[Ekskluzivno] Dosje državna NLB plačuje Kosa: Na Kosovem plačilnem seznamu policist, ki ga je Kučan odlikoval, a slovi po škandalih

Foto: STA

Feljton o Dragu Kosu in njegovem podjetju R.U.R., ki ga je državna NLB od leta 2014 mastno plačevala, bomo nadaljevali z razkrivanjem mreže ljudi, ki so, še preden je podpisal pogodbo z NLB, od Kosovega podjetja dobivali denar. Pri čemer moramo še enkrat poudariti, da so v NLB za skrbnika pogodbe postavili nekdanjega novinarja Roka Praprotnika (o mreži skupnih “deklet” smo pisali na povezavi: http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/ekskluzivno-dosje-drzava-placuje-kosa-novinarji-na-poroki-sorodnice-v-mrezi/). Kosov posel, katerega upravičenost smrdi do neba in bi ga morala po oceni Bojana Dobovška, ustanovnega člana SMC in nekdanjega Kosovega sodelavca, opravljati policija, ki ima dejansko edina dovolj pooblastil, pa so v državni NLB opravičevali z argumentom, ki do danes ne drži: da je bil edini, ki je bil pripravljen v imenu banke hoditi na sodišče. Mimogrede, specialec NLB za 218 evrov na uro ima na nepremičnini na Groharjevi 4 v Domžalah, kjer je tudi sedež podjetja R.U.R., od leta 2008 225 tisoč evrov hipoteke. A posojila ni najel pri NLB, pač pa pri Volksbank, ki je danes Sberbank. Posojilo mora odplačati najpozneje 31. marca 2033.

Je pa po naših zanesljivih informacijah v preteklosti s svojega osebnega računa več kot 46 tisoč evrov prenakazal na račun svojega podjetja R.U.R. Več kot 130 tisoč evrov si je v letih, preden je dobil posel z NLB, nakazal za plače in potne stroške. A bolj kot to so zanimivi sodelavci, s katerimi je Kosov R.U.R. sodeloval, preden je dobil posel za največjo državno banko. Če je kot solastnik podjetja R.U.R. logičen Stanoje Dodić, čigar reference, razen nogometnih, so sicer javnosti neznanka, a so po njegovem vstopu v lastništvo letni prihodki R.U.R. presegli milijon evrov (o čemer lahko več preberete na povezavi: http://nova24tv.si/slovenija/politika/ekskluzivno-dosje-drzavna-nlb-placuje-kosa-nogomet-prvi-milijon-in-hisna-stevilka-4-v-domzalah/), se postavlja vprašanje, za kakšne storitve ali informacije je Drago Kos plačeval policiste sumljivega slovesa.

Eden takih je komitent NLB Ljubinko (Ljubo) Volmut, leta 2010 drugi človek PU Koper, čigar sumljive rabote so se leta 2010 znašle tudi na tarči takratnega vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča, ki je spisal kar štiri poslanska vprašanja Vladi Republike Slovenije v času, ko jo je vodil Borut Pahor, funkcijo ministrice za notranje zadeve pa je opravljala predsednica LDS Katarina Kresal, katere državni sekretar je bil Goran Klemenčič, ki je od Kosa prevzel funkcijo predsednika KPK, v njegovi najožji ekipi pa je bil kot podpredsednik kasnejši skrbnik Kosove pogodbe v NLB Rok Praprotnik. Funkcijo pravosodnega ministra je opravljal Aleš Zalar, tudi LDS, ki se je v času opravljanja funkcije romantično zapletel z avstrijsko kolegico Claudie Bandion Ortner, zaradi katere se je ločil od sodnice Mojce Zalar Kocjančič. Leta 2011 je morala po poročanju medijev “Bandion Ortnerjeva položaj ministrice zapustiti, končala je kot namestnica generalnega sekretarja dunajskega Mednarodnega centra za medverski in medkulturni dialog kralja Abdullaha Bin Abdulaziza (KAICIID). Leta 2014 je odmeval njen intervju za avstrijski Profil, v katerem je opravičevala prakse svojega novega delodajalca, z naslovom, da v Savdski Arabiji ne obglavljajo ljudi vsak petek …”.

Aleš Zalar (Foto: STA)

Jelinčičeva vprašanja, ki jih je tudi javno objavil na svojem Facebook profilu, lahko v celoti preberete v nadaljevanju. V njih sprašuje po Volmutovem povečanju premoženja, nepremičninah na odličnih lokacijah, orožju …

Ljubinku Volmutu je sicer leta 1996 takratni predsednik republike Milan Kučan podelil častni znak svobode Republike Slovenije.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik