Česa ne razumejo ugledni slovenski pravniki? Zmaga mednarodnega prava je poraz pravične rešitve meje s Hrvaško!

Foto: epa

Po poročanju STA so “Ugledni slovenski pravniki (so) pozvali Hrvaško, naj uresniči odločbo arbitražnega sodišča glede meje s Slovenijo in naj spoštuje evropsko pravo. Pod poziv sta se podpisali Zveza društev pravnikov Slovenije in Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije ter več slovenskih mednarodnih pravnikov.”

Poziv Hrvaški so podpisali Lojze Ude v vlogi predsednika Zveze društev pravnikov Slovenije, Darja Senčur Peček kot predsednica Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije ter posamezni pravniki: Marko Pavliha, Vasilka Sancin, Boštjan Koritnik, Ciril Ribičič, Verica Trstenjak, Patrick Vlačič, Ernest Petrič, Dominika Švarc Pipan, Urška Kežmah, Bojan Kmetec Rošic, Jana Rodica in Eda Kodrič.

Komu s takšnim pozivanjem pomagajo?
“Podpisniki so v ‘javnem pozivu k udejanjanju arbitražne odločbe’ izrazili zaskrbljenost, ‘da se še naprej dogajajo incidenti predvsem v Piranskem zalivu in ostra politična retorika, kar zelo slabo vpliva na dobrososedske odnose in diplomatsko, gospodarsko, upravno, policijsko, pravosodno in kulturno sodelovanje’ … Izrecno so Hrvaško tudi pozvali k dosledni implementaciji odločbe arbitražnega sodišča, ki je, kot so poudarili, dokončna in pravno zavezujoča. Hrvaško so pozvali tudi k prenehanju kršitev arbitražnega sporazuma, arbitražne odločbe in sekundarnega evropskega prava, vključno z uredbo o skupni ribiški politiki.

Slovenski pravniki so med drugim opozorili še, da je arbitražno sodišče 30. junija 2016 ‘kot edini pristojni organ po mednarodnem pravu’ z delno razsodbo odločilo, da pogovori med slovenskim arbitrom in agentko, zaradi česar se je Hrvaška odločila za odstop iz arbitražnega procesa, ‘ne pomeni bistvene kršitve arbitražnega sporazuma, ki zato ostaja v veljavi in se postopek v spremenjeni sestavi arbitražnega sodišča nadaljuje'”, so novico STA povzeli pri Reporterju.

Zakaj so za takšno moledovanje Hrvaške v škodo Slovenije zainteresirani Lojze Ude, Vasilka Sancin, Ciril Ribičič, Patrick Vlačič in Dominika Švarc Pipan, je jasno. Ker so globoko vpleteni v lažne obljube iz leta 2009, za kar so nekateri omenjeni pokasirali bajne zneske.

Lažni upi, nato zavajajoče vladne razlage, da bo arbitražna razsodba Sloveniji omogočila teritorialni dostop do odprtega morja
Ddr. Klemen Jaklič je o slabih obetih arbitraže pisal že leta 2009: “… da bo Hrvaška politika na koncu potrdila nedavno podpisani ‘sporazum’, sem tudi sam pričakoval. Je namreč ravno nekaj takega, na kar so Hrvaški mednarodni pravniki sami po malem upali. Tuji strokovnjaki, ki sem jih omenil zgoraj, so si bili od prvega do zadnjega povsem enotni v eni točki. Namreč, da tako oster zavoj mejne črte, kot ga predvideva npr. koridor iz sporazuma Drnovšek‒Račan (ki pa bi v tem primeru pomenil teritorialni dostop), po klasičnem mednarodnem pravu ni mogoč in da bi tak stični koridor Slovenije z odprtim morjem torej moral pomeniti manj kot njeno teritorialno ozemlje. V najboljšem primeru bi, kot so razlagali, koridor lahko predstavljal najbolj liberalen možen režim prehoda, t. j. še liberalnejši od prehoda ki nam ga (kot čisto vsaki državi podpisnici, ki ima zaprto teritorialno morje) tako ali tako že sedaj zagotavlja Konvencija. Pojavljale so se celo sugestije, da bi v javnosti morda predstavili sliko takega koridorja, kar da bi to javno mnenje pomirilo, primer pa bi bil rešen, kljub temu, da teritorialnega dostopa seveda ne bi bilo. Jasno se je dalo zaznati, da nihče od teh strokovnjakov (morebitnih zastopnikov Slovenije) ne bi želel prevzeti odgovornosti za tak cilj (teritorialni stik) v morebitnem postopku odločanja po mednarodnem pravu pred ‘tretjim’ in bilo je tudi očitno, da noben uveljavljen arbiter ne bi krnil svojega lastnega ugleda znotraj strokovne skupnosti z odločitvijo o tako drznem zavoju teritorialne črte v prid Slovenije.”

Čas je za novi dogovor o meji s Hrvaško, ki bi vključeval tudi Italijo in bolj odprte metode odločanja po pravičnosti, predvsem pa kompetentne pogajalce
Po predlogu ddr. Klemna Jakliča bi bilo najprej treba odločiti o ključnem predhodnem vprašanju, ki je očitno jedro spora. “… Ko bi se to razčistilo, bi šele lahko sledil naslednji korak oziroma sporazum … Hrvatje trdijo, da je pravičneje odločati po mednarodnem pravu, mi, da po taki pravičnosti, ki zagotavlja teritorialni pristop: kdo lahko torej z mirno vestjo reče, da bi bilo napak najprej razrešiti to osnovno nesoglasje … V okviru pravičnosti bi nato bilo seveda na voljo več poti, ki bi Sloveniji z večjo verjetnostjo zagotovile teritorialni dostop. Kot zanimivost naj omenim tisto, da bi se za izhodišče lahko vzelo Tržaški in ne Piranski zaliv.” In tukaj bi zaradi zgodovinskega dolga do Slovenije morala sodelovati tudi Italija in skupaj s Hrvaško Sloveniji omogočiti stik slovenskega teritorialnega morja do mednarodnih voda.

Foto: STA

A za kaj takšnega potrebujemo tudi prave ljudi. Ddr. Jaklič bi zagotovo znal zbrati skupino, ki bi se tega lotila. Kljub velikim zamudam se bo ob vstopu Hrvaške v Schengen ponovno pokazala priložnost, da Slovenija od Hrvaške zahteva spoštovanje meja na dan 25. junij 1991. Čas je že, da bi se tudi Hrvaška politika začela obnašati bolj odraslo in bi bila sposobna ravnati po načelu pravičnosti v dobro sosedskih odnosov.

Arbitraža seveda ni bila poceni, a vsaka šola nekaj stane – tudi  arbitražna. Njene “usluge” merimo z milijoni evrov. Iz svojih žepov bi jih morali pokriti Pahor, Cerar, Židan in Erjavec. Predsedniško-vladna naveza je vsestransko odgovorna, zato so tako pohiteli in pred narodom prikazujejo arbitražo kot velik uspeh.

Kaj se moramo Slovenci naučiti iz neugodne arbitražne razsodbe?
Najprej zagotovo to, da moramo diplomacijo in vodenje državniških poslov zaupati ljudem, ki zraven poznavanja pravne in drugih strok dihajo s Slovenijo in zagovarjajo slovenske nacionalne interese. Tega zagotovo ne moremo reči za Pahorja, ki zdaj na veliko razlaga, kako smo dobili največ, kar se je dalo pričakovati. Podobno žalostno je dejstvo, da tudi Cerar‒Židan‒Erjavčeva vlada ne zagovarja slovenskih interesov, ampak tako kot vse levičarske vlade vzdržuje premoč komunistične tranzicijske levice nad slovenskim narodom. Arbitražna sramota je še en dokaz več, da Pahor, Cerar, Židan in Erjavec s svojim botrom Kučanom vred spadajo na smetišče politične zgodovine.

Popravni izpitni roki razpisani za 27. maj ali 3. junij
Prihodnje volitve, ki predstavljajo popravne izpitne roke  za vse, ki so na prejšnjih volitvah plonkali po nareku medijskih prišepetovalcev in volili SMC, DeSUS, SD, (Z)L, ZaAB, PS, bodo 27. maja ali v začetku junija 2018. Predstavljajo najbolj elegantno možnost, da se v intimi volilne kabine znebimo radikalnih levičarjev, ki zasedajo dobro plačane položaje na ministrstvih in na naše stroške vodijo protinarodno politiko. Nova generacija komunistov, zbranih v strankah DeSUS, SD, (Z)L, SMC, ZaAB, PS, je danes glavni motor nestrpnosti, omejevanja svobode izražanja in grožnja narodnemu obstoju. Vse bolj očitno postaja, da nam bodo zapravili še tisto malo, kar so nam (zaznamovanim s komunizmom) svetovne velesile namenile po II. svetovni vojni.

Zato je edina rešitev za Slovenijo, da zmagamo tisti, ki zagovarjamo spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti, zahtevamo obsodbo komunističnega režima, nasprotujemo evtanaziji, raznarodovanju in imamo rešitve za opozorila OECD o izumiranju naroda in vseskozi odpiramo najbolj vitalne narodne teme. Ali je povprečnemu državljanu jasno, za kako pomembne stvari gre pri nas?

Franci Donko

 • princeska

  Hehe, Udetov Lojzek kar ne more nehati, vprašanje če mu mozeg reagira še na kaj drugega kot na naši, rdeči in Udba.

 • Prdo

  Jaklič ni čudno da so te nagnali iz zda

  • sumljivislon

   [email protected] cenen komentar.!.poglej Pričevalce – pa še kej se oglasi ..!

   • Tweety Bird

    Pričevalci so večinoma bivši domobranci oz. podporniki domobrancev…kapish?

 • Olga_10

  Volimo desnico! Rešimo Slovenijo s sposobnimi ljudmi kot je ddr. Klemen Jaklič!!
  Uglednih pravnikov in pravnikov, ki bi jim Slovenija kaj pomenila, levica ne premore! Ima le skorumpirance in “specialiste” za politične procese proti opoziciji, cepljene na bavconovi politični šoli! Za take je edino zdravilo: lustracija!

 • francelj3

  Kakšen optimizem! Volitve ne bodo rešile popolnoma nič. Če bo rdečkarjem slabo kazalo, bodo pa ponaredili rezultat. Zanje je to malenkost, saj ga skoraj na vseh volitvah.

 • tomven

  Uglednih slovenskih pravnikov je kar nekaj, zagotovo pa ni med njimi nihče zgoraj omenjeni… ude, sancin, ribićić, vlaćić, švarc pipan?! Ma ne se hecat prosim!

  • Tweety Bird

   A klerodesničar Jaklič pa je ugleden? Je navadni zaribani desničar in škoda, da ni ostal v tujini.

   • pesjanar

    Kako je mogoče da se oglaša bitje ki je plod krvavega levičarja in posrane komunistične kurbe,in takšen gnoj hoče pammetovat,tisto z krvavim levičarjem ni mišljeno da je koga ubil takšni butli so vedno krvavi ko jahajo prej omenjene v nepravem času.

   • mginko

    Si še vedno na prostem izhodu iz psihiatrije. Izgleda, da je zelo veliko tvojih na zdravljenju.

 • Tweety Bird

  Ma Jaklič je navaden desničarski voluhar. Svoje imenovanje za ustavnega sodnika zlorablja za nove politične obračune in delitve, kar je verjetno precedens v zgodovini Slovenije. Naj spizdi nazaj v tujino…takšnih Slovenija ne potrebuje !!!

  • mginko

   Na osnovi komunistični (ne) kulture, si blokiran!
   Ti in tvoji, drugorazrednim državljanom ne boste več ukazovali kam naj kdo spizdi. Konec je, vašega udbomafijskega terorja.

  • Schemva Miro

   Ti spizdi iz Slovenije,če ne te bomo na kol nabili,drek usrani,kmalu bomo vedeli kdo si,tehnika dela.

 • Tweety Bird

  Jaklič naj bo tiho. Preseneča to, da se je, navzlic vsem očitkom o svoji politični profilaciji in ideološki pripadnosti, celo v svojem zahvalnem govoru odločil indicirati, da imajo njegovi kritiki prav: politični bes ni kvaliteta, ki bi jo ustavni sodniki v sebi smeli gojiti. Kakor tudi, da takšne osebe ne bi smele biti izvoljene. Argument “tudi desnim dajmo priložnost, rabimo uravnoteženo sestavo”, je za inštitucijo Ustavnega sodišča ubijalski. Če si klerofašist nimaš kaj iskat kot član ustavnega sodišča…ad acta !!!

 • Tweety Bird

  Jaklič v svojem protikomunističnem gnevu rad vidi ubijalce okoli sebe. Na svojem tviter računu je pred časom tvital o tem, kako “komiji ubijajo”. Komunisti, torej. Še več, komunist nima težave, da ubija lastnega brata, je dodal drugje. In pisali o zloglasni Hanzi TV… kakšna ironija, taisto nacionalko je ob Grimsovem novem Zakonu o RTV Slovenija močno zagovarjal.

 • sprehajalec

  nekaj ne razumejo Slovenceljni, da je priznanje arbitraže politična smrt za vsakega hrvaškega politika in verjetno tudi fizična. tako kot je za srbskega priznanje kosova.

  Ob tem dejstvu, bi se morala slovenska diplomacija na skrivaj pogovarjati s hrvaško, ker konec koncev je tudi za njih arbitražni sporazum ugoden. le priznali tega ne bodo na glas, saj bo šla glava. V takšnih razmerah se torej pravniki nimajo kaj vozakati pa gostiti na davkoplačevalske stroške po obali in izzivati.

  nastopi tukaj tiha diplomacija, ki morda zamrzne vse skupaj za nekaj let in na skrivaj začne izvajati dogovor. Brez pobesnele javnosti.

  • kokobily

   Bi se strinjal, ce ne bi v tem “nasem”, ta trdem staliscu videl neke druge elemente.
   Namen Erjavceve politike je popolnima onemogociti kakrsnokoli zaupanje do hrvaske politike, istocasno na ta nacin pod preprogo pomesti vso nesposobnost nase diplomacije.
   A mislis, da v EU (komisiji, pa tudi parlamentu) ocenjujejo tisto Sekolecevo postopanje kot soliranje, a ne kot poskus uradne politike, da s protipravnimi sredstvi doseze svoje ? A se ti zdi, da tudi oni tiste dogodke (pazi, trajalo je nekaj mesecev) imenujejo in razumejo, kot “prisluskovalno afero”, ki jo je (itak !!!) zakuhala Hrvaska, proti bogi,pridni, nedolzni, pravno bogabojeci Sloveniji?? Nicesar taksnega nisem od nobenega od svojih sogovornikov slisal . Nasprotno, tisto slovensko dejenje so ocenjevali kot balkanska posla (trgovanje pod mizo).
   Telekom !!! (prodan ???) zajebali smo Merklico, direktno v obraz smo se ji narezali
   Ljubljanska banka !!! (prodana ???) ne, spet so “krivi” Hrvatarji, kljub temu, da smo vse obljubljene roke ze zdavnaj zamudili..
   Nuklearka !!! (najprej smo jim hoteli “odtujiti” elektriko, vsakdanje povedano ukrasti, pa smo na koncu placali odskodnino) Odlagalisce odpadkov so nasi veleumi na karti zacajhnali v sred obmocja, odkoder se Zagreb napaja z vodo, pa se cudimo, zakaj nam spet presneti Hrvatarji nagajajo in ne zelijo tam graditi. Treba jih je prisiliti, treba je narediti atmosfero, da se nobenemu njihovemu argumentu ne da verjeti…
   Bog ne daj, da jih kakorkoli zagovarjam, ampak ne dovolim si, da tam, kjer ne morem nasim verjeti kolko je crnega pod nohtom (vso sranje od zdravstva, financ, prometa, nasploh politike),
   ne da bi trepnil verjamem, kako je v zunanji politiki vse oh in sploh, samo ta JUZNI nam ne dajo miru… Jok brate, odpade !!!

   • sprehajalec

    Lej, vse izhaja iz mikro okolja. Tako kot je pri nas tradicionalno tožarjenje s sosedi in spori z njimi, tako je tudi v Zagorju, pri njih.

    • kokobily

     Ja, ce nimas vsaj 5 tozb , nisi dedec, mas prav…

     • sprehajalec

      Ne dedec, dedič. na mikro nivoju so tožarjenja v navezi z dediščino vsakdanja praksa. kako ne bo tako na makro nivoju, ko gre za dediščino pokojne države? Še streljali so se zanjo….

     • kokobily

      Ha, tam dol, ko pikajo tisto ALKO bi rekli – v sridu…
      Zadel si..

 • Stric iz ozadja

  Ker se je v 25 letih meja pravicno resila …

 • Morala

  Hrvatom dol visi mnenje in poziv naših pravnikov!! In kdo so sploh, da se vmešavajo, saj imamo za te stvari druge ljudi oz. politike!!?

 • Striker

  Ddr. Klemen Jaklič je o slabih obetih arbitraže pisal že leta 2009 ………….

  Če bi bil pravi ddr prava, potem bi moral vedeti, da notranjih meja v Jugoslaviji ni priznala nobena mednarodna organizacija. Edina priznana meja je meja cone B, ki pa je bila v korist Sloveniji in jo ni nihče omenjal v tem sporu. Še leta 1953 je bilo v učbeniku Zemljepis za gimnazije izdaja Učila Zagreb vrisana meja na Mirni pri Novigradu, potem pa so jo Hrvati popravili na Dragonjo oz. kanal sv. Odorika. Slovenska oblast je že takrat izdala Slovence, ravno tako Demos, ki ni vztrajal pri tej mejni oznaki, potem bi dobili vsaj tisto nazaj, kar je bilo po katastru last občine Piran. Ni zaman rek, politika je kurba, kdo se pa s kurbam ukvarja je pa jasno.

  • RATATA

   Ne štrikaj brezveznih.
   Tukaj veljajo le meje dežel, ki jih ni nikdar nihče ukinil in v internacionalnem pravu edino veljajo. J.Meja dežele Primorske, ki je obstala tudi za časa okupacije, priznal pa jo je tudi poglavnik ustaški pavelič gre po reki Rečini in zajema celotno Istro in otoke.
   T.I.G.R ni kar nekaj!!!!

 • samsara

  Jakličev izvirni predlog odraža njegovo pronicljivost, znanje in čut za pravičnost.
  Nedvomno bi lahko dal svoj znaten doprinos k tej zadevi.

 • Krtača 20

  Dankota spet srbi rvatska danka. Za vse sam za Slovence se ne vleče.

  • Roman

   za katerega pa?

  • SmashFascism

   Ti ležeš s tičevm v riti in ostaneš tak do jutra, potem pa nadaljuješ z bukovim dildom

 • RATATA

  Pravniki ki kot “ugledni” nekaj izjavljajo in zahtevajo
  nimajo pojma
  ali
  so pa veleizdajalci.

  Tretje možnosti ni!

  Vse je kristalno jasno in pravno nična ter nepravilna odločba arbitražnega tribunala se ne sme uveljaviti,
  saj so arbitri zaradi saboterstva z “naše” strani odločali le o meji med socialističnima republikama znotraj eseferjot,
  namesto da bi odločali o poteku meddržavne meje med slovenskimi deželami, ki so tisto tvorbo z osamosvojitvijo zapustile in preostankom sfrj, ki je na oni strani reke Drave, reke Sotle, reke Kolpe in reke Rečine še vedno obstajala, saj se je hrvatska osamosvojila 08.10.1991!
  Kaj ste pa v Memorandum prilagali v tihi sobi parlamenta zaeno gnilo ničvredno solato, namesto verodostojnih listin z mednarodno pravno veljavnostjo(???) pokvarjenci škodljivi izdajalski!!!!

 • RATATA

  pavliha
  sancinka lažnjiva sluz turkova
  petrič jugoslovenarski
  vlačič,
  dominika črna
  ….
  sram naj vas bo pokvarjenci!!

  • FRANC3

   Od kdaj pa je Patric Vlačić ugleden pravnik? Prvič slišim! Morda je pravnik, a ugleden zagotovo ni.
   Enako je s Cirilom Ribičićem. Zagrizen Jugofil, sin velikega klavca Slovencev.

   • RATATA

    Eh FRANC3, se mi zdi, da res prav vsi delujejo proti nam Slovencem in proti Sloveniji.
    Prav nikakršne moralne razsodnosti ni,
    niti občutka za pravično in za čisto navaden prav,
    ki je v tem primeru celo podkrepljen s principi in pravili internacionalnega prava!

 • črnaovca

  Kdo od slovenskih politikov se je odrekel sporazumu Drnovšek-Račan? Nekdo je bil s Sanaderjem velik prijatelj ali pa mu je ta isti kazal dobavnice. Kdo bi vedel.

 • Olga_10

  Sancinova je preko Türkovega Danilota dobila “ugled”? Nisem vedela, da se tistem delu telesa reče “ugled”….

 • xtc

  Pozabite že arbitražo SPUŠILI SMO.Hrčki pa se režijo butastim rusofilom.

 • ajajaj

  Arbitražna odločba je SLO dala na morju več kot nam daje mednarodno pravo, na kopnem pa smo dobili točno toliko kot nam po mednarodnem pravu gre. Govoriti nekaj o “nepravičnosti” je popolnoma brezpredmetno in kaže na nepoznavanje dejanske in pravne situacije.

  • RATATA

   KRETEN!!

 • ana janez

  Ugledni pravniki, po čem pa po plenjenju davkoplačevalskega denarja, njihovega uspeha nisem še nikjer zasledil.

 • Novakec1

  Hrčki se bodo razpočl od smeha, arbitraža, NLB itd.

 • Janez

  Kje so geji, Donko popuščaš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!