Na SAZU-ju posvet o “nadaljevanju” 57. številke Nove revije, med navzočimi tudi njen nasprotnik Kučan

Foto: Matic Štojs

Ob 30. obletnici 57. številke Nove revije v organizaciji SAZU-ja je potekal posvet z naslovom Prispevki za slovenski nacionalni program II. Predsednik republike Borut Pahor je v uvodnem nagovoru podčrtal prežetost nacionalne in evropske ideje pred 30 leti in danes. Zavzel se je za pogumnejše razmišljanje s svojo glavo, a v evropskem kontekstu. Dogodka se je udeležil tudi nekdanji šef Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan, ki je v času nastanka 57. številke Nove revije naredil vse, da ne bi prišlo do uveljavitve njenih demokratičnih idej.

“Ko so sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja Prispevki za slovenski nacionalni program utemeljili zgodovinsko potrebo po osamosvojitvi Slovenije, so hkrati poudarjali njen evropski kontekst. Zamisli o slovenski naciji ni navdihovala težnja po nacionalistični osamitvi, marveč želja po osamosvojitvi in pridružitvi demokratičnim evropskim narodom in državam,” je na posvetu v organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) spomnil Pahor in dodal, da je bila ta presoja tudi odločilna.

Tako je opozoril na razglasitev lastne države, na polnopravnost članstva v Evropski uniji (EU), evroobmočja in schengenskega območja ter dejal, da bi površni opazovalec utegnil zato napačno meniti, da je glede usode nacije in države tako rekoč konec zgodovine in da bo vse samo še njeno samodejno recikliranje.

Potrebna je institucionalna reforma EU
“Finančna, begunska in varnostna kriza EU so v zadnjih letih tako površno sklepanje postavile pod velik vprašaj. Ne gre samo za manj predvidljivo prihodnost Slovenije v EU, temveč za bistveno manj predvidljivo prihodnost EU same. Tvegam mnenje, da so prej omenjene krize tudi posledica neučinkovitosti obstoječe institucionalne ureditve EU,”
je poudaril Pahor.

Kot ugotavlja, je za dolgoročni obstoj in krepitev EU potrebna tudi njena institucionalna reforma in da je pravi čas za Ljubljansko pobudo za začetek procesa za sprejem nove ustave povezave, katere podpisnik je tudi sam. V tem smislu je mogoče do določene mere vleči vzporednice med tedanjimi Prispevki za slovenski nacionalni program in Ljubljansko pobudo. Za Pahorja je bistveno, da sta oba dokumenta nastala v času, ko se je zdelo samoumevno nadaljevanje nekega sistema nemogoče. Meni, da je velik pomen Ljubljanske pobude v tem, da je presekala intelektualno in politično molčečnost glede alternativ razkrajanju EU.

Postali smo družba z nizkim stanjem duha, pogojena z mentalno bedo
O novi evropski ustavi in 57. številki Nove revije “z mislijo o vzponu in zatonu neke generacije” je spregovoril tudi Peter Jambrek. Kot je dejal, so se pred 30 leti zavzemali za spoštovanje pravice do samoodločbe in do konstituiranja državnosti, njihova razmišljanja pa so ponudila programske smernice slovenske osamosvojitve.

Tedanji glavni urednik Nove revije Niko Grafenauer je na kratko povzel ozadje dogajanj leta 1987 in med drugim dejal, da je 57. številka prinesla novo koncepcijo slovenstva. Zdaj smo “družba z nizkim stanjem duha, pogojena z mentalno bedo”. Prepričan je, da smo “civilizacijsko pohabljena nacija, kjer se laž in resnica prekrivata in tvorita našo virtualno resničnost”. Opozoril je, da je tudi slovenska vloga v EU zelo dvoumna, če ne bomo znali trdno postaviti tistih izhodišč, ki so vezana na našo identiteto in naše interese.

Kučan kot zadnji vodja CK ZKS nekoč naredil vse, da se program Nove revije ni uresničil
Zanimivo je, da se je posveta, za katerega sicer niso delali veliko reklame, udeležilo precej vidnih obrazov tranzicijske levice, med njimi tudi Milan Kučan, ki je bil v času izida 57. številke Nove revije predsednik predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (CK ZKS) in torej najvišji komunistični politični funkcionar, s tem pa tudi vrhovni šef Udbe. Kučan tedaj sicer ni sprožil represivnih ukrepov proti avtorjem prispevkov za slovenski nacionalni program (kot so to zahtevali iz Beograda), je pa skupaj s svojimi tovariši dal vedeti, da bo naredil vse, da se program ne bo uresničil. No, to ga vseeno ni oviralo, da se ne bi pojavil na zdajšnjem posvetu SAZU-ja.

Naj ob tem spomnimo, da so že pred časom napovedali nove prispevke za slovenski nacionalni program, navajamo avtorje in naslove:

Niko Grafenauer: Ozadja 57. številke Nove revije
Dimitrij Rupel: “Železo in žamet” (Nova revija, nova država! Nova Evropa!)
Peter Jambrek: Nova evropska ustava
Matej Avbelj: Evropska unija kot nedržavna federacija
Jože Mencinger: Zakaj je “manj” Evrope boljše kot “več” Evrope
Darko Darovec: Geostrateška vloga slovenskega prostora
Matjaž Gams: Globalizem in prednosti superinteligence
Andrej Rahten: Srednja Evropa, slovenske izkušnje in perspektive
Peter Kovačič: – Peršin: Dileme Slovencev med narodom in državo
Rok Svetlič: Subjektiviteta Slovencev kot nacije in avtoimuniteta
Jernej Letnar Černič: Vladavina človekovega dostojanstva v slovenski družbi
Bojan Godeša: Vprašanje sprave – posledice v slovenski družbi
Spomenka Hribar: Avantgardno sovraštvo in sprava II.
Tomaž Grušovnik: Slovenija in tretji korak k etičnemu zaporedju
Marko Ivan Rupnik: Preroškost srca
Tine Hribar: Slovenci in druga evropska renesansa

Iz seznama je razvidno, da je sestava avtorjev – pričakovano – precej drugačna kot pred tridesetimi leti. Med avtorji je mogoče najti tudi predstavnike mlajših generacij, vmes pa so tudi intelektualci iz kroga tranzicijske levice. Slednja je očitno, kot je razvidno, znova »zajahala konja« nacionalnega programa …

Demokracija

 • centurion

  A je pritlikavec prišel razlagat,
  da samostojna Slovenija NI BILA njegova intimna opcija oziroma,
  da tudi ZDAJ NI njegova opcija?
  Je kaj pametoval ta “osamosvojitelj”?
  Ga je kdo kaj povprašal po počutju v Samostojni Sloveniji in
  njegovih zaslugah?

  • Nata

   + + + + + + + +

   • VERZIFIKATOR

    “Ne pitaj! Izvrši, pa se posle žali!”
    Znano reklo iz JLA, pardon JNA.
    Vrhovnih poveljnikov se pa sploh nič ne sprašuje, niti najmanjših stvari ne, pardon niti najmanjšega ne.

 • dob

  Osamosvojitev je bila kučanov projekt ohranjanja SFRJ na področju Slovenije. Projekt je bil uspešno izpeljan, to je zdaj treba priznati.
  Kje je pa Slovenija? Sam prašam.

  • Nata

   + + + + + + + + + + Dob, tole je pa zanimivo razmišljanje !!!!!!!!

   • RATATA

    Jaz sicer še iščem napake v dobovem razmišljanju.
    Če kakšno najdem, te obvestim.
    .
    .
    .
    .
    ne pričakuj tega.

    • Mojca pokraculja

     To ni zgolj razmišljanje, to je tisto kar potrebujemo, da se osvestimo !!! Dob ne da si samo upa, ampak tudi ve in utemeljuje kar pove.

     • RATATA

      Doba požiram.
      Njegova razodetja predstavljam tudi svojemu Bogu v meni.

     • Mojca pokraculja

      Jaz se mu vedno priklonim.

    • Nata

     Sicer je pri nas tako iskanje kar nevarno ! Hudir je, da kdor išče, tudi najde. Oziroma iznajde !

     • RATATA

      Jaz nikoli.
      Če ni kaj najti pač tega ni.

     • Nata

      Saj tako še vedno mnogi mislimo.
      A, jaz sem imela namen pokazati na one druge mojstre !

     • RATATA

      Po tem obdobju že kar dobro poznam tvoje dobre misli in tvoje dobre namene. Brez skrbi.

  • RATATA

   Včasih smo kar v tri dni ob nekih priložnostih izgovarjali frazo “fuk za zeleno zaveso”, pa sploh nismo vedeli kakšen pomen ima.
   Zdaj se mi že počasi sanja, da je tole, kar počnejo tile v prispevku omenjeni, ki so se zbrali pod pokroviteljstvom Akademije(!!!) SAZU!!! en velik
   FUK ZA ZELENO ZAVESO!,
   ta zavesa pa se že, kot praviš Ti Dob odstira.

   • Nata

    Ja, zanimive stvari se dogajajo. Se bo morala ta zavesa kar odpreti, saj je že tako tenka, da se skozi njo vidi !

  • Mojca pokraculja

   Takrat, ko bo kdo od politikov na desni, vse to kar je Dob povedal in jim zmetal v obraz vso njihovo pokvarjenost in zlaganost, potem bomo imeli pravega resničnega liderja !!!

  • pajot

   Točno tako,Dob. Se popolnoma strinjam.

  • simplya

   “Osamosvojitev je bila kučanov projekt ohranjanja SFRJ na področju Slovenije”

   To se zelo nazorno vidi tudi v praksi..Bivše republike so v našem primeru pokrajine.Včasih se je vse stekalo v BG – sedaj se pa v LJ…in potem se milostno deli nazaj enim več drugim manj, glavno pa ostaja v najlepšem mestu – čefurlandiji….Nekatere pokrajine so kot vemo skoraj povsem zapostavljene.Niti toliko se niso potrudili da bi si izmislili kaj novega.Sicer pa ekipe ki zmaguje ne menjaš in ni še konec tega…Bo morala zemlja pobrati kar je njenega.

   • dob

    10+

   • dob

    Kaj pa lahko pričakujemo od oblasti, ki ima polovico lastnega prebivalstva za največjega sovražnika. (še premal smo jih)

    Zakonov ne sprejemajo za nas temveč proti nam.

    • simplya

     Ja, seveda…
     Edino zadoščenje prebivalcev od zunaj pa je to , da lahko tem cepcem prodaš za bio-eko ravno kar si izmisliš (saj nimajo pojma o pojmu) pa četudi prej pluneš notri….pa naj se samooskrbujejo če morejo….

 • soc

  Očitno ga je povabil prominentni akademik in svetovna ekonomska avtoriteta Mencinger (ZDA bodo bankrotirale v letu 2010), pravijo, da se od nekod poznata. Verjetno ga bo kmalu tudi predlagal v dopisno članstvo SAZU.

 • Nata

  Seveda ga je zajahala !! Hinavci hudirejvi. Prav vse jim prav pride, samo, da bodo še naprej vladali.
  Že to, da se kučan pojavi na takem dogodku je čudna zadeva ! Da ne uporabim kakšne druge besede.

  Dob spodaj, je dobro napisal.

 • Olga

  Vedno se šlepajo na nekom, tako kot komunisticni revolucionarji med NOB na Rusih!

 • VERZIFIKATOR

  PISATELJ MILKO PRITLEHNI

  Še veste, kdo je Milko bil Pritlehni,
  za vélikega se je mož izdajal,
  pritlehne fante nove proizvajal,
  v borbi za enakost tej nenehni.

  Bolj tihih, kratkih bil je mož besed,
  a vselej ko je kaj na glas povedal,
  prihodnost umno nam je napovedal,
  so rekli: Milko jasnovidec je, vseved.

  A kaj zgolj govorjene so besede,
  ki naglo v vetru se porazgubijo,
  čez čas pomen izkrivljen zadobijo,
  prvotni pa sam vase se sesede.

  Odloči Milko se zato pogumno
  resnico svojo ljudstvu napisati,
  pomen dvoumen vsem besedam dati,
  zvenijo te naj strogo, resno, strumno.

  Od nekdaj blizu resna mu beseda,
  čez noč zagrabi ga pisanja strast,
  roman napiše kratek »Moja rast«,
  duhovna rast je mišljena, seveda.

  Še muza ga trdnó drži za vrat,
  esej sestavi pótlej kar najkrajši,
  imajo bralci ga zato tem rajši:
  »Kako postal sem velik demokrat«.

  Mendá čez noč se je bilo zgodilo,
  to čudežno na moč spreobrnjenje,
  nebrzdano ga spremlja poželenje,
  da vtisa níkdar ne bi več zgubilo.

  Tako rekoč vsakdanji plebiscit
  navzen je demokratičen ostati,
  med brati videz trden pa dajati,
  da drugi je svobode parazit.

  Resnica na papir je zdaj prelita,
  da ljudski sme le biti demokrat,
  nad ljudstvom da bedi velíki brat,
  je rimskega odsev cesarja Tita.

  Kako enotni stari so Rimljani
  bili pod Titom, Neronom, Avgustom
  in prepuščeni vseh slavilcev ustom
  se znašli vsi so v zgodovini zbrani.

  Tako zamišlja Milko si sedanjost,
  zdrobiti rimskih moč republikancev,
  peščici izročiti jo izbrancev
  in demokratična bo zdaj vsakdanjost.

  Če vodijo jo hegemoni zdravi,
  če ni jim opozicija napoti,
  ime prastaro pač preveč ne moti,
  naj še naprej republika se pravi.

  A tu Pritlehni se močnó ušteje,
  se zlahka ne ponovlja zgodovina,
  iz tal ne zraste suhih veličina,
  ustavijo jo zgodovinske meje.

  Antična doba več se ne povrne
  in rimska níkdar več hegemonija,
  drugačna je zelo demokracija,
  se z njo v preteklost temno Milko zvrne.

  • Nata

   + + + + + + + jojmene, jojmene ?? Je to prerokba, Verzifikator ?

   • VERZIFIKATOR

    Žal ne. Zgolj utrinek s poletnega dopusta zunaj Slovenije.

 • skrajna resnica

  “Pahor je v uvodnem nagovoru podčrtal prežetost nacionalne in evropske ideje pred 30 leti in danes. Zavzel se je za pogumnejše razmišljanje s svojo glavo”

  ta ne ve kaj govori. Ko/če bodo Slovenci začeli razmišljati s svojo glavo, bodo on in njemu podobni ostali brez nje.

 • Janez Novak

  Slovenci žal nismo državotvorni. V dveh ali treh generacijah nas ne bo več. Slovenija bo postala le še geografski pojem, Slovenci pa bodo v boljšem primeru Balkanoevropjeci, v slabšem pa Afroaziati.

  • Janez Novak

   Bolj točno je: PREBIVALCI Slovenije bodo v boljšem primeru Balkanoevropejci, v slabšem pa Afroaziati.

 • Janez Novak

  Kučan je iz ozadja vodil projekt Nova revija pred 30 leti in je še vedno v ozadju in ospredju skoraj iste četice slovenskih razumnikov, ki nam danes soli pamet. Po njihovih delih jih boste prepoznali, pravi biblijsko reklo. Ampak ne zgleda, da bi jih prepoznali …

  • KIKI

   Poznam “prfoksa”, ki še danes predava moderno kmetijstvo
   iz leta 1956! Ne verjamete? Preverite!
   Naši Gaspariji, Udeti, Kovači, Dragonje, razni pravni in ekonomski
   asi pa moderno ekonomijo in pravo iz časa pred 1956…

 • učko

  Evo, prilastili so si tudi zasluge za Novo revijo! JaJo pa piše pesmice, romane in “svoj” nov program. Vsak nekaj !!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Mencinger je bil eden od trojanskih konjev v Demosovi vladi, tako kot Zvonko Ivanušič v Bajukovi vladi. Spet je vse prestreljeno s komunističnimi režimci !!!!!!!!!!!

 • učko

  Nam se uresničuje “Noriško kravljestvo” !!! Avtor pa je slavni JaJo!!!!

  • Nata

   pusti zgodovinske sage pri miru.
   Preberi kakšno dobro slovensko pravljico……..npr………..tisto Repetovo.

 • učko

  Še malo, pa bo Kučan prišel na slavnostno proslavo ob obletnici ustanovitve stranke SDS hahaha, kreteni !!!!!!!!!!!!

 • učko

  Mencingerju naj zastavijo nagradno vprašanje, kam sta Kučan in Soros nesla nakradene milijarde iz slovenskih bank !!!!

 • učko

  Prekleti sociopati komunajzarski !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  Jaz komunajzarjem ne zamerim tolk, da so bli komunajzarji za časa komunizma, ampak da so sfukal in pokradli poleg prejšnje tudi to državo !!!!!!!!!!!!

 • althar

  Eh, famozna 57. V propadajoči jugo socialistični ječi sicer “grom in peklo”, a ob ponovnem branju (ja, imam jo doma) potaja čedalje bolj jasno, da je v tem zborniku nekaj od države sponzoriranih mislecev in umetnikov spisalo le utopično vizijo nekakšne romantične umetniške hipi kolonije pod Alpami in nič več. Tak zasanjan pogled na državo se je žal ohranil tudi skozi DEMOS in kasneje Zbor za republiko. Edino Janša, pa morda še Pučnik sta zgleda videla malo dlje od te bukolične vizije in razumela, da zeleni venčki na glavah niso dovolj za vodenje države in da je za to treba imeti tudi vojsko, policijo, ekonomijo, predvsem pa denar, da vse skupaj vzdržuješ. Še posebej, če imaš proti sebi s tajnimi službami, ključnimi položaji in denarjem nafilane rdeče razbojniške nasprotnike.

  Žal sta bila ta dva premalo, da bi premaknila otožno jamrajoči kulturniški državotvorni voz v pravo smer, zato smo, kakršni smo: propadajoča rdeča greznica, ki jo obvladuje kriminalna udbomafijska in partijska kamarila. Ni čudnega, da bo ta kamarila zdaj iz čistega zadovoljstva napisala 57b številko, ali za karkoli že tam na SAZU zdaj zapravljajo moj denar.

  • rrrrr

   Današnji kulturniki na Novi reviji: za liter cvička ti Kučana razsujejo. Za dva ti naredijo novega!

 • Anonimni_Profesor

  Kučan iz CK-ja je usmerjal udbaško bagro proti Novi reviji sedaj pa hodi zraven, kot da je zaslužen za demokracijo in osamosvojitev. Lahko bi se prišel edino javno opravičit.

  • učko

   Evo, kdor zna, ta pač zna! Nakradu je tut milijarde, JaJo bo pa spet kriv, kot zmeraj, mi bomo pa to plačevali, bravo !!!!!

 • tohuvabohu

  Nikoli nisem razumel, kaj je “koncepcija slovenstva”. In čemu jo potrebujemo. Noben uspešen narod se ne sprašuje o čem takem. Gre pač za temeljne stvari, ki jih čutimo bolj s srcem kot z razumom. In ni treba nič filozofirati o tem.

  • Nata

   Saj tudi mi ne razumemo. Grafnauer je porabil veliko besed, pa nič povedal.
   Izgleda, da takole filozofiranje pride prav enim in drugim.
   Vendar mene skrbijo še druge zadeve. Kam hudirja, se vse skupaj obrača ?
   Ta naša stran nekaj izgublja. Zakaj ??
   Nekateri znani ljudje ne pridejo po nagrado, zbor, ki je povabljen k sodelovanju, odkloni zapeti dve kitici Zdravice……….
   Mene vse skupaj že resno skrbi.

   • tohuvabohu

    Če se komu da filozofirati o koncepciji slovenstva, pisati vizije do leta 2050 in podobne oslarije, naj kar izvoli, samo ne na naše (davčnoobvezniške) stroške. Ko slišim take prismodarije, se primem z eno roko za pištolo, z drugo pa za denarnico.
    Da kdo ne pride po nagrado ali da ne mara Prešerna (razen sedme), je znak deformiranosti naroda kot posledice 70 letnega pranja možgan s strani zatiralske partije. Ni to od včeraj. Rabimo še dve do tri desetletja, da se poberemo od dolgoletnega bolehanja za rdečkami.

    • Nata

     Še dobro, da imaš pištolo, no ! Ampak, brez heca,
     Da se ne bomo navsezadnje priijeli samo za glavo !! Iz strahu, da jo izgubimo.
     Vedno bolj je jasno, da so levaki prav povsodi.
     Da ljudi še vedno ustrahujejo. Da si ne bomo upali delati zako, kot znamo, kot mislimo ?? Kmalu si nihče več ne bo upal reči bobu – bob- Zakaj ?
     Bomo morali biti spet previdni ? Kdaj in komu kaj rečemo ? Na katero prireditev gremo in na katero raje ne ?
     Za crknit………..kaj za hudirja čaka mojo družino ?

 • dež

  Tole je pa četrti prispevek k slovenski blaznosti, naslov bi lahko bil Kronika hlapčevstva.

 • rubec

  Niko Glafenauel, pejt spat.

  • Mojca pokraculja

   Sploh ne razumem zakaj se je zbudu ? Je bil kšn potres, al kaj?

   • Nata

    ne, ne potres, no ? Pretres !

    • Mojca pokraculja

     Po navad ljudje ob pretresu padejo v komo .

     • Nata

      Ko bi vsaj nekateri padli v komo !! Eno tako, nekaj letno.

     • Mojca pokraculja

      Jst bi bla še bolj vesela, če bi padl v večno komo in se nikloi več zbudil. Sam odklop !

   • rubec

    Tudi potres ne bo nucal. R bo pri njemu še vedno L.

 • von Rhein

  Ta hinavec Kučan ima kožo kot pleh.Ni ga sram riniti se (četudi ga vabijo) v vsak dogodek,ki ima karkoli skupnega z osamosvojitvijo Slovenije in sebe prikazovati kot aktivnega akterja. Kot je videti, sam sebi že sedaj gradi spomenike.

 • učko

  Kučan naj JaJotu še Urško nategne, JaJO pa naj vse lepo poslika in objavi na Twitterju !!

  • RATATA

   Tvoja desnica naj tvojo levico močno udari po levem licu.
   To terapijo ponavljaj na pol ure eno leto in ozdravljena bo tvoja duša.

   • Nata

    + + + + + + + + +

  • Borut Stari

   Ta stara impotentna šara ne more nikogar ali nič več nategniti. Pezde.

   • Mojca pokraculja

    O pa lohk…ma novo, staro prijateljco.

    • Borut Stari

     Ja, kako pa? Tako, da on leži na hrbti in se gresta igrico,da mu ga prime in stavita na katero stran bo padel, ko ga izpusti.

     • Mojca pokraculja

      To pa Špelco vpraš, kaj nardi .

  • pajot

   je reku,da se Urške ne bo lotu,mu je bla tvoja več kot preveč.

 • FORT WORTH

  Kako je mogoce , da nobeden ne pokaze vrat temu zdrahaju Slovencev in nasprotniku neodvisne drzave Slovenije milanu kucanu ?!

  • Nata

   Dobro vprašanje !!! Odgovor ? Volivci !

   • FORT WORTH

    Pa kako ima sploh obraz priti na posvet ta ignorant ?!

    • Nata

     Ja, to dokazuje, da se sedaj res zaveda svoje in moči svojih !!

    • Borut Stari

     Saj ga nima.Dojenček sirje v plenico in te istočasno nedolžno gleda v oči. In ne ve kaj je to sramota.

     • FORT WORTH

      Ja (:-))) ok dojencek. Pa a ni bil tale pred par leti v Slovenskem svetu modrecev , ki naj bi bdela nad Slonenijo, kot celoto gospodarstvo , kultura…

  • KIKI

   Ker njegova “majhna veličina” ustreza izdelovalcem zlatih vrat. v lastnih
   gradovih (tudi tistih v oblakih)

 • RATATA

  Kiićan ima med drugim tudi eno tisto nenavadno lastnost kot jo imajo hrvati ……..je izredno hraber.
  Pa ne v tem smislu, da se ničesar in nikogar ne boji, temveč v tem, da se ničesar ne sramuje.

  • KIKI

   Ttisti v zavodu Hrastovec se tudi ničesar ne sramujejo ….
   Samo žerejo, serjejo in fu……(če imajo kaj)

 • soc

  Še celo standardna levaška jurišna četa nickov je ostala brez besed ob tej žalitvi slovenskega osamosvajanja. Nimajo še navodil, ali je to dobro ali slabo.

  • Mojca pokraculja

   Sej res, ampak ne kliči jih.Dons ma Boris – Fogel druge zadolžitve.

   • učko

    Zato sem pa jaz tukaj! Nisem na komando, prostovoljno !!!

    • Mojca pokraculja

     Ja pozdravljen, a se učiš?

     • učko

      Ne, ne, sam pomladnike mal budim, tako malo bolj grobo in nesramno, da se bojo prej in bolje zbudili !!!!

     • Mojca pokraculja

      Pa jim zapoj uno: Bim bam, bim bam vse rožce na plan, prišla je pomlad in sonček z njo zlat !

    • Mojca pokraculja

     Evo mentor je pršou nazaj, zdej si frei!

 • janez zorman

  Če me pogled ne vara, je v ozadju navzoč tudi dr. Toš. Oblikovalec javnega mnenja po Milančkovemu prepričanju in njegovih napovedih.

  • rubec

   Če smrt tako zgleda potem ni čudno da se ljudje bojijo umret.

   • tzt

    Pa barabe se vsi smejejo Kučanu.

    • KIKI

     smehljajo, a njee? To ni isto!

  • učko

   Pomladnikov ni nikjer več, smo razočarani, da nas je Veliki Vodja popeljal iz poraza v poraz !!! Slava mu !!!!

 • tzt

  Glede na sestavo novorevijašev se sploh ne čudim kaj je na posvetu delal Kučan. Vsaj Grafenauer bi lahko na glas vprašal, kaj za boga dela tam murgelski pritlikavec. Jaz bi ga! In obenem prosil naj odide.

 • totex39

  Res se lahko sprašujemo kako je Kućan lahko zašel v to druščino in kdo ga vabi, da se zadnje čase udeležuje vseh “ceramonij”.

 • učko

  Lejte, Kučan ima denar, milijarde, nakradene seveda. Ampak ima jih in okoli takih se zbirajo ljudje, ne okoli luzerjev, ki nimajo nič razen kakšne pokvarjene flinte, ki ni šla v promet.

 • učko

  Kućko je pokradu milijarde, JaJo bo pa kriv, kot vedno, Kalimero !!!!

 • Fogglof Tunnek

  Tudi Novo Revijo bomo prevzeli…tako kot smo Novo24tv…. Milan mi je osebno reko..”Čuj Tunek, ti se spravi na Novotv, tam naredi red, jas pa bom prevzel Novo Revijo.”… OK Milan…rečeno…storjeno !!!

  • Mojca pokraculja

   A sta se to na Kureščku zmenila ?

  • FORT WORTH

   Pahnil si me v neustavljivi krohot (:-DDD.

 • KIKI

  A ste vedeli, da se podgane hitro množijo in
  prilagodijo, ne da bi menjale nrav!?
  Tile na M : Milka, Milan, Miro, Milojka i.t.d.so
  živi dokaz!
  Niso in ne bodo se spremenili , mi, volivci se moramo!

 • Fogglof Tunnek

  Milan Kučan je bil tam… Odlika pravih levičarjef je ftem, da se znamo prilagoditi na nove politične razmere, da gremo naprej s svetom… Desnosučni pa ostajate v preteklosto. Vedno najdete neko novo jamo, ali postavljate neki novi spomenik domobrancem. Udbo mate skrito pod posteljo, ko slišite ime Kučan ali Murgle se vam blede… Ja ja, živite v preteklosti !!!

  • učko

   Ka je pimpek! Te bo treba od korita stran potegent, da boš mal cvilu !!!!

   • Fogglof Tunnek

    Mencinger: EU je tam, kjer je bila Jugoslavija…

    • FORT WORTH

     Kje pa je bila yugoslavija ?

     • Fogglof Tunnek

      V 3 piz. mat….

     • FORT WORTH

      Yugoekonomist mencinger ima tudi zasluge , da je yugovina krepnila.
      Nima pa zaslug da je zahodna € se vedno dobro stojeca.

    • učko

     Mencinger je balkanska budala, k’ ne zna nobenga jezika, še svojga ne obvlada! Zato rine z butasto butico na balkan !!!! Topelt doktor marksistično-komunističnih budalaštin !!!

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, fse bolj se zdi, da smo se osamosvojili od enega gospodarja samo zato, da smo takoj rinili pod komando drugega, ki se je še v bistveno krajšem času izkazal za neposrečeno izbiro… Pa ne bi zdaj o tem, da zaradi majhnosti nismo imeli izbire…je še kar nekaj majhnih držaf, pa brez siljenja v neke bloke kar dobro živijo. Fse je v glavah.

 • xtc

  Komunisti zopet koizkušajo ponarejati zgodovino:
  No in komunisti bi razpravljali o napakah drugih in prihodnosti_njih mora narod vreči v preteklost z vso njihovo ropotijo vred šele nato se mu obeta prihodnost:
  Komunisti _levaki so garant ;da ostajate v preteklosti in gnoju:

 • janez zorman

  Tale posvet na SAZU je v popolnoma v enaki sestavi kot so bili nekoč PARTIJSKI sestanki.

  • Dragan Krstič

   KOMUNISTI HOČEJO PREVZETI nOVO REVIJO IN JO UREJATI PO NJIHOVI VOLJI.

   • primsek

    Novo revijo je Nikola zapil in ni plačal honorarjev, ni izpolnil obveznosti do ministrstva in niso mogli več kandidirati za sredstva. In ja, Nova revija je bila kulturniška in napajala se je iz javnih sredstev, ni bila izpostavljena trgu in ves čas v prednostni obravnavi pri višini sredstev iz kulturnega proračuna

 • Fogglof Tunnek

  Mineva 30 let od izida 5. številke Nove revije….

  Očitno brez gospodarja ne znamo in nočemo… Fpreteklosti se nismo fprašali mi, ampak so si nas različni gospodarji podajali:

  Prvič smo zavestno fstopili v SHS oz v kraljevino Jugoslavijo in tako dobili prve obrise teritorija, žal brez Primorske.

  Drugič po letu 45, ko smo dobili današnje meje in pravico do države in narodnosti.

  Tretjič, tokrat dejansko po lastni večinski odločitvi, leta 91, ko smo se osamosvojili, saj nismo bili zadovoljni z nobenim, ampak res nobenim gospodarjem.

  No, pa nismo dolgo ostali sami sebi zadostni in smo očitno pogrešali komando gospodarja, saj smo se ponujali EU z fsemi štirimi…kot potrebna nimfomanka. Žal smo premalo odločni, načelni in domoljubni. Za oblastnike smo si naivno izbrali največji balast, bleferje, karierne brezdelneže ki jih je bifša politika zavrgla in jim je to bila slamica rešitve (šolski primer tega je Janez Janša)…Najtežje se je boriti z notranjim “sovražnikom,” ampak če se ne bo začelo z Novo revijo….št. 58…kar v prevodu pomeni volitvami in pametnimi ljudmi, sem nam slabo piše… Iniciativa za Demokratični socializem…potrebujemo te… HELP !!!

  • FORT WORTH

   Fuck you !

   • Fogglof Tunnek

    Hvala !

 • tomo

  Še en dokaz, da komunistično partijski rdeči sralci nimajo niti kančka sramu…..marš gamad murgelska.

 • janez55

  Naj jim Janša vrne udarec in prihodnje leto pride v Dražgoše.

  • učko

   Evo, to !! Sam uni so tolk divji, da’b ga podil dol po gmajni ko ta belga, hehehe

   • FORT WORTH

    Kdo a kriplbataljon bi ga podil ? Se dihat ne morejo vec.

 • RATATA

  Fotka dobr zajema. Tok stari pa še zmer komunjare plesnive.

 • Vrhovni sodnik

  Nekateri niste bili včeraj prisotni, kjer smo se zmenili, da z raznimi fogli onemogli ne diskutiramo do vsaj Sobote zjutraj v cilju raziskave obnašanja lewaških opranoglavcev, bi prosil, da se tej akciji priključite, ker le tako bomo dobili verodostojne podatke.

  • Vrhovni sodnik

   učko, si med plačniki pijače.

 • garfi

  v posmeh demokraciji in Demokraciji
  tudi v Intersparu danes revija Demokracija zakrita v ozadju
  NAMERNO

 • Vrhovni sodnik
  • RATATA

   Junker: “njami Mirčk, maš še kacga brata doma?”

 • Jana Novak

  pa kako lahko Grafenauer s svojo prisotnostjo daje kredibilnost tem murglskim nastavljencem. Če ne bi bili nastavljenci bi Kučkinga sina izžvižgali.

  • primsek

   Bolj kot tisti, ki so bili zraven, je značilno, koga ni na fotografijah. Ker očitno niso bili povabljeni; Svetlane Makarovič, ki je za razliko od večine tistih na sliki med šesterico ustanovnih članov, in Borisa A Novaka, ki je kot urednik amortiziral pritiske na Novo revijo, ki so jih izvajali tožilci z Barbaro Brezigar na čelu. Ona je v osemdesetih pokrivala tudi Mladino in pisala ovadbe zaradi famoznega 133 člena. Za kompletno sprevrženje zgodovine bi morala danes stati ob Nikoletini in Rupsiju

   • yetibanned

    Barbara se je spreobrnila! LOL

 • Fogglof Tunnek

  Mineva 30 let od izida 5. številke Nove revije….

  Očitno brez gospodarja ne znamo in nočemo… Fpreteklosti se nismo fprašali mi, ampak so si nas različni gospodarji podajali:

  Prvič smo zavestno fstopili v SHS oz v kraljevino Jugoslavijo in tako dobili prve obrise teritorija, žal brez Primorske.

  Drugič po letu 45, ko smo dobili današnje meje in pravico do države in narodnosti.

  Tretjič, tokrat dejansko po lastni večinski odločitvi, leta 91, ko smo se osamosvojili, saj nismo bili zadovoljni z nobenim, ampak res nobenim gospodarjem.

  No, pa nismo dolgo ostali sami sebi zadostni in smo očitno pogrešali komando gospodarja, saj smo se ponujali EU z fsemi štirimi…kot potrebna nimfomanka. Žal smo premalo odločni, načelni in domoljubni. Za oblastnike smo si naivno izbrali največji balast, bleferje, karierne brezdelneže ki jih je bifša politika zavrgla in jim je to bila slamica rešitve (šolski primer tega je Janez Janša)…Najtežje se je boriti z notranjim “sovražnikom,” ampak če se ne bo začelo z Novo revijo….št. 58…kar v prevodu pomeni volitvami in pametnimi ljudmi, sem nam slabo piše… Iniciativa za Demokratični socializem…potrebujemo te… HELP !!!

  • FORT WORTH

   Fuck you !

   • yetibanned

    Si na plačilni listi Nove?

 • Fogglof Tunnek

  Milan Kučan je bil tam… Odlika pravih levičarjef je ftem, da se znamo prilagoditi na nove politične razmere, da gremo naprej s svetom… Desnosučni pa ostajate v preteklosto. Vedno najdete neko novo jamo, ali postavljate neki novi spomenik domobrancem. Udbo mate skrito pod posteljo, ko slišite ime Kučan ali Murgle se vam blede… Ja ja, živite v preteklosti !!!

  • korintos23

   Levičarji ste družbeni paraziti, ki vedno znova najdete način, kako izropati narod. Levičarji ste odpadek človeštva, ki se je žal v večji količini nabral prav v Sloveniji. Toda, tudi vas konec se bliža in tega se še kako zavedate. Zato vsak dan slišimo vaš cvilež, kot cviljenje svinj pred zakolom.

 • yetibanned

  Nova revija takrat, je bila strateška. Namreč, Slovencem je vlivala “samozavest”. Srbi, polni samozavesti, tega niso potrebovali. Oni so sanjali o Veliki Srbiji, mi pa o emancipirani Sloveniji. Političnega sistema nam Novorevijaši niso kanili priskutit, saj nas ni posebej tiščal. Ampak, kako se zavihtet na oblast v svojem fevdu? Tako, da večino prebivalstva naščuvaš nad Srbe. Kdor ne skače, ni Slovenc. Tako nekako.

  • tohuvabohu

   Če bi se kaj spoznal na psiho, bi vedel, da je kazanje samozavesti najznačilnejši znak zakompleksanosti. To je v bistvu mimikrija.

 • soc

  Počasi ugotavljam, da je šiptarje, bošnjake, Makedonce… neskončno teže nategniti kot vzvišeno ponosno slovensko rajo. Fanatike vegetarijanstva (ali pak dunajcev, čevapov in burgerjev), kolesarstva, ateizma, antijanšizma, enakih želodcev, enonogega maršala in njegovih klavcev. Freaks. Z izjemno visoko stopnjo študentarije in izjemno nizko intelektualcev. Z organsko potrebo po show-offu z avtom in vikendom. S skoraj popolnim nepoznavanjem (kaj šele čaščenjem) lastne zgodovine.

  In z vedno bolj prevladujočo sivino v laseh me res postaja sram, da sem Slovenec. Na kar sem bil še pred desetletjem kot Slovenski Demokrat od samega začetka SDZ tako neskončno ponosen.

  Izborili smo si edino priložnost v tisoč in več letih obstoja. Zapravili smo jo v dveh desetletjih. Hvala, Kučan, tebi in tvojim podganam, da ste narodu nastavili ogledalo.

  • Mojca pokraculja

   Jst bi se pa rajši zahvalila podganam za uspešen projekt, da so vse to naredili iz naroda. Da so ga pohabili, zatolkli, onesposobili, kajti le tako namreč mirno in bebavo prenaša vse to. Ogledala žal ne bodo nastavili oni, ampak si ga bo moral narod sam. Najbrž prepozno.

   • domovina mili dom

    Če bi narod ne bil zbeban, bi vedel kaj dela na volitvah. Tako pa naj se ti ne smili, ker je zbeban. Škoda je le, da ga najebejo normalni Slovenci v tem rdečem kupleraju.

    • Mojca pokraculja

     Se mi nič ne smili, ne vem od kod tebi ta ugotovitev. Zbebali so ga pa tako, da volijo ravno tiste, ki so jih pobebavili . Vidiš to je umetnost. Zdaj pa ti prepričaj nekoga, da bo ravnal drugače, vedno bo delal kot bebo. Soc je briljantno ugotovil, da je še bošnjake, šiptarje, Makedonce teže nategniti.

 • domovina mili dom

  Čakte mal, kot je videno na državnih proslavah, so partizani leta 91 osvobodili Slovenijo. Potem je logično, da je kučan avtor nove 57.
  Ne se zezat s CK ZKS.

  • yetibanned

   Zakaj pa ti ne štrajkaš? Si stavkokaz? Običajno te najdem na spisku pravovernih všečkarjev.

   • domovina mili dom

    V šoli sem se učil, da je Kolumb odkril Ameriko, ampak še do dandanes nisem izvedel, kdo jo je pravzaprav skril.

    • yetibanned

     Ja, Vikingi.

     • domovina mili dom

      Ne, ker niso vedeli, kam so prišli.

     • yetibanned

      Ja no, mislili so, da so prišli v Indijo. Kako pa si drugače razlagaš, da so domorodce imenovali Indijanci?

     • domovina mili dom

      Malo si pomešal obdobja. Pa nič hudega. Smo navajeni. Saj so oni iz leta 41 tudi mislili da so iz host prišli leta 91.

     • yetibanned

      Niso jih Vikingi imenovali “indijanci”, ampak Lahi. Vikingi so “indijance” imenovali… eskimi. :-)

 • yetibanned

  Ta je pa dobra. Čudim se, kako je tako malo komentov pod velečlanki cvetobera Novinih peres. Dogaja se bojkot peščice etabliranih komentatorjev. Danes si na Novi očitno ne bodo zaslužili za kislo župo. LOL

  • Novo Jutro

   TI NI KAPNILO, DA SE IDIOTI IN ŽIVI MRTVECI IGNORIRAJO !!!!!!

 • Antonius

  Po preluknjanih državnih bankah in Patrii zdaj verjamem, da je v pokradeni državi Sloveniji, absolutno vse, mogoče.
  Kučan je par excellence primerek arogance in pokvarjenosti!!
  Spominjam se Kučanovih očitkov, ko je leta ’72 v imenu predsednika CK ZKS Popita, v skupščini odstavljal Kavčiča, potem si je pa dovolil priti 37 let kasneje na otvoritev spomenika Kavčiču.
  Zgodba s 57-to številko je pa povsem enaka Kavčičevi. Trideset let kasneje se s partijskim delom akademikov SAZU-ja v ospredje rine kot, da nikoli ni bil proti 57. številki.
  Težka je morala biti odločitev Nika Grafenaurja, ker je moral biti zraven, da je lahko Kučanu in njegovim odlično povedal kar jim gre.
  Slika, pa one brez pručke, plenicah, odrasli, se mi mota po glavi.

  Še danes hranim 57. številko Nove revije.

  • domovina mili dom

   Človek, ki se je dokopal do oblasti, je ne bo izpustil iz rok, dokler ga ne pokopljejo.

  • Mojca pokraculja

   Nič nisem slišala/brala kaj mu je povedal .

  • yetibanned

   Tudi Staneta Kavčiča so nam jeli ponujati, kot “dobrega” komunista med enakimi, da bi nas tolažili, kakor politični sistem in njih “glavešine” niso vsi glih.

  • Dragan Krstič

   Kučan je živi dokaz da ima laž kratke noge.

  • Novo Jutro

   Jedrnato in poučno. Velja si zapomniti za ocenitev komunajzerske ideologije.

 • komar marko

  še malo pa bo izšel PONATIS te 57 številke, kjer bo avtor UVODNEGA besedila sam Palček Smuk. Ne bi me čudilo, če bi mediji trdili DANES, da je bil on INICIATOR in sposdbujal pisce k KRITIČNEM pisanju!

  • yetibanned

   Nova revija je prah dvigovala predvsem v Belgradu. To je bilo našim komijem po godu!

  • Nata

   Ja, tudi to bomo dočakali !

 • Fogglof Tunnek

  Jezen sn, ko neumnejši od mene dobivajo besedo…posebaj na tem portalu.

  • yetibanned

   Nihče ni popoln…

  • Dragan Krstič

   Pejd na 24 kur, tam so vsi pametnejši od tebe.

   • Fogglof Tunnek

    Tam sn jih že porihtal, zaj ste vi na vrsti, na Novatv.

    • Nata

     Kako ? Saj si se že hvalil, da si Novo tudi porihtal, no ? Kaj je zdej ?

 • željudin

  splošno je znano da sta slovenijo osamosvojila kućan in aksentijević

  • Peter

   Dejstvom pač ni možno oporekati, no.

  • yetibanned

   Drži kot pribito. Edino, to velja za državo Slovenijo, ne pa za nje državljane.

  • Dragan Krstič

   Zato pa ima đeneral slovensko penzijo.

   • Fogglof Tunnek

    Čuj Krstić, Aksentijevič je tvoj zemljak, haa?

   • RATATA

    In zato tudi hodi pokončno z “blagim nasmeškom na licu”! Za usekat je.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, nekoč je Jurij Gustinčič, pokojni starosta slovenskih novinarjef, človek, ki ga je bilo veselje poslušati in še bolj brati, v kolumni za Mladino pisal, da morajo biti novinarji vedno skeptiki, skepsa je nekaj zdravega, dvom je temeljni kamen novinarskega pogleda, a fse do tedaj, dokler ne pripelje do patološkega zavračanja, deformacije…in točno to se dogaja z Nova24tv…patlološke deformacije in laži!!!

  • yetibanned

   Jurij Gustinčič je bil Gospod.

   • Fogglof Tunnek

    Seveda je bil… Mnogokrat je bil skeptičen glede informacij… Skepsa je seveda nekaj drugega kot cinizem. Ciničen je lahko fsak, za cinizem ne potrebuješ informacij, celo smisla za humor ne, za cinizem potrebuješ le vehementno samozadostnost, prepričanje, da ti je fse jasno in da o fsem fse veš… Kot Ivan Janez Janša in njegova falanga !!!

    • yetibanned

     No, Janši pomanjkanja intelekta glih ne moreš očitat.

     • Fogglof Tunnek

      Čuj Jovo, tudi Dolfi je bil inteligenten.

     • yetibanned

      Očitno ne dovolj.

     • Fogglof Tunnek

      Tudi Janez ne bo.

     • yetibanned

      Ampak, Ivan Janša še živi!

     • Fogglof Tunnek

      Tudi Dolfe je nekoč živel.

     • yetibanned

      Ne ga srat?

     • Fogglof Tunnek

      Bom prišo v Duplek in se tam pokakal…Kolko maš hišno številko?

     • yetibanned

      Jas sn doma v opčini Duplek. Številka pa je 48.

     • Fogglof Tunnek

      Ko se boš vjutro zbudo boš nekaj našo na pragu…na št. 48 :)

     • yetibanned

      Dajmo se presenetit… :-)

     • Fogglof Tunnek

      Ne ne…samo hecam se…ne bom se ti pokakal…rajši grem na Trstenjakovo pa sn jim tam fserjem… ha ha ha ha ha ha ha ha …

     • yetibanned

      Samo, pol naredi fotko, pa nam jo tu zalepi.

     • Fogglof Tunnek

      Bom, obljubim…

  • Jaka Sraka

   Res je, bil je veliko partijsko prase.

  • učko

   Fuklov pimpek ….

  • Aton

   Res, same kaži. Kučan sploh ni bil prisoten na SAZU-ju. To je pokvarjena fotomonzaža. Kučan nikoli ne bi izdal jugo-bratov in programa Titove partije!

 • Jaka Sraka

  Spremni za kurbarijo.

 • herman

  Vsi, ki se zgražate nad Kučanovo udeležbo, se sprenevedate. Na srečanje je prišel kot takratni urednik Nove revije. Saj je vendar splošno znano, da je medije v prejšnjem režimu komandirala partija in jih komandira tudi danes!

  • Viktorh

   Hi, hi.

 • Anton

  Preklete kurbe rdeče!

  • Fogglof Tunnek

   Črnuh!

   • Anton

    Črnak

 • piko8

  A se neda narediti nič, da ni prisotena komunistična KRASTAČA milan kućan !!!

  • Anton

   Ne SIVKO mora povsod smrdet zraven….

 • if

  Pahor: “Zavzemam se je za pogumnejše razmišljanje s svojo glavo, a v evropskem kontekstu.”
  ________________
  Desetletja mislim svobodno in ugotavljam, da predsednik države Pahor misli z glavo OF laži, zato pred njen spomenik vsako leto polaga venec nedemokracije.

  Pahor, ste predsednik brezhrbtničnega tipa, taki ne sodite na položaj demokratične države!
  Zato zasedate položaj šefa države, ki časti nedemkracijo!

 • Janez Novak

  Kučan nikoli ni bil nasprotnik Nove revije. Če bi bil, je ne bi bilo, saj je bil sekretar partije in bi lahko dosegel, da nikoli ne bi začela izhajati oziroma njeno prepoved in celo pregon njenih avtorjev. Kučan je bil vedno politik, ki je imel več želez v ognju. Podpiral je diametralno nasprotne ljudi in projekte in se vedno obrnil na zmagovito stran. Dopuščal je Novo revijo, saj je vedel, da se bliža konec komunizma v SZ in s tem tudi v SFRJ. Pripravljal se je na to. Tudi med osamosvojitvijo je nalogo osamosvojitve poveril Demosu, sam pa je rekel, da osamosvojitvi nasprotuje. Če bi se kaj zalomilo, bi bil prvi, ki bi obtoževal Demos. Ker je osamosvojitev uspela, se je nemudoma pridružil zmagoviti strani. Zdaj, ko je Slovenija, nabolj po njegovi “zaslugi”, zabredla globoko v močvirje in brezizhodnost, Kučan spet govori, da ostaja zvest svojemu jugoslovanstvu. Njegov partijski krog, ki ima zveze iz bivše Jugoslavije pa verjetno že išče ponovne povezave oldboysov iz vse nekdanje Jugoslavije, ki jih daje jugonostalgija.

 • Hribouc

  BOG POMAGAJ VSAJ NAM, KAJTI ONIM OMENJENIM ZGORAJ NE POMAGA NOBENA ŽAVBA VEČ!
  Sodoma in Gomora na enem kupu velikega dreka !
  Veleizdajalca vabijo in naslavljajo narodu neki program štev.2 …..

  ŠIZOFRENIJA UDBOGULAGA SLOVENISTAN. Fak !

 • Borut Stari

  Njegov izraz na fotki pove vso njegovo bedno prizadevanje, da bi bil rad še vedno VIP.

 • herman

  Pojdite v Murgle in pred Kučanovo hišo skurite jubilejno številko Nove revije! Vam bo Štefka čajčka skuhala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!