Boštjan M. Zupančič in Vili Kovačič ustanavljata novo stranko, ki bo kandidate za poslance iskala z razpisom v časniku

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA).

Slovenski politični prostor bo kmalu bogatejši za novo politično stranko. Gibanje Davkoplačevalci se ne damo, znano po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, bo preraslo v stranko, ki se bo podala na volitve, je potrdil vodja gibanja Vili Kovačič. Kandidat za predsednika bo profesor prava in nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, podpredsednika pa bosta po Kovačičevih navedbah on in profesor Jože Duhovnik. Stranka bo šla na volitve samostojno.

Predvolilne aktivnosti, tudi glede ustanovnega kongresa, bodo razkrili prihodnji petek v Svetovnem slovenskem kongresu, sta napovedala Kovačič in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Zupančič. Stranka, ki bo imela enako ime kot civilna iniciativa oz. skrajšano Davkoplačevalci, se bo uvrščala desno od centra političnega prostora. Kovačič je napovedal, da bodo kandidate za poslance iskali z razpisom, ki ga nameravajo objaviti v enem od osrednjih časnikov.

Podpredsednika stranke bosta vodilna v referendumski kampanji proti drugemu tiru, Vili Kovačič in profesor Jože Duhovnik. (Foto: STA)

Stavijo na izkušnje in kredibilnost
Manifest stranke, ki je integralni del njenega programa, bodo v celoti objavili v petek. Kot je za STA navedel Zupančič, sicer prejemnik letošnje bodeče neže za seksistično izjavo leta, imajo za razliko od drugih program, ki so ga izdelali izvedenci z gospodarskimi in drugimi izkušnjami. Bistvo stranke pa po njegovih besedah v danih razmerah ni samo v programu, ampak “v kredibilnosti in prepoznavnosti oseb, ki bodo v tej stranki in jo poosebljajo”.

Profesor Zupančič je razkril nekaj točk manifesta stranke, med katerimi je na prvem mestu zaveza, da bodo skupaj z zdravniki, zavarovalnico in civilnimi iniciativami razvili model kakovostne zdravstvene oskrbe s čim manj čakalnih vrst, na drugem mestu pa, da bodo zvišali najnižje pokojnine. V javnih podjetjih in zavodih bodo vodstva dobila možnost, da preuredijo prekarno delo v redna delovna razmerja, državljanom z nizkimi plačami in mladim pa bodo zagotovili ustrezna socialna stanovanja, sta dve od obljub stranke v nastajanju. Med zavezami sta tudi priprava programa za zagotovitev vitke države vključno z občinami in zagotovitev dolgoročnih razvojnih programov za kakovostno rast slovenske obrambe. “Kmetijstvu bomo omogočili, da razvije programe in take ekonomske modele, da bomo v državi dvignili samooskrbo s sedanjih 30 na 70 do 80 odstotkov, gospodarstvu bomo odprli možnost vključevanja v globalno ekonomijo in hkrati zagotovili pospešeno investiranje v visokokakovostna delovna mesta,” je še navedeno v delu manifesta stranke.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!