Bo koalicija tokrat zmogla dovolj poguma glede izenačitve financiranja vseh javno veljavnih osnovnošolskih programov?

Foto: iStock

V Slovenski demokratski stranki vztrajajo na enakopravnosti vseh osnovnošolcev, ki obiskujejo javno veljavne programe. S predlagano novelo želijo udejanjiti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja. Država namreč javno veljavne programe na zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 %, povsem enake programe na javnih osnovnih šolah pa 100-odstotno. Sejo boste lahko spremljali na parlamentarnem programu ob 14. uri.

Člani in članice odbora za izobraževanje bodo na današnji seji obravnavali predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki so ga v poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro sicer vložili že skorajda pred letom dni. S predlagano novelo želijo udejanjiti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja. Država namreč javno veljavne programe na zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 %, povsem enake programe na javnih osnovnih šolah pa v višini 100 %. Jasno sporočilo Ustavnega sodišča, da je treba višini financiranja izenačiti, so v SDS razumeli in v preteklih letih že trikrat predlagali spremembo zakona, ki bi sledila odločbi Ustavnega sodišča, vendar je leva politika zaradi ideoloških vzgibov njihove predloge vedno zavračala.

Ministrica ni pripravila ustavno sprejemljivega predloga
Ko so v SDS novelo ZOFVI februarja lani že četrtič vložili v parlamentarno proceduro, se je vladna koalicija skupaj z Levico poslužila novega manevra, in sicer v duhu, “če ti niso všeč odločbe Ustavnega sodišča, spremeni kar ustavo”. Zaradi namere po spremembi ustave se je obravnava predloga SDS ustavila, vendar je v nadaljevanju tudi poskus spremembe ustave klavrno propadel. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je nato pripravila svojo novelo ZOFVI, po kateri višine financiranja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ni izenačila, v medsebojnem spopadu koalicijskih strank pa je tudi ministričin predlog propadel.

Maja Makovec Brenčič in Miro Cerar (foto: STA)

Miro Cerar ne drži obljub o spoštovanju pravne države
Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke, kaže na to, da bi bilo k spremembi zakona treba pristopiti takoj po odločitvi Ustavnega sodišča, vendar ne na način, ki odločbe Ustavnega sodišča ne izpolnjuje. V poslanski skupini SDS zato znova opozarjajo, da vlada Mira Cerarja vseskozi daje obljube o spoštovanju pravne države, v praksi pa se te obljube izkažejo za lažne. Od odločbe Ustavnega sodišča so minila že več kot tri leta, predlog SDS pa je najverjetneje zadnji v tem mandatu Državnega zbora, ko lahko poslanci odpravijo diskriminacijo tistih staršev in otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom.

C. Š.

 • sloustava

  Cerar, eminentni, po lastni tvoji hvali, si se pogledal v ogledalo in se vprasal: kje pa sem? Na Marsu…oj, ko bi bil vsaj na Venetian…

  • sloustava

   Na Veneri!

 • stajerc5

  Prav radoveden sem, kaj za enega vraga si bodo danes izmislili, gliste rdece!!

 • Franc Šink

  Ne bo razumela komunisti tega niso sposobni razumeti.

 • racman Jaka

  Zasebna šola je v večini primerov dolžna imet IDENTIČEN program. Izjema so Montessori in Waldorf, tako kot so izjeme šole za otroke s posebnimi potrebami. Program OŠ ima katoliška zasebna šola ENAK kot javna šola. Mora imet enakega. In to plačajo naši davki. Nadstandardo pa naj plačajo starši otrok, ki so tja vpisani, Vaatikan ali Savdska Arabija zaradi mene.

  • Cucurbita Pepo

   V javnih šolah ni predmeta vera in kultura.

   • Borut Stari

    Z vero in sploh kulturo ni nič narobe.Brez njih imamo tako sranje, kot je.

    • Cucurbita Pepo

     Učenje brez dokazov je narobe.

     • Borut Stari

      Dokazov? Dokazov je dovolj, glavni pa so posledice slovenskega partizanskega šolanja. Ozri se čez Alpe in si oglej razliko v kvaliteti življenja prebivalstva.

     • Cucurbita Pepo

      Dokazov za boga ? Katerega pa ?

     • MEFISTO

      Vašega boga, ki v banki svoj oltar ima.

   • xtc

    Kar ne pomeni ,da ga nemore biti kot nadstandard v zasebnih,ki vršijo javni program.

    • Cucurbita Pepo

     Ta “nadstandard” si pa naj plačajo sami

 • xtc

  Levaki ne bodo popustili vse dotlej dokler zadeva ne odroma na ESČP,kjer bodo morali plačati kazen in še vse kar so odtegnili z obrestmi nato pa se bodo zopet drli po RTV ju in medujih,da gre za fašizem in izdajanje in blatenje Slovenija v tujini in da je vsega kriva SDS in JJ.

 • Vera

  Glavno za ministrico očitno je to, da je bila sinoči na ničvredni predstavitvi športnikov , ki gredo na OI v Južno Korejo. Kaj tako slabo pripravljenega še nisem videla ! Glavno je za njih , da so bili zraven še Pahor, Cerar , Kocijančič itd. Upam , da ta nič vredna predstavitev ne bo negativno vplivala na naše olimpijce . Ubogi Saša Jerković. ki je moral neorganiziranost prenašati .

 • MEFISTO

  “Bo koalicija tokrat zmogla dovolj poguma….”

  Ne poguma, pameti so potrebni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!