6 vlakov in 30 avtobusov migrantov, cepljenje za naše vojake, policiste in prostovoljce

Fotografija je simbolična (Foto: STA).

Na mejni prehod Dobova je čez dan s 5 vlaki prispelo skupno nekaj več kot 5000 migrantov. Hrvaški varnosti organi so napovedali tudi prihod 30 avtobusov, ki so proti Slovneiji krenili že zjutraj in v intervalih prihajalo do slovenske meje. 

V nedeljo in danes do 5. ure je na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v Slovenijo vstopilo več kot 8500 migrantov.

Kot so sporočili s PU Novo mesto, je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova prvi vlak prispel danes nekaj po polnoči, na njem pa je bilo nekaj manj kot 1100 migrantov, ki so jih policisti po opravljenem postopku evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v Gornji Radgoni, Lendavi, Vrhniki, Šentilju in na Jesenicah. Davi ob približno 4. uri je prispel drugi vlak z nekaj več kot 1000 prebežniki, ki so jih po policijskih postopkih z vlakom odpeljali proti Šentilju. Tretji vlak je približno ob 8.40 pripeljal nekaj več kot 1000 migrantov, ki so jih po policijskih postopkih in sprostitvi zmogljivosti po 10. uri odpeljali naprej. Četrti vlak z nekaj več kot 1000 migranti je pripeljal okoli poldneva in peti vlak z nekaj več kot 1000 migranti okoli 16. ure. Šesti vlak s podobnim številnom migrantov je pripeljal nekaj pred 19. uro.

Brežiški sprejemni center je že več dni prazen. V Brežicah so začeli vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki delajo z begunci, danes cepiti proti gripi. Cepljenje tistih, ki si to želijo, bodo nadaljevali še v torek in sredo.

Ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 2262 migrantov, avstrijski varnosti organi pa so jih danes sprejeli 3500.

Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov so okoli 13. ure s Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi pripeljali okoli 680 beguncev. Postopek evidentiranja tujcev je potekal v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi.

V Sloveniji trenutno pri reševanju begunske krize pomaga 32 tujih policistov, od tega 20 iz Litve, 8 iz Avstrije in 5 iz Nemčije. V teku so tudi pogovori o prihodu policistov iz drugih držav.

Iz Srbije pritiskajo na Hrvaško, od tam se bo pritisk preselil na Slovenijo
Iz začasnega tranzitnega centra v Opatovcu je zjutraj proti Sloveniji krenilo približno 30 avtobusov z begunci in migranti, na katerih je bilo več kot 3000 ljudi.

Na Hrvaškem sicer tudi danes pričakujejo pritisk beguncev iz Srbije. V torek bodo prve begunce začeli sprejemati v novem zimskem tranzitnem centru, ki so ga pripravili v Slavonskem Brodu. Begunce bodo prevažali z vlaki iz Šida v Srbiji preko Tovarnika in Vinkovcev v center, ki se nahaja v industrijski coni v Slavonskem Brodu. Center v Opatovcu bo odprt še nekaj dni po odprtju centra v Slavonskem Brodu, ki bo primernejši za zimske pogoje.

Zver obiskal Šentilj
Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in podpredsednik SDS Milan Zver je obiskal Šentilj in si ogledal razmere na terenu. Ob robu obiska je dejal, da je “vesel, da je Slovenska vojska pristopila k zagotavljanju reda, miru in varnosti,” to je po njegovem ključno. Pohvalil je delo slovenske policije in vojske ter opozoril na izjemno težko pogoje, v katerih delata.

“Oboji so v dveh izmenah na dolžnosti kljub temu, da jim država ni zagotovila dodatka k plači, kot je to denimo naredila avstrijska vlada za svoje policiste.” Skrajni čas je, da slovenska vlada zagotovi mednarodno policijsko in vojaško pomoč ter pomoč v opremi od agencije Frontex, ki pa po njegovih informacijah še ni prispela “zaradi počasnih slovenskih birokratskih mlinov”.

Pogovarjal se je z nekaterimi podjetniki v občini Šentilj. Ti opozarjajo na upad prihodkov za 70 do 80 odstotkov, kar bo povzročilo veliko gospodarsko krizo v občini in širši regiji.

B. O., STA
 • marta

  Kaj Hrvatom pa se je čist sfuzlalo. Aja, to je bilo dogovorjeno ;)

  • mojadezela

   hrvati nas itaq vedno nategnejo…pocasi bom zacel misliti, da so tudi ti prepiri med nami in Hrvati zrezirani…..vprasajte se komu najbolj pase trenutna situacija………

 • Gr8_1

  Dobrodošel bi bil tudi kakšen članek o vzrokih zakaj so begunci tukaj, kaj se dogaja na območju itd itd. Tole je pa vsak dan isto.

  • John

   Pomanjkljivost, ki jo tudi sam opažam. Premalo raznovrstnih prispevkov, še tisto kar je, je bolj ubogo. Zaenkrat to še pripisujem kadrovski podhranjenosti, kaj dolgo pa ne bo šlo.

   • Duhec

    Prvi korak je najtežji…. sej bo, sej bojo…. boljši.

 • John

  Torej, glede na to, da smo bili na vse to pripravljeni in da vse obvladamo, mi ve kdo povedati, koliko je teh “beguncev” v Sloveniji in predvsem koliko od njih se mirno brez dokumentov, brez kontrole prtljage, mota okoli.

  • Duhec

   Tega nihče ne ve….

 • rubec

  Tisti z vijolično bučo bi tistemu ki ravnokar izstopa z vlaka lahko odstopil eno črto iz svoje majice. Potem bi slednji res imel adidaske.

 • mojadezela

  upam, da so ze narocili bodeco zico pri kitajcu……oziroma, kaj se caka…..aja ni kadra za varovanje te famozne ograje…Namig: vpoklicite vse, ki so bili v slovenski vojski, vkljucno z mano jaz grem lahko ze danes na mejo…..bo treba pocasi izvesti smoorganizacijo, ker tisto, kar sem napisal zgoraj se seveda ne bo zgodilo…nasi podkupljeni politiki si ne upajo izvesti mobilizacije; kaj bo pa Bruselj rekel????…..

  • Duhec

   Levakom tako stanje in še večji kaos odgovarja, ker lohk nemoteno kradejo….

   • mojadezela

    seveda….cas je za evolucijo v slovenskem politicnem prostoru, ker do sedaj so se vsi od prvega do zadnjega, pokazali, kot pudlji svetovne financne aristokracije in nas po kosckih prodajajo(izdajajo). Vse za svoj zep, kaj se bo pa z ljudmi zgodilo, pa nikogar ne briga, ne levih ne desnih ne srednjih. Vsi po vrsti so zavedni ali celo nezavedni izdajalci Slovencev…………….

    • Duhec

     Sorry…. ena največjih napak, ki jih delate, je da zajamete široko sliko, spekter…. ko je še tist malo, kar mate pred očmi, nerazumljivo, težko rešljivo, ker znajo vse zameglit…. mate pa vpliv, lohk rešte, nardite spremembo. Svetovna politika ni v dometu…. ker ni, jo pustiš.

     • mojadezela

      vsk posameznik lahko nekaj pripomore. ne morem se strinjati s tabo, da svetovne politike ne moremo spremeniti. Potrebna je samo kriticna masa ljudi……

 • ferdoperdec

  A Šengen deluje ali ne!? A bo kdo odgovarjal zato?

  • Duhec

   Ne

   • mojadezela

    brez skrbi, da bodo odgovarjali in to pred ljudmi. Koncali bodo tako neslavno kot Causesku in njemu podobni…..

    • Duhec

     Ne verjamem.

     • mojadezela

      kar verjemi, ko se bo slovenskemu narodu utrgalo bodo leteli po zraku……..

 • xtc

  islamizacija in okupacija ob podpori levih talibanov in leve pete kolone v polnem zamahu.

  • mojadezela

   res je da so levaki za to da delajo kaos, desnaki pa so za to da prikrito delajo kaos…oboji so zadolzeni za isto stvar, le da jih nastavijo po potrebi in pa da imate volilci kvazi izbiro, ki je v resnici ni…..

 • Duhec

  Kameltrajbarji so zahtevali in dobli 1000 svojih (živih) za enga mrtvega vojaka, za truplo…. kolk jih bojo zdej??? Vse zarad gnile politike, ki jih je spustla v Evropo….. da bojo ugrabitve in umori največji biznis…. mlahavi Cerar pa proučuje s svojimi levimi pokvarjenci, ki bi naj mel vse pod kontrolo.

 • Duhec

  Mlahavi Cerar ma vse pod kontrolo…. zato pa…. dogodek v Murglah, da se streznijo kako ni in ne bo…. levaki so nardil dost, preveč škode….. sej sam to delajo.

 • Duhec

  Mlahavi Cerar, ki ma vse pod kontrolo je vseen zaprosu za pomoč zasebne varnostne službe…. tud BBR…. v lasti Bogičevića (??? to bo), kriminalca, ki je strelju na pumpi na Fužinah…. to so prjatli levakov…. za umazane posle.

 • Duhec

  Drgač pa….. mi je všeč ta vaš portal, neki novega, svežega, skor brez cenzure…. prvi, ki ni v lasti lopovskih levakov. Za kvaliteto člankov, aktualno sprotno obveščanje se pa morte potrudit…. ne zaspat, ker vam ratuje….. se lohk hitr spremeni.

 • Duhec

  Zdej vidte…. kolk bi rabl SDS in Janšo…. pa ga nimate…. je tam nekje v opoziciji, ker ga niste podprli, ko bi moral, je bil čas…. zdej bote pa pojedl drek…. ker točn takega politika rabiš v krizni situaciji in zdej je točn taka…. krizna.

  • mojadezela

   jaz nocem ne JJ ne Kuckota(njihovih polov), oba sta sovraznika Slovencev…….ce ne verjames bos morala verjeti…….

  • hibernacija

   Se sam zarad dekoracija javljam, k Se tko barvno dopolnjujeva!?

   • mojadezela

    a si ravno iz Roga prisel malo svinjat in provocirat???

    • hibernacija

     K v Rovtah vleče internet!?

  • hibernacija

   Drgač Janez je od hudiča Je ž pokojni soimenjak ugotovil!? Sam tolk!?

  • Orglice

   kdo pa rabi političnega mrtvaka,razen nekaj debilčkov

   • xtc

    A Cerarja-pozno ti prihaja,če sploh-eh ja to bo razlog za vpitje o plenicah.

   • Nova24TV Mod 1

    Opozorilo: Komentarji so
    namenjeni komentiranju teme, ne pa žaljenju, zmerjanju ipd.

    Kulturni nivo komentiranja in dialoga lahko odražamo tudi brez
    psovk.

 • mojadezela

  stopimo skupaj…ne deklarirajte se za noben pol(levi, desni), ker izpadete deklarirani butlji in vas s tem ideoloskim sranjem politiki vedno nategnejo………..

  • hibernacija

   Da te ne bo Janez slišal, k je razpet v obeh opcijah, po potrebi!?

   • xtc

    A Drnovškov?
    On te bo pa težko.Ja utegnil bi te pa Kocjančičev ima pa veeeeeelika ušesa.orej PSST!.

 • xtc

  A niso levi mediji včeraj trobentali ,da begunski val popušča?
  Pa baje ,da so italjani izdali mednarodni zaporni nalog in tiralico za UDBOV cem Josipovičem,o tem pa nič?

  • hibernacija

   A zaradi etične osnove!? A bo ukor fasov!?

   • xtc

    Ja nevem ,to bo lahko povedal iz resta,kmalu bo tam,tudi slovenske pomagače in kolege čakajo podobna povabile le ,da na sever.Samo tam ne bo šlo za moralne ampak pravme obsodbe,ravno tako ne pri Jospovču sr.,ki ga poleg tega težijo še zločini iz ww2 in kmalu po njej.

  • Orglice

   baje imaš tudi polno plenico pa še nisi nič ukrenil

   • xtc

    Vidim ,da je tvoj domet le do razmišljanja o polnih plenicah-kar nakazuje n tri možnosti pprva je ,da IQ ne gre dlje,druga ja ,da si perverznež,ki rad šari po polnih plenicah,tretja najbolj verjetna pa je da gre obupan klic na pomoč,ker ti niso zamenjali plenic-glej v vsakem primeru je ta prtal nsmenjen nečemu drugemu,svoje težave boš moral zaupati svojemu lokalnemu Centru za Socialne Zadeve.

    • pajot

     glasbenik(frajtonarca,orglice) je še v analni fazi razvoja,zato kar naprej opleta s plenicami in izločki. Najbolje je pustiti ga na miru.

 • simpli

  ZID TAKOJ!!!

  • Orglice

   zida ne rabiš si že zaplankan

   • simpli

    ne boš verjel, med mano in sosedi ni nobenih plank, super se razumemo, druži nas enaka kultura in zelo podobne vrednote

 • čips

  Zavzeli bodo Evropo, evropski politiki imajo pa Cerar sindrom (vec al manj premišljujejo) namesto da bi združili moč vojske in policije cele EU in končno začeli služiti in varovati svoje ljudi, svoje volilce. Vojaške ladje na morje pred Grčijo vse ostale meje pa zapret in vse, ki niso pravi begunci (vojna območja) takoj nazaj poslat. Nič nimam proti legalnemu načinu priseljevanja ampak tole pa presega vse meje zdravega razuma.

 • 1xy

  Cerar je sicer na poizvedovanje, kje dobiti žico, dobil odgovor, da jo dobavljajo le Kitajci, kasneje pa naj bi se o dobavi dogovarjali s Poljaki, kjer pa je daljša čakalna vrsta, saj je postavitev ograje na zeleni meji napovedala tudi avstrijska zunanja ministrica. Madžarska je svoje meje z žico obdala že v začetku oktobra, Orban pa je v pogovoru za portal Nova24tvpred dnevi pojasnil, da jo izdelujejo tudi na Madžarskem: »Ob pomoči lastne tehnologije jo izdelujejo naši zaporniki. To je najcenejši način za nas, hkrati pa zaporniki s tem pokrijejo strošek svojega bivanja v zaporu. Vir: SN

 • pajot

  admin,kam je izginil moj post?

  • John

   Ah, to so bili časi, ko je Milčinski lahko mirne duše napisal “krivoverna ta nesnaga”.
   Danes bi ga preganjali vsi levičarji: razni Mirovni centri, informacijske zamaščenke, ombudsmani, RŠ, Hanzi, Poop, Mladina, Delo, Nedelsjki itd itd.

   • Jovo Jamnica

    No, če me spomin ne vara, sem se prvič s tiskanimi Butalci srečal v času največje komunistične prisile. Je Rafael Razpet Cankarja deklamirat prepovedal, so cenzorji Buldožere in Mladino zalezovali, so graničarji ustašem puškine cevi kazali, a Butalci, Butalci so držali korak z Zvitorepcem, Pavliho in celo Alanom Fordom…

 • 1xy

  To je grozljivo kar se dogaja v Evropi in v Nemčiji. Obstaja velika bojazen, da bodo kot feniksi iz pepela vstali in zavladali skrajni nacionalisti – celoten politični vrh EU se igra z ognjem.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacko-selo-u-kojem-zive-102-osobe-mora-prihvatiti-750-izbjeglica/853282.aspx

 • marta

  Pa kaj je s to “Evropo” ? Je še kdo normalen tam gor ?

 • xtc

  Tole je pa čudno saj ja vsi levi razlagajo ,da so humani,miroljubni,čisti,zdravi,neagresivni itd
  Sedaj pa cepljenje?
  Nebi bilo ceneje ponucati kaj iz vojnih rezerv,če je kaj delikatno?

 • Verbena

  Bruselj je povsem zatajil..še danes ne vedo kaj narediti, so kot brezglave kure…zato ni čudno, da se vsaka država odloča zase…to pa je že prej znak razpadanja skupnosti, kot pa zbliževanje!!…ne vem zakaj morajo ljudje prepotovati čez toliko držav, če jih potem, govorim za Nemčijo, ta vrne polovico nazaj..se ne da že prej preverit kdo je res begunec, kdo migrant..no, za potencialne teroriste pa tako nikoli ne vemo….ženskam, otrokom, starejšim je treba ponudit streho nad glavo, mir ..ko pa se razmere dol uredijo pa lahko gredo nazaj !!!

  • xtc

   Jep! Tudi ženska ali otrok ti prinese bombo v hišo poglej malce na bližnji vzhod.
   Pojasnilo drugače;Kar mačka rodi……………………to miš lovi.Žal je tako.

   • Verbena

    ..to vem, sam vsi pa niso hudobni in ekstremni…eni si želijo tudi sam življenja v miru…sem prepričana, da se nikoli vsi ljudje v eni državi ne strinjajo z režimom, a ga sprejemajo, ker vedo, da če pokažejo nasprotovanje, to ne bi bilo dobro zanje…primer..kakor, da v S.Korejo vsi obožujejo predsednika…enostavno ga morajo…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!