Policijska preiskava v Kliničnem centru – zopet iščejo kurje tatove namesto težkih koruptivnih dejanj?

Foto: STA

Na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani potekajo obsežne kriminalistične preiskave. Iz policije pa sporočajo, da izvajajo aktivnosti v predkazenskem postopku zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Vendar pa zaradi tajnosti podatkov postopka informacij še ne bodo mogli posredovati. 

Kriminalistična preiskava je po zadnjih podatkih usmerjena v kazniva dejanja zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst. Vse domneve, da bi država preiskovala korupcijo v UKC, na katero opozarjajo vsi poznavalci razmer v zdravstvu, je bila torej odveč. Prav tako je treba opomniti, da se bo ministrica Kolarjeva naslednji teden pred Državnim zborom zagovarjala zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu, zaradi katerih je stranka SDS proti njej vložila interpelacijo.

Kot navajajo, je ministrica Milojka Kolar Celarc v svojem dosedanjem izvajanju dokazala, da ni pripravljena na izvedbo celotne reforme zdravstva. Kljub zavezam v koalicijski pogodbi, da bosta pripravljena nova predloga Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Zakona o zdravstveni dejavnosti, pri čemer je predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju prioriteta, ministrica še nobenega od omenjenih zakonov ni predstavila oz. pripravila.

Vzpostavitev in delovanje mreže urgentnih centrov v Sloveniji
V okviru vzpostavljanja službe nujne medicinske pomoči se je po mnenju SDS pokazalo veliko nestrinjanje tako strokovne kot širše javnosti. “Ministrica je vseskozi zagotavljala, da se bo sedanja organizacija enot NMP v Sloveniji reorganizirala postopoma glede na dinamiko izgradnje urgentnih centrov in glede na projekcijo delovanja celotnega sistema v regiji,” pravijo v interpelaciji. Prav tako v interpelaciji navajajo, da so službe finančno podhranjene, vsem uporabnikom pa ne nudijo enakega standarda, kot ga imajo drugi državljani.

Slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu
V največji opozicijski stranki navajajo podatke OECD, po katerih naša država iz proračuna za zdravstvo nameni manj denarja kot ostale države v povprečju, hkrati pa se največja bolnišnica v državi, UKC Ljubljana, utaplja v velikem minusu, saj je v prvem polletju pridelala kar 12 milijonov izgube. Posledice finančnega primankljaja so slabša dostopnost zdravstvenih storitev, preplačan medicinski material, kadrovski primankljaj ter osiromašena nujna medicinska oprema.

Dolge čakalne vrste
Kot enega najbolj obremenilnih očitkov ministrici v SDS navajajo izjemno dolge čakalne vrste na prvi ambulantni pregled, saj je po uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na prvi pregled čakalo več kot 114 tisoč pacientov, čakalne dobe pa se podaljšujejo iz meseca v mesec. To po njihovem vodi v poslabšanje možnosti za ozdravitev, še posebej pri hudo obolelih.

Korupcija v zdravstvu
V SDS še opozarjajo, da korupcija močno prežema zdravstveni sistem in je tudi vzrok za povečanje stroškov v zdravstvu, na kar so pred časom opozorili številni zaposleni v zdravstvu. Kot dokaz so predložili izjave mnogih delavcev in vodilnih v zdravstvu, ki so potrdile, da imajo nekateri dostop do najvišjih predstavnikov države, kjer lahko “dosežejo svoje”. Po njihovem mnenju je o korupciji seznanjena tudi ministrica Kolarjeva, vendar o problematiki zgolj molči in ne naredi ničesar.

K. Ž.