Nas je lahko strah? V Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom

(Foto: iStock)

Kako Vlada RS komentira opozorilo generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da se je varnostna situacija spremenila in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega ter da so pri nas odkrili 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom? Kako bo zaradi spremenjene varnostne situacije ukrepala vlada Mira Cerarja? Če sploh bo …

Poslanka SDS Eva Irgl poudarja, da je varnost krhka dobrina, za katero bi nas moralo najbolj skrbeti in za katero bi morali narediti vse, da bi ostala na visoki ravni, zato je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z varovanjem državne meje. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Poslanka SDS Eva Irgl (foto: facebook/@Eva Irgl Privat)

Spoštovani!

Od 7. aprila letos dalje zaradi sprememb Zakonika o schengenskih mejah slovenska Policija tudi na mejnih prehodih na slovenski južni meji izvaja poostren nadzor vseh potnikov. Posledično je na slovensko-hrvaški meji zaradi nepripravljenosti potrebno čakati dlje časa, kar povzroča številne nevšečnosti in tudi gospodarsko škodo.

Na spletni strani Policije sem zasledila podatek, da so ob tem slovenski policisti v zadnjem tednu obravnavali več nezakonitih poskusov prehoda meje in drugih kršitev tako na mejnih prehodih kot tudi na zeleni meji. V ponedeljek, 24. aprila, so slovenski policisti prijeli 18 nedovoljenih migrantov, ki so v Slovenijo vstopili prek zunanje schengenske meje. 13 od teh so jih vrnili na Hrvaško, 5 jih je zaprosilo za status mednarodne zaščite. Od petka, 21. aprila, do nedelje, 23. aprila, so policisti obravnavali 16 kršitev na notranjih in 19 kršitev na zunanjih mejah. Odkrili so tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje. Skupino tujih oseb, ki je mejo prečkala peš, so odkrile patrulje, in sicer na zeleni meji. Šlo je za neorganizirane prehode.

Ob tem ne morem mimo nedavnega opozorila generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, ki je kot enega glavnih razlogov za izvajanje takšne strožje kontrole izpostavil varnost. Opozoril je, da se je varnostna situacija spremenila in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega. Tako naj bi po njegovih navedbah v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom. V zvezi s tem se samo po sebi zastavlja vprašanje zagotavljanja varnosti državljank in državljanov. Varnost je namreč krhka dobrina, za katero bi nas moralo najbolj skrbeti in za katero bi morali narediti vse, da bi ostala na visoki ravni.

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

 1. Koliko primerov nezakonitih prehodov meje in drugih kršitev je Policija obravnavala od 1. januarja 2016 do 26. aprila 2017? Pri tem prosim za podatke po mesecih in po državljanstvih. Katere druge kršitve so bile pri tem ugotovljene?
 2. V koliko in v katerih primerih je Policija obravnavala nedovoljeno prehajanje zunanje schengenske meje, ko so skupine tujcev mejo prečkale peš od 1. aprila 2017 do 26. aprila 2017?
 3. Koliko ilegalnih migrantov je zaprosilo za mednarodno zaščito od 1. januarja 2016 do 26. aprila 2017, koliko jih je bilo v tem obdobju nastanjenih v Azilni dom ter njegove izpostave in koliko primerov zapustitev Azilnega doma ter njegovih izpostav je bilo v tem obdobju?
 4. Kako Vlada Republike Slovenije komentira opozorilo generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da se je varnostna situacija spremenila in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega, in da so v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom?
 5. S kakšnimi ukrepi bosta Vlada Republike Slovenije in Policija zagotavljali varnost državljank in državljanov v luči sprememb varnostne situacije in opozoril generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega?

J. F.

 • Triple6

  40 do 50 oseb? A ste zmešani, v Sloveniji jih je več tisoč že več kot desetlejtje , ker drugače si ne bi upali postavljati takih zahtev http://www.publishwall.si/aktualno/post/144533/muslimani-v-sloveniji-kako-vzpostaviti-sarijo-seriat-v-sloveniji In pod vodstvom “velikega pravnika” se ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, po členu 359. (1) Kdor, zato da bi ogrozil obstoj, ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, poziva ali ščuva k neposredni storitvi kaznivih dejanj iz 348. do 357. člena tega zakonika, se kaznuje z zaporom do petih let. Koliko od teh, ki k temu odkrito pozivajo (slovenski mufti: čez 20 let bo Slovenija večinsko muslimanska) je bilo sodno obravnavanih? A ja, ni časa, vsi Janševe nepremičnine štejejo. Ko smo pa že ravno pri zakonih, še tale:

  Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države
  308. člen
  (3) Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.
  (4) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje uradna oseba, ki omogoči tujcu nezakonit vstop na ozemlje Republike Slovenije ali nezakonito prebivanje na njem.

  Kdo je spravljal tujce brez dokumentov čez mejo, jih prevažal po Sloveniji, jim omogočil nezakonit vstop in nezakonito prebivanje.

  • Goran Hvala

   Isti kot slovence v argentino pa se kam drugam…

   • Triple6

    No ja, približno isti, saj so Slovence v Argentino po WWII legalno sprejeli v Argentini, sicer z Vatikansko pomočjo, ampak Slovenci so se v Avstriji, v zaprtih taboriščih za “begunce” samoorganizirali ter PROSILI za sprejem več držav, tudi Argentino. In ko so dobili dovoljenje za vstop in prebivanje, so lahko odšli. (Argentina, ZDA; Kanada, Avstralija,) Avstrija pa je mejna država z Jugoslavijo in je na “begunce” iz POVOJNE Jugoslavije (8. maj konec vojne, ti pa so še bežali do 15. maja) gledali kot na vojne begunce, zato so jih zaprli v zbirna taborišča.

    • Nata

     ++++++++++

   • Razocarana

    Pa kaj še. Slovenski begunci so šli skoz postopek ki ga je spodaj opisal Triple6 in ki ga lahko bolj podrobno spoznaš v članku: http://www.slovenianhistorical.ca/in-the-camps-1945—1950.html

    “Taborišča so bila multinacionalna. Ob prijavi na taboru, so begunci dobili vsak svojo identifikacijsko kartico DP. Zdaj so bili uradno brez državljanstva in brez pravic. Vendar pa niso bili ujetniki v taborišču. Če so begunci želeli poiskati družino in prijatelje, jim je bilo omogočeno, da se premaknejo med taborišči; Vendar pa so morali biti najprej registrirani. Sčasoma so bili ljudje podobne narodnosti in ver v istih taboriščih.

    Predstavnik je bil izbran, da je bil odgovoren za barako, ki je vsebovala veliko sob z zmogljivostjo do hiše, od 10 do 30 ljudi. Ni vsakdo dobil svoje postelje. Begunci so se prostovoljno javljali za različne funkcije, odvisno od njihovih sposobnosti. Tisti, ki so lahko kuhali so bili v kuhinji, učitelji so učiti, in tako naprej.

    Mednarodna organizacija za begunce (IRO) je pomagala pri naselitvi beguncev. Večina se jih je priselilo v Argentino in ZDA, nekateri v Kanado in Avstralijo. Kanada sprejela 2500 beguncev.

    Kot je več držav sprejelo razseljenih ljudi, so se tabori počasi začeli zapreti. Predstavniki držav, so vodili razgovore razseljenih oseb za določitev njihove znanja in zagotovili, da so zdravi in ​​brez bolezni, kot so tuberkuloza ali tifus. Ko bo bili begunci sprejeti za raselitev, so jih britanski vojaki odpeljal do železniške postaje, ter nato naprej do pristanišča in do ladj.”

    Kar je čisto v nasprotju kar se dogaja zdaj, ko se tujci brez dokumentov prosto sprehajajo po Evropi. Ampak slovenski opranoglavci znova in znova radi vlečejo iz naftalina slovenske begunce ki so šli po drugi svetovni vojni po svetu, s katerim samo kažejo svoje neznanje o tem kakšna je bila situacija takrat in da v svoji neumnosti in omejenosti radi parotirajo izjave enakih opranoglavcev namesto da bi uporabili svoje možgane in saj malo pogooglali o temi, da ne izpadejo totalne budale.

  • Igor Kavalar

   Zakaj zakoni in pravila obstajajo, če je elita nanje imuna?

   • Triple6

    Saj ni imuna na njih, ampak jih noče upoštevati, ker misli, da bo 1.5 milijona Slovencev lahko zamenjala za 1,5 milijona neizobraženih tujcev, s katerimi bi lahko upravljali. Ampak, to so sanje, saj ti s seboj pripeljejo tudi svoje “upravljalce”, pa bodo končali kot Srbi v Andričevem Mostu na Drini, oz,. Zlovenci nabijeni na kolac.

 • vsemojebabe

  Dajte no, mi smo že tako vajeni terorja oblasti, da se 50 teroristov več sploh ne bo nič poznalo. Sicer pa je v Sloveniji tudi zloglasna mafija, katere kriminalna dejanja zagovarjajo celo naša sodišča. poleg tega so več ali manj znane lokacije slovenskih brezen in jam, koder se bo eno truplo več vedno dalo skriti.

 • Antonius

  Gošarski teroristi so pomrli, njihov podmladek je nezanesljiv, pa so se Cerarjevi domislili, kako po poseljenih mestih dopolniti teroristično gošarstvo.
  Jaz sem jih gledal prek obrazov isisovsko črno pokrite in s koli oborožene na Kotnikovi.
  Avseniki so se v pesmi spraševali, “Slovenija od kod lepote tvoje”, danes je pa nastopil čas, da se kdo vpraša, od kod toliko naivno ponižne neumnosti v njej.

  • Franc Šink

   Da ravno ta ponižnost nas bo drago stala!

 • Morala

  Ali ni Slovenija najbolj varna država? Tega ne slišimo več! Že eden je dovolj, 40-50 oseb je že katastrofa. Če niso sposobni, da varujejo meje, kako bodo potem varovali in zaščitili državljane?!
  Vsi vemo kdo je odgovoren!!

 • Franc Šink

  Terorizem se iz hoste že nekaj desetletja seli v mesta.

 • Franc Šink

  40-50? če ne vedo točne številke,potem ne vedo nič!

 • tasilo

  “V Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom”

  U matr, … pa ja niso Kučana prijeli?? Pa onega terorista Jankovića?

  • stajerc5

   Kje si pa ze videl, da bi teroristi teroriste lovili, ja in jih mogoce se teroristicno sodisce obsodilo?

   • tasilo

    Imaš prav. Terorist teroristu ne izkljuje oči. Iste sorte teroristi vkup letajo. Terorist dlako menja, nravi nikoli.

    Za konec pa še: Terorist ima kratke noge; junouvotajmin.

 • Goran Hvala

  Taka vprasanja postavim jaz…to kar nekaj balinajo med sabo…hocmo ograjo potem nocemo ograje…radi bi nadzor na meji pa istocasno folk tuli kaksne kolone itd..kaksno varnost bi nam nudila evica sama recimo?..internet je vsem dostopen..tako da lahko vsak posameznik kadar se mu sprdne kontaktira tistga kot hoce..se pravi bo treba vse sms pa vse klice in mailcke cekirat…sej sam nimam sicer kaj skrivat sam a to je kul?..ob 10h zvecer vsi doma…da nebo kdo na cesti ker bo ze sumljiv..ces ob takih urah normalen clovek nima kaj pocet zunaj..kaj sploh se je ze zgodilo v slo dejansko?..kolk napadov smo ue mel?..pa vsi ki pridejo do slo zelijo cimprej naprej..pa vam spet ni prav ces ni dost dobr za njih…dej vsaj enkrat se ze odlocte kaj bi sploh radi al vam je fetis sam nabijat nekaj..

  • Franc Šink

   Ob tej uri sem še v gostilni

  • novaknovak

   kolk napadov smo že imel? saj v franciji, kolnu, Bruslju, nici, Stockholmu….tud do tedaj niso imel napadov. pa so jim velik več nudil.., ko pa bo enkrat napad, boš kaj rekel? al boš svojo grdo rit in betico skril v najgloblji kot? in obtoževal domorodce, da so premalo storil za te tujerodne vrste? pejd v arabijo, boš kmal videl, kolk se domorodci trudijo da bi ti bilo udobno, svobodno..al nimaš pojma al pa si res en navaden tepec. oboje je žalostno…

   • Goran Hvala

    Nobenga ne bom obtozeval…se nikol ga nisem…ne spadam med tiste ki tulite danes tako jutri tako..vazno da tulite…ko bo, ko bo….ja no ko bo pac bo..eni ocitno prov zelite da bi…ker to stalno ponavljate…

 • Gretta Garbo

  Odkar je umrl Josip Broz, gre vse navzdol. VRNI SE MARSAL SFRJ… TVOJE LJUDSTVO BREZ TEBE NE ZNA IN NE MORE ZIVETI. VRNI SE TITO IN NAM VLADAJ, KAJTI TO KAR IMAMO DANES JE ENO CISTO NAVADNO SRANJE.

  • Olga

   Pojdite k njemu in ga čuvajte, da ga Balije z Dedinja ne ukradejo!

   • Anton

    Broz Tito je bil en največjih klavcev v zgodovini človeštva seveda če v zakup vzamemo statističen podatek število pobitih/populacijo, jih je pobil oz dal pobiti več kot sam Hitler, oz njegov vzornik Stalin itd. Ke pa se zavedam šibkosti družboslovcev oz njihove fobije pred eksaktnimi vedami kot je matematika, se nimamo bati, da bi pritrdili temu dejstvu

    sarkazem press

    • Olga

     Resnica prihaja in bo še prišla na dan… Treba je govoriti! Treba je tudi raziskati vse zločine, saj se za za raznimi zločini okupatorjev skrivajo Titovi zločini! Že na temo ustaškega taborišča Jasenovac je delala doktorat Američanka, po rodu Židinja in ugotovila, da je objektivno število žrtev Ustaškega režima v tem taborišču okoli 30.000! Komunisti operirajo s 700.000!! Razlika so TITOVI ZLOČINI! V Jasenovcu je moril še TRI leta po vojni, nato so ga zaprli!???

   • Vera

    Kaj pa bodo s ” peskom ” , ki je bil iz Ljubljane prepeljan z vsemi častmi v Beograd ? Posmrtne ostanke zločinca so baje morali skurit ža na UKC LJ , ker ga niso pravilno balzamirali .

    • Olga

     Bodo hiše gradili, saj imajo veliko otrok!

  • Nata

   Ooooooooooo, ljudstvo bi že znalo, brez skrbi !!
   Titovi ” potomci ” pa seveda ne. Pa čedalje več jih je . Čudno !!

  • sobieski

   Kateri pravzaprav: tisti brez prsta, ki ga je izgubil kot ključavničar ali tisti brez noge? Odloči se!

 • Olga

  Kako kaj džamija? Po EU jih zapirajo, ker so leglo terorizma!
  Potem pa gledamo na Murglski kloaki, kako je baje nek policist “pretrdo” prijel NEZAKONITEGA MIGRANTA, ki se je upiral IZGONU v NEMČIJO!??? Bi morali policisti Štefko Murglsko poklicati, da “ubožčku” čajček skuha????!!!!!!
  Saj ni res, pa je!!!!

  • sobieski

   Ne vem kolikokrat sem jo (džamijo) v Bruslju z mešanimi občutki gledal, sedaj pa ugotavljam, da imaš prav.

 • totex39

  Slovenci enostavno ne moremo več proti tej jugo komunistični falangi, ki je Slovenijo uničila z naseljevanjem bosancev, srbov, šiptarjev….. in ravno tako sprejemajo muslimanske teroriste brez dokumentov, na katere že čaka jankovićeva “raketa” sredi Ljubljane, kjer bo organiziran njihov štab.

  • stajerc5

   Mocvirniska raketa rabi se samo Kimovo “gorivo; eksplozija zagarantirana!!!

 • centurion

  Samo v državnem zboru jih je cca 60, ki jih vsi poznamo.
  Hebeš takšno varnostno organizacijo.
  SOVA ponoči slepa, podnevi spi.

 • Igor Kavalar

  Strah nas je lahko pomehkužne oblasti, ki išče izgovore v zakonodaji, osumljence ne deportira in čaka na poboje v Sloveniji enako kot v Franciji, kjer je na listi 15000 osumljencev, ki so povezani z IS, Al Kaido, Nusro…..

  • Nata

   Oprosti, a tole pa ne razumem dobro.
   Kdo prižiga sveče, . . . . pa tisto o zastavah ? Kolikor jaz vem, so to Vztrajniki, ki vztrajajo proti našemu sodstvu.
   O pravi Obrambi pa ima zaenkrat glavno besedo leva vlada.
   Desni vedno pogorijo ob vseh svojih predlogih.

 • montyamp

  Fank je svojega štel zraven ali ne ???

 • andreas82

  50 let priseljevanja iz balkana je naredilo svoje. Začelo se je takoj po osamosvojitvi, ko LDS prevzame. se dobro spominjam časov, so navlekli vsega možnega, če še ne veste, iz tega se razvije ISIS. Zato pa je treba eno normalno vlado, ki bo razmejila meje, nas ločila od HR in ostalih pod njimi, priseljevanja da, ampak pod strogimi pogoji!!!

 • Egon83

  Dejstvo je, da je slovenska politika pripomogla k krvavemu masakru v Parizu novembra 2015. Devet napadalcev je pobilo 130 ljudi, najmanj dva od teh sta šla čez Slovenijo z begunskim valom. Škandal brez primere! Se pravi, morilcev nismo zadržali na poti do končne destinacije, temveč smo jih futrali in ujčkali! Naši politiki imajo na rokah kri pariških žrtev. Je kdo odstopil, predsednik vlade, notranji minister, zunanji minister, obrambni minister? Niti eden. Kdo zagotavlja, da se morilci naslednjič ne bodo ustavili pri nas? Še bolj škandalozno je, da nihče od novinarjev ni zastavil teh neprijetnih vprašanj politikom, a če vemo, kakšna agenda vlada pri nas, to ni presenečenje.

 • montyamp

  Policaji ugrabijo zlatega muslimana .
  Če me izpustite , vam napolnim tri hude jame .

  • sunday

   pozabil si napisati, levičarski policaji z namenom ujamejo “zlatega” in nedotakljivega mus… …!!!

 • totex39

  Vsi te zapečeni musliči, ki so jih spustili brez vseh dokumentov, da se lahko nemoteno sprehajajo po Evropi so teroristi in so tudi prišli z tem namenom in to možnost jim je dala mlahava nesposobna evropska vlada. A bo spoloh kdo odgovarjal za to svinjarijo, ki so jo naredili po celotni Evropi?

 • samsara

  Vse poteka v smeri pridiganja levičarskih krvosesov, kot so Hollande, njegov papagajski premier, pa njegov potencialni naslednik Macron, in nenazadnje naš očitno dosmrtno ljubljeni zadnji udbokomunistični predsednik delovnega ljudstva, veletovariš milan kučan. Pridigajo namreč, da se bo treba v Evropi kar privaditi na življenje s terorizmom. Vsaj glede kučana me ne čudi saj je bi tudi formalno prvi poveljujoči nekdanji zločinski in teroristični organizaciji SDV/UDBA in je to zanj nekaj povsem normalnega.

 • sunday

  seveda nas je lahko strah saj ob taki vladi teroristov niti ne potrebujemo oz. te vlade nas je lahko bolj strah kot terorizma, ali, če bi imeli bolj pošteno vlado, vlado, ki ji ljudje nekaj pomenijo se ne bi bilo potrebno bati niti teroristov, ker jih niti bilo ne bi!!!

 • sunday

  ne samo, da je pri nas 40, 50 teh podganjih iztrebkov, pri nas je 40, 50 skladišč orožja za te podganje iztrebke, da nas bodo lahko lažje in hitreje likvidirali!!!

 • bojan

  Že enega se je trba bat, ker lahko naredi cel pokol

 • Novakec1

  Te zapečene vidiš na 100m, večji problem so domači izdajalci in njihovi simpatizerji. A đamija že funkcionira?

 • črnaovca

  Ne bo nobenega odgovora ker so trenutno obremenjeni s Hrvati in njihovim javkanjem zaradi zastojev na meji. Cerar je res en Cmerar da se gre v Bruselj pogovarjat kako bi zmanjšali zastoje, če motijo Hrvate naj se ti ukvarjajo s tem ne pa da mi letimo naproti kot pohlevno dresirani kužki. Ja varnostne razmere so se spremenile in še bolj se bodo

  • Lokomotivführer

   Hrvatom je rešitev enostavna, odločiti se bodo morali za šengen. Bodo pač morali zavihati rokave, sicer pa dobijo za to kar izdatno pomoč.

 • salma hayek

  Še bolj kot teh teroristov se moramo bati ljudi, ki hodijo na shode v uniformi Slovenske vojske, samo nimajo njenih znakov. Gre očitno za paravojaške postroje klerodrajskov,s katerimi bi imeli lahko več težav kot z musliči

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!