Odprto pismo premierju Miru Cerarju – pisci mu predlagajo nov davek

Foto: STA

Spoštovani gospod ministrski predsednik dr. Miro Cerar! Pred predsedniškimi volitvami je v ZDA dobra četrtina državnih uslužbencev dejala, da bo dala odpoved. Kar je seveda dobro, če bodo zdaj svojo obljubo držali. Stroški davkoplačevalcev se bodo namreč znižali. Ker pa težko verjamem, da bi se lahko kaj takega zgodilo v Sloveniji, niti ni najbrž nikakršne možnosti, da bi Vi, gospod Miro Cerar, zmanjšali število državnih uslužbencev, če ne tudi število zaposlenih v celem javnem sektorju, predlagam, da povečate davke.

Ne, ni se treba uščipniti, ker ste povsem prav prebrali. Predlagam Vam uvedbo novega davka, ki utegne rešiti prav vse tegobe davkoplačevalcev, pred samim seboj bo zaščitil celo javni sektor. Mogoče se Vam bo zdelo čudno, da kaj takega predlaga bloger, ki se ves čas bori proti visokim davkom, ker je to uzakonjena kraja in omejevanje svobode posameznika, toda če si lahko nove davke in paradavke izmišljujejo in predlagajo Vaši uslužbenci, iPhone levičarski aktivisti in kulturni marksisti, ne vidim prav nobenega razloga, zakaj ga ne bi smel tudi jaz, “neoliberalec”, karkoli že to pomeni v besednjaku progresivcev.

Ideja o uvedbi “libertarnega davka” ni izvirna
Pravzaprav ideja o uvedbi nekakšnega “libertarnega davka” ni ne nova ne izvirna. To priznam. Po svetu ga predlagajo libertarci, klasični liberalci, konzervativci in še kdo, a vedno, kar je seveda povsem nerazumljivo, trčijo ob nerazumevanje aktualnih, socialno čutečih oblasti. Nazadnje sem ga zasledil pri blogerju Libzardu (žal je prenehal s pisanjem odličnega bloga), zato ga bom na kratko povzel, malo aktualiziral, obudil njegovo osnovno idejo, saj je resnost trenutka taka, da ponovitev predloga ni odveč. Če boste sprejeli predlog, se Vam ne bo treba ukvarjati s tobačnim, cestnim ali kakšnim drugim centom, niti z drugimi dajatvami ne, ker predlog mojega davka odpravlja vse vaše skrbi. Celo več. Lahko boste ukinili RTV prispevek, ki ga morajo prisilno plačevati Slovenke in Slovenci, kajti denarja v proračunu bo dovolj, da bo nacionalno televizijo financirala državna blagajna. In lahko boste postali zelo priljubljen predsednik vlade.

Slovenija ima proračunski primanjkljaj, javni dolg se povečuje, nismo več monetarno suvereni, da bi kot v nekdanji Jugoslaviji enostavno natisnili potreben denar. Za inflacijo, ki bi jo s tem sicer povzročili, če bi seveda imeli tiskarno denarja, pa tako ali tako pravijo, da je dobra, a ne? Saj veste, kaj je rekel nekdanji šef slovenske Udbe Janez Zemljarič v dokumentarcu Valentina Areha: da se realni osebni dohodki ob 90 ali 95-odstotni inflaciji ne bi znižali niti za 0,5 odstotka. No, on bo že vedel, saj v sedanjosti hodi k ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Ampak pustimo zdaj to.

Glede na to, da se Sloveniji ne obeta nobena potrebna strukturna reforma, saj so pridobljene pravice, kakopak, nedotakljive, je rešitev torej nov davek. Imenoval bi se DPP ali davek na prejemke iz proračuna. Davek bi zajemal vse prejemnike (fizične in pravne osebe ter vse državne organe) na katerikoli podlagi. Torej, vsak prejem denarja iz proračuna bi bil obdavčen in bi šel nazaj v proračun. Ker so proračunska izplačila (v državah, kot je Slovenija, kjer je večina gospodarstva pod nadzorom države, še posebej) stabilna in zanesljiva, bi bilo pošteno, da se obdavčijo. Obdavčene bi bile vse plače iz proračuna, vse subvencije, razne pomoči, skratka vse, kar je plačano iz proračuna. Lahko bi določili enotno davčno stopnjo (10 odstotkov), ampak to bi bilo resnično krivično. Zadovoljiti bi morali kaviar socialiste, ki imajo radi progresivno lestvico obdavčitve (saj veste, revni manj, bogati več in tako naprej). Tisti, ki prejemajo več (recimo, da bi bila najvišja stopnja obdavčitve 30-odstotna, ampak ker nismo malenkostni, je lahko tudi 40 ali 50), morajo prevzeti večje breme. To je povsem logično, ni kaj. Saj so tudi Vaši ministri že kdaj izjavili, da morajo tisti, ki imajo več, plačati več.

Davek bi naletel na odpor pri proračunskih talibanih
Seveda bi davek naletel na odpor pri proračunskih talibanih, češ da gre za krajo denarja tistim, ki ga nadvse pošteno, kontinuirano in prizadevno prejemajo iz proračuna. Ne ozirajte se nanje, govorili Vam bodo, da to pomeni napad na revne in na malega človeka, da se bo zmanjšala potrošnja in podobno. Z denarjem, ki bi ga dobili s tem davkom, bi v letu dni pokrili proračunski primanjkljaj, drugače pa bi šel tako ali tako nazaj v proračun, kar pomeni, da bo porabljen nekje drugje, zato tudi potrošnja ne bo manjša, pač pa bo razdelitev denarja pravičnejša. Iskreno verjamem, da bo DPP razumel tudi sindikalist Branimir Štrukelj. Tako bodo odpadle vse težave na pogajanjih z javnim sektorjem.

Kot slišim, gospod Miro Cerar, si nadvse prizadevate, da bi podjetniki svobodneje zadihali. Na uho mi je namreč prišla Vaša nesebična skrb, da bi zaščitili podjetništvo. Imate obsežen inšpektorski aparat, ki se razdaja in ščiti podjetnike pred lastnimi napakami, ki bi jih lahko naredili. Resnično so krvodajalci, res. Lep primer te zaščite so inšpektorji pod krinko, ki se žrtvujejo svoj čas in nadzorujejo prodajalce kostanja. Prav tako me gane Vaša skrb, da slovenske podjetnike še naprej ščitite s principom tako imenovanega plačevanja davka vnaprej oziroma akontacijo.

Plačaš toliko, kot ocenijo Vaši, in si miren leto dni. Zato vem, da boste premogli toliko pravičnosti, da boste ista načela uporabili tudi za zavezance za DPP. Tako bodo pod Vašo zaščito, tudi njim boste omogočili, da davek plačajo vnaprej. Ja, DPP bi bil zagotovo najbolj pravičen davek.

Brez zamere in zdravi ostanite.

Kavarna Hayek

 • janez zorman

  Odprto pismo premierju Miru Cerarju – pisci mu predlagajo nov davek. Mogoče davek na njegovo neumnost ?!

  • tomven

   Ne, nikakor, kar je preveč je pa preveč. Kaj pa Katar, Brunej, Luxemburg, Kuvajt, ZAR, Švica in podobni; bi rad, da se skregajo z nami?

 • Kat Wilson

  Kaj sploh Cmerko še dela na vladi? In kateri majmun ga je volil mi res ni jasno? Saj se je že na začetku videlo da je ena umazana dvolična pizda. Ja, dokler večina volilcev pada na te glupe, vedno enake fore, Sloveniji res ni pomoči.

  • baubau

   no ja,tisto o “večini volilcev”ni dokazljivo…

  • traktor

   Cmerčita voli večina v JS, upokojenci in reveži na socialni. Ostali pa itak nimamo šans. Jih je enostavno preveč in jebe se jim za vse ostale.

   • Kat Wilson

    Kaj je JS?

    Jaz sem imela tudi obdobje pol leta ko sem prejemala socialno. To nima veze… Pa tut marsikateri upokojenec ni volil za Cmerkota. To je neumno posploševanje…

 • Brutus

  Jaz pa predlagam, da bi uvedli še davek na neumnost in na neumne ukrepe državnega aparata! Državna blagajna bi se zanesljivo bliskovito napolnila….!

 • tohuvabohu

  Zima zima bela,
  vrh gore sedela,
  pa tako je pela,
  da bo Mirka vzela.
  Ker Mirko nič ne dela,
  ker Mirko nič se ne uči,
  čakaj, čakaj,
  Mirko ti.

 • Aleš Pevc DreamLab

  Ne vem če prav razumem, avtor predlaga, da bi obdavčili subvencije in ostale proračunske prejemke, do fizičnih in pravnih oseb?

  Samo kje je pa logika tega ukrepa?

  Dam dva primera. Kmet dobi 20.000 eur subvencij, za recimo prirejo mleka. Subvencijo, dobi zaradi pokrivanja razlike med tržno in realno ceno mleka.

  Poglejmo stroške, kmet je moral kupit krave, traktor, bencin,… To so stroški od katerih je kmet že plačal 22% davka državi.

  Zdej kmetje pravijo, da je subvencija že tako prenizka in da ne pokriva stroškov, vi pa bi jim s tem vzeli še dodatnih 10%.

  Drugi primer: Nevladna organizacija recimo podeželske mladine, dobi za svoj program 20.000 eur razpisnih sredstev. Kar bo porabila za plače, materialne stroške, stroške prevozov na domove… Organizacija je od nakupov stroškov, državi že odvedla ddv v vrednosti 22% in recimo tam okrog 50% v obliki prispevkov za plače… Ampak glej ga zlomka država v večini primerov ne priznava stroškov ddv-ja in s tem je organizacija še dodatno prikrajšana. Ampak spet na teh 20.000 eur, ki itak niso v celoti priznani kot strošek, jim boste dali še 10% davka.

  Zdej pa vprašanje, če bi v teoriji predlog obveljal, bi država res imela 10% več, hkrati pa vsi uporabniki 10% manj, si predstavljate kaj bi to pomenilo recimo za bolnišnice, sej pride do razpada sistema, hujšega kot ga vidimo sedaj.

  Predlog je popoln loop, tudi z drugega vidika, ker edino kar naredi je da vzame 10% proračunskim uporabnikom in jih vrne v proračun, kjer jih bo potem dala istim ponudnikom?

  • tohuvabohu

   Počasi, počasi. Bil je samo štos.

   • Aleš Pevc DreamLab

    hehehe, sej vem, sam problem je v tem, da ga eni navajajo na fb kot da gre za resen predlog.

    • traktor

     Dragec tokrat imamo srečo, da je bil tole le štos. Kljub temu, pa se nam glede na požrtijo v JS, ki se že kaže v stavkah in napovedih stavk, na žalost obeta povišanje prispevkov, pa tudi iznajdba kakega novega davčiča.

 • karpelec

  Verjetno bomo morali na Mirotov skelet navrtati luknje, v njih vsaviti kline in na njih obesiti številne pripombe in davke dobromislečih ljudi, ker drugače spolzijo na tla, kjer jih s sodelavci kar pohodi.
  Ampak njegov skelet je od samih lukenj kar porozen in še čudež je , da se drži skupaj. Skupaj ga drži še kalcijeva mreža z žolco, ki ja nastala kot produkt protesta proti ljudem.

 • Olga

  Odlična ideja!

  • koza

   z drugimi besedami je hotel vprašati – Kdo bo naslednji stavkal, zato bi jih bilo fajn drapnit, pa naj sami flikajo luknjo, ker krediti se jemljejo zaradi njih, banke pa sedijo na denarju; pa res kdo že ni dolgo stavkal, sodniki? gremo še en krog

 • Anton

  prej bom jaz Papež, preden bo tak davek videl luč sveta

  sarkazem press

 • Brutus

  Najhitreje bomo državno blagajno napolnili če uvedemo davek na budale! Sklepam, glede na rezultate zadnjih volitev….

  • garfi

   in najnovejših anket

 • dob

  Cerar je začel mednarodno turnejo, včeraj je bil v Fužinah.

  • rubec

   hehehehe

  • Viktorh

   …mislim, da je bil u Fužinama.

 • Shalalabayzer

  Uvedba takega davka se lepo sliši…sem prepričan da bodo bankirji takoj za uvedbo.
  Njim največ v žep kapne, če se denar takole pošilja malo sem, malo tja, pa malo naprej, pa malo nazaj.

  Bankirji pa od vsake finančne operacije poberejo provizijo.

 • garfi

  idejo o tiskanju denarja bodo uresničili z naslednjo vlado

 • nevtrino

  Heh, a da bi svoje volilce zatiral ?…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!