“Hvala Slovenija” – Makedonci se zahvaljujejo za podporo, Janez Janša se je na delovnem obisku srečal s predsednikom demokratične stranke Hristijanom Mickoskim

Makedonci protestirajo na Kongresnem trgu. Pravice do imena Makedonija jim ne more in ne sme vzeti nihče. (foto: Nova24TV).

Na Trgu republike v Ljubljani se je v nedeljo opoldne zbralo med 400 in 500 ljudi, ki so protestirali proti spremembi imena države Makedonija. Gre seveda za večinoma v Sloveniji živeče Makedonce, veliko pa je bilo tudi slovenskih patriotov s slovenskimi zastavami, ki so na shod prišli v podporo makedonskim domoljubom in jih podprli v njihovem boju za ohranitev nacionalne identitete. Sočasno se je na delovnem nedeljskem srečanju v Ljubljani mudil tudi Hristijan Mickoski, predsednik največje makedonske demokratične stranke VMRO-DPMNE, ki se je srečal tudi s predsednikom Slovenske demokratske stranke, Janezom Janšo. Voditelja sta se strinjala, da si Makedonija zasluži mesto v Evropski uniji in zvezi Nato brez pogojevanja tega članstva z imenom države.

Kot smo v zadnjih dneh na Novi24TV že poročali, poskušajo t. i. bruseljski plačanci s pomočjo novega makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva očitno izbrisati makedonsko nacionalno identiteto. Pri tej nameri sta mu še kako pripravljena priskočiti na pomoč tudi Tanja Fajon, ki se z vso silo otepa oznak, da je na plačilni listi Georgea Sorosa, pa tudi Samuel Žbogar, kateremu so makedonski protestniki v nedeljo na shodu namenili kar nekaj transparentov s pomenljivo vsebino.

Ena izmed protestnic je Žbogarja nagovorila: “Samuel Žbogar, pa vi spremenite svoje ime v Salamon Žabar!” Spet drugi protestnik je Fajonovo, članico stranke Socialni demokrati, označil za grobarko svobodne države Makedonije, ki je Soroseva poslanka na Balkanu. Protestniki so sicer opozarjali tudi na veliko število političnih zapornikov, ki so jih tamkajšnje oblasti aretirale v odzivu na makedonsko politično krizo, ko je Zaev s pučem v Sobranju prevzel oblast od demokratov, ki jih je tedaj vodil Nikola Gruevski. “Njihova edina napaka je ljubezen do Makedonije,” je pisalo na enem izmed transparentov. Spet drugi so podprli tudi svobodno Katalonijo in izrazili željo, da bi se lahko obe državi svobodno odločali o svoji prihodnosti.

Janez Janša na nedeljskem delovnem srečanju s svojim makedonskim kolegom. (foto: Nova24TV)

Sporočilo shoda jasno: Pravice do uporabe imena Makedoniji ne more in ne sme vzeti nihče!
V Civilni pobudi slovensko-makedonskega prijateljstva, ki je shod organizirala, so med drugim povedali, da Makedonija ni od včeraj. Makedonci niso od včeraj. Čeprav si zgodovino in ime Makedonija želijo lastiti mnogi, ta pripada makedonskemu narodu. “Te pravice nam ne more in ne sme vzeti nihče,” so bili glasni njeni predstavniki na ljubljanskem Kongresnem trgu. Sicer pa so se s transparenti, na katerih je bilo zapisano “Hvala Slovenija”, delu slovenskega naroda, ki podpira njihova prizadevanja za ohranitev makedonske identitete, zahvalili za podporo.

Makedonska skupnost v Sloveniji ima sicer že dolgo zgodovino. Zapisi o davnih povezavah med Slovenci in Makedonci obstajajo še iz časov Cirila in Metoda. V prvi polovici 20. stoletja so Makedonci živeli v Sloveniji, prav tako tudi Slovenci v Makedoniji, vendar o njihovem številu ni točnih podatkov. Z zanesljivostjo pa lahko trdimo, da je bilo v Sloveniji v drugi polovici prejšnjega stoletja (popis 1992 in tudi 2002) okoli 4.500 oseb, ki so se izrekli za Makedonce ali Makedonke. Verjetno je številka še večja, saj se nekateri niso opredelili za Makedonce ali enostavno niso bili zajeti s popisom. V omenjeni številki so zajeti le državljani Republike Slovenije. Poleg njih v Sloveniji živi in deluje še vsaj toliko priseljencev in študentov.

Spor z Grčijo traja že od razpada Jugoslavije
Makedonija je sporu z Grčijo zaradi imena že dolga leta. Za Grčijo predstavlja ime Makedonija del njene kulturne dediščine, saj je Makedonija (grško Makedonikos) tudi ime pokrajine na severu Grčije, ki naj bi bila središče antičnega imperija Aleksandra Velikega. Grška vlada zato rabi te besede pri poimenovanju makedonske države nasprotuje, na njihovo zahtevo pa se v mednarodni skupnosti pri uradnem zapisu države Makedonije dodaja še kratica FYRO (nekdanja jugoslovanska republika).

Zaradi spora uradne Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in zvezi Nato, Makedonija pa si je pod zgoraj omenjenimi pogoji uspela izboriti le članstvo v Evropski uniji. V zadnjem času pa je prišlo več namigov od makedonskih oblasti, da so Zaevi plačanci pripravljeni na spremembo imena. Opozicija pa vztraja, da je Grčija tista, ki je prekršila dogovor z blokado včlanitve Makedonije v Nato leta 2008, kar je ne nazadnje potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu leta 2011.

Luka Svetina

 • Opar

  ja a zdej jih pa kar janša sprejema, na prejšnji novici smo rekl v komentarjih, da smo proti makedoncarjem, da majo proteste v ljubljani !!

  • Vera

   Edini je , ki se strinja s tistimi, ki v Makedoniji živijo . Ni nam prav , da proteste v Ljubljani organzirajo tisti Makedonci, ki tukaj živijo . Naj gredo na ” grško – makedonsko mejo ” protestirat, kjer je pravo mesto zato, ker hočejo obdržati ime države kakršno že dolgo pozna ves svet. Grki nam naj raje vsem vrnejo dolg, ki ni majhen !

 • rrrrr

  Domoljubni in demokratični Makedonci so v še veliko težjem položaju kot smo domoljubni in demokratični Slovenci v svoji domovini. Izumrtju Slovencev grozi zaenkrat le domača in poblaznela udbomafijska neo levica, Makedonce pa še :
  – domača šiptarska (Zaev), jugoslovanska (Fajon, Vajgl) ter bruseljska kaviar (Juncker, Merkel) t. i.levica. Poleg tega jih ogrožajo Šiptarji, ki želijo poleg Kosova , Črne gore tudi Makedonijo okupirati s pomočjo ,,bureka in maternice”.
  – Grki, ki jim prav podlo preprečujejo uporabo imena Makedonija
  – afroazijska pritepena svojat po sprehodu skozi Grčijo, ki pritiska na njene južne meje in ki jo bolje branijo kot Slovenija, Nemčija in Švedska skupaj!
  – Bolgari, ki jim oporekajo izvor in avtohtonost makedonskega jezika

  Če bi šiptarska, bruseljska in jugo levica tako branila svoje evropske kulturne in civilizacijske meje kot jih zavedni Makedonci, potem, potemmm,…ne bi bili več levičarji.
  In če bi Grčija tako zavzeto vračala dolgove za svoje socialistično veseljačenje kot pred Makedonci zavzeto ščiti ime ,,svojega” antičnega Stalina, Sašota Makedonskega pred 23 stoletji, potem….ne bi bili več Grki,.
  Razumni Slovenci, podprimo Makedonce in postavimo skupaj z Avstijci, Poljaki, Slovaki, Čehi ter Baltiki temelje za novo Evropo. Na antičnih, judovskih in krščanskih temeljih !.

  • Franjo

   domobranci niso nikoli bili domoljubni ampak so bili izdajalci slovenije

   • pajot

    Katere Slovenije,Franjo?
    Domobranci so branili svoj dom. Ime pove vse. Branitelji doma. Tvoji komunisti pa so bili in so še, čisto navadni teroristi. In čisto navadne pičke,ki si ne upajo počistit svojih nasprotnikov,ker vedo,da jih bojo dobili po pički..

   • rrrrr

    Franci, pust je šele jutri…

 • tramal

  Neverjetno ,pačpa resnično da je že večina z južnih republik razen srbov ,bolj razgledana kot vsi slovenski komunajzerji .Mislim da komunajzerji vedno bolj zgubljajo podporo priseljencev iz nekdanjih republik .Seveda so srbini isti zabiteži kot komunisti ,pa še med njimi se najde nekaj normalnih.

 • Franjo

  kdo je janšo pooblastil, da se dogovarja v imenu slovenije?

  • baubau

   SDS in volilci.

   • rrrrr

    ….in normalni, razumni ter osveščeni Slovenci, seveda

    • Franjo

     sds pa normalni- ne dela, to ne obstaja

     • stajerc5

      Francek- pijancek, iz katerega yugobifeja se pa danes oglasas!?

   • Franjo

    naj govorijo zase

  • pajot

   Majmun. Kdo pa je tebe pooblastil,da tukaj na tem forumu serješ nebuloze?

 • Miro

  hahaha Janšek se dela demokrata, A niso tudi makedonci zanj opankarju, čef..ji, trenirkarji…??
  morda mu makedončki krediti dajo

 • Miro

  JANŠA novači potencialne volivce…. pa računa na Makedonce…

 • sodnikisozločinci

  Nekaj prelepih makedonskih pesmi:

  Bitola moj roden kraj https://www.youtube.com/watch?v=1PdT6x1nUgI
  Stani mome da zaigraš https://www.youtube.com/watch?v=jAHKy_rExWM
  Ako umram il zaginam https://www.youtube.com/watch?v=Thfym1XecHo
  Jovano Jovanke https://www.youtube.com/watch?v=FLPXHfZY9Ws

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!