Podhranjenost Slovenske vojske v tujih medijih: Novinar Večera laže, da je prikazana izkrivljena slika, medtem ko Hojs s prstom kaže na Pahorja in Erjavca

Foto: STA

O tem, da elitna enota slovenske vojske ni opravila preizkusnega testa Nata ter da je bil zaradi tega odstavljen načelnik generalštaba Andrej Osterman, pišejo domala vsi balkanski mediji. O sramotnem stanju Slovenske vojske se je bogato razpisala Al Jazeera Balkans, ki poudarja, da imajo pripadniki Slovenske vojske slabo orientacijo v manevrih in tudi slabe čevlje, s tem pa so se morali soočiti na NATO-vem testiranju bojne pripravljenosti. Posledica tega je bila, da je obrambna ministrica Andreja Katič predlagala zamenjavo načelnika generalštaba Andreja Ostermana. Al Jazeera poroča, da bi morala zaradi nezadostne ocene odstopiti tudi Katičeva, vendar pa je ostalo le pri odpoklicu Ostermana. Namesto njega je bil na ta pomemben položaj imenovan njegov namestnik Alan Geder.

O porazni vojaški opremi, predvsem o čevljih, s katerih so odpadli celo podplati, sedaj govorijo v naši soseščini. Omenjeni medij pa ugotavlja, da slovenski vojaki ostajajo doma, namesto da bi služili na misijah v Libanonu in na Kosovu.

Svoj del krivde, da v Slovenski vojski ni tako, kot bi moralo biti, nosi tudi Borut Pahor, ki ni le predsednik, temveč tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil. Opozicija se sicer ni pomirila po zamenjavi Ostermana, temveč zahteva tudi odstop ministrice Katičeve. Toda nekateri sogovorniki za Al Jazeero trdijo, da razmere v Slovenski vojski niso tako obupne, “kot jih želijo nekateri prikazati”.

Levičarji nikoli niso imeli pozitivnega odnosa do vojske
Novinar Večera Aleš Kocjan je tako izjavil, da je bila predstavljena izkrivljena slika položaja v Slovenski vojski, ter da so “po uradnih informacijah vojaki lani prejeli novo opremo, med drugim tudi škornje, ki ustrezajo vojaškim standardom. Uničena vojaška oprema po vrhovnem vojaškem poročilu pomeni, da pripadniki vojske izpolnjujejo svojo nalogo in se pripravljajo na ekstremne razmere,” je prepričan Kocjan. Sicer pa je Kocjan opozoril tudi na to, da so težave Slovenske vojske, o katerih se piše, dolgoročna posledica gospodarske krize. V času recesije je namreč Vlada močno skrčila proračun za vojsko, v obdobju 2010 do 2016 za kar 42 odstotkov! V tem času je tako popolnoma ustavila modernizacijo SV, “država pa je za vojaške naložbe namenila manj kot dva odstotka BDP, medtem ko je priporočilo Nata svojim državam članicam, da od tega zneska nameni investicijam v vojaško opremo najmanj 20 odstotkov od tega zneska.”

Novinar Večera Aleš Kocjan. Foto: sta

“Nezadovoljstvo med vojaki in njihovimi predstavniki sindikatov je razumljivo, saj imajo pomanjkljivo opremo, nizke plače in pomanjkanje ustreznih bonitet za vojake. Kljub temu bi bilo narobe posploševati, da je vojska bosa in podhranjena,” je zaključil Kocjan, ki je še dodal, da nekateri slovenski mediji prikazujejo kakor izkrivljeno sliko. “Tuji mediji glavni steber slovenske obrambe prikazujejo kot skupino razvajenih otrok, ki se v raztrganih čevljih ne znajo gibati po bojišču, sedaj pa še ‘jokajo’ zaradi ozeblin, ki to niso.”

Začelo se je z Borutom Pahorjem, Socialni demokrati pa še naprej uničujejo
Nad stanjem v Slovenski vojski pa je razočaran politik iz stranke SDS in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Trenutno stanje SV je po njegovem mnenju takšno zaradi dolgoletnega zmanjševanja proračuna za oborožene sile, na kar s prstom kaže na predsednika Boruta Pahorja. Hojs je namreč razkril, da je Pahor z zmanjševanjem sredstev za vojsko začel že pred desetimi leti, ko je bil premier, “žaljiv odnos do vojske pa v vseh teh letih izraža njegova stranka Socialni demokrati”.

Hojs krivca za porazno stanje v Slovenski vojski vidi tudi ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, predvsem njegovo obračanje k Rusom, ne pa k Američanom (to potrjuje tudi dejstvo, da je Erjavec v zadnjih šestih letih vsaj osemkrat obiskal Rusijo, ZDA nikoli), Slovenija pa je zaradi tega “izgubila status verodostojne članice Nata”.

Aleš Hojs. Foto: STA

Slovenska vojska je še vedno aktivna v Natu, tako kot na mirovnih misijah. Hojs pa je prepričan, da “pravi položaj Slovenske vojske škoduje ugledu vojakov in jim preprečuje, da ohranjajo visoko raven sodelovanja v teh operacijah. Aktualna politika, ki nosi vso odgovornost za stanje naše vojske, je našla žrtveno jagnje v načelniku generalštaba, ki ga je zamenjala. Zamenjavo lahko označimo z besedami, da so odstranili tistega, ki je že dlje časa opozarjal na težave v vojski, ne pa tistega, ki bi se moral prvi odzvati na takšno situacijo, to pa je sedanja ministrica za obrambo iz vrst Socialnih demokratov Andreja Katič.”

Grošelj poziva k odgovornosti – ampak odgovornih ljudi, ne žrtvenih jagenj
Stanje v Slovenski vojski pa je komentiral tudi obrambni analitik Klemen Grošelj, ki je dejal, da je stanje v SV težko, vendar ne tako, kot se zdi, je pa to le rezultat zmanjšanja finančne podpore in pomanjkanja jasne vizije razvoja. “Vprašanje je, kaj je vzrok za to. Ali so v ozadju kakšne politične spletke ali pa je to posledica rivalstva na vojaškem vrhu ali napaka vojaškega vrha ali nekaterih višjih častnikov? Možno je, da je to splet vseh navedenih dejavnikov skupaj. Slovenska vojska mora predvsem in v prvi vrsti imeti jasen in politično odprt koncept razvoja v naslednjih nekaj letih.”

Obrambni analitik Klemen Grošelj. Foto: sta

Sicer pa Grošelj poziva k odgovornosti in sanacijam, ampak “ljudi, ki so za to odgovorni, ne pa žrtvenih jagenj, saj bo drugače vse ostalo tako, kot je zdaj, še naprej”.

J. G.

 • antimur

  Pahor ni nič boljši kot ostali komunajzerji, je samo volk v zajčji preobleki. Takšna preobrazba je pri prekletih komunajzerjih že običaj, dosti nas je to spregledalo že zdavnaj, so še pa naivneži, ki tega ne dojemajo. Kar se pa izdajalca Erjavca tiče, je levofašistični gnoj, ki ga je potrebno najstrožje kaznovati in mu odvzeti vse funkcije, v nasprotnem bo Slovenijo zmaličil do nerazspoznavnosti, ko se bo sodilo, bi moral biti takoj ob Kučanu. Še enkrat ponovim, kučanisti so najhujše zlo Slovencev od naše naselitve v te kraje. zato morajo za svoje zločine nad Slovenci tudi najstrožje odgovarjati.

  • MEFISTO

   Torej je treba najsrožje obravnavati ter sankcionirati vse kučaniste, ki hodijo v njegovo cerkev in ki širijo njegov evangelij, ki se mu pravi – pet prstov in en zagrabek.

   • Franc Šink

    Pa še prste dobi nazaj.

  • Franc Šink

   Kučan je Bog in Erjavec njegov prerok.

 • Amerikanc

  Mene predvsem zanima, koliko škornjev ali pušk bi lahko kupili, če tipčki “a la Grošelj” ne bi obremenjevali državnega proračuna.
  Prav tako me zanima, koliko denarja za plače ostane v ljubljanskem Pentagonu in koliko ga gre za vojake na terenu ?!

  • dež

   To je tisti Grošelj, ki je ministru Jakiču pošiljal elektronsko pošto. koga vse naj zamenja. In to še preden je bil le-ta v parlamentu potrjen za ministra.
   Po domače, šlo je za navodila o kadrovski čistki na ministrstvu. In danes ta tip soli pamet, kaj bi bilo potrebno narediti in v čem je problem.

 • Franc Šink

  Če je to res kar piše da je bil Erjavec 8 krat v Rusiji v ZDA pa nikoli, bi ga morali temeljito vzeti pod drobnogled.

 • Olga_10

  To kar se dogaja z vojsko, se je začelo pod vlado levičarja Pahorja in se danes nadaljuje pod vrhovnim “poveljnikom”, kao predsednikom “vseh” Slovencev, Pahorjem, je VELEIZDAJA SLOVENSKE VOJSKE IN SLOVENIJE!
  Vsi na volitve! Izvolimo desno vlado in vrnimo ugled in dostojanstvo slovenski vojski in državi Sloveniji!

 • karpelec

  Slovenska vojska kliče po odrešeniku, ki jo bo očistil odznotraj navzven in od spodaj navzgor, da se z deratizacijo odstrani iz nje vse glodalce in zajedalce, da vzide čista kot sonce in si povrne ugled. Zato rabi močnega in pokončnega človeka, pa seveda tudi denar.

 • Stajerka

  včeraj zvečer na vaši TV, je bila zelo zanimiva, utemeljena in zaskrbljujoča analiza stanja SV brigadirja Krkoviča …..vzroki, temelji, smernice kam levaška oblast pelje SV……
  posnetek te izjave v tem članku ne bi bil nič odveč, ravno nasprotno, dobrodošel za tiste, ki ga niso spremljali……

 • FORT WORTH

  Pa ta idiotski pahor unicuje vse cesar se dotakne.

  – ekstremna zadolzitev drzave v casu njegovega vladanja,
  – ekstremna opravilna nesposobnost,
  – ekstremna oslabitev vojske in nacionalne varnosti,
  – popolnoma onemogocil uspesno uspostavitev kopenske in morske meje s HR.
  (Kaksen fantasticen dan)

  Pa dobro, kaj je s tem parazitom in unicevalcem ?
  In butale tega de billa izvolijo ze drugic za predsednika drzave…

  Borut Pahor vrhovni povelnik oborozenih sil drzave Slovenije.
  Za bruhat !!!

 • xtc

  Nekaj drži-,da so Pahor,AB,Cerar idioti,definitivno,vendar p je glavni krivec in kolovodja zadeve ravno oni,ki mu samostojna Slovenija ni bila intimna opcija in že ves čas demontirava vojsko in spravljaSlovenijo ob njo,da nebi ponovil eneke napake ,kot 91 ,ko je TO imela nekaj orožja in nekaj kadra,najprej je načrtno v vojsko zinštaliral JNA kader in yugofile,ter tako,vnapreje omogočil ,da bo vojska oz,kader v napreje deloval v skladu z njegovo intimno opcijo YugoSrbo slavijo in bi vojska takoj prestopila,k temu čemor se ni CK šef nikoli odrekel na stran veliko Srbov proti narodu,policijo pa itaq ideološko popolnoma obvladuje in zato levica,na vse načine zavira večjo svobodo orožja-gre za klasičnio izdajalsko taktiko in večno željo po novi Yugi.
  Vse je podrejeno tej intimni opciji”

 • “po uradnih informacijah vojaki lani prejeli novo opremo, med drugim tudi škornje, ki ustrezajo vojaškim standardom. ”

  Torej ta zgodba o slabi in pomanjkljivi opremi ne drži.

  • caci

   tudi sam sem bil zaposlen v SV, kadar si potreboval zamenjavo opreme si jo lahko vedno in prosim ne lažite in pišite verodostojno in ne vlačite vedno Hojska, ki je pravtako kriv za stanje v SV

 • Ivan Friderik Novak

  Kdo je vojsko naredil takšno? Status javnih uslužbencev in ostale neumnosti (kadrovanje – napredovanje, nesorazmerno visok delež častnikov in podčastnikov, . . .) so otrok slovenskih politikov, tudi Janše in drugih pajacev.

  • črnaovca

   Pravilno le to si popzabil da so kadrovsko najbolj napredovali vedno naši ne glede na izobrazbo. To so ti kot v bivši jugi partizanski generali znali so se dreti in to je bilo vse

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!