DZ o končnem poročilu preiskovalne komisije o zlorabah v bančnem sistemu – Kdo bo odgovarjal za bančno luknjo v slovenskih bankah?

Foto: STA

Državni zbor bo na današnji izredni seji obravnaval končno poročilo preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Pred kratkim je bilo namreč sprejeto brez glasu proti, predstavljeno je bilo na 1.040 straneh ter sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz dela, ki govori o politični odgovornosti, in iz poročila, ki opisuje slabe bančne prakse v NLB in NKBM. Seja bo deloma zaprta za javnost, na koncu pa bo DZ odločal o predlogu, da se poročilo pošlje organom pregona kot naznanitev sumov kaznivih dejanj, ter o tem, da se ustanovi specializirano sodišče za pregon bančne kriminalitete.

Bančna komisija DZ je pod vodstvom Anžeta Logarja iz SDS iskala vzroke in odgovornost za bančno luknjo ter zaslišala številne priče. V poročilu ugotavlja, da sta nekdanji upravi NLB in Nove KBM kazensko in odškodninsko odgovorni za slabe bančne prakse, da je Banka Slovenije zanemarila kreditna tveganja in da so vlade od leta 2004 naprej objektivno odgovorne zaradi imenovanja nadzornikov in neustreznega ukrepanja. Samo poročilo je spisano na 500 straneh, skupaj z imeni, priimki, izpiski posameznih delov zaslišanj, ki so relevantni za dokazovanje izpostavljenih slabih bančnih praks, z izjavami skritih prič, dokumenti, elektronskimi sporočili in drugo elektronsko korespondenco, ki so jo zasegli med dokumenti, skladno z izreki in sklepi sodišč.

Poročilo je sestavljeno iz dela, ki govori o politični odgovornosti, in dela, ki opisuje slabe bančne prakse v NLB in Novi KBM. Del poročila, ki govori o politični odgovornosti, je v treh različicah zaradi vsebovanja podatkov, ki so označeni kot bančna tajnost, poslovna skrivnost ali pa so zaupni. Del poročila, ki govori o slabih bančnih praksah, je dostopen le poslancem in organom pregona.

Najbolj “zaslužni” za bančno luknjo so Gaspari, Kranjec, Kramar, Veselinović in Kovačič
“Banka Slovenije je v obdobju ekspanzivne kreditne rasti zanemarila kreditna tveganja, ki so jih v svoj portfelj sprejemale banke. Za neustrezno in prepozno ukrepanje v obdobju med 2004 in 2013 nosi Banka Slovenije objektivno odgovornost, takratna guvernerja Mitja Gaspari in Marko Kranjec pa tudi subjektivno odgovornost, enako velja za vice-guvernerje, ki so pokrivali nadzor bančnega poslovanja,” je dejal dr. Logar. Po njegovih besedah uprave in kreditni odbori NLB v času Marjana Kramarja in Draška Veselinovića nosijo kazensko in odškodninsko odgovornost za slabe bančne prakse, ki so se razrasle pri poslovanju banke, za neupoštevanje skrbnosti poslovanja, za neustrezen nadzor in za zavlačevanje pri izvajanju s strani regulatorja naloženih ukrepov za izboljšanje skrbnosti bančnega poslovanja.

dr. Anže Logar

Po razpravi o poročilu bo DZ glasoval o predlogu, naj DZ naloži komisiji posredovanje poročila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in specializiranemu državnemu tožilstvu kot naznanitev sumov kaznivih dejanj notranje in zunanje bančne kriminalitete, ter o predlogu za ustanovitev posebnega sodišča za hitrejši epilog zgodb, ki so najbolj prispevale k bančni luknji, in potrebi za njeno sanacijo.

A. G.

 • karpelec

  Veliko sreče Anže pri predstavitvi in ob sprejemu.

 • Varuh

  Uporabnik “FUCK COMMUNISM” vsi vaši komentarji na spletni strani http://nova24tv.si so bili poslani na PU Ljubljana in prijavljeni na spletno oko zato ker kršite Kazenski zakonik RS(sovražni govor).

  Upam da bo PU Ljubljana ustrezno reagirala.

 • montyamp

  Sodišča in zakone imamo .
  Murglosrbske sodnice in sodnike bo treba zamenjat in to z mladimi in sposobnimi kadri .
  Kučanove partijske fosile v zapore , kot kurje tatove .
  Vsi na volitve .
  Akcija , očistimo državo , bandite iz javne in državne uprave na cesto .

 • Osti jarej

  …tale logarjev anže je pa fejst dedec

 • Osti jarej

  …franci je car

 • montyamp

  Sodišča in zakone imamo .
  Murglosrbske sodnice in sodnike bo treba zamenjat in to z mladimi in sposobnimi kadri .
  Kučanove partijske fosile v zapore , kot kurje tatove .
  Vsi na volitve .
  Akcija , očistimo državo , bandite iz javne in državne uprave

  • Osti jarej

   …to je pa absolutno res

 • Osti jarej

  ..dej ,janša,dej udarno jih sfukaj…mater

 • xtc

  Kdo?
  Tisti,ki bi morali že 91 sedeti po arestih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!