Brglez novemu predsedniku želi vladarske modrosti – se zato sam ni odločil za kandidaturo?

Foto: STA

Predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez je pred nekaj trenutki napovedal razpis predsedniških volitev za 21. avgust, volili bomo 22. oktobra. Ob tem je navedel, kakšnega predsednika oz. predsednico si želi, svojo kandidaturo pa je zanikal.  

Pred navzočimi je najprej podpisal odlok za volitve predsednika Republike Slovenije in s tem določil dan razpisa volitev, ki bodo 21. avgusta 2017. Volitve predsednika bodo nato v nedeljo, 22. oktobra. Dejal je, da je 22. oktober prvi primeren datum, ko se lahko v celoti posvetimo zgolj volitvam. Še pomembnejši datum je 25 dni pred tem, saj morajo do takrat postati znane vse kandidature.

Kakšnega predsednika oz. predsednico pa potrebuje naša Slovenija? Brglez je na novinarski konferenci navedel lastnosti, ki si jih želi od novega voditelja države: pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost. Res je, Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo zavzel za državljane in bo zavzel jasno stališče do žgočih dilem, vendar ne v stilu izjav utemeljevanja povojnih pobojev z naravnim pravom. Kot vrhovni moralni in politični avtoriteti mu/ji Brglez želi vladarske modrosti v dobro nas in naše skupne domovine.

Dejal je, da je 22. oktober prvi primeren datum, ko se lahko v celoti posvetimo zgolj volitvam. Še pomembnejši datum je 25 dni pred tem, saj morajo do takrat vse kandidature postati znane.

Brglez zagotavlja, da ne bo kandidiral
Na vprašanja novinarjev je odgovarjal skopo. Marsičesa ni mogel komentirati, saj naj ne bi poznal podrobnosti. Na konferenci, ki je trajala približno le osem minut, ni preveč razglabljal. Ko je beseda nanesla na njegovo kandidaturo, je dejal, da ne bo kandidiral. Ob vprašanju o kandidatu SMC je dejal le, da bo znan takrat, ko bodo znani tudi ostali. Zakon za te volitve še ni bil popravljen, saj bi v tem primeru moralo vmes poteči 30 dni. Takrat bi moral to upoštevati, če bi želel razločiti med datumom volitev in referenduma. Zdaj bodo med glasovanjem na referendumu ter tistim na predsedniških volitvah pretekli štirje tedni.

In zakaj ni razpisal referenduma o drugem tiru in predsedniških volitev skupaj?
Če bi ju razpisal skupaj, ne bi po nepotrebnem zapravljali davkoplačevalskega denarja. Razpis predsedniških volitev je že prejšnji mesec povezal z odločanjem Ustavnega sodišča RS glede Odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru. Seveda je Brglez tisti, ki ima največje zasluge za to, da je zadeva prišla na ustavno sodišče. Davkoplačevalci bodo za samostojni referendum tako plačali 3 milijone evrov. Kljub zavzemanju za to, da se referendum izvede skupaj s predsedniškimi volitvami, je Državni zbor RS z glasovi koalicije takrat odločil, da bo referendum 24. septembra.

A. L.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!