Pika Nogavička in davki

Foto: Youtube

Levičarji dajejo Švedsko vedno za primer zgledne socialne demokracije. Švedska to, Švedska ono, Švedska tretje. In hitijo poudarjati, da socializem deluje, čeprav bi bilo dobro, da bi si sploh ogledali, kaj želijo, opozarja švedski pisatelj in zgodovinar Johan Norberg. Biti danes kot Švedska pomeni (če odmislimo težave z multikulturnostjo): več deregulacije, sistem vavčerjev v šolstvu, delno privatiziran pokojninski sistem, brez davka na nepremičnine in dediščino ter relativno nizke stopnje davka na dohodek. Švedska je sicer poskušala s socialističnimi rešitvami, toda ta eksperiment se skoraj do dneva natančno ujema z obdobjem najdaljše gospodarske stagnacije v zadnjih 100 letih.

Slika o Švedski kot bogati državi, kjer vlada socializem, je slika o Švedski iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Švedska je rastla hitreje od drugih evropskih držav zaradi omejene vloge države in tržnega gospodarstva. V obdobju 1850–1950, ko je v tej skandinavski državi vladala ekonomija laissez-faire, se je švedski BDP na prebivalca povečal za osemkrat, število prebivalcev se je podvojilo. Smrtnost dojenčkov se je zmanjšala s 15 odstotkov na 2 odstotka, pričakovana življenjska doba se je podaljšala za neverjetnih 28 let. Stopnja davkov na Švedskem ni bila samo nižja kot v drugih evropskih državah, ampak celo nižja kot v ZDA (med 19 in 20 odstotkov v primerjavi s 24 odstotki v ZDA). In vse to se je zgodilo, preden so se pojavili znaki, da bo na Švedskem vzpostavljena socialna država.

Politike Tagea Erlanderja in Olofa Palmeja so pripeljale do zmanjšanja produktivnosti
Ko so Švedi postali ekonomsko preskrbljeni, so pomislili, da bi svojo varnost prek države zavarovali za daljše časovno obdobje. Sprejemali so regulacijo za regulacijo, povečali davke, javni sektor se je razbohotil. Počasi so politike Tagea Erlanderja in Olofa Palmeja pripeljale do zmanjšanja produktivnosti in načele pregovorno skandinavsko delovno etiko.

Švedska, ki je bila leta 1970 za četrtino bogatejša od povprečja držav OECD, se je 20 let pozneje izenačila s povprečjem. Nekoč četrta najbogatejša država na svetu je nazadovala na 14. mesto. To je bilo katastrofalno obdobje za zaposlovanje in podjetništvo. V tem času v zasebnem sektorju ni bilo ustvarjeno niti eno (neto) delovno mesto, čeprav se je število prebivalcev povečevalo. Do leta 2000 je bila samo ena izmed 50 največjih švedskih družb ustanovljena po letu 1970.

A socialni demokrati še kar niso odnehali. Želeli so nacionalizirati zasebna podjetja, parlament je celo sprejel zakon, ki je kot nezakonito razglasil vsako finančno in ekonomsko transakcijo, ki je imel namen zmanjšati davčne obremenitve.

Znani ljudje in podjetniki so začeli zapuščati Švedsko
Ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad in mnogi drugi podjetniki ter največje športne in druge zvezde so množično zapuščale Švedsko. Najbolj znan švedski avtor Wilhelm Moberg je zapisal, da je država ušla izpod nadzora, filmskega režiserja Ingmarja Bergmana so aretirali in pripeljali pred sodnika zaradi obtožb o utaji davka. Doživel je živčni zlom in odšel s Švedske.

Astrid Lindgren, priljubljena otroška pisateljica (Pika Nogavička), je morala plačati super davek, kar jo je spodbudilo, da napiše satirični esej o stari čarovnici Pomperipossi in začarani davčni oblasti: “Mislila je, da ima prav in da jo bodo v demokratični državi vsi spoštovali. Ljudje pač ne smejo biti kaznovani ali preganjani, ker se je zgodilo, da oni – po lastni krivdi ali ne – zaslužijo denar na pošten način.” Na koncu najde rešitev: “Naenkrat ji je kapnilo – ženska, ti lahko živiš od socialne pomoči. Kako čudovito! In potem je Pomperipossa od socialne pomoči živela srečno do konca svojih dni. In nikoli ni napisala nobene knjige več.” Esej je bil objavljen leta 1976 v Expressnu, zanimivo pa je, da te epizode v življenju Lindgrenove levičarji nikoli ne omenijo.

Sledila je streznitev. Od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja se Švedska privatizira, deregulira, zmanjšuje davke, vrata javnih storitev je odprla zasebnim družbam. Velika javna poraba in visoke davčne stopnje so padle na povprečno evropsko raven. Švedska ima sicer še vedno visoko stopnjo socialne zaščite, a tisto, kar so njihovi socialisti (v nasprotju z drugimi) dojeli, je: ali imaš veliko socialno državo ali imaš bogate, ki vse to plačujejo, toda obojega ne moreš imeti.

Le bogati lahko zagotovijo delovna mesta
Zato so svoje bogate sodržavljane zadržali z davčnimi olajšavami, ki jih sicer nižji in srednji sloj nista deležna. Vedo namreč, da le bogati lahko zagotovijo delovna mesta. Da bi pritegnila vrhunske strokovnjake z vsega sveta, imajo “davek na strokovnjake”. Pravzaprav ne gre za davek, saj ščiti 25 odstotkov dohodka strokovnjaka pred obdavčitvijo. Dohodnino namreč plača samo na 75 odstotkov svojih dohodkov.

Največja težava Švedske je danes multikulturnost in v povezavi s tem migracije. Čeprav mediji o tem ne poročajo, je večina Švedov proti. Skandinavci so namreč vedno s prezirom gledali na ljudi, ki jemljejo denar drugim, čeprav do njega niso upravičeni. Na vprašanje kontinuiranih raziskav, katere so tiste okoliščine, ko lahko nekdo sprejme vladno pomoč, čeprav do nje nima pravice, so Švedi vedno odgovorili: “Nikoli, takih okoliščin ni.”

Kavarna Hayek

 • janez zorman

  Ko država začne iz rok spuščati prepoznavne blagovne znamke – za državo, potem je z njo nekaj hudo narobe.

  • Novakec1

   Se je za bat da bodo potico hrčki za svojo vzel.

 • Anton

  pri nas glede tega vlada ena sama preproščina in ni težko ugotoviti krivca za stanje v državi , za nazaj , za sedaj in za naprej (ne glede katera vlada je/bila/bo na oblasti ali rdeča ali bela/črna ali desna/leva)je kriv eden in edini Janez Janša

  sarkazem pres

  • Novakec1

   Ja, ker osamosvojitve ni do konca spelu. ponovna osamosvojitev pa bo zelo krvava.

 • dež

  Če poenostavim, Švedi so do 1970 vseskozi rastli in bili No. 1 v Evropi, potem so 10 let stopicali na mestu, od leta 1980 do 1990 močno stagnirali, nato pa jih je po 10 letih srečala pamet in so krivuljo rasti ponovno obrnili navzgor.
  Upajmo, da se po 10 letih po Janševi vladi (2004-2008) – ko smo bili najvišje, streznimo tudi Slovenci in vsaj za 2 mandata odpikamo, dokazano nesposobno, levico iz oblasti.

  • tarantela

   Za časa Janševe vlade ni bilo recesije, ta se je začela ob koncu njegove vlade. Tudi, če bi bil potem še predsednik vlade, bi imeli enake probleme, kot jih imamo sedaj. In če takoj spet prevzame vodilni položaj na vladi, bi ne mogel kaj dosti storiti, najbrž bi se skliceval, da ni mogoče, ker da so prejšnji vse zafurali.
   Sicer pa menim, da Janša ne bo mogel več voditi vlade, bo imel ulico.

   • rrrrr

    Hja, samo takrat bo ta ulica strmo nagnjena proti trajni deponiji odpadkov. Gradbena dela so se že pričela…

    • tarantela

     Ne bodi tako prepričan, svet se spreminja, čedalje več je revni, brezposelnih. Zadeva močno vleče na levo.

     • rrrrr

      Roko na srce, tokrat se s tabo strinjam, ko končno sama ugotavljaš::
      “Ker se svet spreminja in vleče na levo, je čedalje več revnih in brezposelnih.”

      Vidiš, šolanje na tem portalu dela čodeže!

     • baubau

      pa preveri,kakšen je tvoj krvni obtok po desni plati telesa-da nimaš tam kake tromboze mogoče…

   • Nata

    In, zakaj bo imel ulico ??? Zanimivo, a ne ?

    • tarantela

     Njegov način je napačen.

     • Nata

      Kako pa lahko trdimo, da je napačen ? Bratuškova je nakladala o strašenju……pa da ne naštevam, no ?
      Sedaj pa ne strašijo, ampak izpeljejo – zanimivo , brez ulice – prav vse, kar si zamislijo ?

     • tarantela

      Ljudje ne marajo takšne delitve. Družijo se levi, desni, verni, ateisti. Takole v družbi niti ne veš kakšno vero ali ideologijo kdo podpira, enostavno družijo se. Življenje ni več :”Živjo Janša!” Enostavno se le še malokomu ljubi iti te igrice.
      Janša naj zamenja svetovalce, če ni preveč trmast in o vsem odloča sam, ampak to ni pot do uspeha.

     • Nata

      Ja, tarantela ? Zakaj bi pa moral odnehat vedno, pa prav vedno samo eden ? Vemo kdo ? V normalnih državah s stoletno demokracijo se res družijo prav vsi .
      Primerjavo pa si vseeno dala zelo slabo, a ne ? Naj nehajo packariti, pa bo tudi ” Živijo Janša ” utihnil.
      Tako pa to namerno provocirajo. Saj jim samo koristi.

     • tarantela

      Ne glej gor na vrh politike, glej spodaj navadne ljudi. Zakaj ne marajo Janše? Ko vidijo, da si dela svoje proslave, se jim desnica upre.

     • Nata

      No, mislim , da ni takole zelo ločeno.
      Navadni ljudje volijo levake ? Zakaj neki ? Ja, kaj pa so pokazali do sedaj . In ti – navadni – pa ne vidijo pod kakšnimi simboli levica prireja svoje proslave?
      Tarantela, še vedno velja tista veš, vzrok in posledica…….

     • baubau

      Kdo pa ti je povedal.da “navadni ljudje ne marajo Janše”?Rumeni tisk -in sem štejem tudi vse dnevnike ter večino tednikov in mesečnikov pa spletnih portalov.in rtv prav tako.Seveda pa še posebej vse manipulativne raziskovalce javnega mnenja,ki SDS začuda postavljajo na prvo mesto-za to najbolj zaslužnega predsednika pa na zadnje.Igrice za trole.To,kar ti verjameš,pač ni resnica.

     • macon

      Ulico bo imel zaradi komunistične mafije v medijih, sodstvu, sindikatih in izobraževanju, ki se boji za neupravičene privilegije in brani krajo in kriminal za vsako ceno. Tisoči levih mafijašev ta trenutek pridno kradejo.

   • dež

    Lahko, da bi imeli kakšne probleme, zato pa so vlade, da jih rešujejo. A takšnega pufa, kot ga imamo sedaj in toliko nezaposlenih, zagotovo ne bi imeli. Tudi bančna luknja ne bi bila takšen problem in Pro ter Faktor banke ne bi reševali davkoplačevalci.
    Kar se ponovnega prevzema oblasti tiče, sem z razlogom zapisal 2 mandata, ker v 1 ne moreš narediti vsega in, kot pravilno ugotavljaš, se lahko vedno izgovarjaš na predhodnika.

 • althar

  Morda še majhen dodatek k tej znani zgodbi. Konec ’80 let, na višku socialistične diktature na švedskem, je imel koncern Volvo konstantno tretjino svojih delavcev na eni od socialistično upravičenih odsotnosti in je bil na tem, da zaradi izgub zapre vrata. Podobno je bilo tudi v večini drugih družb. Vodstvo se je usedlo s sindikati in jim nalilo čistega vina: ali zapremo štacuno ali pa nehamo s socializmom. Ker je na švedskem racionalnost očitno močnejša od ideologije (vsaj takrat je še bila, kako je danes, bomo še videli), so sindikati popustili in prav to dejstvo je prižgalo zeleno luč za vse kasnejše tržne reforme, ki so Švedsko dvignile iz brezna socialističnega propada.

  Če si zdaj predstavljam na oni strani pogajalske mize Semoliča in Štruklja, si ne morem kaj, da ne bi obupal nad slovensko prihodnostjo…

  • Nata

   + + + + + + + + + + +

  • dež

   So se na enak način zmenili tudi v Nemčiji. Pri nas so problem sindikalisti, prepričan sem, da bi se sindikati dalo hitro dogovoriti, le nekaj pomembnežev bi moralo dobiti nogo.

  • janez.pokoncni

   Še ena resnična.
   Švedi so imeli na voljo nekaj dni (mislim, da 10 delovnih dni) bolniške na leto po lastni izbiri., Torej vsak si je lahko vzel bolniško kadar je želel brez, da bi moral iti k zdravniku po potrdilo o bolezni, kar je v bistvu čisto normalno. Bedasto je v primeru gripe hoditi k zdravniku, ker kemikalij, ki bi ubijale viruse v človeku zaenkrat še človeštvo ni izumilo (govorim za vse viruse ne samo gripo).
   Po letu 1991, ko je Balkan utonil v vojne in so tudi Švedi sprejeli kar precej “Ibrahimovičev”, se je koriščenje “bolniške po izbiri” tako povečalo, da so zaradi masovnih zlorab morali to ukiniti.

 • Nata

  + + + + + + + + + zanimivo.A, samo Bog ve , kako bo naprej ?

  • tarantela

   Tudi sama razmišljam, kako naprej in kaj se bo zgodilo. Prepričana pa sem, da se bo svet zavrtel v levo. Kapitalizem se je povampiril in se bo sesul sam vase, saj drugače ne more biti. Na eni strani peščica bogatašev, na drugi strani milijarde revnih, veliko med njimi sestradanih do smrti. Ko jim bo prekipelo, bodo gorele razkošne graščine. Bogati še bolj bogatijo s prodajo orožja in sejanja sovraštva med narodi. Ti se med sabo pobijajo, prekupčevalci z orožjem pa štejejo cekine in se mastijo ob obloženih mizah. Ta svet se je pokvaril do amena!

   • xtc

    Še en levi trol sem si kar mislik kaka neumnost bo napisana:

    • tarantela

     Potolaži se!

   • macon

    To šolo smo že imeli, to si pozabila pomisliti. Začela se je z revolucionarnim pokolom: “pravični” socialistični regulatorji so poklali “sovražnike” levega sistema in tri rodove kasneje končali v bankrotu.

    Milijarde revežev se bodo naučile urediti razmere pri sebi doma in se nahraniti, drugače bodo pomrli od lakote, ker jih belci ne bomo hranili, zadravili in razmnoževali v nedogled, oni pa se nam več ne bodo “v zahvalo” posrali na glavo.

    Konec lažnega humanizma in vsak naj plačuje svoje račune.

 • xtc

  Švedska je lep primer;kako levaki uničijo državo;no isto velja zayugo levake in Slovenske levake:Levaki ljudem samo govorijo o pravicah ne pa dolžnostih;parazitirajo domla kjer lahko in širijo krog svojih privržencev s socialo;ki nato v kombinaciji z drugimi pogubnimi ukrepi levakov kot so visoki davki in nedodelana priselitvena politika skolapsirajo družbo:

  Svet generalno v prihodnosti bo pred resno dilemo ali pasiviziranje islama ali islamizacija in druga dilema uničenje komunizma in levaštva ali pa bo svet zdrsnil v popoln kaos oz;bo regresiral podobno kot pod islamom:
  Rešitev za svet je oster zasuk v zdravo desnico_nacional socialisti so le levaki in izkoreninjenje anomalij in iztirjenosti ter nenormalnih nedemokratičnih sistemov oz: miselnosti;seveda pa zadeva zopet pelje preko ene in edine rešitve_žal je pač tako ko svet zatava izven meja normale in postane sovražnik samemu sebi:

 • janez.pokoncni

  Če pogledamo zadnjh 100 let. Ni je države na svetu, ki ne bi pod vladavino levice tonila. Nihče od vas mi ne zna povedati niti enega primera, ki ni države, kjer je vladala levica vsaj 10 let, bolj ali manj resno potisnil v PM.
  Na drugi strani znam sam fraj glave našteti nekaj 10 primerov držav, ki so se po prevzemu oblasti s strani desnice dvignile.
  Tisto, kar mene osebno ubija ; kako pri vragu se večina ne strezni in odloči za normalno življenje??

  • xtc

   Čile je lep primer v vseh primerih_žal kruta resnica:

 • tarantela

  Levica ali desnica, to je zdaj vprašanje.
  Torej levica: Venezuela, Kuba, Severna Koreja, bivša Jugoslavija, prav tako bivša Sovjetska Zveza in druge države vzhodne Evrope. Vse je šlo v maloro po nekaj desetletjih. Razen v Jugoslaviji brez dolgotrajnih vojn. No kam spada Kolumbija po treh desetletjih vojne, menda ne v komunizem, jebiga, ne vem več!?
  Desnica. Ta je na površju v večini držav že od fevdalizma naprej. Večina držav je danes kapitalističnih. Pustimo tranzicijske in si oglejmo tiste s tradicijo kapitalizma, ki ga nekateri tako hvalijo. Južna Amerika na psu, v ZDA tam ob koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja finančni zlom. Posledica = svetovna revščina v vseh kapitalističnih državah, posledice so bile tudi v Evropi, zaradi tega je Hitler lahko naredil tisto, kar pač je. Če prevedemo, da je ravno kapitalizem privedel do druge svetovne vojne v Evropi. Kapitalizem danes = svetovna recesija = je brezposelnost, revščina, obup.
  Peščica ultra bogatih obrača denar in si ga množi, ogromna večina je revnih. Je to ta hvaljeni kapitalizem tisti pravi sistem? Menim, da bo treba vzpostaviti nekaj tretjega, kaj, ne vem, nisem tako brihtna, vsekakor pa današnji kapitalizem ni tisto pravo, to je vampirizem.

  • tohuvabohu

   Vam levičarjem se konstantno blede. Kapitalizma NI! Izmislil si ga je nori pesnik Karel Marx, ki ga je rabil za opravičevanje svojih komunističnih sanjarij.

 • tohuvabohu

  Ne pozabite: naša Pika Nogavička je skupaj z gospodom Fickom v enem letu Slovenijo zadolžila za devet milijard.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!