Avstrijska notranja ministrica: Levo in desno od mejnih prehodov bodo stale trdne zapore

(Foto: epa)

Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so v polnem teku, je v pogovoru za nemški časnik FAZ dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Po njenem mnenju je nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU, medtem ko o popolnem zaprtju meje s Slovenijo še ne razmišljajo.

Mikl-Leitnerjeva je v pogovoru za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izrazila strinjanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, da postavljanje ograj okrog celotnih držav nima nikakršnega smisla. V primeru avstrijskih načrtov tudi ne gre za to, temveč za postavitev “trdnih tehničnih zapor, ki bi zagotovile urejen in nadzorovan vstop in zagotavljanje javne varnosti”.

O popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče
“Vemo, da je ravno situacija na slovensko-štajerski meji zelo dinamična. Na določene dni imamo tam 3500 ali 5000 beguncev, na druge pa 8000 ali 9000. Če se bodo razmere v naslednjih tednih še naprej zaostrovale, moramo biti na to pripravljeni,”
je povedala Mikl-Leitnerjeva, in nadaljevala: “Seveda gre tudi za ograje, a ne le zanje, temveč tudi za utrjene konstrukcije na območju prehodov.”

“Gotovo je, da bodo levo in desno od mejnih prehodov na nekaj kilometrih stale trdne zapore,” je razložila Mikl-Leitnerjeva. Trenutno preučujejo vse tehnične možnosti, medtem ko o popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče.

Slovenska policija je o avstrijskih načrtih obveščena in naj bi se še danes poskušala pogovoriti s sosedi. Obvestili so tudi že urad predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa.

Potrebujemo kontroliran vstop v Evropo in širši evropski odgovor
“Tako hitro, kot je mogoče, moramo delati na utrditvi Evrope. Potrebujemo kontroliran vstop v Evropo in restriktiven nadzor neposredno na evropskih zunanjih mejah. Sicer razmer ne bomo obvladali. Trenutno ni alternative, je pa vsekakor potreben širši evropski odgovor,” je zatrdila Mikl-Leitnerjeva. Razmere v Avstriji, Sloveniji in tudi Nemčiji to potrjujejo.

Primerjave z Madžarsko je zavrnila kot popolnoma napačne. Poudarila je, da je Avstrija poleg tranzitne tudi ciljna država, v primerjavi z lanskim letom se je število prosilcev za azil potrojilo in jih trenutno obdelujejo 62 tisoč.

Avstrijci naj bi se zaradi prihoda migrantov vse bolj oboroževali
Avstrijci sodijo med bolj oborožene narode v Evropi, a v zadnjem času nakupi orožja strmo naraščajo. V enakem obdobju kot lani so prodali okoli 70 tisoč kosov orožja več, razlog pa naj bi bil aktualen množičen prihod migrantov in beguncev.

V deželi Spodnja Avstrija je kar 250 tisoč registriranih kosov orožja razdeljenih med več kot 66 tisoč oseb. Na Tirolskem in Salzburgu je prav tako drastično narasla prodaja orožja zasebnikom. Trenutno pa je v avstrijskih gospodinjstvih registriranih skoraj 900 tisoč kosov orožja. Po navedbah Thomasa Ortnerja, predstavnikov trgovcev z orožjem v deželi Zgornja Avstrija, so trenutno praktično vse šibrovke razprodane, saj za njih ni potreben orožni list.

J. F., STA

 • francelj3

  Bravo, Avstrija. Vsaka dovolj močna in visoka ograja bo dobra, ne glede na to, kako jo boste zaradi politične korektnosti imenovali. Škoda, da imamo mi tako mlahavo curo za ‘predsednika’ ‘vlade’. Narekovaji zato, ker to ni noben predsednik vlade. vlada ni pa nikakršna vlada. Tegale so nam določili v Murglah, kaj hočemo. Zavidamo vam.

 • hannibal

  “Gotovo je, da bodo levo in desno od mejnih prehodov na nekaj kilometrih stale trdne zapore,”

  Hudič se nahaja v detaljih. Koliko je to kilometrov v izrazu – “nekaj kilometrih”?

  • Jana Novak

   na vsako stran 30 km je pisal Pomurski vestnik.

   • stajerc5

    Daj bog, da so pred 30 pozabili napisati vsaj 1(130 km)!

 • rubec

  Avstrijska notranja ministrica: Levo in desno od mejnih prehodov bodo stale trdne zapore
  To je pa tudi vse. Da bi ob taki surli še kaj drugega stalo je praktično nemogoče.

  • stajerc5

   Rubi, take it easy, surla gor ali dol, ona vsaj nekaj naredi; o nasi slini pa nebi….

   • rubec

    Saj vem no petištajerc, ne zameri, ampak tudi ti me probaj malo razumet.

    • stajerc5

     Kaksna zamera neki, jezi me samo megla, ki je vedno bolj nizko, pa ne samo zunaj, tista druga je hujsa, a ne?

 • Jana Novak

  Naš Cmerakel pa še vedno premišljuje. Tako dolgo lajtungo, kot jo ima on imajo samo bebci.

 • Pia

  Merklco tako zelo skrbi begunska kriza, da je zbrisala na Kitajsko.

  • Caesar

   Nemci bojo zelo veseli, če bo tam ostala za zmeraj.

 • Caesar

  Kje je dvojna ograja z bodečo žico, stražnimi stolpi na 100 m in minsko polje med ograjama Cmerar? Kaj čakaš? 18.000 se ti jih je že zgubilo v državi. Če ne misliš ukrepati, razdeli ljudem orožje, da se bojo lahko branili. To je veleizdaja kar počne Cmerar in njegova klika telebanov.

  • stajerc5

   Kaj mislis, kolikokrat se je ze ugriznil v jezik, ko je hotel reci: Vi nid tajm!?

 • pokvarjeniSvet

  Cerar odstopi !

 • bojan batina

  Cerar je grča od hloda…

 • Wild red duck

  Ja potavili bodo tudi mitraljeze za vsak slučaj in hiteo ukrepanje. na vsaki strani.
  Prebivalci cele EU se vse bolj oborožujejo ,ko jim bo dovolj beguncem prijaznih politikov boo najprej vrgli njih,če se im nebodo pridružili nato pa naredili z vojsko vred mir in uredili zadeve.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!