Dr. Vinko Gorenak: Visoke poslanske plače

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Za veliko večino naših ljudi so poslanske plače visoke. Ko sem se v času poslanskega mandata pogovarjal z ljudmi in je beseda nanesla na višino poslanskih plač, je večina mislila, da so poslanske plače tam nekje med 5.000 in 7.000 evrov neto mesečno, mnogi pa so mislili, da so poslanske plače še bistveno višje.

No ja, osnovni zakon, ki je takoj po osamosvojitvi določil višino poslanske plače, jo je določil v višini petkratnika povprečne plače. To bi danes pomenilo nekaj nad 9.000 evrov bruto ali okoli 5.000 evrov neto. Toda realnost je popolnoma drugačna. Različne vlade so po osamosvojitvi prav tekmovale, katera bo bolj znižala poslansko plačo, zato smo pristali tam, kjer smo.

Seveda ne trdim, da so poslanske plače prenizke, toda ko se upokojiš, kar sem se po zadnjem polanskem mandatu, ti izračunajo tako imenovana povprečja za posamezna leta, seveda valorizirana in iz takratnih dinarjev ali tolarjev spremenjena v današnje evre.

Za upokojitev se v skladu z zakonom danes štejejo najvišja letna povprečja plač neprekinjenih 24 let v času delovne kariere. Seveda sem pričakoval, da bo v mojem primeru to čas od leta 1993 do leta 2017, saj sem v tem času imel poslansko plačo vse od leta 2008.  Toda realnost je drugačna. Izračun je pokazal, da čas med letoma 2014 in 2018, ko sem prejemal plačo namestnika vodje poslanske skupine, niti ne običajnega poslanca, ni najugodnejši čas po višini plače, ki se šteje v osnovo za pokojnino. V mojem primeru je to čas od leta 1991 do 2014. Praktično to pomeni, da sem imel kot svetovalec notranjega ministra v letih 1991–1994 veliko višjo plačo kot pa v času 2014–2018, ko sem opravljal naloge namestnika vodje poslanske skupine. Še natančneje, kot svetovalec ministra sem očitno, preračunano v evre, imel skoraj 1.000 evrov višjo plačo kot pa kot namestnik vodje poslanske skupine. Toliko o današnjih visokih plačah poslancev.

Pa da ne bo pomote. Poslansko delo omogoča, da posamezen poslanec dobesedno gara od jutra do poznih večernih ur. Toda tega sistem od njega ne zahteva. Mirne duše poslanec lahko ne dela prav ničesar, le bere tekste, ki jih napišejo drugi in pritiska na gumba ZA ali PROTI, kot mu naročijo drugi. Oba pa prejemata enako plačo. Kam sem sodil jaz, naj ocenjujejo drugi.

dr. Vinko Gorenak

 • Djuro Sumar

  Glede na to koliko škode je naredil državi, bi mu pripadla pokojnina 500 evrov.

  • հեթանոս

   Groza Jure ! Ti bi ostal brez, ha, ha, ha, …

   • Djuro Sumar

    Jaz sploh ne rabim penzije.

    • Olga2345

     Ker imate že v oazah nakradeno!

     • Djuro Sumar

      Imamo kar doma.

   • Tomi

    Še plačevati bi moral vsak mesec.

  • Olga2345

   Kučanu pa strelski vod!

   • Djuro Sumar

    Sem proti smrtni kazni, tako kot papežu mi je življenje sveto.

    • SIMON ROZIC

     Komunjarjem življenje ni bilo nikoli sveto, razen lastno !
     (po Titu in Tit Turnšku)

     • Djuro Sumar

      Tvoja trditev je seveda neumna. Meni je življenje sveto in zato sem tudi proti smrtni kazni odkar pomnim, medtem ko je RKC to sprejela šele sedaj. Drugih verstev sploh ne bom omenjal, ker jih večina ne ceni življenja.

  • KAPIBARA

   Je več tistih, ki bi jim propadal odprodaja nakradenega premoženja.. pa magari če začnemo z Bavčarjem.. itd..

  • Soave

   Je kdo morda ocenil tvoje preteklo delo ?? Ne ! Torej, raje bodi tiho.

   • Djuro Sumar

    Seveda so ocenili in cenili moje delo. Za 30 let dela v tovarni Radeče papir sem dobil zlatnik in nagrado, Rokometni klub Radeče pa mi je podelil naziv Častni predsednik.

    • Soave

     Prav. Lepo.
     Vendar je bila to splošna navada ( seveda glede na to, kakšno je bilo stanje podjetja ), da so dali nagrade za obletnice. Tudi za 10 let itn. . . . . . so ljudje dobili kakšen bonus.
     Delo v Rokometnem klubu pa je za pohvaliti. Rada imam rokomet.

     • Djuro Sumar

      Res je kar praviš.

  • mali49

   Nastej mi vsaj eno škodo, ki jo je naredil Gorenak, kot poslanec. Butl.

   • Djuro Sumar

    Vse kar je počel v DZ je delal škodo državi in državljanom Slovenije, tako kot vsi v stranki SDS.

 • mali49

  Vinko Gorenak je bil najboljši poslanec v DZ in je lahko za zgled vsem ostalim poslancem za nazaj in za naprej.

  • mona lisa

   Tudi jaz sem na to marsikdaj pomislila s tem člankom pa se mi je prisutil. Preberi članek bebo.

   • david23

    “O Vinko pa sem že mislila da si pošten vsaj malo. Kaj flancaš. Ti boš s
    svojo penzijo še vedno živel kot cesar. Pa kaj če je tako hudo biti
    poslanec zakaj vsi hočejo biti poslanci. Če so taki revčki in garajo od
    jutra do večera za mali denar potem ne bi nihče hotel biti poslanec. ALI
    SE ZAVEDAŠ VINKO KOLIKO POKOJNINE DOBIJO TISTI KI SO RES GARALI ZA
    UBOGE MUNIMALNE PLAČE ALI MALO ČEZ. Se vprašaš kako ti živijo ali bolje
    životarijo. Ti pa ki so se skozi potikali v politiki in kradli z veliko
    žlico in imeli visoke plače ki smo jim jih dali davkoplačevalci bi pa
    zdaj javkali. Daj no daj spusti se s svojega trona. Ali pa morda
    zamenjaj svojo penzijo z enim zgaranim delavcem ki je trdo delal tri
    izmene in v nič kaj zavidljivem okolju pa da vidimo kako boš piskal. vsi
    poslanci in politiki dobijo preveč za svoje “delo” ali pa raje nedelo
    ko državo vodijo v propad. Goli otok za take ne pa plače iz trdo
    prigaranega davkoplačevalskega denarja.”
    O čem je že šel članek? O tem kar ti tukaj govoriš (o tem, da se mora uveljaviti uravnilovka in o socialni demagogiji) sigurno ne! Pa nenazadnje, kje v normalnih državah si pa videla, da je poslanec v parlamentu enako plačan kot pa navaden delavec v tovarni, ali pa javni uslužbenec za šalterjem na upravni enoti ali pa občini? Čisto druga zgodba pa je, da bi bilo potrebno spraviti državo in družbo v tako situacijo oziroma formo, da bi tudi navadni delavci v tovarni ali pa delavci za šalterjem na upravni enoti s svojo plačo lahko res dostojno živeli! Samo to se ne doseže z uravnilovko in socialno demagogijo (, ker to smo že preživeli v SFRJ in zadeva ni delovala v smeri dostojnega življenja, razen za izbrance, ki pa seveda niso bili delavci v tovarni ali za šalterjem)!

   • mali49

    Ko levičarjem zmanjka argumentov, začnejo žaliti. Tudi jaz sem lahko žaljiv, tepka.

 • Olga2345

  Niso problem plače, problem je volilni sistem, ki omogoča, da ljudje s petimi glasovi pridejo v parlament, tisti tisoči glasov pa ne! Pa razumi, kdor more!

 • tarantela

  Ko je bil pa on poslanec, ni pa nič jamru, da ima preveliko plačo.

  • հեթանոս

   Čudno, da ni tebi pojamral, de !

  • Tomi

   Daj še enkrat preberi.

 • resnicaboli

  Debatirat o plačah 90 tih poslancev je brez veze vsak dan kradejo milijone pa je vse tiho. Agencija Sotla pridobiva denar od države in EU za neke brezvezne projekte pri katerih se napajajo posamezniki ki imajo x podjetij da vse zameglijo in takih agencij je morje v Sloveniji.

 • Goran Hvala

  ah vinko vinko.. . in kolk je tvoja placa? ncnisi povedal sam nakladas ker mas 1000 premalo….tak jest to vidim….verjetno res trpi ta vinko…pa cudno da nikol ni zavrnu place glede na to da je tezki demokrat zakone pa so spisal komunajzerji za krajo drzavljanov…uziva v umazanem denarju glih tolk kot levaki….

 • mona lisa

  O Vinko pa sem že mislila da si pošten vsaj malo. Kaj flancaš. Ti boš s svojo penzijo še vedno živel kot cesar. Pa kaj če je tako hudo biti poslanec zakaj vsi hočejo biti poslanci. Če so taki revčki in garajo od jutra do večera za mali denar potem ne bi nihče hotel biti poslanec. ALI SE ZAVEDAŠ VINKO KOLIKO POKOJNINE DOBIJO TISTI KI SO RES GARALI ZA UBOGE MUNIMALNE PLAČE ALI MALO ČEZ. Se vprašaš kako ti živijo ali bolje životarijo. Ti pa ki so se skozi potikali v politiki in kradli z veliko žlico in imeli visoke plače ki smo jim jih dali davkoplačevalci bi pa zdaj javkali. Daj no daj spusti se s svojega trona. Ali pa morda zamenjaj svojo penzijo z enim zgaranim delavcem ki je trdo delal tri izmene in v nič kaj zavidljivem okolju pa da vidimo kako boš piskal. vsi poslanci in politiki dobijo preveč za svoje “delo” ali pa raje nedelo ko državo vodijo v propad. Goli otok za take ne pa plače iz trdo prigaranega davkoplačevalskega denarja.

 • Soave

  + + ++ +
  Se strinjam !!Zakaj se tolikokrat obešamo na poslanske plače?Saj niso visoke .Veliko njih pošteno dela. Jih je pa morda preveč !
  Je pa to seveda priljubljena tema za stranke in strančice, ki želijo v Parlament.In, ko sedijo notri, so lepo tiho .
  Pripenjam pa zanimiv pregled kam vse gre naš denar !!

  https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/07/31/zavod-delak-in-zavod-maska-prvaka-v-molzenju-mk/

  • Djuro Sumar

   Sem pogledal. Tole so le podatki za kulturo in ni ne vem kaj veliko, je pa zelo odvisno od tega, kako se znaš prijaviti za sredstva. Jaz osebno brez takšnele umetnosti lahko preživim, ampak menda že mora biti. Me pa zanima koliko sredstev dobijo iz proračuna verske skupnosti, ker tega podatka ne najdem nikjer. Mislim na vsa sredstva, tudi tista za katera država ne dobi plačanih davkov, nabirke, nepremičnine, plače duhovnikov itd.

   • Soave

    Nabirke so darovi. Tako, kot razni dobrodelni koncerti.
    Davke pa Cerkev plačuje. Za vsako svojo plačljivo uslugo ( maše, itn. . . . )Tudi plače duhovnikov. . . . . če je kje v službi.

    Nepremičnine – če so objekti pod spomeniškim varstvom, oz. kulturni spomenik, so davka oproščeni. Saj se spominjaš razprav o stavbi Zavarovalnice Sava ?

    • Djuro Sumar

     O.k. torej nič ne dobi od države.

     • Soave

      Ti tudi prebereš samo tisto, kar ti paše. Seveda. Večina verskih skupnosti dobi nekaj denarja.Pa je bil tudi ta podatek na Netu. Zadnje čase take koristne info kar izginejo.

 • Anton

  No tu se z Gospodom Vinom pač ne morem strinjati glede ugotovitve, da je poslanska plača prenizka. Treba je v uvidik vzeti tudi, kakšne obveznosti ima poslanec in ja poslanec ima možnosti da nič ne dela oz malo dela in da dela kot je treba , oba pa dobita enako, z razliko z delavcem, ki pa te svobode odločanja nima, on mora delati ali pa je jutri oz še taisti dan na cesti. Da Vinko so velike razlike ne zgolj v plačah, temveč tudi v obveznostih in privilegijah, ki jih imate kot poslanci.Treba je biti pač objektiven in reči v skladi z vsemi okoliščinami, so plače poslanca kar solidne.To je moje skromno mnenje!

  sarkazem press

 • Osti jarej

  ….težka je poslanska,težka….a nikoli niso imeli na mizi predloga,da bi tudi penzijo dobil tako,kot prej poslansko plačo??…škoda,no…..ker bi bil milijon posto sprejet

 • Krtača 20

  Vsak mesec je dobil vsaj tri jurje preveč.

 • luckyss

  Banda…..glede na korupcijo in “kovčke”, ki vam jih nosijo, bi morali vsak mesec prispevati v proračun vsaj po 10 000 evrov..
  Zapret bi jih bilo treba, ne pa da sedaj jamrajo..zalega komunistična po vetru obračujoča..

 • Nikola

  On pa Pahor. Noben ne more prežvet s 3.000 na mesec. Jeba.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!