Brglez po štirih letih na mestu predsednika DZ ni dovolj seznanjen s poslovnikom, da bi komentiral Möderndorferjevo navzkrižje interesov na mestu predsednika preiskovalne komisije

Jani Möderndorfer (vir: facebook)

Sprenevedanju v državnem zboru ni videti konca. Predsednik državnega zbora ne ve, ali je kateri od poslancev, ki je del preiskovalne komisije, v konfliktu interesov, poslanec SMC Jani Möderndorfer pa na vprašanja o očitnem konfliktu interesov, v katerem se je znašel, ne odgovarja. 

Novinar Demokracije je na predsednika državnega zbora Milana Brgleza naslovil vprašanje o tem očitnem konfliktu interesov. Jani Möderndorfer je namreč predsednik parlamentarne preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB, hkrati pa je na vseh relevantnih dokumentih KK Olimpija o posojilu, ki so ga vzeli pri NLB, podpisan kot pooblaščeni predstavnik ali predsednik. V času njegovega predsedovanja košarkarskemu klubu so pri Olimpiji dvignili kar 24 tisoč evrov težko posojilo, ki ga niso nikoli odplačali. To je bil tudi razlog, zakaj je moral klub pozneje v prisilno poravnavo. Izkazalo se je, da Brglez navkljub temu, da že četrto leto zaseda mesto predsednika državnega zbora, ne pozna poslovnika. V svojem odgovoru je namreč zapisal: “Sam z vašimi navedbami nisem seznanjen v meri, da bi se lahko do njih opredelil, zato predlagam, da se za pojasnila obrnete na relevantno preiskovalno komisijo.”

Möderndorfer namreč v vlogi predsednika komisije preiskuje NLB, katere upnik je njegov košarkarski klub Petrol Olimpija. Jasno je, da gre v Möderndorferjevem primeru za očitno kršenje zakona o parlamentarni preiskavi, saj bi se moral sam izločiti iz preiskovalne komisije v prvi instanci, namesto da je postal predsednik te komisije. Ravno tako lahko pod vprašanje postavimo njegov etični čut. Iz tega razloga smo na poslanca Möderndorferja naslovili tudi novinarsko vprašanje o njegovem morebitnem odstopu z mesta predsednika preiskovalne komisije. Njegovega odziva pa do danes še nismo prejeli.

Kaj pravi zakon?
Tako predsednik državnega zbora Brglez, kot predsednik komisije Mödernodorfer bi morala vedeti kaj določa 2. odstavek 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi, ki pravi, da bi moral namestnik predsednika predlagati zamenjavo predsednika preiskovalne komisije, ko je ugotovljena nepravilnost.

(Foto: STA)

(2) Če so okoliščine iz prejšnjega odstavka znane ob imenovanju preiskovalne komisije, tak poslanec ne sme biti imenovan v preiskovalno komisijo. Kolikor take okoliščine nastanejo pozneje ali se zanje izve šele pozneje, mora tak poslanec takoj prenehati z delom v preiskovalni komisiji, predsednik preiskovalne komisije pa mora o tem takoj obvestiti Državni zbor s predlogom, da takega poslanca razreši in imenuje v preiskovalno komisijo drugega poslanca. Če se okoliščine iz prejšnjega odstavka nanašajo na predsednika preiskovalne komisije, obvesti o tem Državni zbor namestnik predsednika preiskovalne komisije.

Novinarsko vprašanje, ali bo glede na ugotovljeno nepravilnost ravnal v skladu z zakonom in Državnemu zboru predlagal zamenjavo predsednika preiskovalne komisije smo naslovili tudi na podpredsednika preiskovalne komisije in poslanca Levice dr. Franca Trčka. Odgovora zaenkrat še nismo dobili.

Kako komentirajo tak način dela smo vprašali tudi ostale člane preiskovalne komisije: Matjaž Nemec (SD), Jernej Vrtovec (NSi) ter Ivan Hršak (DeSUS).Njihove odgovore še vedno čakamo.

Menjava stranke hitreje od spodnjic
Möderndorfer je svojo politično kariero začel kot mestni svetnik občine v Ljubljani, kjer je leta 1998 kandidiral na listi LDS. V ospredje se je prebil šele leta 2006 z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ko je zasedel funkcijo ljubljanskega podžupana. Zdi se, da se od tu njegova razpolovna doba presedanja iz ene stranke v drugo šele zares začne. Tako se je leta 2011 kot kandidat Pozitivne Slovenije prebil v državni zbor. A to ni dolgo trajalo, kmalu je namreč prišlo do razdora znotraj stranke. Möderndorfer se je pridružil odpadnikom na čelu z Alenko Bratušek ter postal del njenega Zavezništva Alenke Bratušek.

Leta 2014 je skupina za las prišla v parlament, nakar je hitro razpadla. Möderndorfer se je zatem pridružil vrstam SMC, kjer pa po informacijah določenih virov z njim niso najbolj zadovoljni, saj naj bi bil nadvse “prepirljiv”. A zdi se, da tudi samemu Möderndorferju ni preveč mar za njegovo trenutno stranko, saj naj bi že iskal naslednjo stranko, kateri bi se lahko pridružil. To je, če ga bodo v naslednji stranki hoteli. Namreč, vsem postaja jasno, da je Möderndorfer politični oportunist, ki prvi beži s toneče barke in se prvi v slogu pijavke prisesa na naslednjo stranko, ki naj bi imela naklonjenost ljudstva.

Ivan Šokić

 • šmentanamuha

  Komunjara komunjari ne izkljuje oči, še posebej, če sta v isti stranki.

 • Miro Jereb

  Tale bgrgkez mi gre na bruhanje….

  • Franc Šink

   Če njega vidim mi pade na misel Neandertalec.vsaj po fizionomiji.

 • Antonius

  Kakšnega misleca bi šele naredil Auguste Rodin, če bi imel Janija Möderndorferja za model?
  Milan Brglez pa ni mislec, on je odličen primerek pokvarjenega butlna.
  Bratuškova mu je zelo hvaležna za šenkani magisterij.
  Vsi 3-je imajo veliko skupnega! Po volitvah jih ne bomo pogrešali.

  • KIKI

   Takole pri nas zgleda “gasilska” fotka DZ in vlade:
   Cerar – kameleon vseh barv -lažnivi kljukec 1
   Klemenčič -Frankenstein in ogaba in nesposobnež 1.klase
   Brglez -meduza, polna sluzavih strupenih lovk
   Erjavec, klovnovska podgana pod krinko opr- nesposobnih
   Celarca .bolnica z diagnozo samozadostnosti in neznanja
   Mračnjaška -zaščitena borčevska ksantipa
   Brenčava Maja sebi všečna trapa iz profesorskih logov
   Počivalšek- kmetavzarsko teslo brez lastne pameti
   Katička- sirota brez vrednosti z umetno vgrajeno potenco
   …in ostali? Sramota!
   Modendorfer : glasnogovorec idiotizmov SMC-ja

   • rrrrr

    Bravo !

 • Franc Šink

  Stranke so si same krive.Zakaj pa sprejemajo medse take člane? Do sedaj so še vse propadle v katere se je včlanil on.

  • piko8

   Hvala Bogu!

 • VERRZIFIKATOR

  Komisar Žan

  PO TEKOČEM TRAKU

  Janka je v soseski dobro znana,
  medicinsko je neoporečna,
  kakor sestra, punca nadpovprečna
  poslu svojemu je res predana.

  V nekaj urah mnogo jih odpravi,
  jih zasliši, malce pomasira,
  da je trdno stanje, konstatira,
  pa potem jih v vrsto spet postavi.

  To, kar vodi, to je komisija,
  znali so povedati sosedje,
  glavno pa pri Janki je sosledje,
  komisijsko delo že manija.

  Rekli so tako o naši Janki,
  da moderne res ima prijeme,
  po tekočem traku brez izjeme
  da na voljo je prav vsaki stranki.

  Stranke vse po vrsti se zvrstijo,
  kot pri košarki je tu zadetkov,
  koncev pa vrhuncev in začetkov,
  svoje vse pri Janki da dobijo.

  Se pa z leti Janka nam obrabi,
  a ni punca sama tega kriva,
  da pred njo se mnoga stranka skriva,
  prejšnjim in pa novim da se gabi.

 • Krtača 20

  Nič ne pomaga sđsovci, ne pljuvanje ne zmerjanje ne jamranje ne kraja denarja, janše pač noben ne mara. Kdo bo pa gledu tega pokvarjenga šiptarja v parlamentu.

  • čopkovseved

   Dobro jutro, toliko izlitega žolča vam na dolgi rok škodi! Kaj sploh iščete na tem portalu! Mislim pa, da je čas, da vas nekdo ovadi za izrečene besede. Opozarjam vas, da je g. Janša Slovenec in nimate pravice blatiti človeka slovenskih korenin. Še enkrat , vam v resno opozorilo!

   • Vera

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Wikttor

   Take rdeče gnide kot si ti, ste v prvi vrsti

  • IANI

   Imaš prav, knjige, tako kot Janša zna pisati vsaka pokveka, medtem ko je izumiteljstvo vse kar drugega, zlasti na tehničnem področju. Izum kahlice z žiroskopom je res terna, tudi če nočni strežnik pade na ovinku, se vsebina ne razlije…

 • Amerikanc

  Brglez je pač brglez, kar že priimek pove. On se spozna bolj na zaporniška in “likvidatorska pravila”, ko se je potrebno znebiti politične konkurence; tam pa je ta glavni kujon !

 • MEFISTO

  Krtača 20 pravi, ni važno, kašna sta akademik Jani in Brglez, važno je, da sta naša in da ju drugi ne marajo.

 • Krtača 20

  Najvišje vrednote sđsa – utaja davkov, nelegalna izposoja denarja, mutenje z gotovino, podkupljeni notarji, pečanje z golaznijo blood and honour in cerkveno zalego, arestant v parlamentu…. res se je vredno borit za take.

  • čopkovseved

   Slovenščina ne pozna črke Đ in tudi zgornji zapis je žaljiv. Umaknite! Vsem komentatorjem, bodite vztrajni in prijavljajte zapise Krtače 20 , ki so slovenščini in Slovencem v posmeh in sovražni. Njeno mnenje ni drugačno, temveč sovražno in nedopustno!

  • Poštenje velja

   Ti povem pa vase Đubre.

  • Mojca pokraculja

   Dej.se kaj iz jugoslavije na dan prvlec. Tolk si duhovit, končno mal smeha.

  • VIKTORE

   Zakaj se tega ne sankcionira in se še ponovno poganja za najvišjo funkcijo v SLO. Zakaj se mu ne prepove kandidirati in zakaj se ga ne postavi pred sodišče, ki boresnično obsodilo podobne goljufe. Kjerkoli se odkrije kakšna goljufija večjega obsega, povsod se najdejo v tej marmeladi dolgi prsti SDSa. Izgovor je vedno enak: drugi še bolj kradejo…

 • totex39

  A zaradi tega, ker je tako prepirljiv ga je stranka SMC postavila v komisijo za ugotavljanje nepravilnosti v NLB, samo da bi spodbijal Logarjevo komisijo. V tej stranki so res zbrani sami pretkanci.

 • MEFISTO

  Slišim, da se stranke na levici tako pulijo za Janija in Brgleza, da ju v izogib zameram ne bo nobena kandidirala za poslanca

 • Franc Šink

  Znajo krasti.Zadnje čase tega niti ne skrivajo več.Samovšečna banda je to.

 • tasilo

  (X) da Brglez NAVKLJUB temu, da že četrto leto zaseda mesto
  (>) da Brglez KLJUB temu, da že četrto leto zaseda mesto

  Ali pisuni razlikujete med:
  — kljub http://fran.si/iskanje?View=1&Query=kljub
  — navkljub http://fran.si/iskanje?View=1&Query=navkljub

  Lp. Hanibal Lector

 • tasilo

  Brglez: “Sam z vašimi navedbami nisem seznanjen v meri, da bi se lahko do njih opredelil, zato predlagam, da se za pojasnila obrnete na relevantno preiskovalno komisijo.”

  Ko to iz sluzastega psevdodiplomatskega leporečja prevedemo v funkcionalno slovenščino, dobimo:

  “Drek, pojma nimam, o čem govorite in me tudi ne briga. Vprašajte druge, meni pa dajte mir. Mater, vi pričakujete od mene, da bom znal delati svoje delo, al kva?!”

 • totex39

  Človek se res lahko sprašuje, a se vsi te primitivneži odločajo za politiko samo zaradi tega, da škodujejo svojemu narodu, ki ga je sicer izvolil, pol mu pa vračajo ravno nasprotno in odkrivajo počasi svojo blefersko stran.

 • Olga_10

  Lažnivi kljukci! Tudi Cmerar razlaga, “da bo po dolgih letih v proračunu PRESEŽEK…” ??!!! MILJARDNII krediti, ki so jih najeli in od katerih ostane na računu par evrov, je za tega “strokovnjaka” PRESEŽEK????!!! Idiot!

 • piko8

  Brglez; splav meduze!!!!

 • tzt

  Drugega itak ni bilo za pričakovati od osebka kateri je potrdil vrhunskost in znanstvenost brilijantne magistrske šiviljske naloge. In ti bebci bodo po izteku mandata spet učili vaše otroke? Niti za sekrete pucat niso dobri.

 • Johan

  Brglez in Modendorfer, dva pedra

 • Ja….. čakajte, no… ali prav berem ?
  “Brglez po štirih letih na mestu predsednika DZ ni dovolj seznanjen s poslovnikom, da bi komentiral Möderndorferjevo navzkrižje interesov………………. ”
  Ja, kaj pa počne že štiri leta tam, če še do sedaj ni NAŠTUDIRAL poslovnika…….
  Je to res ?
  Ali je to le izgovor za kikse, ki jih je kot predsednik DZ-ja napravil v teh štirih letih…… ?
  Pa plačo je v teh letih vso prejemal, čeprav Poslovnika pa ni naštudiral, ali je prejemal
  le del plače …… ???
  pa saj ni res no…….

 • rubec

  Jöni Mödörndörför idiota naj nalepijo na škatlice cigaret. Me zanima kdo bo potem še kadil.

  • Aresnica

   Ha,ha – ta je dobra -_- predlog je odličen-pa še deloval bi-
   ______
   Lep pozdrav

 • karpelec

  Aroganca oblasti je brezmejna. Tu in sedaj; Jani z na levo postavljenim nosom, brglezovim mislecem, potem pa dolgo nič, nato vsi ostali.

 • Iva

  Möderndorfer namreč v vlogi predsednika komisije preiskuje NLB, ki je upnik … gre za očitno kršenje zakona o parlamentarni preiskavi, saj bi se moral sam izločiti iz preiskovalne komisije v prvi instanci, …

  Seveda se ni izločil, saj je sledil t.i. ” SLO DOBRI SODNI PRAKSI ” (sic!) :
  SLO kandidatka za ESČP Nina Betetto je evidentno kršila človekove pravice, enako SLO kandidat za komisarja za človekove pravice (EU) Klemenčič (nezakonito poročilo o premoženju JJ).

  AnzeLog na zaslišanju Ivana Vizjaka: Niste odplačevali niti glavnice niti obresti za kredit, ki ste ga dobili pri banki #NKBM, hkrati pa ste sedeli v nadzornem svetu te iste banke in bili celo delni lastnik te banke. #kriminal #korupcija #BančnaLuknja

  SDT Furlan v ropu stoletja #žilneopornice kjer je samo iz UKC Ljubljana “ne”znano kam poniknilo 2.5 milijonov letno v 4 letih ni naredil NIČ. S tem je opravil domačo nalogo zaščite org. kriminala v Slo zdravstvu. Za uspešno opravljeno nalogo bo dobil nov mandat? #ŽivalskaFarma #udba (B. Mrevlje)

  V sojenju dr. Noviču je sodnica upoštevala le izvedenca sodišča(!) strojnika udba Sabliča, ki je bil celo direktor NFL s sklopu Policije, ki je za tožilko zbirala dokaze proti Noviču, ni pa upoštevala mnenj balistikov in kemikov iz SLO, HRV in Nemčije (sic!). In “višji prostituti” so sodbo celo potrdili! HALOOOO??????

  • Aresnica

   Iva-Möderndorfer namreč v vlogi predsednika komisije preiskuje NLB, ki je upnik … gre za očitno kršenje zakona o,,,,,…………..

   Iva. – SE STRINJAM-
   ___________
   Lep pozdrav

 • MEFISTO

  Isto imenski ptič brglez je vsaj koristen in lepo poje.

 • xtc

  Brglez je bolj dolge lajtnge in počasen,tud pri Alenki je bil bolj počesen,da je ugotovil ,da je med mešanjem pri diplomski nalogi malomarno citirala Marxa.

 • Rotar Jakob

  kurćanv brglez samo izvajaudbomafijske naloge!

 • antimur

  Kaj bo Brglez, ki mu celo navišji slovenski akt, kot je Ustava RS, ne pomeni nič, saj počne z njo kot svinja z mehom, je enako pokvarjen in mafijski antislovenski kučanist kot omejeni Möderndorfer, edino ne vem, kateri od njiju je večji cepec, dejstvo je pa, da sta levofašistična norca oba.

 • MEFISTO

  Škoda sedanjika in prihodnjika za akademika Janija in Brgleza.

  Oba sta že pretekli čas.

 • Krtača 20

  Ma kwa jokate spet desnakarji? Dokler je vaš dosmrtni predsesnik in arestant hodu v parlament med prestajanjem kazni ste bli pa tih ko cerkvene riti. A sada se pravite puno pametne a?

  • Anton

   A se ne reče… reven kot cerkvena miš?

 • TOML

  Socialistična pravljica se podira, socialisti so postali samo kriminalci in lopovi.
  Po padcu socializma bomo rabili veliko zaporov, kamor bomo natrpali socialiste.

 • Tweety Bird

  ..čiv čiv…tweet tweet…bo potrebno desničarske kljune zapret :)

 • montyamp

  Po naravnem pravu pride umetno socialistično murglosrbsko PATRIA kokakartelno pravo udbopartijske teroristične celice in marionetarske horde opranoglavcev z nadzorovanimi mnenji .
  Če je to kaj imamo Slovenci namesto parlamenta , podobno katerikoli zakonodajni veji oblasti držav EU , sem jaz avion falcon .
  VOLIL BOM DESNICO — ORBANA

  • Sredina

   V tem komentarju si tolkrat dokazu da pojma nimaš o čem govoriš da kr boli haha

   • bodvid

    Najbrž se je tega od tebe nalezu. Hudoooooooo

 • Sredina

  In kaj ma Brglez s tem, če Trček ni opravu svoje zakonske dolžnosti?

 • stajerc5

  Takoj, ko sem odprl clanek in ko sem videl NJEGA, sem se zacel dreti: Zena, prnes kahlo, hiter, mudi se ko hudic!

 • samotoje

  Za ta dva in njima podobne je treba izdati priročen slovar nekaterih pojmov in zahtevati, da se ga naučijo na izust (zdrdrajo vsak mesec 1x-dan pred plačo):
  odgovornost, etika, morala, prevzemanje odgovornosti, odstop, priznanje, obžalovanje, opravičilo in še nekaj takih.
  In odšteti od plače, če ne bodo znali. Minus v žepu vse barabe razumejo.

 • Grenze

  Lolek in Bolek

 • Aurelius

  Pregovorno reklo: “Nihče ni popoln.” velja le za navadne poštene ljudi, svojo veljavo pa izgubi takoj, ko je govora o kaviarkomunajzarjih – ti lopovi, pardon – pijavke, imajo namreč podrobno izdelan modus operandi v primerih, kjer je treba zagotoviti njihovo prevlado. Tu so desnosredinske stranke – beri SDS – hendikepirane, saj je kompletna medijska scena oz. vsaj njenih 99 % podrejena F21 in s tem murgelzwergu na osnovi 75 – letnega pranja možganov in terorja nad poštenimi Slovenci. Volitve so trenutno edini legalni način, da te vladajoče prasice vržemo z njihovih položajev, drugi način pa je enak, kot so ga sami uporabljali od leta 1939 dalje (takrat so izvajalce poimenovali rdečerokce). Torej so oni edini popolni: popolni paraziti, ki kradejo naš denar !!!

 • anton-tonček

  OBA OGROMNA rdeča norca…
  -ti pa redno dnevno dokazujejo …., kako veliki tepčki so…in to celotno obdobje…, katero seže vse od 41 leta naprej…
  GROZA….OGROMNA GROZA… zato pa smo tam, kot smo…
  -..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!