Bolno: Avtorica fotografije se je morala “rjuharici” v Termah Vivat opravičiti celo v arabščini!

Foto: Škandal24

Če je že afera z “rjuharicami” v Termah Vivat v Moravskih Toplicah vzdignila veliko prahu, ni čudno, da je še več negodovanja izbruhnilo po tem, ko so terme avtorici fotografije pričele groziti s tožbo in ko se je za mnoge popolnoma neprimerno odzval direktor term Metod Grah. Ta je namreč za portal Vestnik.si dejal: “To, kar se dogaja, poden od podna.” In izrazil prepričanje, da je kopanje v oblačilih bolj higiensko, kot če denimo v vodo odpadajo koža in lasje. Za nameček pa je avtorico fotografije poklical in ji povedal, da je neupravičeno snemala v njihovih prostorih. Gospa je nato očitno morala fotografije umakniti in se družini opravičiti tako v angleškem kot tudi arabskem jeziku! 

To, da Terme Vivat merijo na goste iz bogatih arabskih držav, je med vrsticami v odzivu potrdil tudi sam Grah. Glede na to pa je tudi pričakovati, da če imajo zanje na voljo ločene kopalne prostore, da jim nudijo tudi hrano halal. Poleg tega, da je omenil tudi večkratno srečanje z državnim vrhom v Savdski Arabiji, je izdal, da pri njih pravkar dopustuje ena družina iz Savdske Arabije, članica te družine pa je pomotoma zašla v drug prostor, namenjen ostalim gostom. “Pri tem jo je druga kopalka fotografirala in fotografijo objavila na Facebooku,” je bentil direktor. Kot je dejal, je to arabska kultura, “to so kopalke, to niso rjuhe, kot to poimenujejo komentatorji pod objavami”.

Lastništvo tavalo v Lihtenštajn in nato nazaj v Slovenijo
Terme Vivat so edini zdraviliško-kopalni kompleks v Sloveniji, ki imajo za tovrstne goste ločene kopalne prostore. Sicer pa je zanimivo, kako je lastništvo term šlo v Lihtenštajn in nato nazaj v Slovenijo. Dnevnik je poročal o tem, kako je podjetje Royal resort investors establishment iz Lihtenštajna po treh letih na Metoda in Mileno Grah preneslo lastništvo pomurskega Počitka – užitka, ki ima v rokah hotelski kompleks v Moravskih toplicah – Terme Vivat.

Foto: Twitter

Metod Grah je že leta 2005 zastopal pomurski Počitek – užitek, potem ko je njegovo podjetje Turizem Meteor prevzelo večinski delež v podjetju. Turizem Meteor je nato konec leta 2007 podjetju E-invest, ki ga je septembra 2017 ustanovil Andrej Žejn, prodal Počitek – užitek. Žejn pa je nato le mesec dni po ustanovitvi E-investa tega prodal lihtenštajnskemu Royal resort investors establishmentu. Kljub temu, da Grah od leta 2007 dalje ni več lastnik Počitka – užitka, saj je od njega vodenje prevzela Genza Šemca, na podlagi virov Dnevnika ni mogoče izključiti, da je bil preko podjetja iz Lihtenštajna lastnik Počitka – užitka.

Po prevzemu konec leta 2007 je bil E-invest septembra 2008 pripojen k Počitku – užitku, ta pa je prevzel tudi dolgove s strani E-investa v višini 13,4 milijona evrov. Ti dolgovi naj bi izvirali iz posojila, ki je bilo odobreno s strani Skupine Hypo, ob tem pa je potrebno dodati, da naj bi bilo isto posojilo celo predmet interne preiskave v Hypu.

Podjetje Počitek – užitek je na podlagi javno dostopnih podatkov leta 2010 ustvarilo 3,8 milijona prihodkov in 100.000 evrov čistega dobička.

Foto: Facebook

Ob vsem tem je naravnost neverjetno, na kakšen način se je odzval Grah, ki je med drugim zatrdil, da je kopanje v oblačilih bolj higiensko kot v kopalkah, kdor pa temu nasprotuje, je pravzaprav rasist. Veliko bolj primerno bi bilo, če bi direktor v odzivu povedal, da je plavalka v rjuhah zašla, in se opravičil za nevšečnost, namesto da je napadel gostjo, ki je na nepravilnost opozorila. To, da se mora človek v Sloveniji celo v arabščini opravičiti, pa je naravnost žalostno! Kaj bo še sledilo?!

H. M.