Nedopustni rezultati poslovanja v zdravstvu: Skupno so ustvarili dobrih 55 milijonov evrov minusa

Foto: STA

Da imamo katastrofalne razmere v slovenskem zdravstvu, potrjuje tudi podatek, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani ustvaril okoli 20 milijonov evrov izgube. Univerzitetni klinični center pa je imel okoli 25 milijonov evrov primanjkljaja. Dejstvo je tudi, da je to več kot polovica celotne izgube, kolikor jo je v letu 2016 ustvarilo 22 javnih zdravstvenih zavodov, ki so poslovali negativno.

Po sredini seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer so obravnavali poslovanje zavodov v preteklem letu in pripombe k osnutku zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je trenutno v javni razpravi, je na to temo potekala novinarska konferenca v glavni stavbi UKC Ljubljana.

Tomaž Glažar, predsednik sveta UKC Ljubljana (foto:Nova24tv)

“Žal zaključujemo z letom, ko je poslovni rezultat tak, kot je. Vsi bi si želeli, da bi bil boljši. Upam, da bo naslednji sestavi uspelo to, da bodo z ustreznim nadzorom nad poslovodstvom in skupaj s poslovodstvom rezultati bistveno boljši,” je dejal mag. Tomaž Glažar, predsednik sveta UKC Ljubljana in dodal, da je rezultat skrb vzbujajoč, vendar pa so podatke o 25 milijonih evrov izgube člani sveta podrobneje pregledali oziroma zahtevali posojila od poslovodstva.

Kljub velikim besedam in zamenjavam v svetih zdravstvenih zavodov ter uprav, vse to ni prineslo želenih sprememb v poslovanju. Očitno je pri teh menjavah šlo predvsem za prevzem in nadzor nad ustanovami, nikakor pa ne za to, da bi te delovale bolje, bolj učinkovito, z manj korupcije in predvsem bolj transparentno in z jasnim ciljem. To pa je zmanjšanje izgub javnih zavodov, boljša in bolj učinkovita organizacija poslovanja, ki bi za posledico imela tudi zmanjšanje čakalnih vrst, pa tudi zmanjšanje koruptivnih dejanj.

Glažar je še povedal, da nekateri programi niso bili izvedeni glede na načrt, nekateri pa so bili tudi preseženi. Dodal je, da tudi enkraten dodatni program za skrajševanje čakalnih vrst v UKC ni bil opravljen v obsegu, kot bi lahko bil.

“Najprej moram pojasniti, da je ta rezultat, se pravi 25 milijonov in 20 milijonov, sestavljen iz dveh delov: 20 milijonov pomeni izgubo, ki se nanaša na leto 2016, 5 milijonov pa pomeni odpis terjatev iz preteklih let, vse od 2002 do lanskega leta,” je razložil Andraž Kopač, generalni direktor UKC Ljubljana.

“Seveda klinični center ima ogromno dela, naredili smo več kot pa se je od nas pričakovalo,” pa so bile besede Simone Potočnik, pomočnice generalnega direktorja za ekonomsko in finančno dejavnost.

Andraž Kopač, Tomaž Glažar, Simona Potočnik (foto:Nova24tv)

Če omenimo še nekatere poudarke iz ugotovitev računskega sodišča, kot so, da ministrstvo za zdravje še vedno nima ustreznih podatkov o stanju medicinske opreme, s katerimi bi lahko spremljali in načrtovali upravljanje z medicinsko opremo, da obstaja tveganje, da je kratkoročno načrtovanje nakupa medicinske opreme v bolnišnicah sestavljeno predvsem iz internih nakupov in da se pri javnih naročilih zelo pogosto – kot merilo oziroma kriterij izbire ponudnika – uporablja cena medicinske opreme in ne celotni stroški dobe lastništva medicinske opreme.

Vsi ti podatki kažejo zelo jasno sliko o delovanju zdravstvenega sistema in nas vse skupaj opozarjajo, da je treba nujno ukrepati.

Na novinarski konferenci so še povedali, da negativni rezultati vplivajo na likvidnost, da UKC v tem trenutku ni ogrožen, ampak če se krivulja ne bo obrnila, se bo zgodilo, da ne bodo mogli izplačevati plač. Prav tako je treba vzroke za izgube iskati znotraj UKC-ja, ne pa drugje, kot so to počeli v preteklosti. “Ni kriv UKC v celoti, ampak je treba najprej pogledati pri sebi in šele potem iskati vzroke zunaj. Od 2009 se stanje v javnih zavodih slabša. Če letos ne bo uspelo zvišati cene glede na trenutno izhodišče vsaj za 5 %, bomo v Sloveniji imeli bistvene višje izgube kot so bile v letu 2016. To bo ogrožalo dobavo in plače,” je še povedal predsednik sveta UKC Ljubljane.

Očitno zdajšnja ministrica Milojka Kolar Celarc in na novo umeščene ekipe s strani vladne koalicije in vlade Mira Cerarja s svojim nesposobnim vodenjem ustvarjajo razmere, ki na področju delovanja zdravstvenega sistema postajajo čedalje manj obvladljive in imajo lahko za posledico popoln kolaps zdravstvenega sistema. Takšna situacija oziroma stanje v tem sistemu nikakor ne more biti v interesu državljank in državljanov Republike Slovenije. Za slovenski narod je daleč najbolj koristno, da se celotna vlada, skupaj z zdajšnjo koalicijo, umakne in tako naredi nekaj dobrega oziroma koristnega za tiste, ki so bili zavedeni in prevarani ter so glasovali za daleč najslabšo vladno ekipo doslej.​

I. K.

 • Anton

  važn da imaajo zdravniki dobre plače/glede na razmere in važn da bodo še naprej stavkali za dobre plače ne glede na razmere

  sarkazem press

 • Olga

  Milojkina sanjska ekipa? Mar ni trdila, da je Kopačeva neizkušenost, celo prednost?!!!

 • stajerc5

  Eh, dajte no, za teh “usivih” 50 milijonov pa taksen teater! Letijo nam milijarde okoli uses vi pa nic.
  Zlovenci so zdresirani bolje kot vsak pes, mislim na varianto, da je pes najbolj srecen, ko ga prenehas tepsti!
  Do volitev ni vec veliko casa in bi raje pricakoval od nase- SDS strani, da pripravi(seveda bolje) nekaksno drugo varianto Patrije, ali pac nekaj taksnega, ker rdeckoti sigurno ne pocivajo! Saj vsaka svinjarija ni svinjarija, nje!?
  Zakaj se ne da opankar na razpelo, zakaj ne??? Kje so moznosti, da se ga stisne itd. in itd. in itd…..
  Naredite ze nekaj, narod je butast kot noc, treba ga je zapeljati na njihov nacin, krucifiks!!!

 • montyamp

  Plodovi samozapravno federativnega komunist-fašizma , gnijejo in smrdijo , da je že pol Slovenije pri sosedih na šihtu .
  GORJE NARODU , KO PRIDE MORILSKI STALINOV HLAPEC NA OBLAST .

 • renee

  Potemtakem ,si vodilni ne zaslužijo nobenega plačila..kar izgubo naj pokrijejo !

  • Anton

   točno tako, saj tudi premnogi menedžerji si ne zaslužijo 30kratne delovske plače/poslovne rezulltate firm(govorim predvsem za državna podjetja kajpak)

   sarkazem press

 • Morala

  Katastrofa! Kam dajete denar? Ni opreme, ni modernih aparatur, ni med. postelj, ni tega, ni onega…kdo si polni žepe? Edinega robota ima CB in še ta je star!

 • garfi

  Remškar tudi udriha vsegliharsko in potem doda vlade zadnjih let
  kdo za hudiča pa vlada

 • Jojo

  Jah tako je ko stane po njihovem en cekret papir 20 evrov lateks rokavice evro po komadu, razkuzilo 10 evrov na deci in wc skoljka 300 evrov….

 • Aton

  Zdravniki so seveda samo povprečni ljudje. Večino briga samo denar in se jim j… za delo. In zakaj bi morali biti drugačni od politikov, odvetnikov, ekonomistov in sodnikov?

 • primsek

  Celotne izgube v zdravstvu so torej polovice manjše kot je izguba pri Heliosu, ki ga je pod patronatom neoliberalcev iz vrst desnice vlada prodala špekulativnemu finančnemu skladu. Ker so pot-petkovski hsiterični Brščič model ekonomisti prepričani, da se trg uravnava sam.In kaj je 55 milijonov v primerjavi s Šircljem in Manssonom, ki sta preko firme bodoče upravitelja SDH napihnila bančno luknjo za 1.5 mlrd, hkrati pa se še stiskala po hotelskih sobah?

  • traktor

   In vendar je izguba v Heliosu nekako razumljivejša. Podjetje je delovalo na trgu, se bojevalo z birokracijo, neživljenskim ZDR, visokimi davki. Zdravstvo je monopolist. Denar, ki ga oderuško namolzejo od vseh nas z lopato mečejo v jame, beri plače in privatne žepe. Za nove aparate pa zbirajo prispevke, kot cigani.

 • baubau

  preglejte no plačila mark medicalu na primer-da o drugem zapravljanju sploh ne govorim…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!