivost županske funkcije s poslansko. Po njegovem se ta vlada nagiba k zmanjšanju števila občin, posebej jih motijo manjše. Tiste občine do 5 tisoč prebivalcev bodo verjetno priključili večjim, kar pomeni za manjše kraje polom. Majhne občine namreč delujejo z majhnim proračunom in se trudijo, da ga maksimalno izkoristijo. Smrdelj je dodal, da lokalna samouprava dobro funkcionira. Problem je, da je vlada sprejela strategijo lokalne samouprave, ki še bolj vodi k centralizaciji. Problem je, da bo ta novela prinesla distabiliziranje lokalne samouprave.

Dobovšek meni, da je predlagatelj vztrajal na nekih načelih, ki so bile tudi ustavno sporne. “Predlagatelj je ves čas silil v razpravo, kljub zakonodajni službi, ki je opozarjala na napake. Če bi želeli urediti sistem, bi morali vedeti, kje so problemi,” je še dodal. Nadaljeval je, da so župani neposredno izvoljeni in ljudje imajo pravico, da vsake 4 leta izvolijo drugega. Ta predlog lahko namreč prinese zlorabe in to hočejo preprečiti. Po njegovem odpoklic ni prava rešitev.

Komentirali so tudi argument Mihe Kordiša iz Združene levice, ki je dejal, da “je treba lokalnim šerifom postaviti jasne meje.”
Mravlja komentira, da je to zanj osebno žaljiva izjava. Smrdelj pa pravi, da imajo župani veliko odgovornost. S tem inštrumentom odpoklica se razvrednosti inštrument volitev. Zlorabe bodo verjetno prišle iz lokalne politike.

Eden od argumentov tega predloga je bil tudi, da vsi župani ne premorejo toliko odgovornosti, da bi odstopili sami
Mravlja pravi, da morajo župani spoštovati zakonodajo, ki jo predpisuje država in temu so zavezani. Na ta argument pa preprosto nima odgovora.

Smrdelj v zagovor županom pravi, da vsak dela v dobri veri, ko pride do nekega problema
Ti postopki so formalizirani preko sodišča in ker so ti postopki počasni, se sedaj išče nekaj hitrejšega, da bi se to uredilo. V tem primeru gre za politični vzvod. Preprosto je po njegovem zdaj tako nastavljeno, da gre za politično zlorabo. Morebiti bi bil ta inštrument dober v primeru, kadar se za odpoklic zbirajo podpisi civilne iniciative, navadnih ljudi.

Mravlja nadaljuje, da župan vodi politiko razvoja občine, druga politika pa je, da podpira občinska društva. Društva pa morajo po njegovem mnenju tudi sama skrbeti za svoja finančna sredstva.

Dobovšek je prepričan, da je predlog odpoklica župana  zelo težko izvedljiv
Te sisteme, ki že obstajajo, moramo bolje izpeljati. Večji poudarek je treba dati finančni odgovornosti, finančni kriminal je namreč v ospredju. Sprašuje se tudi, zakaj se govori samo o politični odgovornosti pri županih, če je pa splošno zaupanje v politične funkcionarje na nizki ravni.

Mravlja ne more mimo dejstva, da lahko s tem ogrozimo delovanje lokalne samouprave, ustavimo razvoj neke občine. Izpostavlja, da če že pride do odpoklica župana, je potem treba razpustiti celoten občinski svet, in ne le župana. 

Lokalno okolje lahko reši Slovenijo
Dobovšek vidi razlog za takšen predlog tudi v tem, ker država izgublja nadzor nad lokalno politično oblastjo, saj je vse več neodvisnih list. Prehajamo namreč iz globalizacije v lokalizacijo. Veliko stvari se rešuje na lokalni ravni, kar je po njegovem mnenju pozitivno, ker bodo te skupine reševale Slovenijo. Na drugi strani pa seveda kršimo pritisk multinacionalk.

Zanimivo je, da lahko menda župan, ki je odpoklican, ponovno kandidira. V noveli predloga o odpoklicu župana je ogromno nejasnosti.

Dobovšek opozarja, da vlada ne razmišlja o finančnih posledicah, ki jih lahko uvedba takšnega zakona prinese
Mravlja se tudi sprašuje, kaj se zgodi, če ravno v tem obdobju, ko se zbirajo podpisi za referendum za odpoklic, pride do razpisov za evropska sredstva. Če pride do tega, lahko občina zaradi neoperativnosti izgubi več milijonov evrov. Dobovšek dodaja, da tudi vsi poskusi zbiranja podpisov pomenijo velik pritisk na župana. Medijski in drugi pritiski vplivajo tudi na javno podobo občine.

Mravlja meni, da bi se morala vsa združenja občin, ki obstajajo, združiti v eno, da bi s skupnimi stališči nastopili proti vladi. Poudarja, da jih na vladi preprosto nočejo poslušati. Nobeden po njegovem ne gleda na ljudi, gre zgolj za politiko. “Ta politika je presegla čisto vse meje dobrega okusa, na drugi strani pa trpijo ljudje. Ne vidim razvoja države, dokler se ne bomo sposobni dogovorit, naj bo to na levici ali desnici,” je dodal.

Bomo kdaj dočakali pokrajine?
Po mnenju Bojana Dobovška so pokrajine bistvo razvoja, zato morajo občine sodelovati. “Ne vemo, na koliko pokrajin bi razdelili Slovenijo, ne vemo, kje bodo upravne stavbe, kdo bo tam delal, kakšne stroške vse to prinese. Rešitve moramo iskati zdaj, ko je čas, da gremo v nove projekte. Edino rešitev vidim v povezovanju občin, da nastopijo proti vladi, ki je na tem področju neoperativna. Ne znamo počrpat dovolj evropskih sredstev,” je poudaril. Smrdelj meni, da so občine v resni finančni krizi in boriti se je treba za vsak evro. Mravlja podpira uvedbo pokrajin, vendar je vprašljiva razdelitev. Pomembne so za razvoj, predvsem zato, ker smo značajsko različni. “Kje bo upravna enota, se bomo pa že dogovorili,” je povedal. Tudi Bojan Dobovšek je za uvedbo pokrajin, a ve, česa se oblast boji. Del pristojnosti bi namreč morali prenesti na pokrajino in bi s tem izgubili nadzor.

Barbara Pirh

 • AlojzZ

  Berem: “Če pride do tega, lahko občina zaradi neoperativnosti izgubi več milijonov evrov. ”

  Če pa ne pride do tega, pa lahko občina zaradi neprimernosti župana izgubi več deset milijonov evrov.

  • Novakec1

   Za sloovce je to višja matematka.

 • tarantela

  Če samo komentiram “lokalnega šerifa”, je sedaj tako zmerjanje škodljivo, ko smo zmerjali Jankovića, je bilo pa tako dopadljivo, da so nekateri kar tekmovali s tem in takim obkladanjem.

  • Olga

   Haha, vem kam pes taco moli!

  • Mojca pokraculja

   Pa kje ti živiš??? Kdo bo koga obsodil? A Jankoviča ali misliš kakšnega tretjerazrednega župana. Ob takem sodstvu se bo Mandat župana preje iztekel kot bo sodišče sproduciralo sodbo.

 • Darth Vader

  realno gledano…..imamo v slovneiji 216 lokalnih šerifov, tisti, ki so neodvisni ali iz kvote SD delujejo proti svoji lokalni skupnosti, saj so udbaški nastavljenci, ki nimajo blage veze o financah, ekonomiji, psihologiji……sam na občinskih razpisih za zaprtimi vrati znajo delit davkoplačevalska sredstva, pa cel kup enih prijav na evropske razpise se zamudi, ker je 90% slovenskih županov operativno nesposobnih, šel bom celo tako daleč, da jih bom imenoval lokalni oportunisti, ki so zvesti udbaškim omrežjem…..pol se pa občani sprašujejo kaj je s cestam, kanalizacijam itd……ker roko na srce…..če bi bili to uspešni posamezniki, potem nebi delal za davkoplačevalski denar kot župani ampak bi bili močni podjetniki….pa niso….

  • resnicaboli

   Med temi šerifimi so levi in desni pošteni in lopovi rabimo zakon ko jih lahko ljudje odstavijo. Sicer pa je glavni problem da lahko kandidirajo v nedogled zakaj ne samo tri mandate pri državi kjer se ljudje komaj učijo kaj je demokracija.

 • zokispoki

  Vse te debate samo zaradi tega, ker pravna država deluje samo za kurje tatove, povsem neučinkovita pa je na primer pri kalibrih, takšnih kot je naš cigan, psihopat, ki nas že deset let terorizira s svojimi ćefurskimi debilizmi, nas vodi žejne preko vode ,in se mu prav nič ne zgodi.
  Zaradi tega sem za odpoklic, kot izhod v sili. Če bi bili represivni organi in sodstvo učinkoviti, to ne bi bilo potrebno.

 • Artur

  Odpokliic Črnomaljske županje- lokalne šerifinje -, ki ignorira oziroma onemogoča voljo svojih občanov do referenduma proti migrantskim centrom za varno življenje brez nasilnih primitivnih parazitskih kameltrajbarjev, ki se udinja izdajalski komunjarski oligarhiji naj bi močno destabiliziralo delovanje lokalne samouprave in to “desnim velikim demokratom” ne diši preveč halooooo !

  • Olga

   Kdo bi menjal župane in zakaj, se vprašajte! Vaša županja je na pravi liniji, verjemite mi, da jo bodo njeni zaščitili! Kaj imajo s tem “desni demokrati”? Vidim, da ste totalno naivni!

   • Artur

    Kadar bodo občani vzeli star v svoje roke za svoj prav, ko se ne bo šlo kdo je levi kdo je desni in , ko bo prišlo do roba ko bodo potisnjeni v kot ji njena strankarska zaščita ne bo zalegla . Kaj imajo s tem “desni demokrati”?Kako, da ne razprava o odpoklicu župana v parlamentu je jasno pokazala da “desnim demokratom” to ne gre v račun .

 • Olga

  Posebej motijo to oblast župani, ki niso njihovi! Zato so isti krogi sprovocirali “ljudsko vstajo” s kockami, vrgli Kanglerja in nastavili svojo marioneto!

 • Ryuk

  Bolj nujno rabimo možnost odpoklica vlade.

  • Olga

   +++++++++++++++ tudi vlada ni sveta krava! Pojdimo na ceste!

 • moat

  Torej, vsak nasprotuje sprejeti noveli zakona o odpoklicu županov in pravi, da to ni rešitev, ne predlaga pa nobene alternativne rešitve. Razen ustanovitve pokrajin. A je to rešitev? Še več birokracije? Po mojem ne, razen ob drugih nujnih ukrepi – zmanjševanja občin. Več kot polovica jih je zagotovo preveč ali kar 70 %, če ne več. Te ukiniti in združiti v močne pokrajine (štiri, največ pa osem – čeprav je to že preveč). Birokracija ostane številčno enaka, pokrajine pa so protiutež državi.

 • Za Slovenijo

  Podpiram odpoklic župana! V Mariboru se je to že začelo dogajati. In prav je, da se to uzakoni. Verjamem da je SDS proti, saj ima kar nekaj dobrih županov, vendar pa je nekaj tudi takih, ki bi jih morali zamenjati, ker ne delajo dobro.

  • Olga

   Kaj pa so dobili v Mariboru boljšega? Pa se vam zdi prav, da to dela ta skorumpirana vlada?!! Kaj je njen interes? Postaviti SMC župane?! Vam je to boljše? Ukiniti male občine, ki delajo odlično? Zaradi nekaterih SDS županov, za katere vi veste, da “ne delajo dobro”?

 • Viktorh

  Do takšnih situacij prihaja, žal, zato, ker lahko vsak bimbek z ulice postane poslanec, če je kandidiran od pravih ljudi.

 • karpelec

  Boljše bi bilo, če bi sprejeli zakon o odpoklicu vlade, ker bi s tem rešili narod pred noro vlado.

 • Bonifacij Ljubljanski

  VSE…samo odgovornosti ne. Poznam veliko župaanov po Sloveniji…in velika večina od teh je idiotov, ki nimajo pojma o razvoju, znajo pa kkrasti za svoj žep.

 • Antonius

  Na odpoklic župana lahko pogledamo tudi z druge plati. Zlorabo krivosodja imam v mislih.
  Janšo npr., je krivosodje pravnomočno obsodilo na podlagi povsem izmišljene obtožnice, posledično so ga z zlorabo krivosodja krivično obsodili in takoj vrgli iz parlamenta. Na tak način se lahko murgeljski politikantski hlapci znebijo kogarkoli, ki ni njihov ali jih ne uboga.
  Krivično a pravnomočno obsojeni Janša se še danes na najvišji sodni instanci bori za priznanje krivic, ki so mu bile storjene. Niti Brglez se mu ne opraviči za dokazano storjeno krivico.
  Z zlorabo krivosodja se lahko znebijo vsakega župana iz vrst opozicije. Pravnomočno obsojen, izgubi takoj mesto župana, potem se pa žrtev lahko po sodnih instancah navzgor, zoper storjeno krivico pritožuje kar nekaj let.
  Odpoklic župana bi moral biti urejen z občinskim referendumom. Če župan dela proti interesom občanov, bi občani vsekakor morali imeti pravico, da se z nestrinjanjem izrečejo o njegovem početju.

  • Mojca pokraculja

   Imaš popolnoma prav, dodajam le retorično. Je naše pravosodje sposobno sproducirati pravnomočno sodbo v času enega županskega mandata ?- razen če ne gre za JJ ???

   • Antonius

    Pravnomočna obsodba obtoženemu šele da možnost, da se na razsodbo pritoži na Vrhovnem sodišču in na koncu na Ustavnem sodišču. Janši so vse pritožbene postopke zavlačevali do zadnjih časovnih možnosti. S sodno svinjarijo so zavlačevali do zastaranja. Ustavno sodišče se je potrudilo samo toliko, da jim pravna sramota ni ušla na evropsko sodišče človekovih pravic.
    S tovrstnimi sodnimi zlorabami lahko vsakega župana onemogočijo in brcnejo iz politike do konca življenja.
    Skorumpirano in murgeljski politiki uslužno pravosodje je počelo vsega zla v Sloveniji. Zato se nam pa Janković in njemu podobni posmehujejo.
    Obsojeni Bavčar je odličen primer, kako lahko zasluženo obsojenega rešijo. Sodne instance toliko časa načrtovano zavlačujejo, da bo na koncu vse skupaj zastaralo.
    Bavčar je vendar njihov. Poznam ozadje, ko mu je Rop pomagal, da bi se tajkunsko dokopal do Gospodarskega razstavišča. Ker se mu ni izšlo, so mu omogočili pa vodilno pozicijo v Istrabenzu. Bavčar je brez dvoma kradel, zato so ga morali obsoditi. Da ne bo nikdar sedel, pa vse skupaj zavlačujejo do zastaranja.
    Deratizacija pravosodja bo prvi korak, da se Slovenija odpravi na pot pravne in politično korektne države.

    • Mojca pokraculja

     Meni je to kristalno jasno, pravzaprav bi lahko rekla, da sem že vnaprej vedela, da bo tako. To so finte, ki jih izrabljajo.Oziroma zlorabljajo pravo, pa jim nihče nič ne more. Sistem je absolutno naravnan tako, da “mi” smo odločili(kakorkoli že, zakon ni važen), “vi” pa se pritožujte kolikor vas je volja. Če bo šlo predaleč imamo pa še druga “legalna” sredstva.
     Moje retorično vprašanje je merilo v to, da s takimi rešitvami v zakonu, pravzaprav dokazujejo, da to sploh ni nobena rešitev, ker pač ni realna. In tako se krog vrti naprej. Deratizacija ja, le kdo jo bo naredil, to je vprašanje? Ni nam pomoči .

     • Antonius

      Konkretno! Sodišča na hitro obsojajo samo tiste, ki ne zmorejo velikega denarja za pritožbo in “njihovi” ne smejo biti.
      Deratizacija sploh ni nobeno vprašanje, sprašujva se, zakaj volivci volijo levičarske kleptomane, ki vtikajo svoje politikantske prste v korupcijsko pravosodje.
      Deratizacija je v rokah VOLIVCEV.

     • Mojca pokraculja

      Vidim da je enim jasno, oziroma da vidijo stvari v pravi luči. Večina pa nima teh sposobnosti. Nedavno sem v neki družbi rekla nekako tako, ko bi se vsaj znebili kučkota, vsi drugi predsedniki bivše juge so se “pobrali” v večna lovišča. Pa se oglasi prijatelj: Kaj pa je kučko slabga naredu ?!
      Evo pa maš .

     • tohuvabohu

      Saj res ni naredil nič takega, da bi ga lahko privili. V tem je vsa lumparija. Odkar se “muva” na partijsko-oblastnih pozicijah, vse svinjarije za njega delajo drugi. Te druge pa ščiti sistem, predvsem zato, da ne bi česa izdali.

  • Franc Šink

   Da da tudi oblastniki morajo imeti izgovor. Predvsem tisti ki si šele želijo na oblast.

   • Antonius

    Kdo pa so tisti, ki si šele želijo? A je opozicijska SDS vprašljiva?
    Bolj konkretno, prosim.

 • Mojca pokraculja

  Ja ja, glavno je da počrpamo evropska sredstva, zato je dovoljeno vse. Institut odpoklica je idealen mehanizem za obračunavanje z županom, ki je počrpal in tistim, ki ni počrpal eu sredstva. Odvisno od tega katere barve je !

  • tohuvabohu

   Ja, res. V naši občini je županova klika izsilila gradnjo garažne hiše P+R, za katero so dobili evropske cekine. To so storili očitno brez vsake projektne analize, kajti hiša je popolnoma prazna že od začetka poslovanja. Zaradi te blamaže bi morala odstopiti celotna občinska uprava, ko bo pa osovražena Evropa zahtevala odgovore, bi morali sami vrniti ukraden denar. Ampak tega filma seveda ne bomo videli.

   • Mojca pokraculja

    Ma Evropa ne bo nič zahtevala, sploh pa ne zato, ker je garažna hiša prazna. Saj vidiš, da se ne zmenijo za svinjarije pri nas, evropo bi moralo biti sram, da v njej živi populacija s takimi pokojninami in dohodki, ki niso vredni človeka, da o revščini in bedi sploh ne govorim. Itak bodo rekli ja kaj čmo, kriza je povsod. Itak da ni, sam lepo se pa sliš.

    • tohuvabohu

     Moram reči, da ne poznam dobro ravnanja t. im. Evrope v takih primerih, a na pamet bi rekel, da so pri denarju še najbolj pedantni. Saj najbrž jih ne skrbi, če je hiša prazna, lahko bi jih skrbelo, da se pustijo tako nategniti. Kolikor vem, so za evropske finance morali dati neke garancije in zdaj upajo, da bo “Evropa” pozabila nanje. Skratka, ciganske fore.

 • tohuvabohu

  Kateri kreten je izsilil izraz lokalna samouprava? Izraz lokalna uprava je čisto adekvaten in pove vse, kar je treba. Kaže, da se marsikomu še vedno toži po nekdanjem “samoupravljanju”. S tem so zapacali celo ustavo (9. člen: V Sloveniji je zagotovljena lokalna samouprava). Nemci rečejo temu Lokalverwaltung, Angleži local government ali local authority. Najbolj me pa čudi, da to v Sloveniji po vsem sodeč ne moti nikogar?!

  • Mojca pokraculja

   Ja mal kopiramo tle, mal tam, samouprave pa ne damo. To so tekovine revolucije, haha. Koga naj bi to motilo ? A naše?
   Vsi zavodi, z majhnimi izjemami, ki jih je pri nas v tisoče in “sisajo” javni denar, so prejšnje SIS- samoupravne interesne skupnosti. SZDL in samoupravljanje, itak !

   • tohuvabohu

    Najbrž je bil kralj Samo Slovenec?

  • Mojca pokraculja

   SAMOKRETEN, a ne!

 • Nata

  Ta naša vlada je pa res mojster v neumnostih………
  no , bolje je malo drugače povedati – mojster , kako speljati vodo na svoj mlin !!!
  Antonius je dobro napisal !

 • Nada

  Če možnost odpoklica pri nas ni vgrajena v splošni volilni sistem, je to res nekaj neverjetnega, da so se zunaj sistema spravili na krajevne župane občin. Gotovo z namenom diverzije in slabitve pokrajinskih in lokalnih ozemelj Slovenije.

 • Novakec1

  Nobene škode, ima toliko podžupanov in svetnikov da se sploh vedel ne bo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!