Podobnik: “Preprosto se me želijo znebiti in ob tem upajo, da z mojo izključitvijo resnica ne bo prišla na dan”

Foto: STA

Potem ko je občinski odbor SLS Velike Lašče prejšnji teden zavrnil izključitev nekdanjega predsednika SLS Marjana Podobnika iz stranke, mu sedaj grozijo s pritožbo na častno razsodišče. Podobnik poudarja, da so obtožbe predsednika SLS Marka Zidanška neutemeljene: “Predsednik Zidanšek želi s svojimi postopki zaščititi poslovne interese nekaterih članov izvršilnega odbora in v ta namen zlorablja SLS.”

Izvršilni odbor SLS je na včerajšnji dopisni seji sklenil, da se bo pritožil na častno razsodišče, katerega člani so Miran Gorinšek, Franci Rokavec, Miran Stanko, Martina Vrhovnik in Franc Zdolšek.

Razsodišče bo odločitev sprejelo v 30 dneh od prejema pritožbe, njegova odločitev o članstvu Podobnika pa bo dokončna. Kot je Zidanšek pojasnil v izjavi za STA, bo pred razsodiščem mogoče predstaviti vse argumente. Prepričan je namreč, da je Podobnik kršil statut in kodeks etičnega ravnanja SLS, in sicer z dajanjem neresničnih izjav v javnosti. Spomnil je tudi na fizični incident na kongresu Nove generacije SLS, ki ga je Podobnik za Novo24tv opisal junija: “Pobožal sem ga in mu dejal: ‘Daj, Marko, daj, Marko, no.’”

Zidanšek o Podobnikovem “zakulisnem delovanju”
Zidanšek je še izpostavil, da si ne želi, da bi se SLS ukvarjala samo z enim članom, pa čeprav je to bivši predsednik stranke. Opozoril je, da je bilo prav zaradi Podobnikovega “zakulisnega delovanja” onemogočeno delo kar nekaj predsednikov stranke. Podobnik na te očitke odgovarja: “To je popolna izmišljotina, zato v trditvi tudi ni nobenega dokaza ali priče. Gre za grobo in žaljivo obtoževanje brez vsakršnih argumentov.”

Podobnik je sicer še pred koncem dopisne seje izvršilnega odbora medijem posredoval pismo, v katerem je naštel očitke vodstva stranke in podal svoje odgovore nanje. Med drugim je branil izjavo, da stranka preživlja “težke čase neke vrste marginalizacije”. Kot poudarja, postavljanje ogledala “v nobeni resni in demokratični stranki ne more biti razlog za izključitev”.

Sodelovanje med Zidanškom in SMC?
Kot nadaljuje Podobnik, mu vodstvo stranke očita tudi kritiko premierja Mira Cerarja in predsednika DZ Milana Brgleza zaradi ravnanja v primeru Luke Koper. Ob tem se Podobnik sprašuje, “ali je občutljivost za kritiko morda posledica kakšnih skritih dogovorov mimo organov SLS kot nadaljevanje sodelovanja, ki se je vzpostavilo ob financiranju volilne kampanje SMC s podporo vplivnega člana IO SLS”.

Zidanšek na to odgovarja, da mu ni znano, kakšne informacije ima Podobnik o domnevnem financiranju SMC. Je pa za laž označil namige o sodelovanju s SMC mimo organov SLS. Spomnil je, da je bil večkrat kritičen do ravnanja vlade in njenega predsednika.

Podobnik bi prevzel vodenje stranke, če bi bilo to potrebno
Podobnik v pismu sicer še poudarja, da bi bil vesel dogovora, ki ne bi zahteval njegovega aktivnega političnega angažiranja, bi pa zagotovil ponovno izgradnjo močne SLS. “Na seji glavnega odbora sem bil, po tem ko me je predsednik obtoževal, da sem kriv za padanje ugleda SLS v zadnjih 15 letih in da bom kriv, če bo SLS propadla v naslednjih letih, dobesedno prisiljen povedati, da nisem zainteresiran, sem pa pripravljen, ponovno prevzeti vodenje SLS, če dobim podporo na kongresu. Povedal sem tudi, da verjamem, da je v takih razmerah treba iskati kompromisne rešitve in se ne potegujem ne za predsednika SLS niti ne vztrajam pri predčasnem kongresu, niti pri odstopu predsednika Zidanška.” 

Podobnik: “Preprosto se me želijo znebiti”
Podobnika skrbi, da če se bo nadaljevalo s takimi pogromi kot se sedaj dogajajo njemu, potem stranki ne more napovedati svetle prihodnosti. “Če bi stranka imela cilj priti nazaj v parlament, bi morala postaviti kot temelj delovanja vrednote zaradi katerih in na katerih je SLS nastala kot prva demokratična politična stranka po 2. svetovni vojni. Osnova pa je zagotovo znotrajstrankarska demokracija in transparentnost delovanja. Dejstvo, da predsednik Zidanšek zavrača kakršnekoli pogovore članov izvršilnega odbora ali predsednikov občinskega odbora o vsebini obtožb, ki jih navajajo kot razlog za mojo izključitev, je zame nesporen dokaz, da so zadaj povsem drugačni razlogi od tistih, ki jih navajajo. Preprosto se me želijo znebiti in ob tem upajo, da z mojo izključitvijo resnica ne bo prišla na dan.”

In kaj je resnica?
Predsednik Zidanšek želi s svojimi postopki zaščititi poslovne interese nekaterih članov izvršilnega odbora in v ta namen zlorablja SLS do te mere, da to početje lahko imenujem poskus puča v SLS”, še pove Podobnik.

V. V.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!