Janez Janša: “Interpelacija je parlamentarni inštrument, ki omogoča soočanje mnenj.” Cerar zavrnil sodelovanje v nocojšnji oddaji Aktualno na Nova24TV

(Foto: STA)

“Še preden so vedeli, kaj jim očitamo, so odgovarjali na očitke, kar kaže na ‘nadnaravne’ sposobnosti te vlade,” je povedal predsednik največje opozicijske stranke, Janez Janša, in dodal: “Interpelacija je parlamentarni inštrument, ki omogoča soočanje mnenj.”

V Slovenski demokratski stranki so prepričani, da če so v vladi resnično zadovoljni s svojim delom, je to priložnost za vlado, da se pohvali. Predsednika vlade, Mira Cerarja, smo povabili v večerno oddajo Aktualno, a so nam iz vlade sporočili zgolj, da premier v oddaji ne bo mogel sodelovati.

Janez Janša: “Ta vlada je dopustila, da je šlo preko Slovenije preko 500.000 ilegalnih migrantov in beguncev. Kršenih je bilo mnogo mednarodnih sporazumov. Varnostni vidik teh kršitev pa je bil popolnoma ignoriran.”

Čas je, da vlada prevzame odgovornost
“18. septembra 2014 je prisegla Vlada RS, ki jo je sestavila koalicija strank SMC, SD in Desus, v koalicijski pogodbi so si v vladi zastavili številne splošne in konkretne cilje, ki bi morali biti na teoretični polovici mandata 2014–2018 uresničeni vsaj 50%,”
so jasni v največji opozicijski stranki, in ker temu ni tako, je čas, da vlada prevzame odgovornost.

V SDS opozarjajo tudi na nekatera druga nezakonita in neustavna ravnanja vlade in posameznih ministrstev pri urejanju zadev, ki niti niso bile predmet koalicijske pogodbe.

“Strokovni svet SDS in poslanska skupina SDS sta po dveh letih opravila oceno uresničevanja koalicijske pogodbe po resorjih ter ustavne prisege, ki so jo pred dvema letoma opravili predsednik in člani Vlade RS, ter jo strnila v pričujočo interpelacijo o delu vlade,” so v Slovenski demokratski stranki zapisali v interpelacijo o delu in odgovornosti Cerarjeve vlade.

Janez Janša: “Ta vlada se bo zapisala v zgodovino po intenzivnem zaviranju preiskave bančne luknje.”
Ključno vprašanje, na katerega naj odgovori interpelacijska razprava, se glasi: “V kolikšni meri je vlada RS v prvi polovici mandata 2014–2018 uresničevala ustavno prisego in lastno koalicijsko pogodbo ter na katerih področjih so odstopanja od zastavljenih ciljev največja?” so ob vložitvi interpelacije o delu in odgovornosti Cerarjeve vlade jasni v največji opozicijski stranki.

V interpelacijo o delu in odgovornosti vlade so v SDS zajeli vsa področja:

GOSPODARSTVO

FINANCE

PRAVOSODJE

ZDRAVJE

DELO, DRUŽINA, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI

INFRASTRUKTURA

KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANA

OKOLJE IN PROSTOR

IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

ZUNANJA POLITIKA

NOTRANJE ZADEVE

JAVNA UPRAVA

OBRAMBA IN ZAŠČITA

KULTURA

SLOVENCI V ZAMEJSTVU IN PO SVETU

J. F.