Nova epizoda Jankovićeve klovnovske politike

Foto: STA

Janković je ljubljanski župan že 10 let, njegov trenutni mandat pa traja že dve leti, vendar se ne zdi najbolj uspešen, predvsem zato, ker je skupaj s svojo ekipo uresničil zgolj okoli 70 od predvidenih 132 projektov. Obenem se ne obremenjuje s tem, da je proračun prenapihnjen, in pravi, da se počuti kot na dopustu. 

Ob prvi polovici svojega mandata župana Ljubljane Zorana Jankovića se ugotavlja, da je ta politik na svojem položaju že desetletje. Čeprav rezultat po “prvem polčasu” ni najbolj blesteč, pa ljubljanski župan trdi, da mu je lepo, kot bi bil na počitnicah. Pravzaprav mu gre kar verjeti, saj precej počitniško jemlje tudi svoje službene dolžnosti. Znano je, da je njegova ekipa letos izvedla zgolj okoli 70 od predvidenih 132 projektov. Obenem se ne obremenjuje z očitki o tem, da je proračun prenapihnjen, saj brezbrižno pravi: “Tako bo, dokler bom župan.” V preteklosti so njegovo županovanje že pretresli različni škandali, kot so izsiljevanje spolnih uslug, domnevni protipravni nakupi stanovanj in kriminalno ozadje gradnje stadiona v Stožicah.

Jankovićev seksškandal
To, da ljubljanski župan vzbuja pozornost slovenskih medijev, pa ni nič neobičajnega. Zadnje čase je rumeni tisk obogatil z novimi “zgodbicami za odrasle”. Šlo je za izsiljevanje spolnih uslug od brezposelne farmacevtke, ki naj bi v zameno dobila službo v Lekarni Ljubljana, za kar bi lahko dobil kar štiri leta zapora in še denarno kazen.

Foto: STA

Foto: STA

Laže “kot pes teče”
Znano je, da je bil v preteklosti Janković že ujet na laži, pred časom med drugim zaradi spornega nakupa stanovanj v Šiški, ko se je branil tako, da je preiskovalni komisiji dejal, da naj ga kar priklopi na detektor laži: “Vas bom dal na detektor laži, ne, potem pa se bom še kar sam na njega ‘vsedu’, ne, pa da vidimo, kdo laže in kdo ne, ne …” še navaja politikis. 

Večni škandal – ljubljanske Stožice
Iz obdobja Jankovićevega županovanja pa se zdi najbolj odmeven primer gradnje stadiona v ljubljanskih Stožicah. Glavar Ljubljane je osumljen napeljevanja k zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. V kriminalne vode naj bi speljal direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića. Slednji naj bi od podjetja Grep dobil premoženjsko korist, ki ni v skladu s pravom, in sicer preko tri milijone evrov.

Ljudje se sprašujejo, kdaj bo konec tega brezpravja
“Ko bo Janković odgovarjal, bo Slovenija najrazvitejša država sveta. Z drugimi besedami: Janković ne bo odgovarjal nikoli in nikdar. Žal je tako,” je nekdo zapisal za portal med.over. Med Slovenci se sicer pojavljajo zelo podobna mnenja. Mnogi so prepričani, da ima trenutni ljubljanski župan preveč političnih vez, da bi bil kdaj lahko pravnomočno obsojen zaradi svojih kaznivih dejanj. Niti ena sama afera, povezana z njim, ga namreč še ni spravila za rešetke.

D. M.