Odložilni veto na 2. januar kot dela prosti dan

Foto: M. S.

Pričakovati je bilo, da bodo ob 2. januarju, ki naj bi bil dela prost dan, nasprotovanja. Interesna skupina delodajalcev je zbrala podpise za izredno sejo Državnega sveta, ki bo v torek odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je Državni zbor 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Če bi državni svetniki izglasovali odložilni veto na to novelo, poslanska podpora ne bi bila več zagotovljena. Na četrtkovem glasovanju jo je namreč DZ potrdil s komaj 45 glasovi za in 19 proti, takšna večina pa ob ponovnem glasovanju ne bi več zadoščala. Proti noveli so bili v SDS, SD in NSi.

O 2. januarju kot dela prostem dnevu odložilni veto v Državnem svetu.

Na predlog interesne skupine lokalnih interesov bo v ponedeljek v Državnem svetu predlagana razširitev dnevnega reda torkove izredne seje, da bi odločili še o vetu na potrjeno novelo zakona o lokalni samoupravi, sprejeto v četrtek, ki med drugim prinaša možnost odpoklica župana med mandatom.

B. J., STA

 • Ivan Friderik Novak

  Število dela prostih praznikov v Sloveniji se giblje okoli evropskega povprečja.
  Mimogrede, naši severni sosedje, po katerih se tako radi zgledujemo, imajo prost dan 6. januarja.
  Lahko zaključimo, da debate o škodljivosti prostega 2. januarja služijo le populistom (politikanti in “gospodarstveniki”).

  Aha, sam se za dela prost 2. januar. Sem namreč delojemalec.

  • devote

   Po želji vsakdo karkoli kadarkoli, a vedno na svoje stroške in na svoje posledice.

   • domovina mili dom

    To je realna ekonomija.

    • Ivan Friderik Novak

     Predlagam, da se izseliš v ZDA.
     Tam boš temeljito spoznal realnost ekonomije, bebček.

     • domovina mili dom

      Predlagam, da ustanovijo kolhozniške kotle in tisti, ki so radi pri državnem koritu naj izvolijo v vrstah stati pri njih. To počnejo sedaj že brezposelni po krivdi kolhoznikov.

   • Ivan Friderik Novak

    Navijaš za neplačane praznike?
    Se mi zdi, da se tvoj domet konča pri štetju kosti. Le tako naprej, dokler je še vetra “kej”!

    • devote

     Še en, ki misli da je na svetu kaj zastonj. Se vidi, da so ti tovariši dobro oprali možgane.

     • karpelec

      Oprani so že dolgo, sedaj se sušijo na plotu.

     • domovina mili dom

      Samo prepiha ni, da bi šlo hitreje.

     • Ivan Friderik Novak

      Tepec devot, tudi v ZDA so prazniki plačani.

  • domovina mili dom

   Če si v privat sektorju, ti bom kot delodajalec, ker mi je izpadel dohodek 300.000 (tristo tisoč), od plače odtrgal 5%. Če ti ne bo po volji, se pritoži štruklju, ki ti je s svojo vojsko JS dodatno odžrl plačo. To je realnost. Brez dela ni jela. JU/JS se ne zavedata, da živita od gospodarstva in od žuljavih rok kmetov.

   • Pepsič

    Realnost je le ta, da Štrukelj ni nobenemu odžrl plačo, država nam jo je v JS odžirala 8 let … pa računaj … od mene, samo ene cca. 130 EUR mesečno, 8 let … kam misliš, da je šel ta denar, komu smo s tem denarjem reševali rit … ha? In komu bi ti kmeti prodajali to kar ustvarijo, a sami svoje kupujejo? Misliš, da gospodarstvo služi samo od sebe? In ti kot delodajalec v zasebnem sektorju, me zanima kje bi bil ti 2. januarja? Delavci verjamem, da bi delali, tebi pa ne bi verjela niti 5 %. In sebi bi nakazal 10.000 EUR, delavci pa bi ti, glede na napisano, delali za 600 EUR? Me zanima, koliko jih je v zasebnem sektorju znižalo plače v času krize? In ja, delamo tudi v JU/JS, morda niso roke žuljave in rade volje zamenjam s tabo pa mal fizično delam, spočijem možgane, verjemi, tebi nebi bilo med papirji tolk lušno, kot ti je, le predvidevam, da si zasebnik. Trdim in sem 100% prepričana v to. Sicer pa ne vem, s čim se ukvarjaš? In povsod se najdejo posamezniki, ki prejemajo plačo za nič, tisti, ki več pavzirajo, kot delajo, ko kofetkajo itd. … tako v zasebnem kot v JU/JS.

    • domovina mili dom

     V JS/JU narediti red, takšen kot je v gospodarstvu. Plačilne razrede takšne, kot so v gospodarstvu. Ne mi govorit, da so v JS/JU samo “intelektualci”. Tudi v gospodarstvu imamo zaposlene dr znanosti, mag, ing, V. razred itd. Torej povprečna plača v gospodarstvu je merilo plače v JS/JU. Kulturniki so tudi zasebniki, novinarji so zasebniki. Če se malce zlobno izrazim, serviser , ki služi gospodarstvu, ne more imeti večje plače. Sedaj je pa obratno, ta serviser jebe narod, jebe gospodarstvo in se dela gospodarja vesoljni Sloveniji.
     Ko bo normalizirana Slovenija, se bo vlada in njen servis obnašala tako kot bo reklo gospodarstvo, ne pa FDV intelektualci.
     V JS/JU kofetkajo na račun gospodarstva, naroda. V gospodarstvu pa na svoj.

     • Pepsič

      Red je potrebno narediti povsod, tudi v gospodarstvu ni vse tko, kot ga tu vi dvigujete v nebo, poznam eno in drugo plat, imamo v družini oboje, zaposlene na eni in drugi strani, plačilni razredi so v gospodarstvu še mnogokrat bolje vrednoteni oz. imajo z istim delovnim mestom, kot zaposleni v JU/JS lahko višjo plačo in kdo je kaj o izobrazbi ali da so v JS/JU sami intelektualci? Poznam tudi lastnike firme in s.p., ki pokofetkajo na dan, kolikor jim paše, imajo kosilo, malico dvakrat v delovnem času in ne pol ure, tudi po uro, dve tri, domov gredo ko jim paše, v službo hodijo ko jim paše … tako da ne bi o tem sploh, plačo ima pa za isto izobrazbo ali tudi manjšo, dvakratnik ali tudi trikratnik, če si to določi sam, zopet nebi o tem, kdo naj si rihta isti PR, pri nas je točno določena … toliko o tem in ja poznam te primere, ne malo njih, pa kdo in kje dobivajo božičnice že leta, čeprav je kriza in prav je tako, če poslujejo uspešno in kdo se je kdaj na ta račun pritoževal, kot si to zasebniki, da vedno skoz JU/JS šinfajo, pa ni važno, za kaj gre … torej jim gre dobro v gospodarstvu in ni tako ubogo, kot se kaže in kot se jamra, ja, so firme zapirali, ker so se prezapufali, lastniki so pobrali denar, delavcem pa plač niso dali in kljub temu, da so nesposobni, da je šlo podjetje v stečaj itd., vse to na račun delavcev, po vsem tem ne bi o tem, kdo komu odžira in kdo od koga živi … vi žalite vse v JU/JS, jaz tega nisem sploh na ta način predstavila, je pa res, da samo od sebe ne živi in eno brez drugega ne gre …OK? Ne gre.

     • domovina mili dom

      Ko berem tvoj post, me spominja na….Poglej na osnovno logiko. Razlika med JS/JU in gospodarstvom je ogromna. Zakaj tako. Pa poglejmo. Dajmo za vzgled Boskarila ali katerega koli večjega lastnika pošteno prisluženega kapitala. Misliš, da je on obvezen ob 6 h zjutraj štemplati kartico? Ni. Njegovo delo nima urnika, tudi ostalih vodstvenih kadrih v takšnih firmah. Skratka delavci v takšnih firmah imajo zagotovljen dohodek in delovni standard.
      Ko pa govorimo a izkoriščanju delavcev ,so pa to samo bivše državne firme, ki so jih prihvatizirali bivši direktorji, ala Pavček, Rigelnik, Zidar, sesuvali svetovalci kot so Mencinger, Tajnikar, na kratko F21.
      Na malici, na prihod v službo, je pa vseeno kdaj, kako, saj je lastnik firme.
      Govoriti o tem, da mora lastnik firme delati tako kot JU/JS (urnik), je totalno zblojena komunistična ideja.

     • Pepsič

      Ah lej, najlažje je prit ven s komentarjem uspešne firme, koliko pa je propadlih in ne od teh tvojih navedenih, niso to le bivše državne, kot sem rekla, poznam tudi druge zasebne, kjer vem kako in kaj se počne … aha, ker je lastnik firme torej vseeno, kdaj in kaj počne, no ja, če je to razlog, je slab … komentirala sem in navajala le zato, ker vedno vse čez JU/JS … tudi v gospodarstvu je dovolj sr…, pa noben iz JU/JS ne prha čez njih ali jim česa ne privošči. Povsod je viška nesposobnih ljudi, ki le grejejo “stolčke”, “mali ljudje” pa medtem delajo za drobiž.

     • domovina mili dom

      Normalno, ker JS nima kaj prhat čez zasebno lastnino, ker služi zasebni lastnini, oziroma naj bi služil narodu, če tako rečemo. Torej je pljuvanje samo v eno smer upravičeno. In to je v smeri uporabnikov, ne pa izvajalcev.
      Saj nismo v “socializmu, komunizmu”, kjer so privilegiranci počeli pizdarije, narod pa tiho. Sedaj naj bo obrnjeno, naj narod in ostali vdrževalci proračuna udrihajo po ….

     • traktor

      Očitno smo, vsaj Pepsič si to tako predstavlja in večina zaposlenih v JS prav tako. Oni niso tu zaradi nas, po njihovem smo mi tu zaradi njih. Brez njih nismo nič, brez njih je črna luknja.

    • traktor

     Plač nismo ravno zmanjševali, smo pa morali odpuščati in to precej. Ko vam bo enkrat jasno, da lahko vzamete le kar zaslužite in ne, kar vam kao pripada, bo za vse veliko bolje.Dokler boste za vaše višje plače molzli nas in iz nas delali reveže, pa najemali kredite, ter obremenjevali bodoče generacije, si dragci tega ne zaslužite. Preveč vas je, pa premalo naredite, kar je vidno čisto povsod.

   • AlojzZ

    “žuljavih rok kmetov.”
    To je pa floskula. Poglej malo strojni park kmetov.

    • domovina mili dom

     Se mi je kar zdelo da so lumpenproletarci ljubosumni, če kmet dela z boljšim orodjem. Če bi bili pravi gospodarji, bi celo spodbujali kmete, da si omogočijo še boljše stroje.

    • Pepsič

     Res je, ko jih pa tu sofinancirajo za opremo in nevem kaj še, to pa jim paše a ne? Tega dvigovanja gospodarstva in pluvanje čez JU/JS imam krepko dovolj, tisti iz JU/JS nisem slišala, da bi enkrat samkrat imeli kaj za povedat čez gospodarstvo, kot bi zasebniki radi, da vsi preostali delamo zastonj, sicer pa me zanima, kdo bi jih potem preživljal. samo od zasebnikov nebi. Morda bi mi morali bojkotirat in ne kupovat izdelkov ter plačevat storitev, pa da vidimo, kako bi laufalo, ja potem bi bilo eni in drugi na slabšem in kdo je potem odvisen od koga, vsi od vseh, eni brez drugih ne preživimo in ne delujemo.

     • traktor

      Ko bi ti vedel, kako dovolj imamo šele mi vas. Upam, da tudi pri nas enkrat naredimo pravi sindikat, tak, ki nas vse požene na cesto že takrat, ko pri vas v JS samo pričnete z razmišljanjem o kakšnem dvigu na račun ostalih.

  • centurion

   Ma ti si en lenuh, kot vsi ta levi.
   Bi ti pasal tudi 3. in 4. januar… in…

   • AlojzZ

    Ker je delojemalec, je razumsko, da zahteva: čim večjo plačo za čim manj dela in pa varno delo. Za dobiček pa naj skrbita direktor in lastnik. Večji dobiček ne pomeni večjo plačo delavca, kaj ti tu ni jasno?

    • centurion

     Več prostih dni, večji je dobiček….Najbolje 365+1.
     Kaj ti tu ni jasno?

  • xtc

   Poslušaj ti nepismeni zavajalec:
   To kar skušaš prodajati je blefiranje;sedaj pa resno v si vemo ;da Evropa nima desetdnevnih prvomajskih praznikov_le prvi maj: Načeloma pa imajo prosto od bOŽIČA do Svetih Treh kraljev:nIMAJO DNEVA REFORMACIJE;KI SE S PRVIM nOVEMBROM RAZTEGNE V NOVE POČITNICE ITD:

  • if

   Naj se giblje tudi povprečna plača okoli povprečne v Avstriji!
   Sem delojemalec!

   • traktor

    Ko ti pridem popravit pralni stroj, mi plačaj popravilo, kot podjetju v Avstriji, pa bom tudi jaz dal takšne plače, čeprav imamo veliko višje davke.

    • if

     Vi probleme rešujete z visoko ceno, s konkurenčnostjo ne, zato ste lahko izjavaili tako nemunost.

     • traktor

      Zdaj si pa popolnoma udaril mimo. Glej, če si delavec, pri nas in dobiš slabih cca 5 € neto, staneš delodajalca najmanj 11 € bruto. Zate, ker pri nas delo ni nič vredno, lahko iztrži kakšnih 12 ali 13 €. Če imaš kaj na podstrešju, lahko izračunaš kakšni bajni zaslužki so to. In tudi zakaj še ti nisi med privatniki, če jim je tako fajn.

 • Vera

  Gospodje , ki nič ne delajo, jih 2.1. itak ne bo v službo , zato je manj škode , delavcem se pa vsak zaslužen evro pozna pri že tako mizernih plačah . Delavci tudi ne bodo “silvestrovali ” daleč od doma , zato za njih ne bo takšen velik problem priti na delo . Vprašanje pa se postavlja, če bodo njihovi nadrejeni tam ,kjer bi morali biti ?

 • tarantela

  Oh, pri ponovnem glasovanju bo tudi SD za in bo zadeva izglasovana pozitivno.

 • Adolf Hitler

  samo ko bo ta komunaiserski schwein odstranjen bo to naiveči praznik slovendske historie

 • karpelec

  Praznik Mirovanja ogroža virus H1N3, ki ogroža ljudi z mačkonovim sindromom, ki pušča hude neozdravljive posledice.

 • xtc

  Upam ;da bo zdrava pamet prevladala;vsaj trenutno:

 • xtc

  V bistvu je treba zadevo reševati takole;kolika je mesečna plača in koliko delovnih ur se zanjo opravi:
  Če ima nek mesec pač več prostih dni;se pač le te ure odštejejo od plače in ostanek izplača:
  Če rečemo;da je v normalnem mesecu enaintrideset dni od tega je ccaosem do deset prostih je to nekje normalno dvajset dni;če je prostih dni več se pač plača za nedelovne dni odbije_potem pa kdor želi naj ima proste dneve:

 • Iza Demos

  Iz praktičnih razlogov upam, da 2. januar ne bo dela prost dan. Imam že natisnjene koledarje za poslovne stranke in ne bi rada ročno barvala 2. januarja z rdečo. Pa tudi tiskanja listov, da gre za napako pri 2. januarju ne želim vkladat v rokovnike.
  Vse kar si gospodarstvo želi in na kar nas opozarjajo tuji investitorji je da imamo v SLO nestabilno poslovno okolje – in tole je lep primer.

 • AlojzZ

  Ameriško podjetje CEPR (Center for economic and policy research) je pripravilo študijo o tem, koliko plačanih prostih dni imajo delavci v državah OECD. Več na spletni strani http://siol.net/novice/gospodarstvo/koliko-dela-prostih-dni-imamo-v-sloveniji-v-primerjavi-z-drugimi-drzavami-255791

  =============================
  Po kriteriju plačanih dopust&praznik nismo ravno v povprečju, ampak pred nami so: Avstrija, Portugalska, Nemčija in Španija. In dobil sem vtis, da uspešnost gospodarstva ni toliko odvisna od prostega 2. januarja kot od nekih drugih, nam neznanih vzrokov.

  • AlojzZ

   OOOOPPPPPSSSS! Pozabil dopisati:
   Neki bizgec tako trdi sledeče: “V pravni državi se skriva ključ do blaginje domovine in njenih ljudi.” Več o tem si lahko preberete na http://siol.net/siol-plus/kolumne/bogastvo-pravne-drzave-430651 Pazite na ime tega bizgeca, ker blebeta kot oni Kramberger, bo tudi tako končal! Gremo stavit?

   • ferdo

    Se ti kaj močno kolca, ker nisi ti ta “bizgec”, kaj ?
    Ne moreš biti, ker nimaš pogojev za to.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!