[Ekskluzivno] Raziskovalec Rado Pezdir v dokumentih Möderndorferjeve komisije odkril, kako je NLB sodelovala z iransko banko, ki financira najhujše oblike terorizma, vendar je Möderndorfer vse zamolčal!

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Ekonomist in strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji Rado Pezdir je na okrogli mizi z Anžetom Logarjem in Jelko Godec razkril nekaj šokantnih novosti v primeru Farrokhzadeh, ki jih komisija Janija Möderndorferja javnosti ni predstavila, čeprav so bile v njenih dokumentih. Kot je povedal, so odkrili celotno shemo pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli banko in Export Development Bank of Iran. Melli banka opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana. Iz dokumentacije Wikileaks je razvidno, da je Melli banka financirala najhujše teroristične grupacije, kot so talibani, policija, ki jo je takrat vodil Janko Goršek, pa ni naredila ničesar.

V sredo je potekala razprava “Odkrito o tem, kdo nam krade.” Na njej so sodelovali poslanca in predsednika dveh pomembnih parlamentarnih komisij, dr. Anže Logar in Jelka Godec, ter ekonomist mag. Rado Pezdir. Logar in Godčeva sta na začetku spregovorila o težavah in pritiskih, ki sta jih doživela kot vodji preiskovalnih komisij. Raziskovalec udbovskih arhivov Pezdir se je navezal na zgodbo, ki povezuje obe komisiji. Od leta 2014 je preiskoval udbovsko ekonomijo in naletel na dokumente Saftija, ki so razkrile poslovanje podjetja Proteus Interfinanz Zurich v Švici, ki pa vodi do podjetja Mark Medical in preplačanega zdravstvenega materiala komisije, ki jo je preiskovala Jelka Godec. Lastniške povezave pa nas pripeljejo do podjetja KB1909, ki je lastnik tednika Mladina – od tod torej, da se ta levičarski časopis financira iz žepov bolnikov.

Logar je spregovoril tudi o težko pridobljeni dokumentaciji za delo komisije. Takoj od začetka je imel velik spopad s sodnim sistemom, vendar je bil že od začetka prepričan, da ima prav on in ne oni, zato so se odločili, da bodo zadevo peljali do ustavnega sodišča. “Kot sem ugotovil pri svojem delu, je najučinkovitejše orožje proti sodnikom, ki kontrirajo in nimajo pooblastil v ustavi ter zakonih, da jih obelodaniš.” Tudi Godčeva je naletela na velike težave pri pridobivanju dokumentacije iz specializiranega državnega tožilstva ter Nacionalnega preiskovalnega urada.

NLB sodelovala z iransko banko, ki financira najhujše oblike terorizma
Sedaj pa pozor. Pezdir je razkril nekaj šokantnih novosti v primeru Farrokhzadeh, ki jih komisija Janija Möderndorferja javnosti ni predstavila, čeprav so bile v njenih dokumentih. Kot je povedal, so odkrili celotno shemo pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli banko in Export Development Bank of Iran. Melli banka opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana, ki je podobna nekdanji službi državne varnosti. Od tam je denar potoval na neko iransko podjetje, nato so ga nakazali na podjetje s sedežem v davčni oazi, zatem pa najdejo banko v evroobmočju, preko katere naredijo transakcije, s katerimi financirajo proliferacijo in terorizem.

Melli banka je največja banka v islamskem svetu in je glavni financer iranskih terorističnih akcij. (Foto: epa)

Iz dokumentacije Wikileaks pa je razvidno, da je Melli banka financirala najhujše teroristične grupacije, kot so talibani. Ključno pri vsem tem pa je, kako sta v tem primeru delovali slovenska policija in slovenska obveščevalna služba Sova. “Naša policija je iz nekega razloga sedela na riti, medtem ko je Iraj Farrokhzadeh v NLB odpiral nove bančne račune,” je bil kritične Pezdir, ki je opozoril na zaslišanje tedanjega šefa policije Janka Gorška in drugih policistov, njihov odgovor pa je bil: “Kaj pa bi lahko dobili, če bi uporabili zaslišanje?” 

Krivci za pranje denarja in bančno luknjo pred roko pravice niso prišli, vendar poslanec Logar obljublja, da bo nova vlada pravici zadostila, prav tako bodo predlagali zakon, da bodo vsi dokumenti preiskovalne komisije postali javni.

Peter Truden