Po sončnih in toplih dneh v nedeljo jesenske temperature in dež

(Foto: STA)

Po sončnih in toplih dneh v nedeljo s hladno vremensko fronto prihajajo dež in nižje, za jesen bolj značilne, temperature. Sredi dneva se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo, temperature bodo le do 15 stopinj Celzija, meja sneženja pa se bo do večera spustila na 1200 metrov, je za STA povedala meteorologinja Veronika Hladnik.

Danes bo še suho in sončno z nekaj jugozahodnega vetra, temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija. Na Primorskem in v zahodni Sloveniji bo nekaj več oblačnosti, tam lahko danes že pade kakšna kaplja dežja, a večjih količin ni pričakovati, je pojasnila dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso).

V nedeljo pa nas bo po njenih navedbah dosegla hladna vremenska fronta, v večjem delu države bo predvidoma padlo 20 do 40 litrov padavin na kvadratni meter, kar pomeni zmerno deževje. “S fronto seveda prihaja tudi nekoliko hladnejša zračna masa, tako da bo nedelja hladnejša – najvišje dnevne temperature le do 15 stopinj Celzija,” je napovedala Hladnikova. Z ohladitvijo in padavinami se bo popoldne zniževala tudi meja sneženja. Po napovedih bodo padavine proti večeru že slabele in v noči na ponedeljek v večjem delu države ponehale.

V ponedeljek se bo sredi dneva že začelo jasniti, bo pa ostalo hladneje, kot smo bili navajeni v preteklih dneh. Dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj in v ponedeljek in torek bo tudi zaradi severnega vetra bolj sveže. “Pravzaprav bodo temperature primerne letnemu času,” je dodala.

Za prihodnji teden po njenih navedbah kaže, da bo prevladovalo suho vreme, temperature pa bodo verjetno med 15 in 20 stopinj Celzija.

Oktober, ki ga sicer še ni konec, bo v povprečju najverjetneje nekoliko toplejši od preostalih let, je dejala Hladnikova. Kot je pojasnila, kakšnih rekordov sicer letos ni bilo, vseeno pa je bila približno deset dni temperatura do 25 stopinj Celzija, sploh na vzhodu. “To so vseeno kar visoke temperature za ta čas,” je ocenila.

Rekordne oktobrske temperature v Sloveniji so sicer še višje. Kot so zapisali na Arsu na svojem Facebook profilu, je bilo sredi oktobra leta 1970 v Biljah 28,2 stopinje, v Vedrijanu 28, v Tolminu in Kubedu pa 27 stopinj Celzija.

Iz Javne agencije RS za varnost prometa pa so ob zadnjih toplih in sončnih dnevih, ki jih bodo izkoristili še mnogi motoristi in drugi izletniki, opozorili na previdnost v prometu. “Statistika namreč kaže, da do prometnih nesreč največkrat pride prav ob lepem vremenu,” so pojasnili in pozvali k skrbi za večjo varnost.

“Vsem voznikom v prihodnjih dneh na cestah svetujemo še dodatno previdnost in pozivamo k odgovorni in varni vožnji vsakič, ko sedemo za volan ali na motorno kolo. Vozimo z zmerno hitrostjo, ne uživajmo alkohola, telefoniranje pa raje odložimo do prihoda na cilj ali vmesnega postanka. V prometu pazimo drug na drugega, zato spremljajmo prometne razmere in bodimo pozorni na vse udeležence v prometu,” so pozvali.

D. Č., STA

 • garfi

  začasen konec kolesarjenja z novim dobrim kolesom

  • RATATA

   Važič hehe

   • garfi

    imam tudi nov dober suv in hodim na proteste za reveže, ki se jim ne ljubi
    ali stojijo v vrsti za makarone

    • RATATA

     Sva si kar malo podobna, mnogi se čudijo, ko se tako jezim na te komunajzrje in ozaveščam ljudi glede njihovih laži ter pokvarjenih lopovščin, čeprav mi nič materialnega ne manjka.

     • garfi

      rdećuhi niso bili kaznovani in lahko vse ponovijo
      vključno s plenjenjem premoženja
      bando moramo ustaviti

     • RATATA

      MUS!!!

 • Janez

  “NAŠIM” EX KP, ZK – JE ZGLEDA
  ŽE
  JESENI ZMRZNILA – PAMET !
  Kolikor so je seveda – sploh – imeli !
  Mogoče jih je pa – strah ?

  Zoprna , polit zoprna jesen bo !
  Se
  Bo mag. Klemmenčič – težko izognil poti na Dob !
  Ex PRAVI KOMUNISTI SO ZELO STARI OZ.. VEČIDEL – MRTVI !
  Tudi
  mlajši ex KOMUNISTI BEŽIJO V ŽAL “PRE” DOBRO PLAČANI PENZION.
  Mislim : Semolič, Fišer, Masleša itd. Itd.
  Ja?
  Žalosten čas se bliža :
  VSI SVETI OZ. DAN MRTVIH, NOČ ČAROVNIC – KRČENJE “DRŽAVE” Groza ! L.r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!