Ob obletnici Majniške deklaracije: “Zdaj so vsi drugi osamosvojitelji, samo tisti ne, ki imajo res zasluge za to”

Pogovorno omizje, ki ga je v počastitev enega najpomembnejših dni, se pravi 8. maja leta 1989, priredilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), je pomembno za slovenski narod. To je bil dogodek, ki predstavlja veliki pok naše osamosvojitve. “Torej, če te Majniške deklaracije ne bi bilo, če takrat ne bi bila prebrana, sem prepričan, da bi se tok zgodovine slovenskega naroda obračal drugače. Zato sem še posebej vesel, da so danes z nami trije eminentni gostje, ki so ključno prispevali k temu toku slovenske države,” je v Muzeju slovenske osamosvojitve v Ljubljani povedal predsednik VSO Aleš Hojs.

Predsednik VSO Aleš Hojs je predstavil moderatorja večera, in sicer Francija Feltrina, podpredsednika VSO in podpredsednika kluba Demos iz tistih časov. Med njimi je bil v Muzeju slovenske osamosvojitve tudi eden ključnih stebrov slovenske osamosvojitve, tedanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, ki sicer v času Majniške deklaracije minister še ni bil, a je odigral zelo pomembno vlogo v pripravi te deklaracije. Na pogovornem omizju je sodeloval še dr. Stane Granda, sicer eden izmed zgodovinarjev, ki si upajo našo plat zgodovine povedati in opisati tako, kot se je resnično zgodila. Ne pa tako, kot so 70 let učili.

Franci Feltrin je uvodoma spomnil, da mnogi govorijo, da se 27. aprila ni zgodilo nič. “Naj že pustimo to. Ampak, če pomislimo na 8. maj leta 1989, pa je bil pomemben.” Dodal je, da tako kot je že Hojs dejal, da je bil takrat veliki pok za Slovenijo. “Takrat so se gospodje, ki so bili dr. Rupel, Janez Janša in še drugi odločili za to deklaracijo, ki je vzbudila veliko pozornost,” je še povedal.

Aleš Hojs, predsednik VSO (foto: Nova24TV)

Majniška deklaracija je sicer politična izjava opozicijskih strank, ki je bila prebrana 8. maja 1989, ob drugi aretaciji Janeza Janše, na Kongresnem trgu v Ljubljani. Podpisniki listine so v Majniški deklaraciji zahtevali suvereno državo slovenskega naroda. “Tiste besede, ki so jih izrekli, veljajo še danes. In do današnjega dne smo mi te besede iz deklaracije uresničevali oziroma bi morali uresničevati,” je povedal Feltrin. “Ta deklaracija je kot metodo izbrala parlamentarni boj, razpravo, dinastični okvir,” pa je dodal Rupel.

Dr. Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister, in Franci Feltrin, podpredsednik VSO. (foto: Nova24TV)

Zakaj je Majniško deklaracijo na Kongresnem trgu prebral Tone Pavček?
Podpredsednik VSO je še dejal, da je pesnik Tone Pavček 8. maja 1989 na Kongresnem trgu v Ljubljani pred večtisočglavo množico prebral Majniško deklaracijo. Pri tem se je vprašal, kako to, da ostale osebe, ki so bile soudeležene pri sestavi besedila, niso imele poguma, da preberejo deklaracijo. “Mi smo Pavčka prosili, da prebere to deklaracijo kot špiker. Zaradi tega, ker smo rekli, če bo eden od nas, ki smo jo napisali, prebral, bodo to deklaracijo pripisovali tisti stranki,” mu je razložil Rupel in ob tem dodal, da v primeru, če bi deklaracijo prebral on, bi potem rekli, da je deklaracija od SDZ. “Mi smo pa iz tega želeli narediti nek nacionalen dogodek,” mu je še razložil Rupel. Spomnimo, da je Majniška deklaracija nastala aprila leta 1989 na sestanku v pisarni Dimitrija Rupla na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Pri njenem programu pa so poleg Rupla sodelovali še Janez Janša, France Bučar, Hubert Požarnik, Veno Taufer in Ivo Urbančič. “Dejansko, če greste na spletne strani, se Tone Pavček prikazuje kot avtor Majniške deklaracije. Jaz sem sedel v kabinetu za računalnikom, čez ramo mi je gledal Bučar in kar naprej se je jezil nad mano, ker sem pisal predolge stavke in je bilo besedilo predolgo,” je še povedal Rupel in dodal, da so to deklaracijo pisali aprila 1989, potem ko so bile stranke že ustanovljene. Predvsem pa je deklaracija nastala preden je padel Berlinski zid. “Vedeti moramo, da so takrat Slovenci na nek način ujeli nek korak z demokratičnim svetom,” je še dejal.

Rupel je omenil še metodološko pripombo
Zelo pogosto povem, da ni treba poznati vseh letnic, ampak nekatere je pa vendarle treba vedeti. Treba je vedeti predvsem to, kaj čemu sledi. Kaj je bilo prej in kaj je bilo potem. Ker, če ne veš, kaj je bilo prej in kaj potem, seveda nekega dogodka ne moreš dobro razumeti,” je še povedal Rupel, ki je pri tem še mnenja, da je v zvezi z Majniško deklaracijo treba najprej popraviti eno napako. “Letos je 100 let od prve majniške deklaracije. To je zelo pomembna obletnica. Od te naše deklaracije, ki je manj pomembna od tiste prve, je pa 28 let. Ampak treba je vedeti, da je ta deklaracija nastala potem, ko so pred tem nastale nove stranke.” Zaradi tega bi Rupel tej deklaraciji rekel Pisateljska Demosovska deklaracija.

Dr. Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister, in dr. Stane Granda, zgodovinar (foto: Nova24TV)

Majniška deklaracija je nato zaživela neko zanimivo življenje
Najprej je Majniška deklaracija nastala leta 1917. “To je bila Koroščeva Majniška deklaracija, ki je bila na nek način austro-exit. Slovenija se je na zemljevidu iz severa oziroma iz avstrijskega območja preselila proti jugovzhodu. Zdrsnila je na Balkan oziroma na jugovzhod in je bila tam 70 let,” je povedal Rupel in dodal, da se je deklaracija po jugo-exitu vrnila nazaj v ta svet in dejansko bila del najnaprednejše Evrope, potem pa je postala del manj napredne Evrope ter se nato vrnila v to Evropo. Rupel je še spomnil, da je bil njihov program zunanje političen (Evropa) in notranje političen (demokracija). “To sta dva stebra, na katerih je cela naša politika tistega časa počivala, na katerih je temeljil Demos. To je bil proces, zgodba od sloge do razkola.” Pri tem je Rupel še dodal, da smo zdaj v takšnem razkolu, kot nismo bili še nikoli. Zgodovinar Granda pa je repliciral, da mu je deklaracija iz leta 1917 precej zoprna. “Menim namreč, da Majniška deklaracija, pa že nazaj, ker se začenja že leta 1892 pri Kreku, opustijo naravno pravo, na katerem slonijo slovenske narodne zahteve skozi vso zgodovino, ker mi se ne moremo sklicevati na zgodovinsko pravo, ker ga nimamo.” Granda je dodal, da v obupu, v tem groznem nemškem pritisku, se je Krek in za njim praktično vsi liberalci začel odločati za hrvaško zgodovinsko pravo. “Vendar pa se ta Majniška deklaracija iz leta 1989 spet vrača na slovenska stališča. Nič ne govori o zgodovini. Meni se zdi to lepota te Majniške deklaracije,” je še povedal.

Zavedati se je treba, da je Majniška deklaracija dvignila narod. In brez te deklaracije je vprašanje, kako bi bilo v naši prihodnosti. Majniška deklaracija ima namreč tako velik pomen. Ker zdaj so vsi drugi osamosvojitelji, samo tisti ne, ki imajo res zasluge za to. In zaenkrat je to ogromen problem.

I. K.

 • Dragan Krstič

  Še đeneral Aksentijević je en bolj zaslužnih za osamosvojitev Slovenije saj dobiva zasluženo penzijo slovenske države za zasluge za narod, hahaha. Pa ne mislite da je nizka. Mu jo je žlahtnik bankir Ribnikar zrihtal.

  • FORT WORTH

   Pozegnal pa veleizdajalec!

 • učko

  Evo kam je pripeljala ta mlahavost in neodločnost osamosvojiteljev. Rdečuhi so si spet prigrebli zasluge, ta prave pa razglasili za “osramotitelje”. JaJo ima nemalo zaslug za vse tole !!!!!!

  • FORT WORTH

   Nas Jajo je imel 10 letni montirani proces patria in vec,kot 160 krivih ovadb.
   Aja pa se Avstralsko kliniko so mu levaki zgradili…(:-)))
   Med tem pa se je ze vse skupaj sesulo v prah.

  • radames

   A ti si tud janšist? Namreč. Janšisti so tisti, ki za vse krivijo Janšo.

   • učko

    Ti’s pa tolk pameten, da ti kar mal škodi !

 • tasilo

  Ker, če ne veš, kaj je bilo prej in kaj potem, seveda nekega dogodka ne moreš dobro razumeti,” je še povedal Rupel

  Mene tudi že nekaj časa matra, ali je bila prej kura ali jajce. Zato je moje razumevanje piščancev zelo omejeno. Razumem edino tiste iz pečice.

 • Olga

  Vsi, ki ne hodijo na volitve in s tem darujejo glas levičarjem, so odgovorni, da smo tu kjer smo! Prav tako so odgovorni razni Bučarji in Peterleti z mostograditelji, da ni bila izvedena lustracija!

  • FORT WORTH

   Podpis+++
   In za spravo morajo kriminalci prositi !

   • Olga

    Res je!

  • Dragan Krstič

   Najbolj zabiti so vsegliharji.

 • totex39

  To, da si zasluge majniške deklaracije pripisujejo tisti, ki nimajo nobene zasluge je pa pri nas že znano. Danes so najbolj zaslužni in opevani za vse kar se je dogajalo. Barabe komunistične.

  • Caetano

   Čeprav so po dogovoru s KOS-om izpeljali razorožitev slovenske TO.

   • slosin

    … a tud z Dragom KOS-om..?

    • Caetano

     Takrat se ni bil ravno pomemben. Vecjo vlogo je dobil v Depali vasi.

 • Johan

  To pa je vedno tako, radikalni levičarji pridejo zadnji in vedno poberejo slavo. Problem samo milijon nas je Slovencev ( to je vedel že Karl Destovnik Kajuh, zato so ga popucali), pa še tu imamo prodane duše Jugoslovanske !

 • Franjo Trojner

  Požvižgajo se naši socialisti nekoč vsi
  (skoraj vsi) sami zadrti kumunisti na Majniško dekleracijo izpred 100. ali zadnjo izpred 28 let. oni priznavajo in prisegajo samo na drugo zasedanja AVNOJA 1943 v Jajcu od 21. do 29. novembra. In prav iz tega razloga smo vojni veterani 1991 vojne za Slovenijo še danes manj vredni ( zelo različne priznane veteranske pravice) , kot oni iz NOB in prav zaradi takšnega odnosa do preteklosti so še dandanes totalitarni simboli tudi danes na državnih slovestnostih vseprisotni in so baje borci NOB zaslužni, da imamo danes samostojno demokratično državo vpeto v EU in NATO. Takšen morbiden odnos do preteklosti je tudi omogočil, da so prejeli medalije za osamosvajanje ljudje, ki so osamosvojitvi aktivno nasprotovali. V bistvu meni, kot veteranu 1991 izgleda vse skupaj tako kot, da vojni veterani vojne za demokratično samostojno Slovenijo za njeno samostojnost in demokratičnost nimamo nikakršnih zaslug, vojaki JLA pa so se premagali kar sami in nato zdolgočaseni odšli iz naše države. Ni potrebno biti posebej pameten, da kr hitro ugotoviš zakaj je bila pri nas preprečena lustracija in zakaj je posledično zafurana tranzicija.

  • luckyss

   Se strinjam s poanto, da je velika večina današnjih politikov bivših zadrtih “komunistov”…
   Nekateri “originalni”, drugi prebarvani, kar vse pove o njihovi načelnosti…
   Noben “komunist” bivši ali sedanji ne bi smel imeti politične funkcije..

 • toxico

  zasluge imajo vsi ljudje ki so rekli da

  • centurion

   ….in danes podpirajo tistega ki…..” …mu SAMOSTOJNA Slovenija
   ni bila intimna želja…”
   Mater mu njemu in vsem takim nabijem….

   • luckyss

    Poudaril si “samostojna”…kar je res vrhunski sarkazem…
    Vse nam diktira Evropa..nas vzgaja za hlapce in vsiljuje migrante…

    • centurion

     Pseto, spet si tu..
     A se nisi zadnjič že petič za vselej poslovu?
     Ne zmoreš držati besede….?…
     Pol pa lajež….

     • luckyss

      Sem že povedal, da mi je JJ občutno povišal honorar..
      Brez nekoga, ki ga lahko pljuvate je ta portal le skupinsko onaniranje in brisanje uplahlega “oneta” v rdečo cunjo..

     • centurion

      Občutno ti je rdeči gospodar povišal kazen za pasivno igro.
      Razumemo te….

 • primsek

  Janša seveda ni podpisnik Majniške deklaracije. Prebral pa jo je Tone Pavček, predsednik Društva pisateljev, iz katerega so Janšo zaradi nedemokratičnih izjav izključili. Ni težko po vsem tem povedati, kateri možganski obrezanec si lasti zasluge za tuja prizadevanja in za tuj pogum

  • if

   Na množičnih demonstracijah proti drugi aretaciji Janeza Janše je majniško deklaracijo 8. maja 1989 prebral Tone Pavček.
   Torej, Majniško deklaracijo 1989 je “podpisal” tudi JJ v obliki nedemokratične aretacije, ki mu jo je kučanistični režim pretvoril v zapor in prihajajoči samostojni Sloveniji metal polena pod noge v obliki mesec in pol pozneje lansirane komunistične Temeljne listine 89!

   • radames

    Ja. Spomnim se, da so mi v lokalni štacuni ponudili v podpis Temeljno listino. Zavrnil sem in jim povedal, da se podpisuje Majniško deklaracijo, ne pa komunistične Temeljne listine.

    • janez cepec

     trd bodi, neizprosen, mož jeklen; tis s’ tud edn od uneh, brez kerih ne bi blo osamosvojitve. koko, de si šele zdej vun prlezu, ap de se šele zdej na use pretege hvaleš? glih tak si, kot veliki vodja, k zdej tud ne przna komunajzarjou, učas je biu pa njih goreč vernik. ma bedniki ste usi, patetikusi

    • radames

     Že spet je fajn, da imam tistega takoj pod tem postom, blokiranega.
     Da ne vidim, kakšno kuzlarijo je napisal!

 • radames

  Ponosen sem, da sem pomagal, sicer službeno, da je to deklaracijo, ki jo je prebral Tone Pavček na Kongresnem trgu, videla vsa Slovenija in da je shranjena v arhivu RTV.

  • if

   Hvala radames!

   • radames

    Tiste dni – pravzaprav vse od aretacije Janše 31. maja 1988 – sem se zavedal, da so to prelomni dogodki. Bil sem na Roški – privatno – službeno smo potem delali za osamosvojitev. Pa se je še oglasila sodelavka, hčerka generala JLA, kmalu po prebrani Majniški deklaraciji, da sem naiven, ker verjamem v osamosvojitev. Vsi taki so danes skrivoma proti osamosvojitvi in vlečejo Slovenijo na Balkan in proti Rusiji ter se trudijo, da bi zapustili EU in da bi se povrnili v “demokratični socializem”.

 • Slovenec 33

  Ja, v okupirani državi so take malverzacije in podlosti pričakovane.

 • Antonius

  Zakaj so prefarbani skurili arhive?
  Dan nam nerazkrinkani lažje še naprej vsiljujejo svoj nadzor ?

  Kdor nadzira preteklost,
  nadzira prihodnost.
  In kdor nadzira sedanjost,
  ima nadzor nad preteklostjo.
  George Orwell
  ——————-
  V Sloveniji Partija, Udba
  in njuni privilegirani nasledniki že
  dobrih 70 let potrjujejo to Orwellovo misel !

  Škoda, da Majniško deklaracijo na Kongresnem trgu ni prebral Rudi Šeligo, vsekakor primernejši od rdečega zvitorepca Pavčka.

  • if

   Zakaj so prefarbani skurili arhive?
   Razmišljujočemu so povedali “smo veleizdajalci slovenskega naroda, čistimo dokaze”.
   Prav to čiščenje je dokaz, da so Kuč[email protected] njegovi veleizdajalci slovenskega naroda.

   • Antonius

    if, problem je v številu razmišljajočih Slovencev. Volitve nama in še komu kažejo katastrofalno nizko število razmišljujočih.
    Saj niti tega niso opazili, da so jim s pomočjo NSi-kd še neskurjeni ostanek arhivov zaplombirali.

  • Anton

   kako pravjo za udbaša, on se spremeni šele ko je v horizontalnem položaju in sicer 2 metra pod zemljo, no sedaj obstajajo bolj praktični pripomočki, kot je krematorij

   sarkazem press

 • Franjo Trojner

  7 junija leta 1992 je bil izvršen atentat na g. Ivana Krambergerja,
  1. januarja 2003 je v Nemčiji umrl g. Jože Pučnik. Oba sta nedvomno poleg vseh 23 domoljubov, ki so dali živlenje med osamosvojitveno vojno med tistimi Slovenskimi domoljubnimi sinovi, ki bodo za večno z zlatimi črkami zapisani v našo Slovensko zgodovino in so poleg vsega ostalega nedvomno najbolj zaslužni za našo samostojnost in demokratizacijo. Ti osamosvojitelji, domoljubi so in morajo biti merilo, pa bo prav vsakemu jasno kdo osamosvojitelj in domoljub je in kdo to nikoli ne more biti.

  • radames

   Kolikor sem jaz razumel primitivca Jankovića, ki je te dni rekel, da domobranskih spomenikov v Ljubljani ne bo, prav zdaj pa so ga postavili Bučarju, Pučniku v Ljubljani ne bodo postavili spomenika, ker ga primitivci štejejo za domobranca.

   • Franjo Trojner

    Glej pridaničom se čas vladanja hitro izteka. Verjemi, da bo v bližnji prihodnosti v Ljubljani stal kip tako Cankarju, kot Krambergerju in Pučniku, ja in nekoč bodo tam v Ljubljani v vrsti stali kipi prav vseh pravih zaslužnih osamosvojiteljev in največjih sinov Slovenske matere od g.Janše naprej.

    • Jurij Musar

     Sanja svinja kukuruz.

   • Anton

    Bučar je bil v udbi

 • vsemojebabe

  Že videno! Tudi pokojnino NOB dobivajo in so dobivali vsi drugi samo pravi borci ne.

  • stajerc5

   Pravi borci, cetudi so vojno preziveli, so kmalu koncali na poznan nacin!

 • antimur

  V kolikor se bo kakšen Kučan, ali podobni antiosamosvojitelji še naprej hvalili z zaslugami za osamosvojitev, jih je potrebno poštene naklepati po njihovih ogabnih mavlih.

  • Franjo Trojner

   A bo to dovolj te sprašujem??? Po Lahovnikovih napivedih bomo zaradi zafurane tranzicije vsi, ki zdaj delamo na starost veliki reveži.

  • Jurij Musar

   Kučan se nikdar ni hvalil z osamosvojitvijo, saj je želel konfederalno Jugoslavijo. Škoda, da mu ni uspelo.

 • Franjo Trojner

  In prav vsi ti kvazi osamosvojitelji in glavni zaviralci napredka, demokratizacije, osamosvajanja in lustracije so glavni krivci za zafurano tranzicijo. Po Lahovnikovem mnenju bomo vsi, ki danes delamo na stara leta veliki reveži. Te pa volite cepci politike tranzicijske levice še naprej, samo na stara leta pol ne jamrati, da vam gre hudo.

 • črnaovca

  Eno majniško deklaracijo so nekoč neki bolj desni menda s Korošcem (Bog mu daj dobro) na čelu prečitali tudi v Parlamentu rajnke Avstrije in nas potem potisnili v roke kraljevini Srbov ne glede na ime je to bila samo tista kraljevina in tudi pozneje so nam komunisti vladali v kraljevem stilu čeprav so se imeli za demokrate socialiste in ne vem kaj še. Dejanski osamosvojitelji so tisti ki so organizirali in izvedli oborožen upor

 • Janez

  Počaastimo !
  13.5. 1717 – 2017 300 LET DOBRE, NAJBOLJŠE VLADARICE – M A R I J E T E R E Z I J E !
  Kak
  Koncert z glasbo njenega sodobnika W.A. MOZARTA, S PAR GOVORI MARIJI TEREZIJI V ČAST !
  To?
  Bomo pa v Sloveniji menda že zmogli.
  Veliko ji dolgujemo !
  – vse kar je dobrega imamo po zaslugi Marije Terezije : šole, kataster, itd. L.r. JANEZ KOMENDA

 • jan

  Zgleda, da vsi pozabljajo, čemu je bila osamosvojitev namenjena. Vzpostaviti bi morala: delujočo demokracijo, pravno državo in tržni ekonomski sistem. Od vsega tega nimamo ničesar. Imamo demokraturo mafijskih klanov, mafijsko pravniško državo in dogovorno plenilsko ekonomijo. Želja po plenjenju države in državljanov je bila tudi pri pomladnikih in kar je od njih ostalo vedno močnejša od stremljenj po dekomunizaciji družbe. Zato je vsako trkanje po prsih prazno.

 • Viktorh

  Bravo, g. Aleš Hojs!

 • Jurij Musar

  Tiste, ki so nas osamosvojili, bi morali poslati pred sodišče in zapreti v strogo varovan zapor, saj so nam naredili samo sranje. Večina državljanov Slovenije je v samoupravnem socializmu živela mnogo bolj sproščeno in predvsem kvalitetno.

  • Viktorh

   Da, da Jurij, preveč je bilo takšnih, ki ste živeli sproščeno in kvalitetno – DELALI PA SMO DRUGI.

   • Jurij Musar

    Prav imaš, res nas je bila velika večina takšnih, ker nam je socializem to omogočal, danes v kapitalizmu pa le peščica živi sproščeno in kvalitetno. To nam je prinesel kapitalizem.

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Kaj pa te moti?! A moras zdaj delat?!? Bi ti dal jaz samoupravni socializem ke okol mavlna!

   • Jurij Musar

    Sem penzionist, delam samo še rekreativno, tako za svojo dušo.

    • MEFISTO

     Kot takrat, ko si bil še navidezno zaposlen.

     • Jurij Musar

      Tisti, ki vihtite kramp in lopato, ste vedno bili prepričani, da tisti v pisarnah ne delamo nič. Saj razumem, pač ne veš kaj je umsko delo.

     • Anthon

      Če si ti umsko delal, sem jaz pilot Miga-29.

 • saturnsky23 saturnsky23

  Kučan je bil največja ovira pri osamosvojitvi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!