Evropska poslanka Romana Tomc o korupciji: Dokler ne bodo presekane lovke hobotnic, ki izčrpavajo sistem, ni za pričakovati, da bo kdaj drugače

Romana Tomc.

“Če bi tisti, ki upravljajo z javnim denarjem, ravnali tako, kot z denarjem ravnajo doma, in če bi javni naročniki izbirali najboljše ponudnike tako, kot jih izbirajo v zasebnih podjetjih, bi v proračunu prihranili milijone evrov, ki bi jih lahko porabili za druge namene. Žal je korupcija vgrajena v sistem, ki sam sebe vzdržuje in obnavlja. Zato je težko pričakovati, da bo drugače, dokler ne bodo presekane lovke hobotnic, ki izčrpavajo sistem,” je evropska poslanka Romana Tomc opozorila na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu in izpostavila primere koruptivnih praks v zdravstvu in bančništvu. “Korupcija, ki bistveno zmanjšuje davčne prihodke držav članic in Evropske unije kot celote, ne samo hromi gospodarstvo EU, temveč tudi spodkopava demokracijo in temelje pravne države ter vodi v kršitve človekovih pravic,” pa je izpostavila evropska poslanka Patricija Šulin. Hkrati dodaja, da bi moral biti boj proti korupciji razširjen na evropsko raven in ne le v pristojnosti nacionalnih držav.

Korupcija močno zaznamuje delovanje EU, zato je Evropska komisija že leta 2011 pripravila nova pravila za njeno preprečevanje, ki so vsebovala sklop ukrepov za boj proti koruptivnim dejanjem in verodostojno primerjalno oceno korupcije. Žal do implementacije ni prišlo, šest let pozneje so razmere še slabše.

Natančnega podatka o stroških korupcije ni mogoče dati, obstajajo pa različne ocene, po katerih naj bi stroški korupcije v EU znašali vsaj 120 milijard evrov letno, ocene drugih so še precej višje in segajo tja do 900 milijard. Komisija se zaveda, da je nujno uveljaviti učinkovite protikorupcijske ukrepe v vseh državah članicah unije. O tem so razpravljali tudi poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, pri čemer so pozvali Evropsko komisijo, naj vendarle odločno ukrepa v boju proti korupciji.

Zdravstvo je še posebej magnet za “lepljive prste”
Spomnimo, da ima Slovenija na področju korupcije precej razvitih primerov. Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja opozorila: “Slovenija je tipičen primer, ki ima vzorno urejeno zakonodajo na področju preprečevanja korupcije, a je ta zakonodaja v veliko primerih sama sebi namen. Jasen dokaz so primeri, ki so bili razkriti v preteklem letu; od preplačanih žilnih opornic, maket, do nikoli razjasnjenih koruptivnih povezav v slovenskih bankah. Nikoli ne bomo vedeli, koliko denarja se dejansko izgubi pri javnemu naročanju in pri poslovanju državnih podjetij.”

Iz končnega poročila zdravstvene preiskovalne komisije, ki je bilo sprejeto pred dobrim mesecem dni,  je razvidno, da so odgovorni v UKC Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja, tudi z omejevanjem konkurence, s čimer so odškodovali javna sredstva, delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju.

Potrebno je presekati lovke hobotnic, ki izčrpavajo sistem
Romana Tomc je dodala: “Če bi tisti, ki upravljajo z javnim denarjem, ravnali tako, kot z denarjem ravnajo doma, in če bi javni naročniki izbirali najboljše ponudnike tako, kot jih izbirajo v zasebnih podjetjih, bi v proračunu prihranili milijone evrov, ki bi jih lahko porabili za druge namene. Žal je korupcija vgrajena v sistem, ki sam sebe vzdržuje in obnavlja. Zato je težko pričakovati, da bo drugače, dokler ne bodo presekane lovke hobotnic, ki izčrpavajo sistem. Pomembno vlogo pri tem imajo tudi organi pregona, kjer se prepogosto zaustavijo postopki, pri katerih je očitno prišlo do korupcije, pa tudi sodne oblasti, ki bi morale biti pri obsodbi korupcije bolj dosledne in stroge.”

Evropska poslanka je zaključila: “Glede na to, da sta v letošnjem delu dve preiskovalni komisiji Državnega zbora RS ugotovili številne nepravilnosti v zdravstvenem in bančnem sistemu in tudi pridobili dokaze, bo to resen preizkus za tiste, ki morajo v Sloveniji skrbeti za pregon in obsodbo kriminala. Pokažejo naj, ali s svojim delom mislijo resno ali so zgolj zaščitniki globoke države.”

Boj proti korupciji na evropski ravni
“Korupcija, ki bistveno zmanjšuje davčne prihodke držav članic in Evropske unije kot celote, ne samo hromi gospodarstvo EU, temveč tudi spodkopava demokracijo in temelje pravne države ter vodi v kršitve človekovih pravic. Boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu ne smemo omejiti le na nacionalne meje držav članic, vendar moramo ukrepati tudi na evropski ravni,”
pa je ob robu vprašanja za ustni dogovor o boju proti korupciji dejala evropska poslanka Patricija Šulin, nadomestna članica odbora za proračunski nadzor.

Evropska poslanka Patricija Šulin (Foto: STA)

Evropska poslanka je prepričana, da potrebujemo skupne opredelitve korupcije in organiziranega kriminala, kar je bistvenega pomena za uveljavitev obstoječih in prihodnjih zakonodajnih instrumentov. “Boj proti korupciji ni nikoli končan boj in terja od nas veliko napora, da te nesprejemljive prakse kar se da omejimo ter jih tudi sankcioniramo. Na evropski ravni imamo velike težave že pri sami zaznavi korupcije, saj so ocene prisotnosti korupcije zelo različne. Medtem ko nekateri podatki kažejo, da stroški korupcije znašajo 120 milijard evrov na leto, pa bi naj ti po drugih ocenah dosegali kar 900 milijard evrov,” je bila jasna Šulinova.

Za zaščito žvižgačev, ki imajo koristne informacije
“Pozdravljam nova pravila za zaščito žvižgačev, ki jih je aprila predstavila Evropska komisija in ki jim bodo zagotovila visoko raven zaščite z določitvijo minimalnih standardov na ravni EU, prav tako pa bo vzpostavila varne kanale za prijavo znotraj organizacije in javnim organom. Korupcijo je izjemno težko ugotavljati oziroma dokazovati, saj je velikokrat prikrita, zato so organi pregona mnogokrat odvisni od informacij ljudi, ki v javnem interesu razkrivajo nepravilnosti, s tem pa tvegajo lastne kariere in celo svobodo,”
 je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Člani in članice odbora za proračunski nadzor so v vprašanju za ustni odgovor Evropsko komisijo med drugim vprašali, kaj je razlog, da je komisija opustila poročilo EU o boju proti korupciji, kako namerava komisija preprečiti vse vrste korupcije v institucijah EU ter kdaj namerava komisija oceniti, ali sama ravna v skladu s Konvencijo Združenih narodov proti korupciji.

C. Š.

 • xtc

  Samo z pravimi kaznimi in privatizacijo in strogim nadzorom se da zadevo izkoreniniti.

  • Olga2345

   V državi, kjer je sodstvo skorumpirano in je samo del problema?

   • wert

    in mediji vse pokrijejo, ker so usposobljeni za “pod mizo”.

    • Zgornji

     Ja, Kriza je potem z tem na tem področju , … Težka situacija … Težko rešljiva, AMPAK , NIKAKOR PA NE NEREŠLJIVA !!! ! !!!
     AMENNN !!! ! !!!

 • Hun

  a je ta hobotnica abstraktn subjekt..a obstajajo imena tocno dolocenih oseb

 • bednick

  Korupcija je neuničljiva.
  Korupcija je v genih.
  Kadar je kdo proti korupciji nam pove samo to, da ta pač ni na oblasti, a bi želel biti.

  • wert

   torej si ti na oblasti ? Kaj pa počneš, da se malo zmeniva na štiri oči, potem pa
   pod mizo pa hajd naprej v nove lopovske epizode ?

   • bednick

    Sem gradbeni inšpektor.

  • Zgornji

   Okej, … precej prav si to povedal.
   Ampak, kaj boš pa potem Zame rekel, ker sem PROTI Korupciji , in NOČEM biti na oblasti ?

   • bednick

    Nesposoben v mirnem času, v vojni pa kanon futr.

    • Zgornji

     Aja, … no, pol je pa še dobro da sem podal Ugovor Vesti ko sem prišel ven iz vojske , zato da nebom “direkten” kanon futer .

     • bednick

      Tipična poteza nesposobneža.

     • Zgornji

      In tvoj Tipičen izgovor takih nasilnih nevoščljivcev .

  • večni srb

   Korupcija je oblika duševne bolezni, ki je v celoti privzgojena, je pa res tudi, da je zdravljenje prav zato zelo dolgotrajno in komplicirano, vendar vedno učinkovito.

 • Olga2345

  EU se z Junkerjem in Merklovo, ki sta sama koruptivna, ne more pozdraviti! Nezakonite migracije lahko podpirajo in z njimi ogrožajo lastne prebivalce in celo Evropo, samo popolnoma pokvarjeni in skorumpirani osebki! Srhljiv je dogodek v evropskem parlamentu, ob minuti tišine za umorjeno mlado dekle!??? Srhljiv je brezčuten odnos levičarjev!
  Enaki so popolnoma skorumpirani levičarji, s Šarcem, Cerarjem, Židanom, Erjavcem in Bratuškovo! Naredili bi vse, tudi potopili Slovenijo z nezakonitimi migracijami, samo da podprejo murglskega veleizdajalca in njegovo kamarilo!

 • Franjo Trojner

  Še množica dokazov več, da je levica doma in v EU bulana in še pun kufer razlogov več, da relativna zmagovalka volitev stranka SDS z bulano levico niti pod razno ne gre v koalicijo.

  • večni srb

   O okusih je vedno možno razpravljati, o matematiki pa ne, 1 + 1 bo vedno enako 2, ne glede o kateri strani se menimo. Torej obstajajo stvari, ki so za vse ljudi enake in o katerih ni mogoče dvomiti, mogoče bi lahko večkrat izpostavili prav te. Za začetek.

   Kadar korupcija ogroža dom in ostale temeljne človekove pravice, se ne moremo več meniti o politiki ampak moramo takoj vsi stopiti skupaj ter preprečiti, da bi lahko sistem popolnoma uničil državljana. Samozavesten in preskrbljen, zdrav in ustrezno izobražen državljan, ki se lahko brani, je najboljše zdravilo proti korupciji, če ne celo edini antibiotik, ki še vedno prime.

 • črnaovca

  Res je in začnite kar pri svojem šefu

  • wert

   Kaj mu imaš očitati ? Z besedo na dan !
   Boš rekel, da so tvoji bolj pošteni ? Samo tvojega Jankovića si poglej in njegove sinove – res ste pošteni, ni kaj. Sposobni – univerzitetno izobraženi v lažeh in krajah pa vsak dve leve.

   • Zgornji

    AMENNN !!! ! !!! ONI SO ŠE HUJŠI, LE DA TEGA NOČEJO PRIZNATI, KER SE JIM ZDI BOLJE LAGATI KOT PA RESNICO PRIZNATI !!! ! !!!

   • črnaovca

    A vidiš kje da koga hvalim. Imaš privide ali si padel v delirij. Le desničarji pljuvate na drugo stran in žalite vse vprek. Malo poštenosti ne škodi

 • Burek Burecki

  Ko mi creda neizvoljenih birokratov iz bruseljskega reichstaga debatirajo o postenosti in demokraciji mi gre na jok od smeha…

 • Zgornji

  TA “HOBOTNICA” PA SI JE IZDELALA PREVEČ LOVK, TAKO DA JIH JE ZELO TEŽKO ODSTRANITI , KER JE PREVEČ PARAZITOV PRISESANIH NA ZAJEDANJE IN ZAŽIRANJE OBUBOŽANEGA NARODA !!! ! !!! ŽAL JE PREVEČ POKVARJENIH PARAZITOV KI SAMO IŠČEJO IN ČAKAJO NA ZLOBNE PRILOŽNOSTI DA POKRADEJO KAR SE POKRASTI DA. OSTALI KI PA TO NE POČNEJO DIREKT, PA SE LEPO MIRNO PARAZITIRAJO PO RAZNIH URADIH IN PISARNAH TER VLEČEJO PLAČE ZA SVOJO NEKORISTNOST OD DELOVNEGA LJUDSTVA !!! ! !!! ŽAL, ŽAL SMO SE PREVEČ POLENILI , VSI !!! ! !!! NIHČE VEČ NEBI NIČ DELAL, TEMVEČ SAMO ŠE BLUZIL NA KAKRŠEN KOLI NAČIN ŽE , IN TO KJERKOLI , ČETUDI IZVEN DOMOVINE. ŽAAAL.

 • večni srb

  Za začetek boja proti korupciji, bi lahko odpravili debilno besedo korupcija, ker potem vsi mislijo, da gre samo za drobne birokratske napake in nepotizem. Od kod sploh izvira ta neumen izraz, verjetno iz verske prakse, kjer govorijo o pokvarjenih dušah. Dejansko pa gre za latinski izraz, ki pomeni odstopanje od pravnih in moralnih zakonov in norm, torej bi lahko rekli preprosto kriminal. Vendar je korupcija še več kot to, saj se ne nanaša zgolj na posamezna kazniva dejanja temveč lahko na ves aparat ali celo družbo ali tudi narod. Kriminalci niso nujno tudi pokvarjeni ljudje, skorumpiran človek pa je, ker enostavno ne loči prav od narobe.
  Zakoni niso nikoli tako jasno napisani, da se jih ne bi dalo razlagati po svoje. Kadar so ljudje v dvomih, odloča sodišče, ki poskuša vedno reševati podobne probleme na enak način, čemur pravijo sodna praksa. Ljudem potem ni treba doktorirati iz prava, dovolj je, če so uradno seznanjeni ali obveščeni o nekem ravnanju iz medijev, potem lahko vedo kaj lahko pričakujejo. Pri nas velja urejanje upravnih zadev za nujno zlo, skoraj nihče še pomisli ne več, da bi mu država celo pomagala reševati probleme, največ kar lahko državljan upa je, da ga ne bodo preveč ovirali in mu lagali.
  Korupcija je pri nas torej zakoreninjena v sistem politike in državnega aparata, privzgojena je od rojstva in redko kdo sploh pomisli, da bi lahko živeli tudi drugače. To pomeni, da so naše skupnosti organizirane kot mafija, kjer so posamezniki v celoti odvisni od raznih avtoritet, ki posegajo v sleherno področje življenja.
  Zato se je tako težko znebiti korupcije, ker je povsod,kako pozdraviti gnilo deželo, je pa čisto drugo vprašanje kot načelno pozivanje k vladavini prava in človekovih pravic, ki so pri nas itak vse po vrsti relativne. Edini sistem, kjer postane korupcija način življenja, je fašizem.

 • večni srb

  Najprej je treba rešiti osnovni problem, preprečiti je treba aparatu, da za državljana z vsakim posegom, vedno ustvari samo še slabše stanje. Ko so državljani izolirani in onemogočeni, večkrat tudi življenjsko ogroženi in celo na smrt prestrašeni, ne moe nihče izpostaviti nepravilnega in nemoralnega ravnanja aparata, potem se tudi ni več boriti proti korupciji drugače kot, da se za njih bori nekdo drug, kar se zelo redko dogaja. Dejansko obstaja pravna možnost, da lahko vsakdo zastopa pravice slehernega drugega državljana, vendar so to pri nas zgolj izjeme, čeprav je ta pravica izjemno pomembna. Pravice namreč niso samo osebna lastnost ampak so kolektivne, pripadajo vsem enako, kdor koli izmed nas trpi sistemske krivice, smo posredno zato vsi ogroženi. Državljanu so lahko kršene pravice edino v primeru, da sam, brez pritiskov in pri polni zvesti tako zahteva. Delavec lahko recimo odkloni plačo, posameznika nihče ne more prisiliti, da mora vzeti denar, ki mu pripada, medtem ko mora delodajalec v vsakem primeru izplačati dogovorjeno plačilo.

  Stranke bi se morale spustiti na nivo slehernega občana in krajana, vsakomur je treba dati priložnost, da opiše svojo življenjsko izkušnjo in izpostavi korupcijo aparata, poprava teh krivic je avtomatsko boj proti najhujši in najbolj izpostavljeni korupciji. Velja pa tudi obratno, bolj kot se korupcija politizira in samo moralno napada, več ljudi trpi sistemske krivice in državni teror, v hujše govno tonemo. in kar je najhuje, zelo veliko teh stvari se ne bo končalo s smrtjo posameznikov temveč se bo vleklo še generacije, dokler pač nekdo ne bo uredil zadeve, le da je cena korupcije takrat neprimerno višja in usodna za cele skupnosti.

 • montyamp

  Ve se kdo je na oblasti .
  Murglosrbija v Sloveniji , v EU pa tisti ki so ušli roki pravice med WW2 .
  Dokler bo golazen z denarjem kupovala oblast , tako dolgo miru ne bo .
  Amen .

 • PIA PlA

  Začnimo pri zakonih, ki obstoj hobotnice omogočajo, SDS z Janšo na čelu to zna.

 • Marija

  Te ne bodo nikoli presekane.Ker so na vrhovih sami lopovi v EU parlamentu pa največji.

 • Novakec1

  Takih manjka ki so hudiča na pol presekal, en sam je premalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!