Novo Gorico obiskal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani

Na obisku v Novi Gorici se je mudil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki se je odzval na povabilo evropske poslanke Romane Tomc (SDS/ELS). Osrednji del srečanja je potekal na Trgu Evrope/Piazza Transalpina in v samostanu v Kostanjevici.

Obisk predsednika Tajanija v Novi Gorici je imel simbolni pomen. Osrednji dogodek je bil namreč na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 simbolično obeležila vstop v Evropsko unijo in predstavlja poseben simbol sodelovanja med evropskimi državami. Antonio Tajani je ob tem povedal: “Dolga leta je Slovenijo in Italijo ločeval zid. Leta 2004 pa je prevladala želja po izgradnji miroljubne in perspektivne prihodnosti in ta zid podrla. To je Evropa!”

V okviru obiska so gostom predstavili delovanje projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica – Gorica (EZTS GO). Za izvajanje čezmejnega sodelovanja pa jim je Evropska unija dodelila sredstva višini deset milijonov evrov, in sicer za projekt Soča – Isonzo ter projekt Zdravstvo – Salute. Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu srečanja povedala: “Ob dogajanju, ki ga spremljamo na naših mejah v zadnjem času, je pomembno izpostaviti tudi primere dobre prakse, kot je EZTS GO. To čezmejno sodelovanje je dokaz, da so meje znotraj EU zabrisane in da živimo v skupnosti, ki je kljub različnosti enotna. Takšni projekti predstavljajo bistvo Evropske unije in potrjujejo njen moto: Združeni v različnosti.”

Tako predsednik Evropskega parlamenta kot ostali povabljeni gostje so se strinjali, da je sodelovanje med državami članicami Evropske unije ključnega pomena, predvsem v časih, ko se soočamo z več krizami hkrati. Sodelovanje med Slovenijo in Italijo, kot smo mu priča v Novi Gorici, pa predstavlja dober primer evropskega sodelovanja, so si bili enotni.

C. Š.

 • MEFISTO

  Ste videli, kaj zmorejo naša dekleta?!

  Levičarke bi pa vlačile k nam le smrdljive migrante.

 • pajot

  Upam,da so mu pokazali tudi TITOTA na Sabotinu. Spomenik neprecenljive vrednosti za komunistične zadrogirance.

 • RATATA

  V Novo Gorico, gremo na pico, za Margerito mu bije srce. Lepa

 • samsara

  Tale laški Tone, je tisti ‘euro’ (mislim, da kot prednik šamanke), ki nas je v preteklosti podjebaval zaradi cen takrat na novo uvedih (kratkoročnih) avtocestnih vinjet. Njegovim zemljakom pač ni bilo pogodu, pri njihovem prečenju par KM Slovenije, pa si je makaronar dal duška in kazal njegovo ‘veličino’.
  Zdaj se pa ‘ližejo’…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!