Načelniki generalštabov iz srednje Evrope za več sodelovanja glede aktualnih varnostnih zadev

Foto: STA

V preteklih dveh dneh je na Bledu potekala redna letna konferenca načelnikov generalštabov vojsk iz srednje Evrope, na kateri so izpostavili nujo po krepitvi zavezništva z namenom lažjega odzivanja na aktualne varnostne grožnje in izzive. Vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, Curtis M. Scaparrotti, je pohvalil prispevek pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske pri uresničevanju skupnih ciljev.

Mednarodne konference, ki je prvič potekala pod organizacijsko diktirko Slovenije, so se udeležili poveljniki generalštabov vojsk Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Romunije, Bolgarije in Slovenije. V razpravah so največ pozornosti namenili aktualnim varnostnim razmeram in odzivom nanje ter področju kolektivne varnosti zavezništva.

Ameriški general Scaparrotti je v okviru razprave o aktualnih izzivih poudaril nujo po krepitvi zavezništva in in se zavzel za izboljšanje svobode gibanja zavezniških sil na področju evropske celine. Poleg tega se je dotaknil tudi ruske agresije in  mednarodnih groženj, med katerimi je bila najbolj v ospredju prav migrantska kriza.

Osredotočeni na zastavljene cilje
V razpravi so prisotni izmenjali stališča o regijskem sodelovanju. Scaparrotti je povedal, da je evropsko poveljstvo zavezano kolektivni obrambi zaveznic. Izrazil je mnenje, da se Evropa primerno odziva na aktualna varnostna trenja, in dodal: “Nismo še tam, kjer bi morali biti, ampak smo na pravi poti. Moramo ostati osredotočeni in slediti zastavljenim ciljem.”

Poleg tega, da je pohvalil doprinos naše države pri prizadevanjih za uresničevanje ciljev zavezništva, pri čemer je posebej izpostavil prisotnost Slovenske vojske v Afganistanu in Iraku.

Varnostne grožnje vse večje
General Scaparrotti je tokrat prvič obiskal Slovenijo, pred pričetkom konference pa se je sestal z Andrejem Ostermanom, načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, in z ministrico za obrambo, Andrejo Katič, ki je  poudarila: “Regija zahodnega Balkana še vedno predstavlja strateško prioriteto Slovenije in glede na to tudi ohranjamo naše sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah na tem območju.”

Na srečanju sta govorila tudi o vplivu migrantske krize na varnost Evropejcev in o vlogi Natove operacije Sea Guardian v Sredozemlju, ki naj bi po njuni oceni pomembno pripomogla k preprečevanju tihotapstva z ljudmi in orožjem ter prispevala k zajezitvi terorizma. Katičeva je med drugim generalu pojasnila vlogo Slovenske vojske pri zajezitvi migrantskega vala.

N. Ž., STA