“Na moji zemlji sem jaz gospodar, ne ti!” – tako so protestirali proti migrantskemu centru v Črnomlju

Če njihov NE ne bo upoštevan, Belokranjci napovedujejo upor s silo.

“Krajani Črnomlja smo solidarni in smo pomagali bolnim, otrokom, ženskam in ostarelim, ne mislimo pa sprejemati mladih, močnih moških, ki strahopetno bežijo iz svoje države. Kako bi zgledalo, če bi naši mladeniči bežali iz Slovenije pred osamosvojitvijo? Bi se brez njih lahko osamosvojili?” je na današnjem protestu v Črnomlju povedal Andrej Sever.

Včeraj popoldne je v Črnomlju pod pobudo Maje Kocjan potekal protest zoper gradnjo migrantskega centra na ozemlju Vražjega kamna. Slednji je bil eden večjih in dolgotrajnejših projektov občine Črnomelj, ki je bil podprt iz občinskih sredstev in iz sredstev nogometnega kluba Bela krajina v skupni vrednosti 63.448,54 evra. Popolnoma obnovljena zelenica, ki je namenjena rekreativcem, športnikom in kinologom, naj bi se do novega leta spremenila v migrantski center.

“Menimo, da so naši argumenti upravičeni, da ne moremo dopustiti gradnje centra za migrante. Če nas pri tem ne bo podprla država, bomo ukrepali sami“, so povedali ogorčeni občani. Županja Črnomlja, Mojca Čemas Stjepanovič, ki danes ni prišla na protest, pa dodaja, da so vse govorice o izgradnji migrantskega centra neresnične. “Gradnja migrantskega centra bo le v primeru, da policija ne bo več morala obvladati migrantov,” še komentira.

Zdravi mladeniči strahopetno bežijo iz domovine
Bivši župan Andrej Fabjan pa je za prisotne iz Ljubljane poslal pismo, v katerem sporoča: “Noben nam ne more očitati, da nismo bili solidarni. Bili smo, saj smo sprejeli in pomagali mladim družinam, oslabelim, otrokom, ženskam in starejšim, torej tem, ki so bili pomoči potrebni. Zdaj pa nas silijo sprejeti mlade in močne moške, ki strahopetno bežijo iz svoje države. Solidarnosti do teh pa ne bomo imeli.”

“Za nas, Belokranjce, pa državi ni mar. Za sebe jemljejo denar, nam pa pošiljajo migrantske centre.” 

S silo bodo sami reševali probleme, če bo država še naprej gluha
“Vlada Republike Slovenije! Vedno si pozabila na nas, pozabi tudi zdaj!” so mladi protestniki napisali na bagerje, s katerimi bodo s silo ustavili prihajajoče migrante, če bo to potrebno.

“Želimo si svobode in zdravega okolja za rast naših otrok,” je povedala protestnica Marjana, ki je z ostalimi obupanimi občani zahtevala odstop od gradnje migrantskega centra v Črnomlju.

Država sploh ne ve, kje leži Bela krajina
“Ne bomo pustili, da nam vzamejo to, kar smo sami ustvarili, in nam vsilijo tujce, ki tega ne bodo znali ceniti,” je še dodal eden izmed protestnikov.
Državi pa sporočajo, da ne bodo več plačevali davka za tujce, še manj pa bodo trpeli njihovo samovoljnost.

K. Ž.