Nesposobna Cerarjeva vlada med policiste in vojake vnaša razdor – oboji grozijo s stavko, ljudstvo jih podpira, da niso “sužnji elit”

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Vojaki so užaljeni, ker Cerarjeva vlada policiste postavlja na prvo mesto, policisti vztrajajo na svojem, da ne pristajajo, da vlada kupuje socialni mir na račun razvrednotenja poklica policist, oboji pa grozijo s stavko. Se nam pod vlado Mira Cerarja obeta popoln kolaps sistema, ker ministrstvo za javno upravo ne zna prisluhniti ne enim in ne drugim, poleg tega pa je brez kompasa in s slabimi argumenti?

Dnevnik Večer je v svojem članku Na uravnilovko med uniformiranci policisti ne pristajajo. Svoj prav dokazujejo s petnajst let staro analizo predstavil primerjavo uniformiranih delovnih mest, ki temelji na t. i. Zenijevi analizi iz leta 2002. V tem članku je prikazano, da se policisti pri argumentiranju neprimerljivosti svojega poklica sklicujejo na to 15 let staro analizo, saj drugih meril in kriterijev ni na razpolago. Na ta članek se je odzval Sindikat policistov Slovenije, ki je kritičen, da Vlada RS do leta 2017 ni uspela pripraviti objektivnih kriterijev in meril, ki bi med temi poklici postavila jasna izhodišča v naši državi, hkrati pa ne pristajajo na namero Cerarjeve vlade in predvsem ministrstva za javno upravo po izenačenju drugih poklicev s policisti. “Podpiramo vsako odpravo anomalij pri vrednotenju podplačanih delovnih mest, zahtevamo pa, da se odprava anomalij opravi na podlagi objektivnih in jasnih kriterijev in na njihovi osnovi tudi ustrezno določi razmerja med različnimi poklicnimi skupinami,” so jasni.

V omenjenem sindikatu so prepričani, da se je zahtevnost dela policista v primerjavi z drugimi poklicnimi skupinami v tem času še dodatno bistveno povečala in ravno zaradi tega od ministrstva za javno upravo, ki sicer vodi pogajanja za odpravo anomalij, pričakujejo, da pripravi jasna in nedvoumna merila ter kriterije, ki bodo omogočali objektivno vrednotenje posameznih delovnih mest glede na zahtevnost, obseg pooblastil odgovornosti, nevarnosti, stopnje posega v človekove pravice in podobno.

Policisti svoje stališče zagovarjajo, saj so dobili dodatne naloge z najvišjo stopnjo odgovornosti
Policisti ne pristajajo na uravnilovko, ker so po letu 2008 pridobili še dodatne naloge z najvišjo stopnjo odgovornosti in dodatna pooblastila, ki bistveno posegajo v človekove pravice in svoboščine. “Samo v zadnjem času lahko mednje štejemo, na primer, izvajanje sistematične mejne kontrole na schengenski meji ter uporabo električnega paralizatorja, da o spremenjenih varnostnih okoliščinah, v katerih deluje slovenska policija, sploh ne govorimo,” sporoča Sindikat policistov Slovenije.

Slutijo nateg: Ministrstvu ne verjamejo, da je izenačitev plač s policisti samo začasna
Prav tako policisti ne pristajajo na argumente ministrstva za javno upravo, da je izenačitev plač drugih uniformiranih poklicev s policisti samo začasna zaradi prehoda policistov v VI. tarifno skupino, saj so prepričani, da je takšno argumentiranje popolnoma neprimerno in zavajajoče. To utemeljujejo tudi s tem, da leta 2018 ne bodo vsa delovna mesta policistov prevedena v VI. tarifno skupino, temveč se bodo nekatera še vedno izvajala v V. tarifni skupini, pri čemer bodo njihova pooblastila, odgovornosti in obremenitve še vedno bistveno višje kot drugi ‘primerljivi’ poklici v javnem sektorju. Sindikat policistov sicer podpira vsako odpravo anomalij pri vrednotenju podplačanih delovnih mest, vendar zahtevajo, da se pri odpravi le teh “najmanj ohrani doseženo razmerje med policisti in ostalimi uniformiranimi poklici, kot je bilo vzpostavljeno v Stavkovnim sporazumom obeh policijskih sindikatov in Vlade z dne 2. 6. 2016. Ne moremo pa pristati na kupovanje socialnega miru na račun razvrednotenja poklica policist”.

Ne vidijo drugega izhoda kot stavko
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš še dodaja, da imajo izkušnje, da “drugače kot s stavko ne moremo voditi socialnega dialoga v tej državi. Zavedamo se, da motnje v varnostnem sistemu zaradi stavk nastajajo in se bodo odražale predvsem v prihodnosti, ampak to mora postati odgovornost politike do državljanov, da postavi objektivne kriterije in možnosti, da bodo državljani živeli v varni državi. Policisti bomo vse naredili za varnost naših državljanov tudi v prihodnosti, za varnost naših otrok, vendar pa želimo, da politika to prepozna in tudi ustrezno ovrednoti”.

Pripadnik Slovenske vojske s puško F2000S, za katero primanjkuje streliva. (foto: STA)

Stavko napovedujejo tudi vojaki, pravosodni policisti in cariniki
S predlogom vlade pa so nadvse nezadovoljni tudi vojaki, predvsem pa razočarani, kako nizko vlada vrednoti njihovo delo. Marjan Lah iz Sindikata ministrstva za obrambo pravi, naj se vlada sama odloči, ali so vojaki enakovredni s policisti ali ne. Vendar dodaja: “Če nismo, to pomeni razpad enotnega plačnega sistema.” Vsekakor pa bodo vztrajali pri dvigu plač za tri plačne razrede, ker so si toliko izpogajali tudi policisti v ločenih pogajanjih, ki so jih dosegli s stavko. Sprašuje se tudi, kakšna je prihodnost zaposlovanja v vojski, češ, kdo se bo sploh še zanimal za zaposlitev v vojski, če pa kot policist že v izhodišču dobiš boljšo plačo in službo za nedoločen čas, piše omenjeni dnevnik. Darko Milenkovič, prav tako s SMO, pa je prepričan, da ne bodo uspeli obdržati niti tega kadra, ki ga imajo. “Vsak poklic represivnih organov ima svoje specifike. Ne smemo pozabiti, da edino vojak mora po 45. letu starosti oditi iz sistema in ne more dočakati starostne pokojnine. Edino vojak ne sme stavkati in ne sme biti član politične stranke. Edino vojak po tem sistemu je 3,5 meseca odsoten od doma zaradi opravljanja nalog na mednarodnih vajah – ne na misijah, saj je to še dodatna odsotnost, usposabljanjih in drugih nalogah, ki jih narekuje poklic. Vojak ima tudi najvišja pooblastila pri uporabi strelnega orožja,” je dejal Milenkovič. Zato se je sindikat vojakov povezal s cariniki in pravosodnimi policisti, ki napovedujejo: “V kolikor Vlada RS ne bo prisluhnila zahtevam vojakov, zaposlenih v obrambnem resorju, carinikov in pravosodnih policistov, enako kot je to storila pri zahtevah policistov in zdravnikov, se bodo omenjeni trije sindikati preoblikovali v stavkovni odbor in začeli s stavkovnimi aktivnostmi!”

V vladi si niso enotni, koliko posameznim poklicnim skupinam, pri katerih so ugotovljene anomalije, dvigniti plačo oziroma v kateri plačni razred jih uvrstiti. Neodločnost vlade pa so prepoznali tudi uporabniki družbenih medijev, ki so prepričani, da želi vlada spreti policiste in vojake, vendar naj se uprejo temu, da bodo “hlapci elit”.

Marjanca Scheicher

 • Zgornji

  Ja, vsa za Zmeda vlade prihaja iz Zmede Ljudstva, ki pa dobi zmedo zaradi svoje Duhovne Zmedenosti , ki pride iz Brezbrižnosti. No, Žal Nebo lahko priti ven iz te Godlje ki poplavlja in poplavlja … tako celoten planet kot tudi malo Slovenčito .

 • Goran Hvala

  Zakaj v slo strajkajo samo doktorji, pa policaji..no zdej se vojska po tanovem…a delavcev drgac v slo ni….sam v javnih sluzbicah vsi al kaj?..

  • stajerc5

   Prekleti kapitalizem, nje!? Nihce iz nedrzavnega gospodarstva noce stavkati, nje!?

   • karlina

    Saj jim ni potrebno, zakaj ze-so lani dosegli povečanje plač in sprostitev napredovanj, zato, da smo se lahko pred dnevi ZOPET zadolzili prav za njihove plače, skregano z vsako zdravo kmečko pametjo, itak .

    • stajerc5

     Sorry, nisi me razumela, misljeno: Nihce iz privatnega gospodarstva noce stavkati, ker pazi na svoje delovno mesto.

     Stavkajo samo drzavno zaposleni, pa vseeno kje so! Zakaj?Ker hodijo v zagarantirano dopenzije sluzbo in ne delati na delovno mesto z odgovornostjo!

  • sprehajalec

   Te ki si jih napisal, ni strah za svoje službe.

   Delavci so bolj ali manj prepuščeni sami sebi in svojim težavam. Veseli so da imajo sploh službo, ker iskanje druge je samo čez mejo. Zato govorimo danes o 2 Slovenijah.

   Ena državna in javna, na puf, z vsemi pritiklinami 100 letnega delavskega boja, službo lahko izgubiš le ob svoji smrti. Ta tudi hodi na volitve in voli Nove obraze. Ta se vidi v EU v vsem njenem blišču.

   Druga Slovenija, zatirana in v strahu za eksistenco, talec prve, ki nad njo pošilja svoje birokrate in biriče. Zgarana in brez perspektive. Ti se bolj vidijo v rangu Bolgarije, kot kaj drugega.

   • karlina

    Druga Slovenija, zatirana in v strahu za eksistenco, talec prve, ki nad njo pošilja svoje birokrate in biriče. Zgarana in brez perspektive. Ti se bolj vidijo v rangu Bolgarije, kot kaj drugega.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ti ljudje v sluzbi garajo za minimalca, v drzavnih upravah pa hodijo v sluzbo, njihova plača pa je za nedelo, več , kot super !!!!!

   • Goran Hvala

    Ja na ulico hodijo pa tisti iz prve skupine in jamrajo in strajkajo…na konc jih pa se uni iz druge skupine podprejo…hecno vse skupaj…

    • sprehajalec

     Niti ne hodijo na cesto tisti iz Prve skupine, namesto njih delo opravi kar v pisarni režimski sindikalist Štrukelj.

     Druga skupina nima sindikatov oziroma niso omembe vredni.

  • karlina

   Samo še malo počakaj, se bo Cmerkotu zgodila raja-vsi bomo šli na cesto, vsi in ga lastnoročno odnesli iz parlamenta. Mimogrede-zakaj ze je Cmerko lani kupil vodni top za milijon evrov, samo vprašam.

   • Novakec1

    Ti bodo na cesti z njim fejst opral mozeg in zunanjost.

   • Goran Hvala

    Jah zarad istih scen kot so nabavlel takrat ko je bla kresalka…da se obvarujejo pred mnozico..
    Pa mislis da bodo policaji in vojska na strani mnozic?..v razvitih drzavah se nikol niso bli..
    Ker se bojijo izgube sluzbe…

 • rrrrr

  Da hoče Cerarjeva vlada spreti policijo in vojsko? Ali je to res mogoče?
  Vedel sem, da je Mirko nedorasel , ampak gornja dejstva so pa res poden!.Vsaka kolikor toliko spodobna diktatorska in od ljudi osovražena Hunta, ki da kaj nase, se običajno poveže z obema. Ko pa ji zagusti, z obema krvavo udari proti lastnemu ljudstvu. To je njeno glavno orožje, logično, ne?

  Porečete, saj Cerarjeva vlada ( bolje: njeno ozadje) obvladuje sebi podrejeno slovensko krivosodje kot udarno pest?
  Že, ampak to je premalo. Tam so (v glavnem, ne vsi) sami mehkužni in kupljivi softići: ko bo v resnici zagrmelo, bodo svoje omadeževane sodniške in tožilske flajde zmetali na cesto in se v hipu pridružili trenutno močnejšemu. Celo svojemu ljudstvu, če bo res nujno potrebno!

  Cerar je torej nekoristen na celi črti: za slovenske državljane, za lastno stranko, za lastni harem, za lastno stroko in koalicijo, za mamino ideološko dediščino, Junkerja, LGTB, kameltrajbarje, Magno in zlati II tir, Spomenko H., za TV Hanzi, povojne kruhoborce, mariborske granitometalce, Mirovni inštitut, za dr.Štrajna in Kobala, osnovne šole,….. še najbolj pa za dementne strice, ki so ga ustoličili (njihova kadrovska kašča je postrgana do dna, Bogu hvala).

  0 od 0. Nula koma Josef.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Novakec1

   JJ pa dela razdor med sloovcami, profit imajo pa musliči in pritepenci iz vseh koncev.

 • Olga

  Sramotno je, kako ravna ta vlada s policisti in vojsko! Kako so se norčevali iz policistov v času stavke?! Spomnimo se žaljivih Cerarjeviih pripomb!? Spomnimo se žaljivega odnosa vlade ob “MIGRANTSKI krizi! Spomnimo se umorjenega policista!! Še danes o tem ta skorumpirana vlada molči!!! Spomnimo se obračuna s policijo v primeru Koprivnikar!??? Pa kaj, če so ga poskusili “ujeti”?!! Nezakonitosti so prepovedane vsem, Koprivnikar ni nobena izjema!??

  Podpiram slovensko vojsko in policijo! Njihovo delo je težko in v teh časih še posebej zahtevno! Prav je, da se jim prizna status v družbi, ki jim gre!
  Skrajni čas je, da naženemo to levaško vlado, ki vedno tlači večino in daje manjšini, svojim potencialnim volivcem!!!
  1960 evrov na NEzAKONITEGA migranta!?
  Policisti in vojska pa slabo plačani in skabo opremljeni!!?? Sramota!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   podpis

 • karlina

  Zadnji čas, da jim je prekipelo in pokazejo Cmerarju, kar mu gre, njegova ura in čas se iztekata-tik tak, tik tak. Človek, ki je tako aroganten, vzvišen, samovšečen, je po godu samo levakom, oz. stricem iz ozadja.

  • Novakec1

   On bo šel v ozadje k stricem in bo živel srečno do konca svojih dni, slolandija pa naprej u propad z drugo vlado.

 • bubamara

  Policaj in vojak spadata v plačno skupino J, zato jim pripada plača glede na plačilni razred.

 • Novakec1

  Te isti bodo potem po ljudstvu tolkli in branili elito, redarji jim bodo pa pomagal. Kaj se skriva v ozadju pa tudi Sv Pero ne ve.

 • montyamp

  Levi komunist-fašisti so državo zjebali u nulo .
  Že Hitler se z banditi ni pogajal , pri nas so se pa ob zmontirano zaprtem heroju IJJ,
  zavihteli ponovno na oblast , kot so po WW2 prilezli na vrh po gorah zločinsko pomorjenih .
  Policaj je pač policaj , rabi približno tako dolgo kot Mujo,da dojame koga sploh varuje.
  Če bi imeli kaj pod kapami , bi lahko država drugače dihala .
  Zgleda da jih vsi plačujemo zato , da lahko murglosrbska gamad nemoteno krade .

 • Morala

  Kamorkoli se obrneš v tej posrani Sloveniji, vidiš, da nihče ni zadovoljen, edino elita, nikogar pa ni na ulici oz. pred parlamentom!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!