Požar na pobočju Svete Gore nad Novo Gorico ustavljen

Foto: STA

Ogenj je po prvih podatkih zajel med 15 in 20 hektarov veliko območje v strmem in zaradi podrasti skoraj neprehodnem pobočju. Gašenje je bilo oteženo tudi zaradi strmega pobočja in kraškega terena.

Območje nevarno še zaradi soške fronte
Gašenje so nadzorovali in ob pozivu priskočili tudi na pomoč pirotehniki. Območje je kljub stoletni časovni odmaknjenosti še vedno polno neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pavlin je povedal, da so izven požarišča, ki so ga pregledovali zaradi neposredne bližine požara, v ponedeljek našli 13 topovskih granat. Danes pa so tam, kjer je bil požar že pogašen, našli še tri granate.

“Vendar je bila temperatura zaradi gašenja prenizka, tako da na srečo ni prišlo do eksplozije,” je še dejal Pavlin.

Sodelovalo ogromno prostovoljnih in poklicnih gasilcev
Pri gašenju požara je v dveh dneh sodelovalo okrog 160 gasilcev in predstavniki drugih reševalnih služb in policije, skupaj do 200 ljudi.

Požar je v ponedeljek okrog 14. ure zanetila strela. Gasilci so ob posredovanju najprej zaščitili romarsko cerkev in samostan na vrhu Svete gore, ostalim naseljem v okolici pa se požar ni približal.

 

STA, B.P.

 • dež

  A se ne da pri Italijanih ali Hrvatih dobiti kakšnega dodatnega helikopterja ali cannadierja.

  • dob

   Vprašanje za strelo: a se ti ne da udarit v Sabotin?

   • Vera

    Napis je ovira na Sabotinu . Upam in želim , da ne bi zgorelo še kaj drugo, kot gozd . Saj res , druga država bi lahko pomagala gasiti saj ni daleč vstran . Na Sveto goro imam lepe spomine , ko smo romali k Mariji , po poti pa peli lepe slovenske narodne in cerkvene pesmi .

   • dež

    Ne bi pomagalo kaj dosti, 200 kA strela je premalo za tam gor. Atomska bomba moči 200 ton TNT bi bila bolj primerna.

    • pajot

     Ti bi mi mimogrede potolkel še vse Novogoričane. Ne,tako pa ne bo šlo.

     • dež

      Za to bi rabil kaj večjega. 200 ton TNT je majhna zadeva. Ravno za lepo teraso in golf igrišče na vrhu Sabotina.

     • dež

      Še to, sem prej pozabil.
      Če te zanima, na povezavi http://nuclearsecrecy.com/nukemap/ imaš aplikacijo, s katero lahko simuliraš atomsko bombo za katerikoli kraj na svetu. Ti izpiše vse rezultate o vplivnem območju glede na moč eksplozije.

   • pajot

    Strela odgovarja: V titota pa ja ne bom tolkla. Sem mu že vzela eno nogo.

    • dob

     Sem dobil email iz pekla!
     Pravi takole: noge nima strela, ker jo je hudič pobral.

   • Lokomotivführer

    Bo potrebno najti nekaj topovskih granat še tam, nič ne de, če bodo mlajše in z napisi v cirilici, samo da so…pa občasno naj bi opozorilno eksplodirale, za vsak preventivni slučaj.

 • Razocarana

  Edina stvar za katero redno dajem donacije so gasilci. Za vse tiste ki še nimate določeno kateri organizaciji namenti tiste male procente pri dohodnini, prosim da jih namenite lokalnim gasilcem: http://www.dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

 • pajot

  ker ni članka o odkritju spomenika ruskim vojakom na Žalah,bom komentiral kar tukaj. Slovenija bo odkrila spomenik ruskim vojakom,ki so leta 1945 posilili na tisoče prekmurskih žena. Slovenija se jim bo tako oddolžila za posilstva,ki so za slovence najbrž hvalevredno dejanje. Naj živi milan kućan,prekmurec in veliki sin slovenske domovine.

  • cosmosjasnovidec

   Niso jih posilili samo v prekmurju oziroma posiljevali so povsod kjer so gazili.Za prekmurski izmeček izdajalca slovenije pa je škoda besed.
   Pri tem požaru je pa toliko večja škoda,da ni Kučkovina stal na tistem mestu kjer je udarila strela.

   • Lokomotivführer

    Nekje sem te dni prebral, da bodo odkrili kar dva spomenika. Drugi bo stari materi, ker se je drznila pritožiti, da “če je vojna, je vojna za vse”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!