ARSO klonil pod hudimi pritiski ministra Počivalška in izdal soglasje za gradnjo Magne Steyr – Medtem se Avstrijci režijo naši naivnosti, zgradili bodo tri lakirnice

Foto: STA.

Neizbežno je bilo, da bo Agencija RS za okolje (ARSO) avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magna Steyr izdala okoljevarstveno soglasje za projekt industrijskega obrata v poslovni coni Hoče pod Pohorjem, kar je predpogoj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, za katerega bodo Avstrijci prav tako zaprosili v kratkem. ARSO, ki naj bi bil državni branik okolja, se praktično v vsakem takšnem projektu postavi na stran onesnaževalca, torej investitorja – poročali smo že, kako enostavno sta dovoljenja pridobila Kemis in Ekosistemi, čeprav se nihče ni zares ukvarjal s tem, ali sta omenjena strupena kemijska obrata primerno zavarovana in upoštevata zakonodajo. Prebivalci pod Pohorjem so sicer izdajo soglasja pričakovali, zdaj pa upajo, da bodo nevladne organizacije, tj. ekološka društva vztrajala pri svojem. Novinar in ustanovitelj ekološkega gibanja Druga priložnost Bojan Požar celo meni, da lahko edina preprečijo izgradnjo tovarne, ki jo je naša država zlahka spustila na eno najbolj rodovitnih zemljišč na Štajerskem, zaradi česar se nam po besedah ekologa smejejo številni avstrijski novinarji.

Slovenska tiskovna agencija je v četrtek poročala, da ARSO ugotavlja, da je Magna izkazala, da je poseg sprejemljiv za okolje in da zaradi gradnje mejne vrednosti ne bodo presežene. Prav tako bodo v tovarni pri obratovanju uporabili tehnologije lakiranja, ki so sprejemljive oziroma skladne z zahtevami najboljših razpoložljivih tehnik. Kot so še dodali, bodo vsi pogoji in ukrepi za preprečevanje onesnaževanja okolja, ki jih mora zagotoviti investitor v zvezi z obratovanjem, določeni v okoljevarstvenem dovoljenju. Za tega Magna sicer še ni zaprosila, saj mora po zakonu mora pridobiti soglasje.

Na Novi24TV smo za pojasnilo prosili predstavnika za odnose s javnostjo na Agenciji RS za okolje, Andreja Vugo, ki nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da ARSO soglasje pomeni, da so izpolnjeni vsi pogoji za umestitev takšnega obrata v okolje oz. da zaradi gradnje obrata ne bodo presežene z zakonom določene mejne vrednosti izpustov strupenih snovi v ozračje. Okoljevarstveno dovoljenje pa pomeni, da lahko investitor svoje načrte udejanji tudi v praksi. Za soglasje je sicer Magna Steyr zaprosila letos februarja, ARSO je torej za izdajo potreboval pol leta. Kako dolgo kakšen investitor pridobiva soglasje, je sicer odvisno od primera do primera, nam je še povedal Vuga.

Foto: STA. Magna Steyr.

ARSO se vedno postavi na stran onesnaževalca – trdijo, da Ekosistemi niso povzročili škode, iz podtalnice teče črna voda
Poklicali smo tudi Bojana Požarja, ki je pred časom na Ustavno sodišče RS vložil predlog za presojo ustavnosti zakona o Magni, ki pa ga je sodišče zavrglo. V telefonskem pogovoru nam je povedal, “da je bilo to od Agencije RS za okolje za pričakovati, glede na to, kaj vse počne v zadnjem času. Javnosti so predstavili podatke, da zaradi Ekosistemov ni prišlo do nobene zastrupitve okolja, a pretekli teden se je izkazalo, da iz podtalnice priteka črna voda”. Požar opozarja, da se ARSO praktično vselej postavi na stran onesnaževalca, kar je skrb vzbujajoče.

“Bilo je torej za pričakovati, da bodo v tej fazi izdali soglasje, zdaj pa se seveda poraja vprašanje, kdo se bo na to pritožil. Vsaj trije predstavniki nevladnih organizacij so zatrdili, da se bodo,” pravi Požar, ki je v svojem pismu vladi pred kratkim zahteval zaprtje tako nevarnih kemijskih obratov v Ekosistemih, kot tudi Kemisu, dogaja pa se ravno obratno, ARSO je na podlagi poročila o vplivih na okolje, ki ga je, tako kot v Kemisu, pripravil Jorg Hodalič, zdaj izdal tudi soglasje za gradnjo Magne Steyr.

Foto: STA. Bojan Požar.

Zdajšnje generacije bodo soodgovorne za posledice Kemisa, bodo tudi za Magno?
Izdaja soglasja tudi pomeni, da lokalni prebivalci v tej zgodbi zdaj nimajo več besede, razen, če se organizirajo in se fizično uprejo ter postavijo fizični obroč, kot to v podobnih primerih naredijo v zahodnih demokracijah. “Požar v Kemisu se bo poznal še na generacijah, zato bodo zdajšnje generacije soodgovorne za to katastrofo, če ne bodo storile ničesar,” je še poudaril ekološki aktivist Požar.

Sicer pa je Bojan Požar v četrtek že pisal o političnih pritiskih na ARSO, zaradi česar je agencija približno pol leta po prejeti vlogi vendarle izdala soglasje. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in celo državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben (sicer zadolžen za projekt drugega tira) sta osebno in neposredno izsilila okoljsko soglasje za projekt Magna Steyr v občini Hoče – Slivnica. Med drugim gre tudi za grožnje in pritiske na posamezne nevladne organizacije, društva ali združenja, tako imenovane stranske udeležence ključnega postopka pred Agencijo RS za okolje za izdajo okoljskega soglasja, kar je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za Magno Nukleus.

Foto: STA. Agencija RS za okolje.

Ne ena, ampak tri lakirnice pod Pohorjem?
Naj spomnimo. Motivi visokih predstavnikov Cerarjeve vlade so po pisanju Požareporta popolnoma jasni: tuja multinacionalka Magna Steyr od slovenske vlade zahteva pravnomočno gradbeno dovoljenje najkasneje do konca septembra, sicer se umika iz Slovenije. Rezervna lokacija naj bi bila že dlje časa pripravljena na Madžarskem. Če bi se kdo od stranskih udeležencev pritožil na okoljsko soglasje, ki ga je izdal ARSO, in šel s pritožbo celo na Upravno sodišče RS, gradbenega dovoljenja za Magno Steyr morda sploh ne bo, zanesljivo pa ga ne bi bilo še nekaj mesecev.

Kot še piše Bojan Požar, bi bile pritožbe popolnoma opravičene, saj je ARSO pozitivno okoljsko soglasje izdal kljub številnim “ekološkim luknjam” in objektivnim nevarnostim za zdravo okolje, ki jih pod Pohorje prinašajo ena ali celo tri lakirnice Magne Steyr, nam je še zaupal Požar. Tudi avstrijski mediji namreč v en glas menijo, da Magna v Sloveniji ne bo gradila samo ene, temveč tri lakirnice. To pa zato, ker jih v Avstriji ne smejo, pa bodo gradili pri nas – v nasprotnem primeru Magna tako ali tako ne bi prišla v Slovenijo.

Luka Svetina

 • Morala

  Haha, klonil v Slo je že marsikdo. Soglasje še ni pravomočno in če bo pritožba se lahko zavleče.

  Me pa še nekaj zanima ali se bo res v Ljubljani s podporo Cerarjeve vlade in Jankovića gradilo z denarjem davkoplačevalcev preko tisoč stanovanj za migrante iz Afrike in Arabije?

  • šmentanamuha

   Kje si to slišala?

   • dr Janez Sveti

    Shizofrenija.
    DR Janez Sveti psihiater

  • dr Janez Sveti

   Ja, to je res, ker sem dobil cel projekt, samo za 3% provizijo, ki jo bom vgradil v 40% dodanih aneksov.
   DR Janez Sveti SCTnova

  • sunday

   okrog rakete bo celotno naselje in verjetno mnogo več kot 1000 stanovanj – to bo nova večja musli ljubljana, ki jo želijo levisti zgraditi za svoje volilce in uničevalce slovenije – s tem bo ljubljana postala en sam podganji iztrebek – žal, ovce pa tiho, saj s tem izdajalci levistični računajo in prav imajo, oni že vedo – ne ovce, volkovi bi morali postati!!!

 • valentin

  Kako lahko Agencija RS za okolje kloni pred enim človekom ?

  • garfi

   ker ni človek

   • samotoje

    Alien.

    • valentin

     Reptil ali….

   • valentin

    Klon ali mutant ?

 • črnaovca

  Lahko je po drugih. A tudi slavna SDS je malovredna kar se tiče okolja, niti čmuknili niso ko je vlada potrdila traso avtoceste skozi Savinjsko dolino po dobri zemlji z urejenim namakalnim sistemom, seveda ker je to traso že Janša obljubil. Bilo bi lepo če bi slavna opozicija predlagala kakšno rešitev

  • joza joza13

   Kidričevo je ponudilo boljšo alternativo, na nerodovitni zemlji…, so se pa tardeči usral, ker se bojijo tam najdbe novih povojnjih grobišč…

   Ovce blejejo, ker niso na tekočrm… kr neki streljaš u 3 krasne.

   • Jože24

    Samo jaz sem pravi Joža, od kje pa ti veš za grobišča?

    • joza joza13

     Kje pas ti živiš, da nimaš pojma o ničemer?
     Pogooglaj malo, preberi malo…, v Kidričevem je bilo tudi po 2. vojni taborišče. Dogajalo svašta. Polni pancergrabni v Mb so zgolj del te mreže.

     Ti nisi Jože. Mogoče si Ibrahimi ali pa v najboljšem primeru Lojzek…

 • Olga

  Edina rešitev je, da levake naženemo, ker bodo pokradli in uničili vse!

  • šmentanamuha

   Kam jih boš nagnala?

   • Mare Kranjc

    V jame, rudniške jaške in tankovske rove! Do tja jih bo pa vodila, “Pot partizanskega junaštva”. To pot že poznajo, saj jo je prehodilo na tisoče nedolžnih Slovencev.

    • Hun

     sretan ti put i da se nam ne vratiš

 • antimur

  Cerarja in njegovo vlado lahko mirne duše proglasimo za zločince, zločince nad varovanju pravic kradljivcev skupnega denarja, zločince nad moralo, zločince nad naravo in nasploh zločince nad Slovenci. Takoj, ko imata svoje umazane parklje zraven Počivavšek s tem mafijskim gobcem ter driskasti Cerar, mora biti vsakomur, ki je pri zdravi pameti jasno, da zadeve okrog Magne smrdijo do neba.

  • Rdeče zvezdaš Zoran

   Bravo, +++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

  • Rožle

   Sej tamal Murgelčan je pa itaq že proglašen za veleizdajalca ….

 • RATATA

  Aktualno vlado in celotno korumpirano izdajalsko komunajzrsko navezo je treba v Magnini novi lakirnici na debelo prefarbat s feraro rdečo lakfarbo.
  Zaključek: veselica s požrtijo in ognjemetom.

  • Hun

   samo bos raj hinavsko cakal da kdo drug postori kaj umazanega namest tebe…mogoce ksn čefur z jajci naredi kako drasticno spremembo…

   • RATATA

    Še ni mama rodila ćefurskih jajc, da bi kaj drastičnega storil za dobro Slovenije in Slovencev. To se kratkomalo izključuje.

    • Hun

     vec na -ić je naredil za prepoznavnost Slovenije kot tvoje lajanje v prazno in glas ponujen SDS

     • RATATA

      Za prepoznavnost Slovenije zdaj ni čas. “Predstavitelji in Predstaviteljice” Slovenije; Avseniki, Tina Maze, Peter Prevc, Ilka Štuhec, Hokejisti, Košarkaši, Rokometaši, ………..Akrapović ….. o poglej ga tića na ić ……. Toda trenutno prepoznavnost ni pomembna!
      Urediti je potrebno razmere doma in jih spraviti v okvire, da ne pride do popolnega izbrisa identitete.
      Razprava s teboj ni plodna, zato jo tu zaključim. O kakšni drugi temi kdaj, morda, …. lp

     • Hun

      vidm kolk mladih se “bori” ze pri referendumu za drugi tir more dedk zbirat podpise..

    • Hun

     vem da ti ne narediš nič slabega…sm pa prepričan da nobenmu nis naredu tud nc dobrega

     • RATATA

      No vidiš tle v drugem delu si se pa totalno zmotu! Pogrešio si!

     • Hun

      taki k se hvaljo bl mal prpomorejo k dobrot

 • garfi

  levićarji so uničili in izropali veliko podjetij
  npr. Tiki so zaprli in preselili v srbijo in sedaj jim tam stavkajo za višje plače
  kdor karkoli verjame tovarišijskim kapitalistom je Butalec
  gre se jim samo za lastne debele riti

  • dr Janez Sveti

   Desničarji pa seveda delijo svoj denar med reveže?
   DR janez Sveti bogataš

   • Bald Eagle

    So desničarji večino časa po osamosvojitvi na oblasti, ali so to levičarji? Krade tisti, ki ima oblast in vse podsisteme v svojih rokah in jih na tak način tudi povsem obvladuje.
    Tebi res še marsikaj ni jasno, pa se etiketiraš z nekim genijem?
    Navaden cepec, ne pa genij.

    • dr Janez Sveti

     Torej, če bi bila desnica na oblasti, bi ona kradla, kakor ti razlagaš? Sicer pa to ni bilo vprašanje, ampak takemu intelektualcu kot si ti moraš razložit na bolj preprost način, da ga razume.
     DR Janez Sveti genij

     • Bald Eagle

      Desnica ni na oblasti in nikoli v Sloveniji ni obvladovala podsistemov. To je vseskozi domena levičarjev. Torej za vse, kar se je v Sloveniji pokradlo, nosi odgovornost levica.

     • dr Janez Sveti

      To niso levičarkji ampak kriminalci, naj bo jasno. Podobni kot v Venezueli.
      DR Janez Sveti genij

     • Bald Eagle

      Tudi opankar sodi v to skupino kriminalcev. Pa ga lahko ti zagovarjaš do onemoglosti. Se pa vsi ti kriminalci deklarirajo kot levičarji, čeprav se v tem strinjam s tabo, da to niso.

     • dr Janez Sveti

      Bodi pozoren ob branju mojih komentarjev. Jaz NIKOLI nisem hvalil Jankoviča. Pa še marsikaj drugega, kar mi površni skrajni desničarji z IQ -122 pripisujejo in z njimi potem pometam.
      DR janez Sveti genij

     • Darth Vader

      za metlo si usposobljen

     • dr Janez Sveti

      Ne metla…orkan.
      DR Janez Sveti strela

     • Darth Vader

      pometa se z metlo, orkan samo piha debil

     • dr Janez Sveti

      Če sem jaz debil…le kaj si ti potem? Ameba?
      DR Janez Sveti genij

     • Darth Vader

      jaz sem lahko tudi marsovec ampak ti si še vedno debil

     • dr Janez Sveti

      Nisi marsovec. Ameba si.
      DR Janez SVeti genij

     • Darth Vader

      zate sem lahko tudi migetalkar ali pa micelij….ne spremeni dejstva, da si debil :)

     • dr Janez Sveti

      Mnenje amebe, ni vredno upoštevati.
      DR Janez Svet genij

     • Darth Vader

      tako kot ne od debila :)

     • dr Janez Sveti

      Saj zato te ne upoštevam. :)
      DR janez Sveti genij

     • Darth Vader

      kako ne, če želiš vedno napisati zadnji komentar….to pomeni, da me VEDNO upoštevaš…..debil

     • dr Janez Sveti

      Ja. Ker sem genij in ti vedno znam zabit kajlo. Pisati, da sem debil znajo samo debili.
      DR janez Sveti genij

     • Darth Vader

      lastna hvala cena mala…..debil

     • dr Janez Sveti

      Jaz se ne hvalim, Argumentiram vse. Ti pa se vprašaj, zakaj so tvoje plehki odgovori samo polni primitivnih žaljivk, ki se me seveda ne dotaknejo. Vsak tvoj odgovor je , dokaz tvoje nizke inteligence, zagrenjenega življenja in frustracij. Razvidno je tudi, da nisi uspešen kakor bi želel bit in zato so krivi drug. Kriv si ti.
      DR Janez Sveti genij

     • Darth Vader

      drugič…..lastna hvala cena mala debil….

     • dr Janez Sveti

      Še en tvoj komentar s katerim pokažeš širino duha in razumsko obnašanje. Saj bi mi se smili, če nebi bil hudoben.
      DR Janez Sveti Usmiljeni

     • Darth Vader

      tretjič…..lastna hvala cena mala debil….

     • dr Janez Sveti

      »Da bi našel sebe, misli s svojo glavo.« SOKRAT

      DR Janez Sveti genij

     • Darth Vader

      četrtič……..copy/pastetarski debil

     • Darth Vader

      toliko genija v tebi, pa še nisi ugotovil, tudi iz zgodovine, da je levica sinonim za kriminalce?

     • Hun

      10argumentov ti vsak cepc najde da so kriminalci in 10argumenrov najdes da so posteni ..enako velja za desnico..

     • Darth Vader

      s to razliko da je slovenska realnost taka, da so v sloveniji kriminalci levičarji, udbaši in partijci……desničarjev niso spustil zraven sploh debil :)

     • Hun

      desnicarji mate kukavičje jajce ..komunista in se to se je zavihtel v pastirja desnih ovčic, smrad

     • Darth Vader

      nič vam ne pomaga več to, ker se je zanka zakreditiranosti javnega sektorja zategnila, vse okoli vas je pa tržni kapitalizem….vključno s hrvaško……in tudi javna uprava pride na vrsto….po naravni poti ;) za drobižek boste pa samo še afganistance lahko uvažal do bridkega konca nekoč perspektivne državce :)

     • Hun

      DU in JU sta pr ns kljucni problem…zarad njihovega neznanega stevila zapislenih in prevelkih plac in dodatkov je vzrok da so prispevki ter davki samozaposlenih prevelki…
      ker pa Janša nima moči da ta problem odpravi je brez veze sploh koga volt ker ne bo nc drgac…

     • Darth Vader

      cilj desnice je parlamentarna večina v večstrankarskem sistemu, potem se lahko izvede tudi reforme, ko ni potrebno sklepati koalicij z erjavci in podobnimi lažnjivimi kljukci…..razen če si mnenja, da je najboljše da stvari ostanejo take kot so :)

     • Hun

      tud v tem primeru ne bo drasticnih sprememb…ker bodo vsi odpusceni tozl drzavo da jih Janša rezimsko odpusca…jst nevem a ne znas igrat saha..in predvidt vec potez v naprej

     • Darth Vader

      a je zato jugoslavija propadla? k so vsi zaposleni v javni upravi – partiji, tožil državo za odškodnino in je šla v bankrot?

     • Hun

      bluziš kr neki…Yuga je propadla zarrad smrti Tita in posledicno sebične nacionalnosti posameznih drzav..

     • Darth Vader

      temu se reče šah-mat po slovensko debil

     • samotoje

      Ti pa si za štose. Sicer take bolj v stilu Benny Hilla pa vseeno.

     • dr Janez Sveti

      Očitno ne bereva enakih zgodovinskih podatkov.
      DR Janez Sveti genij

     • Darth Vader

      toliko znanja, pa ne veš, da božo ni zgodovinar?

   • garfi

    ne svoj, njihov

 • joza joza13

  Pa kaj vam ni jasno?
  Vlada nujno potrebuje rezultate. Nujno!

  Štajerci še moramo biti hvaležni Cerarju in Karlu, da nas nista ponudila Kimu za poligin – za opravljanje jederskih poskusov…

  Hvala Miro&Korl

 • šmentanamuha

  Kučan je reku, Miro bo pa naredu, sicer….

 • dob

  Mala malca. Direktor ARSO pofuka tudi ozonsko luknjo!

 • luckyss

  Mene motijo le milijoni, ki jih država meče v takšne projekte…Če bi jih vložili na isti lokaciji v “tople grede”, torej kmetijstvo, bi pridobili več delovnih mest, poleg tega bi se povečala prepotrebna samooskrba…
  Po drugi strani pa lahko imaš takšno lakirnico tudi v dnevni sobi in v kuhinji ne boš vonjal laka….
  Tako, da je nasprotovanje iz “nekih ekoloških vidikov” vsaj bedasto…medtem ko mirno požigamo najbolj strupene odpadke ;)

 • Jože24

  Zakaj so pri intervjujih v ozadju vedno statisti?

  • luckyss

   Da zadeva “bolj resno izgleda” za ovce..;))

 • sunday

  podravje se kar naj poslovi od čiste vode, saj to je čista izdaja podkrepljena s prisilo in podkupninami – ovce pa nič, no sedaj so že bolj jagenčki, obmolknjeni jagenčki!!!

 • cosmosjasnovidec

  Če se bo tole zgodilo bo širša okolica Pohorja na hitro povsem uničena in tudi na daleč se bodo pričele pojavljati posledice uničenja narave.

 • VERZIFIKATOR

  Arsa Magnjanović

  ARSOV MAGNETIZEM

  Striček Arso se počuti bolje,
  nič več mu v ušesih ne odzvanja,
  v skokih se bolnik naprej poganja,
  tja gre, kjer le čisto je okolje.

  Tam začutil zdaj je magnetizem,
  Arso se magnetu ves priklanja
  in okolju svojemu naznanja,
  da minil ga res je revmatizem.

  Ti magneti silno so privlačni,
  žvenketa zdaj v žepu, ne v ušesih,
  Arso je v naravi, pri drevesih,
  tam občutki čisto so drugačni.

  Pod drevesi eden še počiva,
  ki mu prirojen je že počitek,
  zdaj računa le še na pribitek,
  tega niti javno več ne skriva.

  Ekološko je okolje čisto,
  pridobil je Arso potrditev,
  da za zdravje to bo nadgraditev,
  zacingljalo končno mu je tisto.

  Arso je narédil vse po planu,
  zdaj lahko se le še polakira,
  za okolje sploh se ne sekira,
  saj na zdravem vendar je Balkanu.

 • totex39

  Že znana stališča, da se s pritiskom vladnih nesposobnežev, lahko doseže pri nas vse.

 • tarantela

  Ste pa čudni! Ravno SDS si je prizadevala, da pride MAGNA v Slovenijo! Poslanec Franc Breznik se je skoraj raztrgal ob hvaljenju te firme!

  • if

   Poslanec Breznik si ni prizadeval prihoda Magne v obliki, ki jo vsiljuje vlada.
   To sem vam že povedal. Nočete razumeti ali ne zmorete!

   • T-Rex

    ne zmorejo. levičarska pamet je…. v kurcu

   • m&m

    tarantela je premal odprte glave, da bi razumela.

 • Avstrijci so pameten narod!

 • karpelec

  Zmagal je buldožerski pogum in ne razum.

 • Stanislav Korotaj

  Nova tv samo napihuje kakšne tri lakirnice,samo v TAMU imamo 16 lakirnic da ne štejem te v Palfingerju stare in seveda nove pa okoli Maribora jih je še kar nekaj,kaj bi pomenila za okolje še ena,pa dajte no saj smo Slovenci,pa nas samo faušija gor drži.Naj pride Magna,z njo pa še kar nekaj delovnih mest,pa čeprav samo 100,verjamem pa,da jih bo več,sem pa v tej bližini doma,od Palfingerja,Tama do nove Magne imam isto zračno linijo,sem iz Rogoze.

 • mona lisa

  Mafijski posli.

 • MEFISTO

  Kadarkoli vidim premiera, sem ponosen in žalosten hkrati.

  Ponosen sem na vzdržljivost slovenskega naroda, ki pokorno prenaša oslarije svojega premiera, žalosten pa zato, ker že v naprej vem, da ga tudi Cerar ne bo izučil.

 • Govekar

  Kolk je blo kej pridelka letos na teh njivah z visoko dodano vrednostjo med avtocestama, letališčem, železnico in visokonapetostnim daljnovodom?

 • Adolf Hitler

  A to boste dopostil budale!

 • Adolf Hitler

  oni zgradil mi pa Podrl ganz einchwach!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!