Poglejte, kako so komunisti barbarsko oskrunili sliko blaženega Antona Martina Slomška, enega najbolj zavednih Slovencev!

Anton Martin Slomšek velja za blaženega. (foto: Arhiv Nova24TV).

Na socialnem omrežju Twitter je v teh dneh zaokrožila fotografija izreza članka enega izmed slovenskih medvojnih časopisov, v katerem je govora o tem, kako so se komunistični zločinci spravili na sliko Antona Martina Slomška, slovenskega rimskokatoliškega duhovnika, škofa in pisatelja, ki ga je Rimskokatoliška cerkev razglasila za blaženega. Zgodilo se je v ljudski osnovni šoli v Šentvidu pri Stični, nekje med vojno, ko so Slomškovo veliko sliko, ki je visela na steni, komunisti pokracali z rdečimi zvezdami, na čelo pa mu narisali srp in kladivo. Tviteraš z uporabniškim imenom Miran77, ki je fotografijo objavil, je ob tem zapisal, da gre za iracionalno antikrščanstvo in iracionalno antigermanstvo, oboje skupaj pa v človeku krepi komunistično ideologijo.

“Takole so komunistični brezbožniki oskrunili sliko svetniškega škofa Slomška. Nekdaj je velika stenska slika visela v ljudski šoli v Št. Vidu pri Stični. Ob pogledu nanjo se se učenci spominjali lepih naukov. Pri Slomšku so se učili ljubezni do Boga in do svojega naroda. In vzgojitelji – da, predvsem vzgojitelji – so imeli v njem vzornika, ki jih je varno vodil pri težkem vzgojnem delu. Ko so prišli komunisti, ki so govorili o neki ljubezni do naroda, zaradi katere naj bi sovražili Boga in Njegovo cerkev, je prišlo med narod najhujše,” piše v izrezanem članku iz časopisa, najverjetneje gre za Slovenca.

V članku avtor še piše, da gre pri komunistih za barbarstvo, kakršnega ne pomni slovenska zgodovina. “In žalosten dokaz grdega barbarstva je – poleg mnogih drugih – tudi slika svetniškega škofa Slomška, kot so jo pustili komunisti v ljudski šoli v Št. Vidu pri Stični,” dodaja avtor. Takšno ravnanje komunistov med vojno na Slovenskem ni bilo nič nenavadnega, sledilci bolne totalitarne ideologije so se namreč sprva spravljali samo na slovensko kulturno dediščino, pozneje pa je materialno nasilje preraslo v krvavo nasilje, ko je bilo na naših prostorih pobitih na stotine duhovnikov in drugih uslužbencev Rimskokatoliške cerkve.

Takole je pisalo v medvojnem časopisu o zločinu, ki so ga komunisti zagrešili v Šentvidu pri Stični. (foto: Nova24TV).

Slomšek ustanovitelj slovenskega društva za pisne in govorne vaje
Anton Martin Slomšek
je bil sicer znan domoljub. Iz vneme za slovenščino je že med študijem teologije ustanovil slovensko društvo, poučeval bogoslovce v slovenščini in jih navduševal za pisne in govorne vaje, kot spiritual v celovškem semenišču pa jih je navajal k prevajanju in jih pridobival za sodelovanje pri svojih knjigah. O ljubezni do maternega jezika je govoril tudi v pridigah, slovensko misel pa širil v knjigah, zelo si je tudi prizadeval za slovensko šolo na kmetih. Kot škof se je dolgo potegoval za to, da bi bila slovenska štajerska cerkvena enota (takrat je celjsko okrožje pripadalo lavantinski škofiji, drugi kraji pa sekovski).

Slomšek je leta 1859 dosegel premestitev sedeža škofije v Maribor in v njenem okviru združil skoraj vse štajerske Slovence. Izhodišča prizadevanja za duhovno, moralno, versko, kulturno in narodnostno prenovo škofije je Slomšek jasno opredelil z rekom “Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne omike”. Na versko in duhovno zavest Slovencev je skušal vplivati s pridiganjem in z uveljavljanjem nedeljskih šol ter reorganizacijo trivialk. V verski in narodni prerod je vključil tudi literarno in založniško dejavnost. Veliko je pisal, zlasti za otroke in mladino. Ohranjenih je veliko njegovih pesmi (nekatere so ponarodele) in basni.

Anton Martin Slomšek je pokopan v Mariboru, umrl je leta 1862. (foto: Občina Maribor).

Postopek za razglasitev svetnika še poteka
Po smrti leta 1862 je bil pokopan v mariborski stolnici, 29. junija 1936 pa je tedanji notranji minister in duhovnik dr. Anton Korošec svečano izročil lavantinskemu škofu dr. Tomažiču prošnjo za beatifikacijo škofa Slomška, ki jo je podpisalo okrog 400.000 slovenskih katoličanov. Slomška je papež Janez Pavel II. 19. septembra 1999 razglasil za blaženega. Ob tem je za njegov godovni dan določil dan njegove smrti, 24. september. Še vedno pa poteka postopek za razglasitev za svetnika, ki ga znotraj Rimskokatoliške cerkve vodi Postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo.

T. F.

 • Antonius

  Širina misli, svetovljanstvo slovenskih komunistov je utemeljena na moriji, ropanju sadov tujega dela in vandalizmu.
  Danes demokratično opredeljene , ki ne sprejemamo njihovega kleptomanskega početja, zmerjajo s fašisti.

 • Grenze

  Večina komunistov sploh ni imela pojma kaj delajo , ker niso bili sposobni misliti z svojo pametjo !

  • stajerc5

   Seveda, pri nas nedolzni, ker so bili butasti, zapeljani ali pijani, nje!?

 • Franc Šink

  Zloba je v teh dušah do dandanes.

 • Grenze

  In še danes je tako žal

 • Jovo Jamnica

  Pa koga pr Bogi sploh dans briga, kaj so dalenski uskoki štimali z sliko klenega Štajerca, leta enttaužntdevectopetinštrdeset???

 • Tone

  Ne vem, kateri komunisti so to bili. Mene so v komunistični šoli učili, da je bil Slomšek narodni buditelj in zaslužen za to, da je Maribor slovenski. V učbeniku je bila njegova slika, ki je nismo smeli počečkati.

 • hle

  To je bilo pač dejanje parih pijanih zaslepljenih zlobnih posameznikov bistveno huje so njegovo delo omadeževali njegovi današnji nasledniki zvon in tako naprej

 • Valter BraniSlav

  Pozabili ste povedati da so kasneje is slike naredili Golaz

 • xtc

  Komunisti sovražijo vse kar je narodno kot socialisti,oni so internacionalisti,komunisti so za multi kulti,LGTB,Ruse,Yugo,Srboslavijo in pobijanje vseh tistih ,ki se z njihovo krvavo religijo ne strinjajo.
  Večinoma so primitivci, in neizobraženi ali pa papirnato zelo visoko izobraženi,med tem ,ko pa njihovega znanja praktično ni-saj se ve njih reklo ,”Da komunist(ovca) pač ne misli ,ker zanj misli partija (pastir).

 • DJURO SUMAR

  Nimam nič proti Slomšku, ampak meni se zdi, da bi bil bolj zaslužen za razglasitev za svetnika gospod Janez Janša. Takšnega domoljuba Slovenija še ni imela.

 • montyamp

  Ko se bo rodil prvi pameten komunist , bo praznoval celi planet .

  • stajerc5

   Tega praznovanja ne bo! Kdor caka, zastonj caka!

  • Tone

   Prav imaš, samo pametni komunisti lahko rešijo ta svet.

 • stajerc5

  Vsem spodnjim! Kdor ne ve, kdo je bil Slomsek se naj sploh ne oglasa! Tudi jaz nisem tip “pri prvi masi moras biti” ali nekaksen vernik, ampak, ce ste imeli v druzini samo “malo” izobrazeno babico in dedeka, potem bi morali vedeti, koliko dobrega je ta clovek naredil za Slovence in nas jezik!!!!!
  Fuj Teufel, sram vas bodi ali pa preberite kaj v zivljenju!

  • Soave

   + + + + + ++

 • macon

  To je tipično komunajzarsko sranje, ko so nas v šolah učili, da Slovenci nismo imeli nobenih velikih ljudi, da smo bili brez industrije in podjetništva in koliko so nam komunajzarji dali in nas naučili. Dolžni smo jim bili večne hvaležnosti, nikdar niso bili krivi ničesar in za nič odgovarjali.

  Edina izjema je bila par zapitih pesnikov in pisateljev s Prešernom na čelu, ostali niso bili vredni omembe. Srbi se niso odrekli kraljev in vladarjev, mi smo bili hlapci, ki smo se napram vsem in še pred samimi sebi poniževali in zaničevali. V isti sapi je bilo komunajzarsko laganje o svobodi in narodni emancipaciji.

  Še zmerom se ni nič spremenilo v smer zrelosti in odraslosti družbe. Sistemski narek je pootročen, poenostavljen in bedast kot pred petdeset leti. Imam občutek, da pamet vseskozi beži iz te dežele oziroma se skriva, medtem ko levi bebci paradirajo pod žarometi in si vse lastijo.

  • Tone

   Ne vem, kakšnim komunistom so tebe dodelili, moji takšnih neumnosti niso kvasili. Ti si pa vse verjel in si sedaj nesrečen. Mi smo si o komunistih pripovedovali vice in se zabavali in hodili po svetu z odprtimi očmi. Pa nam niso nič mogli in mam ni nič škodilo.

   • MEFISTO

    Z udbaško izkaznico res ne!

    Udbaši so ili boljše vrste komunisti, ker so kontrolirali celo navadne komuniste, butaste in škodljive.

    • Tone

     Mislim, da se udbašev tako oklepaš zato, ker si z njimi lahko vse razložiš. Brez njih bi bil mrzel in ničesar nebi razumel.

 • @.

  Prosim, Novadveštiritelevizija, koga ali kaj je zaokrožila fotografija?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!