Ob prazniku dela: Rezultati Anje Kopač Mrak in 10 točk, ki potrjujejo, da res obvlada sprenevedanje in zavajanje

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Ministrica, ki si jo bomo zapomnili po bradavici na sredini čela in po kupu zgrešenih predlogov, anomalij, predvsem pa po ugrabitvi koroških dečkov, je ob prazniku dela, ki je v Sloveniji razpotegnjen kar čez dva dni, izjavila, da bomo največ dosegli, “če bomo delo kot vrednoto postavili v osrčje našega delovanja in naše družbe“. Kar pa je čista ironija in delanje norca iz delovnega ljudstva, saj je prav Cerarjeva vlada, katere del je ministrica Kopač Mrakova, sprejela populistično potezo, da je prost tudi 2. januar, s čimer so slovenskemu gospodarstvu povzročili večmilijonske izgube. Torej, govorijo eno, delajo drugo, ne upamo si niti pomisliti, kaj v resnici mislijo.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v poslanici ob prazniku dela dejala, da bo vlaganje v človeški kapital ključno za doseganje dobrih poslovnih rezultatov podjetja in uspešnosti države kot celote. Pa poglejmo, koliko je ona prispevala k “uspešnosti države kot celote”.

Prvič: Ministrica Kopač Mrakova se je pohvalila z uspehi na področju Pobude za zaposlovanje mladih (YEI). “Situacija je mnogo boljša kot leta 2013, ko smo se borili, da smo v Slovenijo pripeljali 9 milijonov evrov za YEI, ker smo imeli brezposelnost mladih krepko nad 20 odstotki in nad povprečjem EU. Danes je situacija bistveno boljša, tudi zaradi sheme jamstev za mlade, kar nam priznava tudi EK,” je zapisala ministrica. Vendar pa so dejstva precej drugačna. Brezposelnost med mladimi ni bila nad povprečjem EU, poleg tega se je ministričina “borba za sredstva” končala klavrno, saj je Slovenija po dobljenih sredstvih med tistimi državami, ki so za izvajanje YEI prejele najmanj sredstev. Zavajanje s strani ministrice je torej nesprejemljivo, vendar pa to ni edini tovrsten primer.

Pri nedavni predstavitvi učinkov YEI v Evropskem parlamentu je bil slovenski program “Prvi izziv” zaradi neučinkovitosti predstavljen kot primer slabe prakse. Za program je bilo, po podatkih ECORYS in Evropske komisije, namenjenih 9,2 milijona evrov, vključenih je bilo 1.897 oseb, vendar jih je le 28 program uspešno zaključilo, zaposlitev pa so na koncu dobili samo štirje; 9,2 milijona evrov je šlo torej za zaposlitev le štirih ljudi!

Preberite tudi vprašanje evropske poslanke Romane Tomc, namenjeno ministrici Anji Kopač Mrak: Vprašanje za ministrico Anjo Kopač Mrak: Ali so štiri zaposlitve res stale 9,2 milijona evrov?

Drugič: Anja Kopač Mrak s svojimi projekti jemlje denar iz žepov revežev in ga deli političnim prijateljem, kar se je izkazalo potem, ko je ministrica za delo, ki bi ga naj opravile njene službe, najela različne “strokovnjake” in jih bogato plačala z našim denarjem.

Tretjič: Ministrica je poskusila izpeljati tudi mini delovno reformo, ki pa – kakšno presenečenje – ne prinaša potrebnih sprememb v smeri večje prožnosti na trgu dela, kar so ugotovili tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, temveč le še dodatno zaostruje pogoje pri zaposlovanju in odpuščanju.

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavilo belo knjigo o pokojninah. Ministrstvo pod vodstvom Anje Kopač Mrak je kot temeljni upokojitveni pogoj predvidelo starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe. Pravico do predčasne pokojnine bi črtali.

Četrtič: Novi družinski zakonik Anje Kopač Mrak je slab zakon, ki je bil sprejet pod pretvezo “varovanja koristi otrok”. Seveda je Cerarjeva vlada poskrbela, da je šel hitro skozi proceduro. Režimski mediji so omejili poročanje, koalicijski poslanci pa razpravo civilne družbe na pristojnem odboru. Izpustili so prvo branje zakona, drugo in tretje branje so opravili kar skupaj ter zakonik zelo hitro in dokončno sprejeli. Ob tem pa ne gre pozabiti, da so v minulih petih letih izgubili oba družinska referenduma, kjer so Slovenci potrdili, da hočejo tradicionalno družino in tradicionalne vrednote, letos pa brez resnega dialoga z javnostjo, opozicijo in stroko brez sramu s preglasovanjem sprejeli novi družinski zakonik. S tem je pokazala in dokazala, koliko ji v resnici pomeni mnenje Slovencev.

Petič: Lotila se je tudi reorganizacije centrov za socialno delo, kjer je predlagala 15 novih regijskih centrov, kar pa bi pomenilo le še več birokracije, nekatera področja dela se bodo še bolj centralizirala, uvedba informativnih izračunov pa bo še bolj ‘zabasala’ socialne delavce, je prepričan Franc Donko. Uvedba popoldanskega delovnega časa, ki se sklicuje na “spremenjene družbene razmere” in dostopnost uporabnikom, s tem umetno ustvarja nove potrebe in zahteva, da bodo socialni delavci namesto svojim družinam “dostopni” ekonomskim migrantom in različnim družbenim skupinam za urejanje njihovih “človekovih pravic”. Rezultati reform “socialno čuteče” stranke SD in Anje Kopač Mrak so se v praksi pokazali kot popoln poraz stroke in žalitev občutka za pravičnost ter zdrave pameti ljudi. Ministričin predlog reorganizacije CSD prinaša socialnim delavcem nove težave, ljudem pa dodatne ovire pri dostopu do pomoči.

(Foto: iStock)

Šestič: Ugrabljena koroška dečka, ki še vedno nista pri starih starših. Odmevna sodba v zadevi koroških dečkov je bila sprejeta na Upravnem sodišču RS v Mariboru, ki je odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja. Anja Kopač Mrak in odvetnica CSD Simona Marko pa nista premogli niti trohice strokovnega premisleka in sočutja ter sta ob tem trdili, da četudi gre za kršenje človekovih in ustavnih pravic babici, je CSD ravnal zakonito, saj je poskrbel za največjo korist otrok. To je seveda popolnoma napačna razlaga sodbe in konvencije o otrokovih pravicah, kjer je zapisano, da je korist odraslih, ki za otroke skrbijo, hkrati tudi korist otrok.

Sedmič: Ministrica Anja Kopač Mrak brani poskus socialne evtanazije nad starejšimi in nemočnimi ljudmi. Konec letošnjega januarja je pojasnila omilitev državnega kreditiranja varstvenih dodatkov in socialnih pomoči, ki sta jih z ministrom Ivanom Svetlikom uvedla z novo socialno zakonodajo v letu 2012. Žal ni zmogla kritičnega premisleka, ampak je za nevzdržno socialno stisko, ki jo je več kot pet let prenašalo na tisoče obubožanih slovenskih ljudi, okrivila kar njihovo ‘navezanost’ na nepremičnine!

Osmič: Na ministrstvu za delo so se pohvalili, da je ministrica podpisala pogodbe z izbranimi izvajalci projektov večgeneracijskih centrov, zamolčali pa so, da gre še za enega izmed projektov brez dodane vrednosti, ki bo namenjen zgolj stranki SD in zaposlovanju njenih članov. Vrednotnice in odpis dolgov so poleg protiustavne kraje koroških dečkov starim staršem še dodaten projekt ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v naprej obsojen na propad, skoraj devet milijonov evrov sredstev pa bomo spet pokrili davkoplačevalci.

Foto: iStock

Ministrica Kopač Mrakova se doslej ni izkazala s projekti, ki bi imeli pozitivne učinke na zaposlovanje mladih in zmanjševanje revščine v najranljivejših družbenih skupinah. Njeni projekti koristijo predvsem posvečenim članom stranke SD, ki na ta račun dobijo dobro plačane in varne službe, s tem pa se še dodatno utrjuje klientelizem levice, namesto da bi se kot ministrica borila proti njemu.

Devetič: Poslanci so lanskega novembra sprejeli novi zakon o razvajenih otrocih in nemočnih starših, katerega pobuda je prišla prav s strani Anje Kopač Mrak. Zakon dobesedno navaja, da se bi vsako vzgojno ravnanje s svojim otrokom, pa naj bo okaranje zaradi strganih hlač ali ena “čez ritko” zaradi kraje sosedovega kolesa, obravnavalo kot nasilje, ki bo nemudoma sankcionirano.

Naše otroke moramo spodbujati k temu, da se sami naučijo, kako v življenju sprejemati odgovornosti letom primerno in se skozi opravljanje domačih opravil naučiti skrbeti zase, s tem pa ceniti tudi delo drugih. Če bo s prihodom novega zakona staršem to onemogočeno, strokovnjaki napovedujejo, da se lahko poslovimo od odgovornih in inteligentnih ljudi, ki bodo enkrat postavljeni na realna tla in prepuščeni sami sebi.

Desetič: In končno, o ne-uspešnosti njenega dela pričata tudi dve interpelaciji – zadnjo decembra 2016 so v poslanski skupini SDS vložili po tem, ko je Vrhovno sodišče RSv primeru koroških dečkov odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bili njuni babici, pri kateri sta otroka živela, do odvzema centra za socialno delo, kršene ustavne pravice. Prvič pa jo je poslanska skupina SDS interpelirala aprila 2016, saj so poslanci največje opozicijske stranke že takrat opozarjali, da je bil sam postopek obravnave vloge za skrbništvo popolnoma neustrezen in nezakonito zaključen, prav tako v primeru koroških dečkov. Ministrica se sicer ves čas brani s floskulami, kot je, da gre za zlorabo konkretnega primera v politične namene, namesto da bi popravila napako in vrnila ugrabljena dečka nazaj v objem starih staršev.

Janković govoril o pomenu dela, medtem ko je Mercator “zapufal” za okrog pol milijarde evrov!
Za piko na i pa je imel svoj govor ob prazniku dela tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki je izjavil, da je čas, da spet okrepimo pomen dela. To je podkrepil s sloganom “delu čast in oblast”, ki so ga delavci v preteklosti ponosno izražali, danes pa jim je ob tem sloganu nerodno, češ zaradi zmanjševanja pomena dela. To je nato navezal na obdobje, ko je bil zaposlen v Mercatorju, saj naj bi bilo v tistem času, ko ga je kot tajkun vodil med letoma 1997 in 2005, 15 tisoč posameznikov, ki so “verjeli in živeli, da dobremu delu namenjamo čast in oblast”. “Pozabil” pa je omeniti, da so bili vsi Jankovićevi prevzemi za časa vodenja Mercatorja skoraj v celoti financirani s posojili, pri tem pa naj bi Janković veliko sredstev za prevzeme pridobil tudi iz prevzetih tarč.

(Foto: Bobo)

 

Uradni podatki kažejo, da je imel pred prihodom Jankovića na čelo Mercatorja leta 1997 trgovec 30 milijonov evrov dolgov, kar je znašalo 14 odstotkov vrednosti premoženja, ob Jankovićevem odhodu leta 2005 pa so dolgovi presegali 626 milijonov evrov in z njimi je bilo financiranega že 41 odstotkov celotnega premoženja. Zadnja posledica Jankovićevih poslov je bila prodaja Mercatorja hrvaškemu kupcu Agrokor, s čimer se je Slovenija dejansko odpovedala desetim odstotkom vrednosti slovenskega gospodarstva.

Janković se je v svojem govoru ob prazniku dela zavzel tudi za odpravo gospodarskih sankcij proti Rusiji, kar je verjetno posledica tega, da je Putin že začel s svojim vmešavanjem tudi v prihajajoče volitve v Sloveniji. Russia beyond the Headlines je v začetku letošnjega marca poročala, da naj bi ruski predsednik z Redom prijateljstva nagradil ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Anjo Kopač Mrak zaradi zaslug, ki naj bi jih imela pri krepitvi rusko-slovenskega sodelovanja in postavljanju spomenika sovjetskim in ruskim vojakom. To pa je le še eden v nizu znakov, da se bo Rusija vmešala v naslednje državnozborske volitve in podprla Jankovića.

M. S.

 • AlojzZ

  Take imamo, ker smo tako hoteli! In na sledečih volitvah bomo izbrali njim podobne!

  • karpelec

   Tokrat izgleda ne bomo sami izbirali, ampak nam bo izgleda pomagal Soros in pa Putin. Potruditi se moramo in jim sneti prste iz marmelade.

 • VERZIFIKATOR

  Anej Mark Rovač

  ROVOKOPAČ V MRAKU

  V levem delu temnega tunela,
  kjer temnó je kot v Kočevskem Rogu,
  bager nadaljuje v svojem slogu,
  zdaj za zrušenje pregrad vseh dela.

  Mrak popoln, v temi pa kopač
  si očitno je zadal nalogo,
  spodkopavanja podpore vlogo,
  naš kopač je kakor odpirač.

  Ko razkoplje, v temo luč posije,
  se odpre neznanska luknja gnojna,
  vonj iz nje aroma ni opojna,
  kakor veter oster vleče, brije.

  Židane ni volje delovodja,
  ki kopača je poslal minirat,
  vendar vsega ne do tal podirat,
  se boji premočnega orodja.

  V mraku pa kopač nenehno seka,
  nič ne vidi kakor nič ne sliši,
  le podgane čuti in pa miši,
  roj glodavcev, ki v tunelu teka.

  »Ti so,« misli, »glavna mi opora,
  mi kopánje mračno dovolijo,
  mediji pa slepo jim sledijo,
  to zadostna zame bo podpora.«

  »Tudi če nerga rjava žaba,
  ki se vsakič znajde v tem tunelu,
  reglja me ne zmoti več pri delu,
  veča dinamita se poraba.«

  »Treba tam postaviti je mino,«
  pojasnjuje v mraku naš kopač,
  »da ne ločil krila boš od hlač
  in do temeljev sesul družino.«

  Ve se, drugemu kdor koplje jamo,
  da bedaku se korak spodrsne,
  z njim zgrmi in ne le malce zdrsne
  vse ogrodje, še podjetje sámo.

  Koplji, ruvaj in sesuj, kopač,
  misli mati naša si narava,
  tvoja pot edina je in prava,
  da zaslužiš svoje, trobezljač.

  Delovodja židane ni volje,
  zaskrbljen direktorček je mirni,
  v mraku so žaboni nejeverni,
  le sesuj, potem bo vsem nam bolje.

  Levi del predora se sesuje,
  pribeži iz rovov vsa golazen,
  s tem tunel očiščen je in prazen,
  stvarnica prečiščenje praznuje.

 • VERZIFIKATOR

  Ančka K. Mračnik

  V KROGLO GLEDA

  V kroglo gleda in očala dviga,
  je na nohtih sled krvi rdeče,
  jezno svoj pogled na kroglo meče,
  spod očal razburjeno ji šviga.

  V mraku kajpak vse se to dogaja,
  ona vedno v mrak je zakopana,
  s hudobijami predobro znana,
  vsem hudobcem črnim tam ugaja.

  In mozolj na čelu vsem spričuje,
  da je Ančka kajpak tiste baže,
  kjer vari se čudodelne maže,
  v krogli njih učinek opazuje.

  Drgne po mozolju in očalih,
  rdečih nohtov se ostrina sveti,
  kažejo se v krogli ji obeti,
  govori nagon kot pri živalih:

  »Kje še koga zlahka bi odrla,
  vzela vse mu, kar si je prislužil?
  Vse najslabše tak si je zaslužil,
  bom družino mu in dom razdrla.«

  Ančka v neizmerni hudobiji
  krogli že podobna vsa postaja,
  in uživa, ko ljudem nagaja,
  v lastni patološki histeriji.

  Dve sta le rešitvi položaja,
  da prižge se luč, izgine mrak,
  ali da zakoplje Ančko vrag,
  ravno ko iz lonca žavba vzhaja.

 • VERZIFIKATOR

  Aneja Mračnik

  ROVOKOPAČ IN ZAKONI FIZIKE

  Poklic zahteven je rovokopača,
  spodkopava, koplje, vrta rove,
  labirinte s tem ustvarja nove,
  je pa res, da stvar se dobro plača.

  Dobro se kopača nagrajuje,
  temeljev ko trhlost ugotavlja,
  nove ko podpornike postavlja,
  kar je staro, ko takoj sesuje.

  Rove koplje kajpak se na normo,
  a je važna tudi inventivnost,
  ne le gola, slepa produktivnost,
  novo da ustvari z delom formo.

  V mraku so ideje najbolj jasne,
  bolj ko vrta, staro ko sesipa,
  bolj ko v temi, v mračnih rovih tipa,
  bolj rušilne misli so in glasne.

  Novih v mraku je idej obilje,
  fizične zakone mož izumlja,
  nove kajpak, ki so plod brezumja,
  glavno v njih pa fizično nasilje.

  Temu, pravi, moraš se upreti,
  v temeljih nasilje spodkopati,
  grobo ga, nasilno kaznovati,
  pa če svet zato bo treba spreti.

  Zanj je prva delovna skupina,
  z njo v tunelih sam gradi pontone,
  s tem podira fizike zakone,
  ta skupina mu je kot družina.

  Svojo žrtvoval je bil za delo,
  sta otroka mu samo napoti,
  partnerici ju oddaja sproti,
  da čez vikend je doma veselo.

  Da lahko o normah novih grunta,
  kje, kako, otroke gre podpreti,
  partnerici kje se da upreti,
  zoper starše vse otroke punta.

  Zanj postala norma je edina,
  kot pri delu je kopač rušilen,
  tudi v mislih mračnih pač nasilen,
  norma zanj razbita je družina.

 • totex39

  Grozljivo je, če ima človek lažno farso in jo skoz kaže, vse to pa še podpirajo ostali vladni sprevrženci.

 • marker

  Desnica bi ustvarjala dodano vrednost in varčevala. Levica proslavlja, praznuje, zapravlja in najema nove kredite, ker gospodarstvo ne zmore takega tempa. Taka je današnja slika države.Nedelovni dnevi 2. januar, 2. maj in 27. april nas stanejo cca 90. milijonov letno. Pogled na sever in zahod pomeni napredek, pogled na vzhod in jug pomeni nazadovanje in revščina. Tega levica noče razumeti.

 • Demonkrat

  Najprej so kristjani preganjali inteligentne potem komunisti …..In potem so se razmnožili …….

  • Anthon

   Da se ne videvaš med preganjanimi?!

   • Demonkrat

    Vidim se v nastalem “redu”

 • vsemojebabe

  Odlične plače in dodatki za politike so najboljše vlaganje v človeški kapital, ki ga ta vlada lahko nudi.
  Da pa bi se obdržali na položajih, so ključne njihove neprestane laži, sprenevedanje in lastna samohvala.

 • karpelec

  Pri tej ministrici in na tem ministrstvu ni nič novega. Popravljajo stare prežvečene stvari, ki niso popravljive z dodatki mavričnih barv, ki pa ne prinašajo dodane vrednosti in so v množici nelogičnih dejanj samo neoplojena cvetka na vrhu osladne torte.

 • Artur

  Jazbinšek se je potrudil in si nos polepšal a ona se ne more bradavice na čelu znebiti. Kaj to pomeni ?

 • Demonkrat
 • tasilo

  Praznična poslanica ministrice Kopač Mrak:

  “S tujim je lahko kopati po mraku.”

 • radames

  Nikoli ne bom razumel, da ljudje na Rožniku 1. maja povsem mirno poslušajo enega najhujših tajkunov, ki klobasa o delavcih in delu.
  SLOVENSKI FOLK JE RESNIČNO ZABIT IN TOTALNO HLAPČEVSKI! V Jankovića bi morali zaradi takega hinavskega klobasanja zmetati na tone jajc. Folk pa mirno prenaša in ga skoraj s solzami v očeh posluša. KRETENI!

 • Olga

  Tovarišica sodi v zapor že zaradi ugrabitve koroških dečkov in nespoštovanja sodbe ustavnega sodišča, da o drugem niti ne govorimo!

  • komunist

   V zapor sodi vaš puklasti stvor!!!

   • Olga

    Puklastega Miho mislite? Ta je vaš stvor! Kučan je tudi vaš stvor! Njegovi udbaški kamerati mu že grejejo stol v zaporu! Dosmrtnem, zaradi zlocinov organizacije, katere šef je! Ja, res sodi tja! Puklasti
    Miha je pa že v večnih loviščih!

 • Franjo Trojner

  Po letu 1991 nas že vsaj 20 let vodijo leve vlade! Torej je potrebno že več, kot 20 let vladajočo politično levico in z njo tesno povezane zveste sindikate in to večno ministrco iz kvote SD Kopačko
  vprašati zakaj imamo delavci in penzijonisti v Sloveniji še vedno tako mizerne plače in penzije in to v povprečju vsaj dvakrat manjše, kot jih imajo delavci in penzijonisti v Avstriji???? Naj pove že 20 let vladajoča levica in njej zvesti sindikati in tudi ta večna ministrca Kopačka iz kvote SD zakaj je pri nas toliko perkralnega dela in zakaj se prav vsak dan množično kršijo delavske pravice????? NAJ POVEDO LEVI POLITIKI IN NJIM IN NE DELAVCEM ZVESTI SINDIKATI, TER TOTA VEČNA MINISTRCA IZ KVOTE SD KOPAČKA IN ONI HAN IN VEČNI MINISTER ŽIDAN ZAKAJ V VSEH TEH 20 LETIH SVOJEGA VLADANJA NISO USPELI ZAGOTOVITI VSAJ SPOŠTOVANJA DELAVSKE ZAKONODAJE IN ZAKAJ IMAMO PRI NAS TAKO MIZERNE PLAČE IN PENZIJE????? TO JIH NAJ VPRAŠAJO VSI TI BAJE NEODVISNI IN VISOKO PROFESIONALNI MEDIJI NA PREDVOLILNIH SOOČENJIH, TO SO VPRAŠANJA KATERA SE NE POSTAVLJAJO IN NA KATERA NIKOLI NI ODGOVORA???? NAJ POVEDO VSI TI LEVIČARJI IZ LDS,, ZARESA, PS, ZAB IN ŠE POSEBEJ TI IZ SINDIKATOV in stranke SD IN stranke Desus kako je možno, da so nam 2o let vladali in nam že vse skozi gre tako slabo???? In naj povedo zakaj kljub njihovem 20 letnem vladanju in vseh njihovih kadrih niso uspeli speljati niti ene samcate pomebne reforme??? Zakaj je pri nas kljub njihovemu 2o letnemu vladanju 450 000 revnih ljudi, zakaj vedno med 100 000 in 150 000 in več brezpiselnih, zakaj dve tretini zaposlenih ne doseže povprečne plače, zakaj se ne upošteva delavske zakonodaje, zakaj so penzije mizerne, zakaj imamo največje davke v svetu in zakaj nam nabijate vedno nove, zakaj se mladi izseljujejo????????? Zakaj ne sodite povzročiteljem več milijardne bančne luknje????? Zakaj nikoli niti pod razno vsaj poizkusili niste obsoditi koga za povojne izvensodne poboje???? Itd.itd. Resnica, ki se je ne da spregledati ne zamolčati je, da nas je 20 let vladanja politične levice po letu 1991vspravilo na kolena državo pa do amena zapufalo in o tem se bomo morali v kratken otkrito pogovoriti in najti rešitve, kajti stranka SD, Desud in sindikati rešitev že 20 let nimajo in so celo glavni vzrok naših težav in tegob, zagotovo pa glavni krivci za mizerne plače in penzije ter divji zahod pri spoštovanju delavske zakonodaje.

 • Morala

  Ona bi delala do 100-tega leta! V pisarnah se itak ne pretegnejo!

 • Slovenec 33

  Nikje v nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih oziroma moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Ker je Slovenija okupirana, od okupatorsko izdajalske vlade in drugih vej oblasti ne morete pričakovati, oziroma ne boste dočakali, nobenega ukrepa v korist avtohtonih, ampak so vsi ukrepi usmerjeni v zatiranje in ropanje slovenskega življa in v nadaljevanje okupacije.
  Najbolj in vask dan nas na to opominjajo spomeniki veleizdajalcem.

 • janko

  Je pa simpatična ta Ančka. Naj jo nekdo vpiše v SDS; je še mlada, morda pa še ni prepozno, da spregleda bedo in grozo komunizma, v katerem živi vse svoje dni do danes!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!