Očitno bo pravici le zadoščeno – oprostitev Noviča je mogoče pričakovati v začetku naslednjega leta

Foto: STA

Milko Novič, nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu, je po skoraj dveh letih prestajanja pripora odkorakal na prostost, potem ko je na včerajšnjem pričanju nemški balistični izvedenec Axel Manthei pojasnil, da je na podlagi delcev na njegovih rokah nemogoče neizpodbitno trditi, da je 14. decembra 2014 streljal na Janka Jamnika, direktorja inštituta, in ga umoril. 

Direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik je pred skoraj dvema letoma podlegel strelnim ranam pred restavracijo Via Bona na Viču, organi pregona pa so kmalu po umoru priprli Milka Noviča, nekdanjega uslužbenca inštituta, ki naj bi bil v sporu z nekdanjim direktorjem. V sodnem postopku se je izkazalo, da ni trdnih dokazov, ki bi kazali na to, da je Novič dejansko kriv, zato ni presenetljivo, da je primer privabil veliko zanimanje javnosti. Glede primera sta se v včerajšnji oddaji Aktualno z voditeljico Sofijo Piko Simić pogovarjala Novičeva odvetnika: Žiga Podobnik in Monika Poje iz odvetniške pisarne Hribernik.

Pred obravnavo niso bili prepričani glede razpleta
Podobnik je povedal, da je bilo pred včerajšnjo obravnavo težko reči, kako se bodo stvari odvile, saj je bil razplet v veliki meri odvisen od mnenja nemškega balističnega strokovnjaka Axela Mantheia, ki je pojasnil, da so pri Noviču našli malo delcev, ki so navadno značilni pri streljanju, ter podal možne razloge, zaradi katerih je do tega prišlo: prva možnost je, da sploh ni streljal na nekdanjega nadrejenega pred lokalom na Viču, druga, da so delci že odpadli ali so bili odstranjeni s pranjem, ker so bili odvzeti po 23 urah, tretja možnost pa, da so bili preneseni od drugod – kot ostanek streljanja izpred enega leta, ko je bil Novič na strelišču.

Obravnava je trajala od 7 do 8 ur
Včerajšnja obravnava je skupaj z odmori trajala od sedem do osem ur, kar je po besedah Podobnika normalno glede na to, da se je včeraj odvila zaključna faza, v kateri so se soočile številne priče, ki sicer niso prisostvovale dejanju umora, in oba izvedenca, pri čemer je potrebno poudariti, da je Sablič kljub pričanju nemškega strokovnjaka vztrajal pri tem, da je Novič kriv. Podobnik je pojasnil, da naj bi proces tako dolgo trajal tudi zato, ker so bili Nemci prej zasedeni s preiskovanjem terorističnih napadov, tako da so se šele oktobra pričeli ukvarjati s tem konkretnim primerom.

Po odločitvi sodnice je zavladala vsesplošna evforija
Simićeva, ki je bila prisotna na včerajšnji obravnavi, je izpostavila, da je po odločitvi sodnice Špele Kolete, da Noviča po skoraj dveh letih izpustijo na prostost, v sodni dvorani zavladala prava evforija. “Celotna dvorana je ploskala in jokala,” je povedala. Pojetova je dejala, da je naravnost neverjetno, da je ta primer pritegnil tolikšno pozornost javnosti, saj so ponavadi na obravnavi prisotne le stranke v postopku. “Bila je res dolga pot, ampak vsi smo delali za to, da pridemo do cilja,” je dejal Podobnik.

Foto: STA

Foto: STA

Zagovorniki so večkrat neuspešno zahtevali odpravo pripora

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi Okrožnega in Višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Odločitev o odpravi pripora so včeraj pozdravili tudi podporniki Odbora 2014, ki ves čas spremljajo Novičeve obravnave in vztrajajo, da se mu godi krivica.

Naslednja obravnava bo 4. januarja
Pojetova je pojasnila, da bo v prihajajočih dneh Novič prejel pisni sklep za odpravo pripora, ter dodala, da z nemške strani še pričakujejo izvedensko mnenje glede krvnih sledi, ki bo predstavljeno na obravnavi 4. januarja drugo leto. Nemška strokovnjakinja bo takrat predstavila svoje izsledke, ki po prepričanju sodnice niso ključni, saj gre bolj za procesni vidik.

Foto: STA

Foto: STA

V pogovoru je Pojetova pojasnila, da sicer obstajajo slike s prizorišča zločina, ni pa čisto jasno, kakšen je bil položaj trupla žrtve, saj so reševalci Jamniku najprej nudili prvo pomoč in ga pri tem premikali. Podobnik je pojasnil, da na mestu zločina niso našli morilskega orožja, in dodal, da se na sodiščih ugotavlja potek dogajanja.

Odvetniki za Noviča najdejo samo lepe besede
Podobnik in Pojetova sta povedala, da sta skupaj z Novičevim zastopnikom Jožetom Hribernikom vsak teden izmenjaje obiskovala Noviča na Povšetovi, in se strinjala, da je Novič načelen in topel človek, zaradi česar se je obeh primer dotaknil tudi na osebni ravni. “Gre za človeka, ki je visoko razgledan in mu ni težko razviti dobre debate,” je dejal Podobnik.

Novič naj bi bil oproščen v začetku naslednjega leta
Za konec je Pojetova povedala, da je glede na današnji razplet optimistična, in dodala, da upa, da bo Novič oproščen v začetku naslednjega leta. Po mnenju Podobnika bi morala biti zadeva rešena v januarju ali februarju, meni, da je možno, da se stvar nekoliko zavleče, saj zadeva ni več obravnavana kot prednostna.

N. Ž.

 • karpelec

  Vsaka pijanost ima omejen rok trajanja, odvisno od konstitucije osebka. Treznitev je neprijetna in boleča. Za vse veje oblasti bi človek pričakoval, da se bo slej ko prej začel proces streznitve, če je prisoten vsaj kanček zdrave pameti.Sprašujem se ,a je morda le napočil tak čas’?

  • montyamp

   Težka bo iz magarca dirkalnega konja .

 • tzt

  Po vsej blamaži bi morali Klemenčič, Masleša in Fišer TAKOJ spokati. Da ne govorim o naših “izvedencih”. Ti so se tako zasrali, da ne bodo več kompetenti za nobeno stvar.

  @Nova – kaj vam je padlo na glavo včeraj, da ste pomislili na intervieu z g. Novičem? Pa saj je jasno, da bo šel najprej k družini! Pustite ga kar nekaj časa na miru, da se vsaj za silo odpočije od te more.

  • rrrrr

   Tzt, za zadnji odstavek čista desetka za tvoj razum in humanost!.

 • Olga

  Pravici bo zadoščeno, ko bo sodnica plačala Noviču odškodnino in šla v zapor za kriminal, ki ga je povzročila! Prav tako bo pravici zadoščeno šele, ko bo odstopil Klemenčič in tudi sam poravnal Noviču odškodnino iz lastnega žepa!!!

 • Anton

  uf tale Pojetova pa je dobra mrha:)

  • karpelec

   …pa še blondinka povrhu.

 • resnicaboli

  Koliko gorja bodo še povzročili ljudem ta sodišča?

 • montyamp

  Če bi Nemci imeli UDBOSODJE , bi Slovenci pasli srbske magarce .

 • montyamp

  Gošarizma kontinuiteta , ko so nepismeni morilci naučili pisati in brati , svoje krvoločne mladiče , ki zapirajo NORMALNE IN NEDOLŽNE , kot njihovi starši 1945 vse do danes .
  KDAJ IN KJE JE MORILEC VZGOJIL NORMALNEGA SODNIKA .

 • montyamp

  Naj crkne kurćanizem .

 • montyamp

  Strpnost med banditi = = = polne HUDE JAME — IDIOTI NA OBLASTI .

 • montyamp

  Kje so morilci Krambergerja ???

 • Vlado77

  Najhuje je , da so naši forenziki in eksperti zanič. Strašljivo je , da smo morali čakati na mnenje Nemcev. Zaradi nesposobnosti “izvedencev ” se lahko pri nas zapira nedolžne ljudi. Nihče ne bo odgovarjal – ne izvedenci ne tožilka ne šefi- Noviču so spremenili življenje za vselej. Po navadi ostane del takih ,ki bo še vedno dvomila v njegovo nedolžnosti. Živeti s tem je največja škoda. Če se hoče naše sodstvo in tožilstvo oprati madeža bo treba rezati glave sicer se bodo taki primeri ponovili. Seveda še ena resnica Novič je član SDS kar veliko pomeni in pove.

  • Borut Stari

   Zanimivo,pri večini teh konstrukt obtožnic so aktivirane vedno sodnice in tožilke.

 • Borut Stari

  Kaj pa narkomafija? Kemijski inštitut kot raziskovalni inštitut možnost uvoza narkotikon v “znanstvene namene”.Tudi substanc za sintezo narkotikov v korist farmacevtske industrije. Verjetno je le sam vrh zaposlenih na KI imel kompetence podpisovanja naročil takih substanc..Tu je še provizija pri nabavi drage raziskovalne opreme i.t.n.Lovke mafije so povsod pri provizijah. Vloga Noviča ni isključena ker je v marsikaj pri raziskovalnem delu imel vpogled. Jamnik je pa bil, kot direktor najbolj odgovoren za delovanje inštituta, nabave “žgečkljivih” substanc za sintezo farmacevtskih izdelkov in slabih 3 milijona vrednega el. mikroskopa.

  • fmg9

   Glede na Jamnikovo povezavo z Vidmarjem, gre zajčja luknja verjetno bolj v smer izdelovanja eksplozivov… (Uporabljajo italijanski klani in pa teroristi. Kar je velik problem…)

   • Borut Stari

    Ni mi znano, kdo je ta Vidmar, je pa način likvidacije zelo podoben udbomafijskemu.Mediji klatijo prazno slamo. Posebno režimski, ki to počnejo po diktatu.

    • fmg9

     Ja, umorili so ga profesionalci (ne amaterji).
     (To je bilo jasno praktično takoj, razen “kriminalistom” iz Slovenije.)

     Glede globine zajčje luknje bi pa besedo raje predal kolegu sokomentatorju rrrrr, ker jaz ne poznam zadeve tako dobro kot on.

 • RATATA

  Poncij Pilat rimski guverner Judeje naj bi (tako Biblija) dal usmrtiti Jezusa Kristusa, čeprav je bil ta nedolžen (?) vsaj krivda (po pravu) mu ni bila dokazana.
  Judovsko ljudstvo je zahtevalo Jezusovo smrt.
  Zmagalo je judovsko ljudstvo in je juda Jezusa križalo – doseglo svoje – Pilat se je opral (saj ga ni obsodil) (?) – ni ga pa niti branil (!).
  Ampak Jezus jih je (judovsko ljudstvo) zaje..l (!) in od mrtvih vstal (po pričevanju pisma).

  Kdo je v primeru Novič …. Pilat (?)
  in kdo je Ljudstvo?
  A je Milko Novič sploh Jezus?

  P.S.:
  Da ni morda Poncij Pilat žrtveno jagnje (?), zato da bi kdo slučajno ne krivil judovskega ljudstva!!

 • if

  Skoraj dve leti preživelega pripora in podobni pretekli primeri tvorijo že niz neupravičenih napadov državnih funkcij na svobodo človeka.
  Tako stanje kristalizira načelo delovanja slovenske države “nesposobneži/kriminalci naročajo, tožijo, prirejajo končnemu rezultatu, pripirajo, sodijo, zapirajo …”.

  Če predpostavimo 80 let življenja, od tega odščipnemo 18 mladoletnih let, kakih 7 let izobraževanja za nivo dr. in 15 upokojitvenih, ostane 40 aktivnih let.

  Dve leti pripora predstavljata dvajsetino časa delovne aktivnosti izobraženca ranga dr. Novič.

  Pravosodni in kriminalistični sistem Slovenije se s takimi rezultati uvrščata med?

  • RATATA

   ……”Pravosodni in kriminalistični sistem Slovenije se s takimi rezultati uvrščata med?”

   JUDEŽE

 • garfi

  pridimo na protest odbora 2014 danes ob 17h
  zanesljivo bo tudi veselo saj smo pomagali rešiti še Noviča
  http://odbor2014.si/novice/1243-obvestilo-za-shod-odbora-2014/

 • Osti jarej

  ..kdaj že sem napisala,da niti mravlje ne bi mogel pohodit…kaj šele človeka ubit

 • Iva

  ……. pri čemer je potrebno poudariti, da je Sablič kljub pričanju nemškega strokovnjaka vztrajal pri tem, da je Novič kriv.

  Sablič, ki je bil najpomembnejša priča tožilstva, je v svojem mnenju (2015) napisal, da je bila min. razdalja s katere je bil ustreljen Jamnik 50 do 70 cm, najverjetneje pa naj bi bila razdalja 1 m.
  Včeraj, potem ko je nemški izvedenec ocenil neposredno bližino na okoli 10 cm (po ogledu slike vstopne rane), pa je Sablič pozabu(!) in naenkrat spremenil razdaljo na okoli 20 cm. Torej strelec ni čepel, kot je vseskozi trdil??? In včeraj mu je nagajal spomin ali pa nepoznavanje glede krvnih kapljic na 2 avtomobilih, saj je zmotno razlagal, kako se je Jamnik s krvavo roko naslonil na avtomobil (sic!). Ja, v popoldanski razpravi je bil kar zmeden in nekonsistenten v pričanju, težavo je imel tudi z razlago neke tabele!

  Novič vsekakor ni kriv, bo morala priznati tudi tožilka, ki ima težave s fiziko (zakon težnosti).
  Vesele praznike družina Novič!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!