Notranja ministrica Vesna Gjörkös Žnidar ima najstarejše vozilo v vladi, zato se raje vozi s falconom

Foto: STA. Vesna Gjörkös Žnidar.

Država je letos delno obnovila vozni park vozil za prevoz nekaterih članov vlade, ki so praviloma še posebej varovani. V novo vozilo sta tako letos sedla predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez, medtem ko bo morala ministrica za notranje zadeve, Vesna Gjörkös Žnidar, na kaj takšnega še malce počakati, saj ji je trenutno dodeljen dvanajst let star audi A8, ki ima že 315 tisoč prevoženih kilometrov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Gre za informacije, ki jih je javnosti razkrila Gjörkös Žnidarjeva v odgovoru na poslansko vprašanje nepovezane poslanke Alenke Bratuđek, ki jo je zanimalo, kako se določajo kriteriji o primernosti vozila, ki ga policija namenja za potrebe prevoza takšnega funkcionarja. Ob tem je izpostavila novo vozilo, s katerim se prevaža Brglez. 

Kot je razvidno iz odgovora ministrice Vesne Gjörkös Žnidar, je policija od leta 2005 za prevoze predsednika državnega zbora (DZ) uporabljala audi A8 4.2, katerega nabavna vrednost je bila 69.917,54 evra. Od februarja letos pa za prevoze predsednika DZ policija uporablja škodo superb 4×4, ki jo je policija kupila prek poslovnega najema za obdobje petih let. Kot je navedeno, je okvirna nabavna cena tega vozila 45.000 evrov, poroča STA.

V novem vozilu pa se od začetka letošnjega leta vozi tudi predsednik republike Borut Pahor. Če so od leta 2006 za prevoz predsednika države uporabljali audi A8 6.0 Q L AUT, so tega letos po prevoženih 349.094 kilometrih izločili iz prometa (nabavna vrednost tega vozila je bila 134.696,78 evra), Borut Pahor pa se zdaj vozi z novim audijem A8 4.0 TFSI LWB, ki je bil letos nabavljen prek poslovnega najema za obdobje petih let, njegova vrednost pa znaša približno 130.000 evrov.

Identičen audi, kot ga je do marca letos uporabljal Borut Pahor, so še do pred dvema letoma uporabljali tudi za prevoze predsednika vlade, a se je Miro Cerar nato “moderniziral”. Leta 2015 je namreč generalni sekretariat vlade nabavil BMW, kakšnega in za kakšno vrednost, pa v odgovoru na poslansko vprašanje ni natančneje navedeno. Kot poroča STA, je sicer audi služil tudi za prevoze drugih varovanih oseb še do začetka letošnjega leta, ko so ga po prevoženih 335.821 kilometrih izločili iz prometa.

Z audijem so prevažali tudi ministra za zunanje zadeve; od leta 2006 je bil v uporabi audi A8 4.2 FSI Q L AUT, ki je bil ob nabavi vreden 104.401,09 evra, od leta 2015 dalje pa ministra Karla Erjavca prevažajo z enim izmed audijev A6, ki jih je omenjenega leta nabavil generalni sekretariat vlade.

Ministričin avto je prevozil že dobrih 315 tisoč kilometrov, star je dvanajst let
Kot kaže, se trenutno z najstarejšim vozilom prevaža prav notranja ministrica Vesna Gjörkös Žnidar. Iz njenega poročila je namreč razvidno, da so za prevoze ministra za notranje zadeve od leta 2006 do leta 2014 uporabljali audi A8 4.2 FSI Q L, ki je bil ob nabavi vreden 104.401,09 evra. Od leta 2014 tega zaradi visokega števila prevoženih kilometrov uporabljajo na manj obremenjenem področje varovanja. Za prevoz ministrice tako trenutno uporabljajo audi A8 4.2 iz leta 2005, ki ima prevoženih 315.000 kilometrov.

Toda to Gjörkos Žnidarjevi bržkone ne predstavlja velikih težav, saj se tako ali tako, o tem smo pred tedni že poročali v našem mediju, raje prevaža z letalom. Ministrica je namreč poleg premierja Cerarja najbolj redna uporabnica vladnega falcona.

T. F.

 • dež

  Če je avto, npr. Audi A8, redno vzdrževan in v normalnem voznem stanju, potem je čisto vseeno ali se minister vozi v dve ali osem let starem avtomobilu. Tudi število prevoženih km je za ministra povsem nepomembno, ker se njega osebno ne tiče. So pa stroški vzdrževanja starejših avtomobilov dražji.

 • VERZIFIKATOR

  György Sznidar

  ILONKA AIRLINES

  »Tisto z dekoltejem je že mimo,«
  Ilonka je monotono rekla
  in potem po terminalu stekla,
  »iz Dubaja spet domov hitimo.«

  Tisti jo pilot je vzel na krov,
  ki, kot vemo, nikdar ni v letalu
  in ki je pilot postal v padalu,
  ko iskali pač obraz so nov.

  Ilonko seveda vsi poznamo,
  glas je njen nadvse profesionalen,
  ni vokalen, prej instrumentalen,
  za razglas v letalu jo imamo.

  Za nevarnost, oh, velika sreča,
  drugega alarma ni potrebno,
  je dovolj ličilo le pogrebno,
  šminka se na daleč vidi rdeča.

  Utripála tukaj so takisto,
  ko oči odpre prav na široko
  in potem ko zine še globoko,
  vedno prav ubrano, vedno isto.

  Se v letalu ni nikomur bati,
  da od dolgočasne njene forme
  skrajno monotone večne norme
  ne bi mogel že takoj zaspati.

  Z Ilonko občutil boš nebesa,
  ko boš z njo se znašel jutri v zraku,
  vedel boš, da plavaš na oblaku,
  saj popolna res je stevardesa.

 • Anton

  S fičoti sej naj vozjo ko tako pogrešajo yugoslavijo. Al pa jogo koral 55 za tiste malo bol visoke funkcjonarje….

  • Pezde

   Ma za une bi bila Lada 1500 ali pa Opel Kadett oranžne barve z luknjami v auspuhu in podu

 • Argentinec

  Janša iz Grčije z letalom ciprskega podjetja

  Lastnik letala socata TBM 850, s katerim se je predsednik vlade Janez Janša 4. maja skupaj z družino predčasno vrnil z dopusta v Grčiji, je po javno dostopnih podatkih ciprsko podjetje Gaznafta Investments Limited, katerega direktor je poslovnež Ivan Pušnik.

  To dokazuje izpisek iz registra letal na Nizozemskem, kjer uradno domuje omenjeno letalo, informacijo pa nam je tik pred zaključkom redakcije potrdil tudi Pušnik. »Družba Gaznafta Investments Limited ima v lasti letalo, ki ga po pogodbi o upravljanju oddaja podjetju RB Zračne črte. Sam o podrobnostih najema leta predhodno nisem bil seznanjen, so me pa kasneje obvestili, da je letalo najel gospod Janša,« nam je pojasnil Ivan Pušnik, sicer nekdanji dolgoletni lastnik ciprskega podjetja. Tega je po lastnih navedbah prodal pred skoraj petimi leti.

  Podatek, da je letalo, ki ga je za uradno 9500 evrov najel Janša, v lasti družbe, ki je povezana s Pušnikom, bi lahko zgodbi o Janševi poti morda dal dodatno razsežnost. Ivan Pušnik, ki živi v Švici, v javnosti pa se redko pojavlja, je namreč v zadnjem desetletju veljal za enega najvplivnejših igralcev v domači energetiki, ki jo še vedno obvladuje država, predvsem v krogu okrog Gorenja. Dobre zveze naj bi imel tudi pri mednarodnih energetskih korporacijah (Gazprom), v medijih pa je najbolj znan po poslih z uvozom premoga, pri katerih naj bi še vedno sodeloval.

  • Poštenje velja

   Ki ga je placal sam govedo levasko.

   • Argentinec

    Aja …. nism vedu, da je Janez tako bogat ….

 • RATATA

  Mene moti samo to, da se slovenski ministri ne s slovenskimi avtomobili.

 • Sredina

  Vsaka resna država ma vladno letalo, rezidence itd. Samo pri nas je to nevem kak problem. Dejte se zresnit. Če že imamo falcona naj se ga vsaj uporablja, in to čim več, ker je to ceneje kot pa vzdrževanje, če stoji na tleh.

  • Sredina

   Svoja letala imajo v:
   – Argentini
   – Avstraliji
   – Belgiji
   – Bosna in Hercegovina
   – Brazilija
   – Kanada
   – Hrvaška
   – Češka
   – Danska
   – Egipt
   – Finska
   – Francija
   – Grčija
   – Irska
   – Italija
   – Jamajka
   – Japonska
   – Jordanija
   – Kazahstan
   – Litva
   – Luxemburg
   – Makedonija
   – Madagaskar
   – Mali
   – Mehika
   – Monako
   – Črna Gora
   – Maroko
   – Nemčija
   – Nizozemska
   – Nova Zelandija
   – Severna Koreja
   – Norveška
   – Poljska
   – Portugalska
   – Romunija
   – Rusija
   – Slovaška
   – Španija
   – Švedska
   – Švica
   – ZDA
   – …

   Samo pri nas je to problem, namesto da bi se ukvarjal s čim bol relevantnim.

 • Anton

  jaz bom pa takole dejal glede voznega parka, omenjeni tepci in tepke si ne zaslužijo niti za kolo

  sarkazem press

 • Olga

  Naj že odleti s celo vlado na smetišče!

 • Gr Enze

  Zanjo je karjola pa vile ko bo pokidala ves drek bo pa avto dobila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!