Besni borci za osamosvojitev: oficir JLA rešen obtožb, sodni izvedenci njegovi bivši soborci

Foto: STA

Berislav Popov, nekdanji polkovnik Jugoslovanske ljudske armade, je na sodišču v Murski Soboti iztržil zavrnilno sodbo. Pri tem sta mu pomagala dva slovenska vojaška sodna izvedenca, Tomaž Pörš in Marko Unger, ki sta bila med vojno njegova soborca – na strani JLA.

Med častniki Slovenske vojske, predvsem tistimi, ki so se borili med osamosvojitveno vojno, je po odločitvi sodišča zavrelo. Zgroženi so predvsem nad tem, da je državni tožilec Žarko Bejek umaknil obtožbo proti Popovu na osnovi mnenj sodnih izvedencev Pörša in Ungerja, ki sta se med osamosvojitveno vojno skupaj s Popovom borila na strani JLA. Sodnik Branko Palatin je na osnovi umaknjene tožbe posledično sprejel rešilno sodbo za Popova, poroča Požareport.

Med vojno njegova soborca, rešujeta ga tudi danes
Po poročanju Požareporta je Unger med osamosvojitveno vojno deloval pod istim poveljstvom kot obtoženi polkovnik Popov; ta naj bi bil med vojaško akademijo JLA celo Ungerjev inštruktor. Tudi Pörš med vojno ni prestopil v slovensko Teritorialno obrambo. Tako sta 24 let po osamosvojitvi ravno ta dva sodna izvedenca, zaposlena v Slovenski vojski, praktično rešila nekdanjega polkovnika JLA, obtoženega vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo, med drugim tudi ropanja in žrtev.

Zakaj veterani in častniki molčijo?
Ladislav Lipič, predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo, in Alojz Štajner, predsednik Zveze slovenskih častnikov, molčita. Oba sta nekdanja načelnika Generalštaba Slovenske vojske in med osamosvojitveno vojno sta bila odgovorna prav za območje Gornje Radgone.

Popov je na prvem sojenju dobil pet let zapora; na drugem sojenju, ki ga je vodil isti sodnik, pa je torej dosegel zavrnilno sodbo. Sodnik Branko Palatin je verjetno najbolj znan po tem, da je pred leti v razvpitem sodnem primeru oprostil domnevne napadalce na nekdanjega novinarja mariborskega časopisa Večer Mira Petka.

Berislav Popov, danes 71-letnik, je sojenje spremljal iz Beograda, kjer živi kot upokojeni oficir JLA. Po sojenju je Popov povedal, da “bi se sodišče lahko že prej posvetovalo s temi izvedenci“, Pöršom in Ungerjem, o morebitni odškodnini pa bo še razmislil, zaključuje Požareport.

A. D.

 • viktorh

  Manus manum lavat…

  • Duhec

   Norca se delajo…. to so levaki.

 • Duhec

  Za kozlat…. tega ni nikjer na svetu….

 • Duhec

  Zdej mu pa dejte še odškodnino, penzijo, priznanje za posebne zasluge, spomenik, poimenujte ulico (tud Poršu in Ungeru), itd…. naj bojo izdajalci, nasprotniki, okupatorji….. današnji junaki. Kaj je že s tisto foro, da zgodovino pišejo zmagovalci??? A to pomen, da so nasprotniki zmagali, JLA??? Jah…. sej se občutijo posledice….. Slo ni bla nikol prioriteta a ne Kučan&Co???

 • Duhec

  Lipič in Štajner molčita??? Pa koga se vsi bojijo….. noro.

 • Aton

  Petokolonaši povsod…

 • xtc

  Najprej vsem komentatorjem v razmislek.
  “Samostojna Slovenija ni bila nikoli moja intimna opcija(beri-sem proti njej)”-Kdo je izjavil že to?.
  Predsednik VS sin visokega oficirja KOS , član ZKJ sodelacec SDV.
  Smo kaj bližje temu kaj se dogaja?

  Kučan vlači vseskozi jugooficirje in njihovo žlahto nazaj,(izbrisani) rabi volilce in še vedno sanja o novi Jugi v kateri bi bil novi Tito in vsi njegova dejanja so namenjena temu on želi uresničiti Titovo vizijo o velikem Balkanskem rajhu komunizma a mu k sreči zadeve polzijo iz rok in čas ga prehiteva ja tiho pa so tudi izdajalci,kot sta Lipič in Štajner.Komunisti in jugofili ne morejo iz svoje kože in ti zakopavajo in uničujejo Slovenijo.

  • Duhec

   Ja sej…. ta mala siva murglska podgana je največji podn.

   • Nova24TV Mod 1

    Kulturni nivo komentiranja in dialoga lahko
    odražamo tudi brez živalskih poimenovanj za ljudi. #podgana

    • xtc

     Ja,se strinjam z vami ampak ob nekaterih akterjih in to vodilnih,ki peljejo Slovenijo v brezno se je težko vzdržati.

  • Instalater Ivan

   Kar se tiče izbrisanih so za tiste ki jih ni napadel alshajmer ali pa so takrat še nosili plenice in se jim ne sanja kaj se je takrat dogajalo popolnoma jasno da so produkt takratne DEMOS vlade in notranjega ministrstva katerega šef je bil Bavčar ki je poleg sestavljanja zakonodaje nonšalantno izjavil da so njegove službe analizirale in ugotovile bo za Slo državljanstvo takrat (91/92) zaprosilo največ 20.000 ex bratov…no njegova ocena je bila rahlo napačna samo za 10 (deset) krat !!!!??? + izbrisani za nagrado je potem dobil še istrabenz ja res pravi zavedni slovenec

 • Aton

  Branko Palatin, zmagovalec. Zapamtite.

 • goldhorn

  Še ena sramota za naše sodstvo.

 • Duhec

  Na naslednjih volitvah morte podpret desnico, da bojo mel večino…. in nujno spremenit zakonodajo…. uvest smrtno kazen…. izdajalci bojo prvi, ki bojo padli. Zdej se pa odločte…. a bote začel od temeljev al pa bolš, da vas že jutr ni.

 • PissMaker

  Zakaj ne smemo pr leljaku komentirat? A ni to tisti, ki je nategnil en kup ljudi, da se je lahko vozil s ferrarijem okoli?

  • John

   Je. In ker je edini, ki je nategnil ljudi v Dolini in ker je edini, ki vozi ferrarija, je pač logično, da se ne sme komentirati. Bo držalo, de? Sicer pa komentiraš tukaj.

   • PissMaker

    Ja … a je leljak lopov al ni … sam to me zanima?

    • John

     Je.
     Hočeš s tem povedati, da to kar dela zdaj ni verodostojno, zato ker je lopov?

    • xtc

     Samo takole za info,v ZDA ko nekdo “odplača” svoje grehe z zaporom in ga javno imenuješ za lopova sledi miljonska odškodnina,tega v RS še ni ni pa rečeno da ne bo.

     • Instalater Ivan

      samo tako za info tam bi bil še v čuzi

  • epson mlacni

   Nope, ni tisti. Mislim resno !

  • xtc

   Najprej takole po vrsti.
   Nategnil kup ljudi.Da, zanimivo je to ,da jeLeljak moral sdet med tem ,ko je Grubelič(prcj podoben patron ,a bližje levakom) nategnil še več in za več denarja ,a ni nikoli nič sedel.
   Nadalje ,če že blefiraš ,povej vsaj resnico voizil se je z Lamborghinijem.
   Nadalje ali je beseda “bednik” žaljiva ali ne pa boš videl ,če jo boš javno objavil ob priimku Kučan,Zemljarič,Gorenc,Masleša,Ribičič,Šetinc,Maček,Stanovnik itd.

  • Instalater Ivan

   Saj to ni prvi leljak greh…dečko je imel srečo da je yuga razpadla tisto preganjanje ki ga je bojda revež doživel pri svojem delodajalcu JNA je bilo v bistvu preiskava kraj ki jih je vodnik leljak ki je bil zadolžen za kontrolo pošte v kasarni izvajal, kradel je namreč denar ki so ga domači pošiljali od doma vojakom, tista okupatorska vojska JNA je to ugotovila v letu 1990 in začela stiskat Leljaka on je pobegnil in se potem predstavljal kot borec za Slo….aja pa ni bil ferari bil je Lamborghini ..pravzaprv dva

 • hibernacija

  Res, da so nesposobni na oblasti, ampak kako nesposobni so šele tisti, ki so v senci, k jim niti na oblast ne uspe priti. Nesposobni, antipatični,. neizvoljeni.. Vseeno, v vsakem primeru nekoristni!?

 • Svobodnjak

  https://www.change.org/p/dr%C5

  Ajde, podpisat peticijo, da se parazitski izdajalski radio, v katerem eni nedonošeni pohašišani pederastični mulci govorijo, kaj je najbolje za nas, in nam delajo škodo. Pa še denar od davkoplačcevalcev nam kradejo. Izdajalci naroda.

  Podpisat za zaprtje radia študent.

  Pa da te jugofile zabašemo nekam z lastnimi izdajalci vred.

 • Minovak

  Za osamosvojitelje so izdajalci domovine zato jim je potrebno vzeti državljanstvo, kar je še najmanj. To velja tudi za vse njihove simpatizerje, ker se za taka izdajstva mi nismo borili!

  • domovina mili dom

   Po prstih pa vse častilce rdečega pentagrama. Z jajci obmetat pa Kontića in vso rdečo zalego v Velenju kadar nosijo vence h kipu diktatorja, ki še v Velenju stoji.

   • Nova24TV Mod 1

    Komentarji so namenjeni komentiranju teme, ne pa žaljenju, zmerjanju ipd.

    Kulturni nivo komentiranja in dialoga lahko odražamo tudi brez psovk. #zalega

 • WatsonForus

  Hmm , tkole je to! Leta 91 se je zgodil samo spopad med JUGO
  komunajzarji med sabo za teritorij. Glupa raja pa je nasedla in že leto
  potem izvolila Kučkota!! Tako so pri nas ostali Kučkotovi komunajzarji
  na oblasti , zatorej ni nič čudno da se dogajajo take sodbe.

  • Instalater Ivan

   Aja ani DEMOS zmagal?

 • karlina

  Za zahvalo slovenskim vojakom, oz. veteranom , ki so sodelovali v samosvojitveni vojni, so jim vzeli še plačilo zdravstvenega zavarovanja, tistim, ki so dopolnili 50 let.

  • domovina mili dom

   Taborniki iz pred 70 let pa še vedno vlečejo privilegirane penzije.

   • karlina

    No, ja, ni čisto tako, tisti, ki so se skrivali, sploh niso niti slučajno bili v gozdu. Oba moja stara starša sta bila prisiljeno odvedena v partizane, pa niti slučajno nobeden od njiju ni imel nič od tega, recimo pri upokojitvi, nasprotno, enemu so rekli, da mu bodo pokojnino vzeli, če bo zvonil, drugemu pa,da če bo dal svoje otroke k birmi. Zastraševanje, ki mu ni para, po moje v nobeni drugi državi.

    • domovina mili dom

     Se opravičujem. Nisem mislil na prave partizane domoljube, ki so se borili proti okupatorju. Žal je ta komunistična senca padla tudi na poštene partizane. Zato ta posplošenost. Še enkrat, oprostite.

     • karlina

      Ja, kaj pa je sploh za oprostiti, je že v redu, itak vsi enako mislimo, kajne.

 • domovina mili dom

  Moti me, da veterani vojne za Slovenijo ne iztopijo iz organizacije v katero so se infiltrirali borci za jugovino.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!