Peklenski ponedeljek in noč na torek: Ogromno škode zaradi izrednih vremenskih razmer

Foto: iStock

Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je povzročilo veliko nevšečnosti, zlasti na območju Koroške, Štajerske in Dolenjske. Ponekod še danes nadaljujejo s črpanjem vode iz zalitih objektov in prekrivanjem streh, ki jih je odkril veter ali naluknjala toča.

Meteorna voda je zalivala prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa na prometnice, iz več krajev so poročali o debelejši toči.

Še posebej hudo v Mariboru
To še posebej velja za Maribor, kjer je toča po zaenkrat znanih podatkih poškodovala strehe več kot 70 objektov. Po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc je bilo najhuje v mestni četrti Tezno, kjer je padala tudi za jajce velika toča. V intervenciji je sodelovalo okoli 200 gasilcev, ki so med drugim izčrpali meteorno vodo iz 95 objektov.

Odkrivalo strehe
Gasilci so morali zaradi toče med drugim prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi, Hoče-Slivnica in Kidričevo ter odstranjevati meteorno vodo iz več objektov v občinah Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram, Zreče in Duplek. Treba je bilo tudi čistiti gramoz s cestišč in odstranjevati padla drevesa.

Na športnem letališču ogromna škoda
Na Ptuju je voda po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu. V Medlogu pri Celju je zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec.

Težavno tudi na Koroškem
Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, v Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih propustov močno moten cestni promet. V naselju Mislinjska Dobrava in Šmartno je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskih objektov, narasel potok Homšnica pa ogrožal dve stanovanjski hiši. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je meteorna voda zalila devet stanovanjskih objektov, župnijski urad ter vrtni center.

Ni bil dan za pohodništvo
Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je ostala ujeta na odročni lokaciji med neurjem.

V osrednji Sloveniji težaven predvsem močan veter
V osrednjem delu države je težave povzročal zlasti močan veter, ki je poškodoval ostrešja nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Opozorilo velja tudi za danes
Tudi današnji popoldan po napovedi agencije za okolje sicer ne bo minil brez ploh in neviht. Te se lahko sredi dneva in popoldne pojavijo zlasti v notranjosti države.

Težave tudi v Avstriji
Neurje je povzročilo škodo tudi v sosednji Avstriji. Zaradi razmočenega terena se je v ponedeljek utrgal plaz na avstrijski strani prelaza Ljubelj, a so ga kmalu očistili, zato je cesta danes ponovno prevozna. Kot je razvidno iz posnetka, ki ga je objavil lokalni časnik Kronen Zeitung, je bil med razsutim kamenjem ujet avtomobil s slovenskimi registrskimi tablicami.

 

B.P., STA

 • Unikatna

  Jaz še kaj takega nisem doživela kot včeraj!! 23 minutna toča – občutek je res bil strašljiv!!

  • garfi

   kakšne so posledice ?

   • alojz

    Ko bo razbilo Ljubljano bomo pa začeli izvajati protitočno zaščito.

    • garfi

     malo verjetno, “razbijati” bomo morali kar sami

     • Novakec1

      In to tapru v lublani bulani.

   • Unikatna

    Toča je preluknjala strehe in razbijala vetrobranska stekla na parkiranih avtomobilih, zalite kleti, podrta drevesa…o ostali škodi niti ne vem…

 • pajot

  Bog kaznuje Slovenijo.

 • Novakec1

  Falkona predelat v protitočno letalo, bo mel skoz delo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!