Parafiranje dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar Foto: STA

Sinoči so predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja dosegli dogovor, ki ga bodo parafirali danes popoldne. Pred tem bosta besedilo pregledali in uskladili še obe delovni skupini. Skupni učinek dogovora na javnofinančne izdatke vseh blagajn bo, kot ocenjuje minister za javno upravo Boris Koprivnikar, prihodnje leto znašal približno 56 milijonov evrov. V dogovoru so predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest.

Po besedah vodje ene izmed sindikalnih pogajalskih skupin Jakoba Počivalška je bilo v tej fazi število sindikatov, ki bi dogovor podprli, zadostno. Po parafiranju dogovora bodo sindikati na svojih organih odločali o podpisu sredi prihodnjega tedna.

Za državo prinaša dogovor med vlado in sindikati obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju.

V dogovoru so predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest. Pri najslabše plačanih bodo začeli nepravilnosti odpravljati in maja prihodnje leto tudi izplačevati višje plače, ostalim pa junija, pravi minister Koprivnikar. Ob tem minister pozablja, da je iz državne blagajne že vzel denar za zdravnike. Kje bo Koprivnikar dobil 56 milijonov evrov, bo šla država v zadolževanje?

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je izjavil:”Večino varčevalnih ukrepov bomo odpravili prihodnje leto, leta 2018 pa bodo le še omejitve pri delovni uspešnosti in zamik izplačil napredovanj na december. Leto 2019 ni del dogovora.”
.

Sta si vendarle Štrukelj in Koprivnikar segla v roke in zakopala ‘bojno sekiro’?Pred nekaj dnevi je namreč Štrukelj predlagal, da se varčevalni ukrepi v celoti odpravijo z začetkom prihodnjega leta. Hkrati je vztrajal, da vlada uresniči dano obljubo o odpravi anomalij za tiste z najnižjimi plačami, za kar je ponudila deset milijonov evrov. Štrukelj je takrat napovedal, če dogovora ne bo in bi vlada zniževala plače z interventno zakonodajo, bodo po Štrukljevih besedah javne uslužbenke in uslužbence pozvali k splošni stavki. Navsezadnje je bilo vladno sporočilo, da je zgolj s stavko mogoče v tej državi kaj doseči ali kaj preprečiti, je ugotavljal ob izkušnjah z zdravniki in s policisti. Štrukelj je sicer dosegel 1000 evrov regresa za zaposlene do 16. plačnega razreda. Premiki se obetajo tudi za starejše od 50 let, saj so dosegli višino premij kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja.

B. J., STA

 • rrrrr

  Da je vlada podpisala dogovor s sindikatom javnega sektorja, torej sama s sabo? Shizofrenija po slovensko.

 • tarantela

  No, pa je spet šlo k hudiču upanje, da bo vlada padla!

 • Nata

  Ja, koliko več pa bodo dali tistim, ki imajo najmanj?
  Ma, da si ne boste kaj naredili, no ?
  Pa, tov. Štrukelj, kakšen regres ? Od kje za vraga ? Kar naenkrat pa so denar našli ?
  Danes je v Delu zanimivo pismo bralca ZPIZu. Zahteva 13 pokojnino in regres!!
  Brez nadaljnjega komentarja.

 • RATATA

  Vlado je rešil minister štrukelj, ki brani mir.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!