Odločni NE migrantskemu centru v Dobovi! Hočejo odškodnino!

Sprejemni center za begunce v Dobovi. Foto: STA

Na sredini seji krajevne skupnosti Dobova, ki so se je udeležili državni sekretar Boštjan Šefic in nekateri predstavniki notranjega ministrstva, so se člani seznanili z namerami glede obstoječega migrantskega centra. Odločno so zahtevali, da se center brezpogojno odstrani v roku pol leta in da se povrne stroške, ki jih je povzročil nenadzorovan migrantski val v lanskem letu.

Mihael Boranič, predsednik Sveta krajevne skupnosti Dobova je za STA povedal, da so bile med drugim zahteve naslovljene tudi na Ministrstvo za notranje zadeve, Policijsko upravo Novo mesto, Upravo RS za zaščito in reševanje in na ostale vpletene naslovnike.

Migrantski center je bil postavljen ilegalno
V Dobovi menijo, da je bil obstoječi migrantski center postavljen nelegalno, in želijo, da se nemudoma odstrani v roku pol leta. Poleg tega so navedli, da želijo, da do takrat center postavijo na drugi lokaciji, v primeru, če bo to potrebno. Kot primerno zemljišče so predlagali prostor ob Policijski postaji Brežice, za kar bi bilo potrebno zagotoviti ustrezna dovoljenja.

Foto: STA

Foto: STA

Prepoved nadaljnjih posegov v primeru prihoda migrantov
Po besedah Sveta krajevne skupnosti Dobova ne bodo tolerirali nikakršnih posegov, kot so asfaltiranje in priključevanje na vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Dovolili pa bodo, da se bodo lahko migranti ob nezakonitem prehodu meje na območju Brežic zadrževali toliko časa, da opravijo zahtevani postopek – najdlje 72 ur.

Od države in pristojnih ministrstev zahtevajo, da zagotovijo popravilo poškodb na cestah, ki so nastale v lanskem migrantskem valu. Prav tako zahtevajo odškodnino za vzpostavitev hidrantnega omrežja na območju Ulice Marka Šavriča in Ulice 15. aprila, na kateri želijo zamenjati okna, za kar prav tako zahtevajo potrebna sredstva. Opozorili so tudi na stroške, ki so jih imeli ob čiščenju okolice.

Zahtevali so, da se krajevno skupnost obvesti o vseh namenih v zvezi z migrantskim centrom. Na Ministrstvu za notranje zadeve so izjavili, da se bodo ob prejetju uradnega dopisa krajevne skupnosti Dobova opredelili do zadeve.

Vlada se požvižga na državljane
Vlada pa počne ravno obratno. Načrtujejo nove migrantske centre in nove azilne domove. Györkös Žnidarjeva pa se dogovarja z Nemci za pomoč ob morebitnem ponovnem migrantskem valu. Ljudje, z izjemo v oblakih živeče ljubljanske “multikulti” levičarske srenje, pa si migrantov ne želijo. Kakšno kravjo kupčijo se gresta Slovenija in Nemčija, ne vemo, lahko pa domnevamo, da za slovenskega človeka ne bo prinesla ničesar dobrega.

N. Ž., STA