Danes na “zagovoru” pred Logarjevo komisijo tudi Franc Križanič in Dejan Židan – Kaj bosta povedala člana stranke SD, ki se ju šteje med krivce za bančno luknjo?

Foto: STA. Logarjeva komisija, ki razkriva odgovorne za nastanek slovenske bančne luknje, je v zadnjem času oster trn v peti levice.

Pred Preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji pod vodstvom poslanca SDS dr. Anžeta Logarja je vroč in naporen ponedeljek. Zaslišana bosta namreč nekdanji finančni minister in član SD Franc Križanič ter predsednik iste stranke, Dejan Židan.

Naj spomnimo. Franc Križanič je bil finančni minister v času vlade Boruta Pahorja, bil je del takratnega političnega vrha, zato je poleg predsednika države Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja, zunanjega ministra Samuela Žbogarja, notranje ministrice Katarine Kresal in direktorja Policije Janka Goriška vedel za pranje denarja, ki je kar dobri dve leti neovirano potekalo v Novi Ljubljanski banki.

Franc Križanič je sicer v zvezi z drugo sanacijo bančnega sistema v eni izmed kolumn v časopisu leta 2016 zapisal, da so bile slabe terjatve, na katerih je temeljila sanacija, izračunane na podlagi fiktivnih in zgrešenih predpostavk, leta 2015 pa je kot poslanec v državnem zboru zagovarjal stališče, da se manjšinskim delničarjem in lastnikom podrejenih obveznosti vrne tisto, kar je njihovega v bankah.

Urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Andreja Plausteinerja, ki deluje pod okriljem finančnega ministrstva, je Sovo o sumljivih transakcijah na iranskih računih pri NLB prvič uradno obvestil šele dobro leto in pol po tem, ko je iranski državljan že odprl račun v NLB. Sova je politični vrh obvestila še nekaj mesecev kasneje. Franci Križanič je v svojem kabinetu imel med drugim za svetovalca zaposlena Draga Isajlovića in Tomislava Malnariča, o katerih so mediji že zapisali, da sta nekdanja člana Službe državne varnosti. Kljub navedenim dejstvom je Križanič pred meseci v oddaji Tarča na TV Slovenija brez sramu zatrjeval, da o pranju denarja ni vedel ničesar.

Foto: Nova24TV. Nekdanji finančni minister v času Pahorjeve vlade, Franc Križanič.

Križanič nalagal denar v davčne oaze in zavajal javnost, da bo Slovenija denar, ki ga je poslala v Grčijo, dobila nazaj
Franc Križanič je v času svojega ministrovanja večkrat zmotno zatrjeval, da se bo Sloveniji finančna pomoč, ki smo jo namenili Grčiji v času hude gospodarske in finančne krize, zagotovo povrnila. Trdil je, da bo izračun, koliko bo Slovenija dobila nazaj, sicer precej zapleten, a da na koncu nobena od držav, ki bo sodelovala pri pomoči Grčiji, zaradi tega ne bi smela imeti izgube, je zatrjeval leta 2010. Križanič je znan tudi kot eden najbolj glasnih nasprotnikov davčnih oaz, a se je pozneje izkazalo, da je tudi sam vlagal denar v davčne oaze, saj je od leta 2007 solastnik investicijske družbe Demifin, katere edina naložba so delnice zaprtega sklada tveganega kapitala P&S East Growth.

Foto: Nova24TV. Dejan Židan je šef Socialni demokratov.

Židan povezan z banksterji, ki so kopali slovensko bančno luknjo
Pred preiskovalno komisijo bo sicer pričal tudi šef Socialnih demokratov Dejan Židan. V izjavi za medije je Židan glede sanacije bank že oktobra 2014 opozoril, da ljudje, ki so pripeljali do slabega stanja v slovenskih bankah, nimajo pravice voditi bank naprej. Vendar pa pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da v državnih podjetjih in v različnih kabinetih zdajšnje vlade, v kateri je Židan celo podpredsednik, sedijo mnogi nekdanji bankirji, ki so izkopali globoke luknje v slovenskih bankah, za imenovanje na svoje pozicije pa so potrebovali tudi podporo članov vlade Mira Cerarja.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na Nova24TV od 10. ure dalje.

T. F.

 • dr Janez Sveti

  “Kaj bosta povedala člana stranke SD, ki se ju šteje med krivce za bančno luknjo?”
  Ne vem, se ne spomnim,nisem bil seznanjen, takrat nisem bil za to zadolžen, nismo imeli informacij…..
  Dr Janez Sveti poročevalec

 • Pa projekt “GOZDOVI”, bo tudi sčasoma postalo zanimivo. Lubadarji bodo prvi krivci.

  • KIKI

   Lubadarji so v naših žepih, v njihovih pa samo “zelenci” ! Saj vemo, a njede?

 • janez zorman

  Za ta dva loleka pa je res škoda vsakih besed in pisanja.

  • KIKI

   To sta dva težka kriminalca! Lolek je Cerar in v svoji lastni zaverovanosti tudi Pahor!

 • MEFISTO

  Eden od obeh je na severo vzhodu Slovenije znan kot lenuh.

 • Franc Šink

  Zakaj se sploh preiskuje, če je pa vse jasno kot beli dan?

 • Kučko pod pručko

  Franc Žnidaršič: Tega se ne spominjam!

  Seveda se po stari in preizkušeni komunistični metodi tudi Franc Žnidaršič, ki je v vladi Botuta Pahorja pričel stampedo zadolževanja Slovenije, pred Logarjevo komisijo ne bo nič spomnil. Toda, tako kot sem že napisal, bi moral pravni sistem poznati rešitve za takšnje pozabljivce in jih spoznati za krive.

  Tako bi moralo biti, toda Slovenija je unikum med državami, ki se štejejo za demokratične. Mi smo še daleč od tega, kar se zdi zahodni Evropi samoumevno. Mi smo edini, ki imamo na vrhu oblasti zadnjega predsednika Centralnega komiteja ZKS. Kučan namreč skrbo bedi nad tem, da se Bavconov udbokomunistični pravni sistem ne bi demokratiziral in da se kateremu od murgelskih barab ne bi skrivil las na njegovi pokvarjeni glavi!!!

  • rubec

   Tvoj tekst je pomanjkljiv. Zraven žnidaršiča je vedno treba omeniti njegovo znamenito 100 kilogramsko boršo.

 • rubec

  Če je že židan zaščitil ime bk v bruslju ga vprašajte kdaj bo zaščitil še vola, ker meni oprostite on zgleda oboje.

 • Olga

  Komunajzli eno govorijo, drugo delajo! Poslušaj, kaj govorim in ne glej, kaj delam, je njihovo geslo! Sama laž in kraja! Vse levičarje (komuniste, saj se niso distancirali od zločinov in jih obsodili) poslati na smetišče zgodovine! Tatovom med njimi pa vse pobrat in jih poslat za rešetke, skupaj s Kučanom!

  • Franjo Trojner

   Olga pravna država je že zdavnaj crknila, napore g.Logarja, da se odkrije politična odgovornost vseh banksterjev in se jih po možnosti še sodno preganja so zminimizirali še dominatni mediji, ki so sedaj prišli celo v ofenzivo in hočejo okrniti podobo g. Logarja v javnosti! Vsa čast g. Logarju za ves trud in željo kaj spremeniti, toda dokler je na vladi politična levica iz Logarjeve moke žal ne bo kruha! Če res hočemo kdaj v naši državi kaj spremeniti moramo prvo domačo nalogo opraviti volilci in na naslednjih tako predsedniških, kot parlamentarnih volitvah z veliko večino zavrniti z vsemi vrstami afer kompromintirano politično levico, njeno široko paleto levih strank in leve kompromintirane politike! In še to ni dovolj nato je potrebno prvo in nujno izvesti reformo vseh državnih sistemov in podsistemov, da začne pravna država sploh delovati in šele nato si lahko nadejamo da bodo banksterji sodno in politično res odgovarjali. Strinjam se nekje je potrebno začeti, a pot do pravih rešitev je še dolga, se bojim zelo dolga in trnova tudi.

 • MEFISTO

  Dr. Anže Logar naj se pazi!

  SD ima dovolj revolverašev, ki so pripravljeni uresničiti grožnjo njenega uglednega člana Mitje Crnkovića iz Puconcev in postreliti njegove starše, če si vsem nam dragega Anžeta še ne upajo.

 • xtc

  V neki normalni in pravni državi bi ta dva lopova že davno gulila dosmrtni zaradi lumparij in ostala brez vsega premmoženja.

 • Janez

  JA !
  Gledam na TV 3.
  DR. A. LOGAR SUPER VODI SEJE, PREISKAVO.
  O
  TEM, DA SEM SD EX MINISTRA DR. F. KRIŽANIČA
  – ŠE LETOS VIDEL ITI POD OKNA CENTRALE NLB – NAZADNJE 2.6.2017.
  POD
  OKNI NLB JE POSTAL, POGLEDAL V OKNA, MALO POGESTIKULIRAL.
  IN ŠEL V SENCO DREVES ZA SPOMENIKOM KARDELJU.
  ŽE PREJ VSAJ 3X SEM GA ENAKO VIDEL NA ISTI POTI.
  ČE TE POTI DR. F.K. NISO BILE JAVNO POMEMBNE
  – SE MU OPRAVIČUJEM.
  VIDEL SEM GA NEHOTE, KER SEM V BLIŽNJEM LOKALU PIL SOK. L.R. J. KOMENDA

 • francelj3

  Tadva pa res ne bosta imela popolnoma nobenega problema z opravičilom za vse, kar sta počela. Njuno opravičilo je, da sta preneumna, da bi karkoli razumela. Križanič in Židan sta rezultat strankokracije & proporcionalnega volilnega sistema. V večinskem volilnem sistemu ne bi zanju nikoli slišali.

 • Franjo Trojner

  To bo prava burleska, oni Križanič se bo na ves glas hvalo kak je z vsemi silnimi posojenimi milijoni Grčiji dober posel delo, Židan bo pa itak cel čas samo debelo gledo!

 • RATATA

  Najpomembnejše je, da se nam naložba v Grčiji oplaja.
  Čez par let bomo vsaj en mesec na leto živeli od obresti, ki nam jih bo po zaslugi redkozobega vlagatelja in oplemenitelja prinašal vložek v Grčijo.
  franc križanič noče slišat, če ga pokličeš “iz finferja drobiž”, čeprav je za to res strokovnjak.
  Takših “strokovnjakov” imamo v Sloveniji še kar nekaj. Jaz bi jih vložil v žarilno peč za poboljšanje materiala, saj so res potencial.

 • Osti jarej

  židan:tatatatatatatatatatatatatatatatatatatatatatatatatat

  klump

 • Osti jarej

  ..no,saj sploh ni tako tup,kakor zgleda

 • Janez

  GOSPA VERA MEJAK !
  Je na pogovoru za.radio “OGNJIŠČE” V JAN. 2017,
  – VELIKO POVEDALA O TEJ TEMATIKI, VREDNO POSLUŠANJA + VIDEO ! L.r. J. KOMENDA

  P.S.
  GOSPA MEJAK – EKONOMIJA, PRAVO ITD.

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&biw=1280&bih=800&ei=CGbbWa6AHcXyaNy5v_gJ&q=vera+mejak+otroci+2017&oq=vera+mejak+otroci+2017&gs_l=mobile-gws-serp.3…3593.10129.0.11467.6.6.0.0.0.0.200.807.0j4j1.5.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.4.682…0i22i30k1j33i160k1.279.d23FUGxpNYs

 • MEFISTO

  Zaslišanja nisem gledal do koca.

  Koliko opominov je fasal Križanič?

  Zanima me tudi, ali je Židan po zaslišanju že vedel, da glave nima samo zaradi frizure?

 • VIKTORE

  kAJ PA navezava KOVAČIČ-HAUC-PETEK -ZVON 1 IN 2- JANŠA-SDA ETC pRIDEJO TI TUDI NA IZPRAŠEVANJE ?

 • Vojteh Dovč

  Ne samo da imate SDSovci slabo znanje matematike. Tudi spomin je bolj slab….

  Gaspari je opozarjal na prekomerno investiranje in posledično slabo likvidno stanje bank, ter da je treba “umirit konje”. Janša ga je obtožil da s takimi izjavami blati Slovenijo in ruši ugled države, leta 2007 pa ga je zrušil iz položaja guvernerja BS in postavil “pohlevnega” Marka Kranjca

 • Novakec1

  No ko bo tej luknji prišel do dna(?) bo pa lahko začel z luknjo Mercator, tam bo šele perje letu

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!